FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Parton Dolly Quizzes, Trivia and Puzzles
Parton Dolly Quizzes, Trivia

Dolly Parton Trivia

Dolly Parton Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
7 Dolly Parton quizzes and 85 Dolly Parton trivia questions.
1.
  Song by Song: "I Will Always Love You"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Learn more about Dolly Parton's hit song, which has given rise to numerous covers.
Average, 10 Qns, skylarb, Apr 29 24
Average
skylarb
Apr 29 24
256 plays
2.
  Song by Song: "Jolene"   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz covers the lyrics and background of Dolly Parton's hit song as well as surveying some of the song's most popular covers.
Average, 15 Qns, skylarb, Apr 19 24
Average
skylarb
Apr 19 24
244 plays
3.
  The Life and Times of Dolly Parton   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Dolly Parton, sometimes scoffed at for superficial reasons, is truly legendary because of her contributions to country music, her honesty, her philanthropy and an overall integrity which genuinely sizzles in these sometimes overly analytical days.
Average, 15 Qns, Windswept, Jun 07 19
Average
Windswept gold member
Jun 07 19
1037 plays
4.
  Queen of Country Music - Dolly Parton!    
Multiple Choice
 10 Qns
Dolly Parton one of the most talented Country Singers of all time. Join me and sing along and find out more about this Amazing Queen of Country.
Average, 10 Qns, playmate1111, Apr 07 21
Average
playmate1111 gold member
Apr 07 21
1557 plays
5.
  Everything About Dolly Parton   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is a pretty tough quiz about Dolly Parton! I love that girl!
Average, 15 Qns, smashas00, Oct 09 06
Average
smashas00
2552 plays
6.
  Singing With Dolly    
Multiple Choice
 10 Qns
Everybody knows Dolly Parton, but how much do you know about some of the stars she has sung with?
Average, 10 Qns, 480154st, Apr 15 20
Average
480154st gold member
Apr 15 20
225 plays
7.
  The Dish on Dolly!    
Multiple Choice
 10 Qns
Some basic questions about the great Dolly Parton!
Average, 10 Qns, buttrfli, Sep 26 07
Average
buttrfli
1774 plays
trivia question Quick Question
'I never meant to break your heart, but sometimes you gotta go away, to find, what you left behind': what song is this from?

From Quiz "Everything About Dolly Parton"




Related Topics
  Country Music [Music] (407 quizzes)


Dolly Parton Trivia Questions

1. In 1999, Dolly Parton teamed up with which UK new wave band to appear on a remix of their track, "Your Kisses Are Charity" subtitled (Dolly Mix)?

From Quiz
Singing With Dolly

Answer: Culture Club

"Your Kisses Are Charity" originally appeared on Culture Club's 1999 album "Don't Mind If I Do" and the track was released as a CD single featuring three different remixes, with the "Kinky Disco Mix" mixed by Kinky Roland and the "Quivver's Amityville Mix" mixed by Quivver accompanying the "Dolly Mix".

2. Which two songs showed how poverty stricken Dolly's family were?

From Quiz Queen of Country Music - Dolly Parton!

Answer: "Coat of Many Colors" / "In the Good Old Days"

The lyrics to "Coat of Many Colours": "Back to the seasons of my youth I recall a box of rags that someone gave us And how my momma put the rags to use There were rags of many colors ..." and from "In the Good Old Days": " We'd get up before sun-up to get the work done up We'd work in the fields till the sun had gone down We've stood and we've cried as we have bristly watched A hailstorm a' beatin' our crops to the ground We've gone to bed hungry many nights in the past In the good old days when times were bad" Dolly was born in Tennessee on January 19, 1946, her father was a tobacco farmer and she lived in an old run down one-room cottage along with 11 other sisters and brothers.

3. In which Tennessee city was Dolly Rebecca Parton born?

From Quiz The Life and Times of Dolly Parton

Answer: Sevierville

Sevierville is situated about ten miles south of the Great Smoky Mountains National Park. It is small: about twenty square miles with a population under 20,000. It seems that Sevierville was a center of much abolitionist activity in the 19th century. Sevierville openly invites visitors on its website, which says "Where Smoky Mountain Fun Begins."

4. When was Dolly born?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: January 1946

Dolly was born on January 19, 1946 to Robert Lee and Avie Lee Parton.

5. What was Dolly Parton's first country single called?

From Quiz Everything About Dolly Parton

Answer: Dumb Blond

"Dumb Blond" was Dolly's first song!

6. "You've Lost That Loving Feeling" was released, featuring Dolly in 1993. It was the opening track to the album, "Up on the Roof: Songs from the Brill Building", but who released the album and was Dolly's partner on this song?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Neil Diamond

Since first being recorded by The Righteous Brothers in 1964, "You've Lost That Loving Feeling" has been covered by countless artists from Long John Baldry to Human League and by 2011 it had, according to the performing-rights organisation Broadcast Music, Inc. been played almost 15 million times on American TV and radio.

7. What is Dolly's middle name?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: Rebecca

Dolly's father couldn't afford to pay the doctor for her delivery so he gave him a sack of cornmeal.

8. What is the song Dolly is the most famous for?

From Quiz Everything About Dolly Parton

Answer: I Will Always Love You

Whitney Houston released this song on the soundtrack to "The Bodyguard". It was at number one for a record breaking number of weeks.

9. On the single from 1984, "Sweet Lovin' Friends", taken from the soundtrack to the "Rhinestone" (1984) film, who was Dolly Parton's vocal partner?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Sylvester Stallone

Oh dear, "Rhinestone"! If you have never seen the film, you're one of the lucky ones. The plot isn't great, the dialogue is worse, "I hate country music worse than liver", being an example, in fact the only good thing to come out of it was that Dolly got two country chart top ten hits from it in both USA and Canada - and neither of them featured Stallone on vocals.

10. "Islands in the Stream" was a duet sung by Dolly and which other Singer?

From Quiz Queen of Country Music - Dolly Parton!

Answer: Kenny Rogers

Dolly Parton and Kenny Rogers duetted together for "Islands in the Stream" which was originally written for Marvin Gaye by the Bee Gees. They have sung many successful duets together over the years.

11. Who was the singer who prompted Dolly Parton to disregard what others might think and to follow the promptings of her own heart?

From Quiz The Life and Times of Dolly Parton

Answer: Johnny Cash

She met Johnny Cash at the Grand Ole Opry in Nashville. 'Rolling Stone Magazine' included Dolly Parton and Johnny Cash as among the greatest 100 singers of all time. This is a famous idea of Johnny Cash: "I'd like to wear a rainbow every day, and tell the world that everything is o.k. But I'll try to carry off a little darkness on my back. Until things are brighter, I'm the Man in Black." Similarly, Dolly Parton calls things as they are and doesn't squirm away from the unpleasant. Johnny Cash: 'Cash: The Autobiography,' 1998.

12. Dolly had how many siblings?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: 11

Dolly's mother had 12 children by the time she was 35. Dolly was the fourth. In order they are: Willadeene, David, Denver, Dolly, Bobby, Stella, Cassie, Larry (died at birth), Randy, Floyd and Freida (twins), and Rachel.

13. Dolly appeared on which singer songwriter's 2004 album, "Feels Like Home" on the track, "Creepin' In"?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Norah Jones

"Feels Like Home" was the second album from Norah Jones, following her hugely successful debut album, "Come Away With Me" (2002). Like its predecessor, "Feels Like Home" was a great success, reaching number one in the album charts of countries all around the world.

14. Which movie which had the theme song of the same name did Dolly Parton star along in with Jane Fonda and Lily Tomlin?

From Quiz Queen of Country Music - Dolly Parton!

Answer: Nine to Five

"Nine to Five" was the name of the movie and the theme song was Dolly Parton's "9 to 5" which won her a number of awards which include Favorite Motion Picture Song and two Grammy Awards for Country Song of the Year and Female Country Vocal of the Year.

15. Where is Dolly's birthplace?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: Sevierville, Tennessee

In 1987, the people of Sevier County erected a statue of Dolly in the courthouse yard. Dolly overcame poverty and hardships in the Great Smoky Mountains to pursue her dreams.

16. One of Dolly's best known collaborations is "Islands In The Stream", recorded in 1983 and performed with the much missed Kenny Rogers. Who wrote this song?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Bee Gees

"Islands In The Stream" was recorded by Kenny and Dolly for his 1983 album of songs written by the Bee Gees, "Eyes That See In The Dark", which interestingly also featured a track entitled "I Will Always Love You", a song title with which Dolly is associated but a completely different song. In UK, "Islands In The Stream" is associated with a Comic Relief charity cover version from 2009 featuring Sir Tom Jones, Andy Gibb of the Bee Gees and Nessa (Ruth Jones) and Bryn (Rob Brydon) from hit TV show, "Gavin and Stacey". This version reached number one in UK, making Tom Jones, at 68 years old, the oldest person to have a UK number one single.

17. Lyrics time again, can you identify the following lyrics? "Now a man will take a good girl And he'll ruin her reputation But when he wants to marry Well, that's a different situation ..."

From Quiz Queen of Country Music - Dolly Parton!

Answer: Just Because I'm a Woman

"Just Because I'm a Woman" Dolly's second solo album was realeased in 1968. The title song "Just Because I'm a Woman" questions why a woman should not have the same sexual freedom as a man and was in response to her husband questioning her on past lovers.

18. What completes the title of what people call her signature song: "____ of Many Colors"?

From Quiz The Life and Times of Dolly Parton

Answer: Coat

This song embraces and celebrates her very humble beginnings, affirms her faith and speaks out for diversity and a loving spirit.

19. What is the name of Dolly's husband?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: Carl Dean & Dean & Carl

Dolly and Carl were married on Memorial Day, May 30, 1966. Most people don't realize that Dolly has been married to one man for 36 years due to her "trashy" talking.

20. What is Dolly's middle name?

From Quiz Everything About Dolly Parton

Answer: Rebecca

Dolly Rebecca Parton was born on January 19, 1946, to Robert Lee Parton and Avie Lee Parton. She was delivered in a one room cabin in Sevier County in the Great Smokey Mountains of eastern Tennessee.

21. In 2009 Dolly Parton appeared on the track "Boots and Sand" on the "Roadsinger" album from Yusuf Islam, formerly Cat Stevens. Apart from Dolly and Yusuf, which well known singer and bass player appeared on this track?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Paul McCartney

"Roadsinger" was the 13th album by Yusuf since his name change, but only his second of pop music, following "An Other Cup" (2006). The album did well chart wise and was a hit with the critics too, with website, allmusic.com describing it as "an utterly solid catalog entry" and continuing by saying, "Longtime fans will not be disappointed, and the rest of us should take note, too, because this kind of songcraft is seldom come by anymore".

22. What inspired Dolly to write the song "Jolene"

From Quiz Queen of Country Music - Dolly Parton!

Answer: Her husband eying another woman.

"Jolene, Jolene, Jolene, Jolene I'm begging of you please don't take my man Jolene, Jolene, Jolene, Jolene Please don't take him just because you can Your beauty is beyond compare With flaming locks of auburn hair With ivory skin and eyes of emerald green ..." Dolly said the inspiration for "Jolene" came from her belief that her husband was interested in a local bank teller .... hehe! She said the name "Jolene" came from a little girl with red hair and green eyes who asked for her autograph at a concert.

23. What was the song the Dolly Parton refused to share publishing rights with Elvis Presley in 1974?

From Quiz The Life and Times of Dolly Parton

Answer: I Will Always Love You

Dolly Parton wrote this song in 1973. According to Dolly Parton, she got a call from Colonel Tom Parker the morning Elvis Presley was going to record "I Will Always Love You." Parker told her that Elvis didn't record anything he didn't have a copyright to. Dolly Parton reported that this news literally 'broke her heart." She refused to let Elvis Presley have the copyright. Undercover.com, March 24, 2009 In 1992 when Whitney Houston sang "I Will Always Love You," she did not ask to get the copyright.

24. How many children does Dolly have?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: 0

Dolly and Carl decided not to have children. To Dolly, all of her nieces and nephews are her children.

25. Unfortunately not a hit, but "I Know You By Heart" was a 1987 duet between Dolly and which legend of Motown music?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Smokey Robinson

"I Know You By Heart" was taken from Dolly's 1987 album, "Rainbow", on which she also covered a Smokey Robinson penned song, "Two Lovers", originally a hit for Mary Wells back in 1962.

26. What did Dolly say in answer to a question posed by Oprah Winfrey on cosmetic surgery?

From Quiz Queen of Country Music - Dolly Parton!

Answer: Why should I look like an old barnyard dog if I don't have to?

"Why should I look like an old barnyard dog if I don't have to?" Well, what can anyone say to that except YOU GO GAL!

27. What is the name of the famous song Dolly Parton sang with Kenny Rogers?

From Quiz The Life and Times of Dolly Parton

Answer: Islands in the Stream

This was a 1983 hit, written by the Bee Gees. The name of the song is the title of an Ernest Hemingway novel.

28. What is the title of Dolly's most famous, best-selling song?

From Quiz The Dish on Dolly!

Answer: I Will Always Love You

Dolly wrote this song in tribute to her days with Porter Wagoner. Porter was in many ways responsible for Dolly becoming the star she is today.

29. Dolly sang on one man's show and also did many, many duets with him, what is his name?

From Quiz Everything About Dolly Parton

Answer: Porter Wagoner & Wagoner

Dolly was with Porter from 1967 till 1974.

30. On the 1997 album,"Heavenly", Dolly worked with which well known South African band on a cover of Bob Dylan's "Knockin' On Heaven's Door"?

From Quiz Singing With Dolly

Answer: Ladysmith Black Mambazo

Neither the album or the Bob Dylan cover were hits, which is surprising given the songs that Ladysmith Black Mambazo chose to cover on the album, such as Sam Cooke's "Chain Gang", Curtis Mayfield's "People Get Ready" and Billy Joel's "River Of Dreams". Incidentally, Dolly wasn't the only star on this version of "Knockin' On Heaven's Door" as bottleneck guitar on the track was played by Bonnie Raitt.

This is category 12813
Last Updated Jul 13 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.