FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Marley Bob Quizzes, Trivia and Puzzles
Marley Bob Quizzes, Trivia

Bob Marley Trivia

Bob Marley Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
8 Bob Marley quizzes and 85 Bob Marley trivia questions.
1.
  Song by Song: "Redemption Song"    
Multiple Choice
 10 Qns
Dig into this popular freedom hymn by Bob Marley.
Easier, 10 Qns, skylarb, Jan 08 22
Easier
skylarb
Jan 08 22
126 plays
2.
  Bob Marley... a Legend   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
See if you know as much about this legend as we do!
Average, 10 Qns, jaedynsmom, Nov 07 16
Average
jaedynsmom
2277 plays
3.
  Song by Song: "No Woman, No Cry"    
Multiple Choice
 10 Qns
Dig into the Bob Marley song Rolling Stone magazine named the 37th greatest song of all time on its 2004 list.
Average, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Average
skylarb
Nov 05 21
183 plays
4.
  Marley Lyrics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
For all you Marley fans out there...this quiz is for you! I will give you the lyrics and you tell me the name of the song!
Tough, 15 Qns, littlebit331_, Jan 14 05
Tough
littlebit331_
1763 plays
5.
  Old Bob and the Good Book    
Multiple Choice
 10 Qns
Bob Marley's songs are littered with Biblical references. Here is a quiz for you about some of his songs.
Average, 10 Qns, kino76, Dec 22 17
Average
kino76 gold member
Dec 22 17
137 plays
6.
  Stir It Up!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Easy Bob Marley lyrics.
Average, 10 Qns, agony, May 31 15
Average
agony editor
1880 plays
7.
  Bob Marley Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a general knowledge quiz for Bob Marley fans.
Average, 10 Qns, cyberpeasant, Nov 16 06
Average
cyberpeasant
1643 plays
8.
  Bob Marley    
Multiple Choice
 10 Qns
Bob Marley, a tribute to a Classic Musician.
Difficult, 10 Qns, lifeoriley, Oct 05 07
Difficult
lifeoriley
1448 plays
trivia question Quick Question
What record label was Bob Marley on when he died?

From Quiz "Bob Marley... a Legend"





Bob Marley Trivia Questions

1. "Redemption Song" was the final track of Bob Marley's final album, titled what?

From Quiz
Song by Song: "Redemption Song"

Answer: Uprising

Rolling Stone magazine describes the song as Bob Marley's "epitaph." The magazine ranked it 42 on its 2021 list of the "500 Greatest Songs of All Time." (It was ranked 66 on the magazine's 2004 list.)

2. "I remember when we used to sit / In the government yard in" what neighborhood in Jamaica?

From Quiz Song by Song: "No Woman, No Cry"

Answer: Trenchtown

Trenchntown (also spelled Trench Town), once known as "the Hollywood of Jamaica," is located in the parish of St. Andrew. The town is considered to be the birthplace of reggae music. The town is named for 18th century Irish immigrant Daniel Power Trench, who used the area for livestock.

3. In "Jammin'"(1977), Bob sings that we're "jammin'", he wants to "jam it wid you" and hopes we like "jammin' too". He then tells us that Jah sitteth ruling all creation from which spot?

From Quiz Old Bob and the Good Book

Answer: Mount Zion

Bob Marley & The Wailers released "Jammin'" in 1977 for their album "Exodus". The album was certified gold in the US and UK and also featured on the US Billboard 200 and US R&B Albums charts as well as achieving a top ten position on the UK Album chart. Mount Zion is the common term for a specific hill found in Jerusalem, Israel. In the Hebrew Bible, this was a term used for the City of David, but in recent times has often been used to refer to the whole of Israel. Zion in Reggae music, generally refers to Ethiopia, the birthplace of humanity. However Zion is also used in broader terms, as a place of peace and unity, a utopian ideal.

4. What was the original name of Bob Marley's ska Band?

From Quiz Bob Marley

Answer: The Teenagers

Marley's ska band had several names before becomming "The Wailers". The original name of the band was "The Teenagers".

5. Where was Bob Marley born?

From Quiz Bob Marley Knowledge

Answer: Nine Miles in Saint Ann, Jamaica

Bob was born on February 6th, 1945 in the small village of Nine Miles in Saint Ann, Jamaica.

6. What was Bob Marley's full name?

From Quiz Bob Marley... a Legend

Answer: Robert Nesta Marley

He was a Jamaican singer, songwriter, guitarist and Rastafarian prophet.

7. Just complete the lyric: "Ev'ry time I hear the crack of the whip...."

From Quiz Stir It Up!

Answer: my blood runs cold

"Slave Driver", from the first album, 1972's "Catch a Fire". Taj Mahal does a great version of this song on his 1974 album "Mo' Roots".

8. The B-Side of "Redemption Song" contains a live performance of what popular Bob Marley song, famously covered by Eric Clapton?

From Quiz Song by Song: "Redemption Song"

Answer: I Shot the Sheriff

The B-side of the single, which was released in June of 1980, contained a live version of "I Shot the Sheriff" as well as the band version of "Redemption Song." The version on the A-side is Marley's acoustic version of "Redemption Song," which he recorded at the suggestion of Chris Blackwell, the founder of Island Records. Bob Marley originally released "I Shot the Sheriff" in 1973, and Eric Clapton released his version of the song, which adds a soft rock component to the reggae, in 1974.

9. What is the "government yard" in "No Woman, No Cry"?

From Quiz Song by Song: "No Woman, No Cry"

Answer: A housing project

"No, woman, no cry 'Cause, 'cause, 'cause I remember when we used to sit In the government yard in Trenchtown." Bob Marley grew up in Trenchtown and spent his teenage years with his mother in a government housing project called "Culture Yard." It consisted of about eight houses. A July 24, 2005 article in "The Observer" reports that it "was once a showpiece housing project" that later fell into disrepair, becoming "notorious for political gang violence during the Seventies."

10. What was the name of Bob Marley's first record?

From Quiz Bob Marley

Answer: Judge Not

In the early 60's, Bob Marley sang for a local music promoter by the name of Leslie Kong. Leslie Kong enjoyed Bob's vocals so much, that he took Bob into the studio. The first record, called "Judge Not", was released on Beverley's label.

11. Who was Bob Marley's father?

From Quiz Bob Marley Knowledge

Answer: Norval Sinclair Marley

Norval Sinclair Marley was born in 1895 in Jamaica. He was a Marine officer as well as a plantation overseer.

12. Where did Bob Marley collapse, due to complications of cancer?

From Quiz Bob Marley... a Legend

Answer: Central Park

He had recently done two shows at Madison Square Garden as part of the "Uprising" Tour.

13. "I remember when we used to sit, in the government yard in ...."

From Quiz Stir It Up!

Answer: Trenchtown

See, I told you these would be easy! "No Woman No Cry", released on 1975's "Natty Dread". The version most people are familiar with, however, is from "Live!" recorded at London's Lyceum Ballroom later that year.

14. What blind African-American musician covered "Redemption Song" for the 1996 soundtrack album "Get on the Bus"?

From Quiz Song by Song: "Redemption Song"

Answer: Stevie Wonder

"Get on the Bus: Music From and Inspired by the Motion Picture" is the soundtrack of the 1996 film of the same name. The soundtrack as a whole peaked at number 38 on U.S. Billboard's Hot R&B/Hip-Hop Albums chart. Stevie Wonder contributed "Redemption Song" for the album, which also included songs by Curits Mayfield, Marvin Davis, The Neville Brothers, and Earth, Wind & Fire.

15. The song "No Woman, No Cry" was originally recorded on which 1974 Bob Marley and the Wailers album?

From Quiz Song by Song: "No Woman, No Cry"

Answer: Natty Dread

"Natty Dread" was the seventh studio album of Bob Marley and the Wailers. It was recorded in Harry J. Studios in Kingston, Jamaica and released in October of 1974. The uptempo studio version of "No Woman, No Cry" was arranged by Jean Roussel and included Hammond organ parts as well as a drum machine.

16. Throughout the whole song "Chant Down Babylon", Bob Marley periodically repeats the lyrics "come we go chant down Babylon". In the first line of the song though, we will do what else to Babylon?

From Quiz Old Bob and the Good Book

Answer: Burn down Babylon

"Chant Down Babylon" was released in 1983 on the "Confrontation" album. Another of Marley's albums which was released posthumously after his death in 1981. Babylon was a kingdom in Mesopotamia, founded around 2300 BC. Babylon is mentioned frequently in the Bible and generally has a very negative connotation. The Babylonians, under instruction of King Nebuchadnezzar II, destroyed Jerusalem (known then as the city of Judah) and forced large numbers of Israelites into exile in Babylon. Babylon is seen as the oppressor of people. To this end, in Rastafari culture, Western political and economic domination and cultural imperialism and oppression is referred to as "Babylon" and "chanting down Babylon" is equivalent to taking political discourse against these systems as per "The Rastafari Phenomenon" by Nathaniel Samuel Murrell.

17. What year did a crazed person try to murder Bob Marley?

From Quiz Bob Marley

Answer: 1976

A few days before the Smile Jamaica Concert, a gunman broke into Bob's house and shot him in the arm. Bob still performed at the concert not wanting to give the gunman the benefit of the doubt. The gunman is still unknown.

18. What was Bob Marley's mother's name?

From Quiz Bob Marley Knowledge

Answer: Cedella Booker

Cedella Booker was 18-years old when she married Norval Sinclair Marley.

19. "Now you see the light...."

From Quiz Stir It Up!

Answer: stand up for your right

"Get Up, Stand Up", from the second album, "Burnin'", from 1973. "Get Up! Stand Up! Diary of a Reggaeophile", a book by Fikisha Cumbo, examines the lives of Bob Marley and Peter Tosh, and is full of photographs, and interviews with family members.

20. What co-founder of The Clash recorded "Redemption Song" with Johnny Cash?

From Quiz Song by Song: "Redemption Song"

Answer: Joe Strummer

Strummer recorded the song with Cash during Cash's "American IV: The Man Comes Around" album sessions, but it wasn't on the final album. The outtake was, however, included on Cash's box set "Unearthed" released in 2003. Joe Strummer also recorded a cover of this song with the Mescaleros and it was posthumously released on his 2003 album "Streetcore."

21. The single of "No Woman, No Cry" was released from what 1975 Bob Marley and the Wailers album?

From Quiz Song by Song: "No Woman, No Cry"

Answer: Live!

The version released as a single was the live tour performance in London on July 18, 1975. It is this version that is most famous, and which Rolling Stone magazine rated number 37 on its 2004 list of "The 500 Greatest Songs of All Time." The single was released with "Kinky Reggae" on the B-Side.

22. The walls of which ancient Canaanite city, conquered by Joshua's army in Biblical times, does Marley say we will be "trodding down" in "Jump Nyabinghi"?

From Quiz Old Bob and the Good Book

Answer: Jericho

"Jump Nyabinghi" was released on the 1983 posthumously released album "Confrontation". "Love to see when ya move in the rhythm; I love to see, when you're dancin' from within! It gives great joy to feel such sweet togetherness, Everyone doin' and they're doing their best Huh, it remind I of the days in Jericho, When we troddin' down Jericho walls: These are the days when we'll trod t'rough Babylon, (na-na, na-na) Gonna trod until Babylon falls." Interesting side note, the Nyabinghi are the oldest of the different Rastafari groups, referred to as mansions. The name is taken from a Ugandan/Rwandan tribal queen who legend says, possessed a woman named Muhumusa who spearheaded a rebellion in the 19th century against African colonial authorities.

23. Fill in the missing lyric: I wanna love you every day and every night: We'll be together, with a _______ right over our heads!

From Quiz Bob Marley

Answer: roof

This beautiful song "Is this love" can be found on the Kaya album. A very young supermodel Naomi Campbell, appears in the music video of this song.

24. Who was in the Wailers with Bob Marley?

From Quiz Bob Marley Knowledge

Answer: Bunny Livingston and Peter Tosh

The first album recorded by the Wailers, "Catch A Fire", was released worldwide in 1973.

25. What record label was Bob Marley on when he died?

From Quiz Bob Marley... a Legend

Answer: Island Records

He was never on Capitol or Epic, and before Island, he recorded on Jad.

This is category 12963
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.