FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Lightfoot Gordon Quizzes, Trivia and Puzzles
Lightfoot Gordon Quizzes, Trivia

Gordon Lightfoot Trivia

Gordon Lightfoot Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
13 Gordon Lightfoot quizzes and 170 Gordon Lightfoot trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "Wreck of Edmund Fitzgerald"   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Just how much do you know about Gordon Lightfoot's classic "The Wreck of the Edmund Fitzgerald"? Pit yourself against 15 questions about the song and/or associated facts. Song #16 in the 'Anatomy' series.
Average, 15 Qns, FussBudget, May 19 23
Average
FussBudget gold member
May 19 23
5054 plays
2.
  Song Lyrics-Wreck of the Edmund Fitzgerald   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
In this quiz, fill in the missing word or complete the next line.
Easier, 20 Qns, titanic97, Jan 30 17
Easier
titanic97
2489 plays
3.
  Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. II   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Quick on the heels of the first quiz about Gord, here's Part II of what I hope to be many quizzes about Canada's greatest musical icon, Mr. Gordon Lightfoot. Please enjoy it!
Average, 10 Qns, krazykritik, Mar 02 10
Average
krazykritik
472 plays
4.
  Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. III   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hello, Gordon Lightfoot fans. Here's the third quiz about the Canadian legend and his music. I'll try to take it easy this time so I don't scare you away! Enjoy!
Average, 10 Qns, krazykritik, Feb 21 10
Average
krazykritik
402 plays
5.
  "Wreck of the Edmund Fitzgerald" - Washed Up   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz covers all aspects of the gloomy song "Wreck of the Edmund Fitzgerald" by Gordon Lightfoot. The first 13 questions are lyric oriented, and the last 7 require a deeper knowledge of the song's origin. Good luck! Don't worry, it's easy.
Average, 20 Qns, greg9570, Feb 07 12
Average
greg9570
2932 plays
6.
  Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. I   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Gordon Lightfoot is widely considered Canada's greatest musical icon. His unique style often leaves his audience feeling that Gord is singing to them alone. Here's quiz number one of a series about the man and his music.
Average, 10 Qns, krazykritik, Oct 23 10
Average
krazykritik
435 plays
7.
  It's Good to be Gordy!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Gordon Lightfoot is, deservedly, a Canadian folk music legend. But here in Michigan, I've always loved him, too. Here are some questions about his life and songs. Have fun!
Average, 15 Qns, woboogie, Mar 12 08
Average
woboogie
637 plays
8.
  Gordon Lightfoot - Facts and Music - Part VI   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The next few quizzes will offer lyrics from Lightfoot songs that I consider to be his most personal and emotionally profound. I hope you enjoy, as much as I do, the poetic justice his words serve in exemplifying his craft and skill as a musician.
Average, 10 Qns, krazykritik, Apr 01 10
Average
krazykritik
297 plays
9.
  Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. V    
Multiple Choice
 10 Qns
Gordon Lightfoot is Canada's greatest musical icon. As long as people are playing, I'll keep writing them. Thanks for the support so far!
Average, 10 Qns, krazykritik, Mar 04 10
Average
krazykritik
272 plays
10.
  Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. IV   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the fourth quiz about Canada's greatest musical icon, Gordon Lightfoot. It contains ten questions that concentrate solely on lyrics and the songs they come from. Please 'sing along' with this quiz!
Average, 10 Qns, krazykritik, Feb 21 10
Average
krazykritik
323 plays
trivia question Quick Question
What gave in in this line? "At 7 PM, a __________ gave in..."

From Quiz "Song Lyrics-Wreck of the Edmund Fitzgerald"




11.
  Gordon Lightfoot Lyrics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have provided snatches of lyrics from Gordon Lightfoot songs. Your task is to choose which song the words belong to. Good luck!
Average, 10 Qns, pele, Feb 20 10
Average
pele
2207 plays
12.
  Song Lyrics -- Ballad of Yarmouth Castle    
Multiple Choice
 20 Qns
This is one of my favorite songs by Gordon Lightfoot. See how much you know the lyrics to this song. This song is off of his live concert album.
Average, 20 Qns, titanic97, Jan 18 07
Average
titanic97
335 plays
13.
  Gordon Lightfoot    
Multiple Choice
 10 Qns
Canadian singer/songwriter Gordon Lightfoot, a recent recipient of the Governor-General's Lifetime Achievement Award for the Performing Arts, has been bringing his unique style to people since the mid-sixties. So he deserves a quiz. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, JimboTbay, Dec 31 03
Difficult
JimboTbay
1033 plays

Gordon Lightfoot Trivia Questions

1. What is Gordon's full birth name?

From Quiz
It's Good to be Gordy!

Answer: Gordon Meredith Lightfoot, Jr.

Gordon Meredith Lightfoot, Jr., was born on November 17, 1938. in the small Ontario town of Orilla. My dad's first and middle names were Gordon Rodgers. The other two are made up.

2. What is the missing word? "The _____ lives on from the Chippewa on down of the big lake they call Gitchygoomee.

From Quiz Song Lyrics-Wreck of the Edmund Fitzgerald

Answer: legend

"The legend lives on from the Chippewa on down of the big lake they call Gitchygoomee." Lightfoot had made the wreck famous when he came out with this song. The lake here is Lake Superior and that lake was always known for swallowing up ships in bad storms.

3. The song begins "It's _______ in the afternoon; the anchors have been weighed...."

From Quiz Song Lyrics -- Ballad of Yarmouth Castle

Answer: 4 o'clock

"It's 4 o'clock in the afternoon; the anchors have been weighed. From Miami to Nassau, she's bound across the waves."

4. The freighter Edmund Fitzgerald sank in 1975. Which of the Great Lakes claimed the vessel?

From Quiz Anatomy of a Song: "Wreck of Edmund Fitzgerald"

Answer: Lake Superior

The tragedy occurred on 10 November, 1975. "The legend lives on from the Chippewa on down Of the big lake they call 'Gitche Gumee' Superior, they said, never gives up her dead When the gales of November come early"

5. As the opening lines go, "The legend lives on from the Chippewa on down, Of the big lake they called _____________."

From Quiz "Wreck of the Edmund Fitzgerald" - Washed Up

Answer: Gitche Gumee

Of course, "Gitche Gumee" is a native name for Lake Superior, the lake on which the "Edmund Fitzgerald" sank.

6. In what small Ontario town was Gordon Lightfoot born?

From Quiz Gordon Lightfoot

Answer: Orillia

Muskoka is a popular summer resort area. Mariposa was the name of a Folk-festival at which Lightfoot sometimes performed. Omemee is the "town in North Ontario" Neil Young sang about in "Helpless".

7. "Their minds were overflowing with the visions of their day."

From Quiz Gordon Lightfoot Lyrics

Answer: Canadian Railroad Trilogy

This wonderful song describes the building of the railroad across Canada.

8. Gordon Lightfoot's middle initial is M. What name does the 'M' stand for? (this name is shared with a t.v. star from the sitcom "Family Ties" as well as a late movie and t.v. star who appeared several times in the original t.v. series "Batman")

From Quiz Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. I

Answer: Meredith

The name was passed from Gord's father, also named Gordon Meredith Lightfoot, and is the name he gave to one of his daughters as well.

9. Which Gordon Lightfoot song was banned on many U.S. radio stations?

From Quiz It's Good to be Gordy!

Answer: Black Day in July

"Black Day in July" was a moving retelling of the 1967 Detroit race riots. Lightfoot himself explained the furor this way: "A lot of [radio stations] don't want to upset their listeners. It's the housewife in the morning, let's give her something that'll make her happy, why give her something that'll make her think?" More than 40 people were killed that hot, July day, including a four-year old girl. "Black day in July. Motor City madness has touched the countryside. And the people rise in anger and the streets begin to fill, And there's gunfire from the rooftops and the blood begins to spill. Black day in July." A moving song. A nasty time. The other choices are all Lightfoot songs.

10. What month is talked about here? "The lake it is said, never gives up its dead when the skies of ____ turn gloomy..."

From Quiz Song Lyrics-Wreck of the Edmund Fitzgerald

Answer: November

"The lake, it is said, never gives up its dead when the skies of November turn gloomy." Many sailors wanted to get one more run in for the season before the lakes froze over. However, when they pushed into November, they ran the risk of tackling monstrous storms which could get to be hurricane strength at times.

11. "She's a headin' south to _____ Bay into the open sea...." To which bay is she heading?

From Quiz Song Lyrics -- Ballad of Yarmouth Castle

Answer: Biscayne

"She's a headin' south to Biscayne Bay into the open sea. Yarmouth Castle she's a dyin' and don't know it."

12. The lake that claimed the Edmund Fitzgerald is alternately known by what Native American name?

From Quiz Anatomy of a Song: "Wreck of Edmund Fitzgerald"

Answer: Gitche Gumee

"The legend lives on from the Chippewa on down Of the big lake they called 'Gitche Gumee' The lake, it is said, never gives up her dead When the skies of November turn gloomy"

13. The lyrics give up the month in which the freighter sank. As follows, this is in "the skies of _______ turned gloomy" and "the Gales of _______ came early." What month do these snippets refer to?

From Quiz "Wreck of the Edmund Fitzgerald" - Washed Up

Answer: November

November, in the Great Lakes, is notorious for wind gales. A mix of wind and rain presumably sank the ship. Of course, no one is exactly sure of the cause.

14. Lightfoot first appeared at this famous Toronto landmark at age 13.

From Quiz Gordon Lightfoot

Answer: Massey Hall.

He entered the Kiwanis Music Festival in the "Boys' Open Category for Unchanged Voices" (now THERE'S a mouthfull!). He won. He holds an annual series of concerts there every year.

15. "She rubs my feet while the sun goes down."

From Quiz Gordon Lightfoot Lyrics

Answer: Cotton Jenny

16. Despite several brushes with death after falling ill in September 2002, it took Gordon Lightfoot only 21 months from the day he fell ill to release another excellent album, his 20th album. What is the name of that album?

From Quiz Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. V

Answer: Harmony

"Harmony", released in May 2004, was Gord's 20th original album. The theme of the album, like so many songs before it, deal with the seemingly repetitive pattern in Gord's life of 'loves lost', and the pain he is feeling from the departure of his beloved when he was so desperately ill and needed her most. It's a testament to the inner strength and desire of the man to continue dedicating his life to his music, and thereby, his appreciative fans.

17. Gordon Lightfoot's first recorded songs were released on vinyl 45rpm in July 1962. What was the name of the song that reached number three on Toronto's CHUM-AM and top 20 on Montreal's CKGM-AM? (don't 'forget' this is the song!)

From Quiz Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. I

Answer: (Remember Me) I'm The One

Before Gord's professional career started, he was already well known in his hometown of Orillia as he sang periodically on the local radio station from the age of five. Gord was nine when he made his first actual recording which the principal played on the school's intercom system. He made his first appearance at Old Massey Hall in Toronto at the age of twelve, a venue that he plays in yearly right up until 2009. Then in July 1962, at the age of 21, he made his first professional recordings, which were "(Remember Me) I'm the One" and "It's Too Late, He Wins."

18. The following lyrics are from which beautiful Lightfoot song? "I think that I was made for you and you were made for me. And I know that I will never change 'Cause we been friends through rain or shine For such a long, long time."

From Quiz It's Good to be Gordy!

Answer: Beautiful

Upbeat and romantic, "Beautiful" is my personal favorite Lightfoot song, as it was the first of many my (now) husband sang to me when we were dating. In 2003, a Gordon Lightfoot tribute album, "Beautiful" was released featuring The Cowboy Junkies, The Tragically Hip, Bruce Cockburn and Maria Muldaur, among others.

19. What kind of load was being carried here? "With a load of ______ 26,000 tons more..."

From Quiz Song Lyrics-Wreck of the Edmund Fitzgerald

Answer: iron ore

"With a load of iron ore 26,000 tons more than the Edmund Fitzgerald weighed empty. That good ship and crew was a bone to be chewed when the gales of November came early." The Fitzgerald was carrying taconite. This ore is processed and used in steel for buildings and cars. This load was going to a plant to make frames for trucks.

20. Complete this lyric: "Now the ______ _______ she's been to sea, she's seen the better times..."

From Quiz Song Lyrics -- Ballad of Yarmouth Castle

Answer: many years

"Now the many years she's been to sea, she's seen the better times. She appears to groan in protest as they cast away her lines."

21. What type of cargo was being carried aboard the Edmund Fitzgerald during the fateful voyage?

From Quiz Anatomy of a Song: "Wreck of Edmund Fitzgerald"

Answer: Iron Ore

"With a load of iron ore twenty-six thousand tons more Than the Edmund Fitzgerald weighed empty That good ship and true was a bone to be chewed When the gales of November came early" According to www.songfacts.com: "This (song) was nominated for the "Song Of The Year" Grammy, but it was beaten by Barry Manilow's "I Write The Songs".

22. Straightforward lyric completion: "The ship was the pride of the American side, coming back from some mill in _________."

From Quiz "Wreck of the Edmund Fitzgerald" - Washed Up

Answer: Wisconsin

"Wisconsin" is the only logical answer, due to the beat of the song. Beat is a lyrical term referring to a constant pattern in a song.

23. "Some say he was a sailor who died away at sea."

From Quiz Gordon Lightfoot Lyrics

Answer: Bitter Green

A very beautiful and sad song.

24. "The morning after blues from my head down to my shoes, ________ highway, let me slip away, slip away on you." What did Gordon Lightfoot call the 'easygoing' highway he was wishing to "slip away" on?

From Quiz Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. IV

Answer: Carefree

Gord found the inspiration for "Carefree Highway" while travelling in a rental car through Arizona on the road with the same name. He wrote down the lyrics during a rest stop on a piece of paper and put it in the glove box. After taking the car back, he forgot it was there but quickly returned to get it. A great song for anyone who has ever stood beside a lonesome road with their thumb out and a lost love on their heart and mind.

25. Gordon Lightfoot made his debut album in 1966. The name of his first full length LP was what?

From Quiz Gordon Lightfoot - Facts & Music Pt. I

Answer: Lightfoot!

Gord was with the Albert Grossman management team when he released "Lightfoot!", a record which consolidated his undoubted promise. The album was released by United Artists and paved the way for him to a contract to make four more albums for UA over the next three years.

26. Gordon Lightfoot's even tried acting. Name the movie in which he appeared that told the story of the surviving members of the Hole-in-the-Wall gang?

From Quiz It's Good to be Gordy!

Answer: Harry Tracy, Desperado

In this bio-pic about Harry Tracy (played by Bruce Dern), Lightfoot plays Morrie Nathan, a U.S. Marshall out to bring Tracy to justice. It was released in 1982. "Desperado" is a real movie. The other two are fictional.

27. "The ship was the pride of the _______ side..." What side was the ship from?

From Quiz Song Lyrics-Wreck of the Edmund Fitzgerald

Answer: American

"The ship was the pride of the American side; comin' back from some mill in Wisconsin." The ship was made in the U.S. by a Great Lakes firm. The Fitzgerald would be the longest laker afloat at nearly 800 ft. long.

28. "The ______ of her engines and the rust along her spine..." What are the engines doing?

From Quiz Song Lyrics -- Ballad of Yarmouth Castle

Answer: grumble

"The grumble of her engines and the rust along her spine; tells the Castle she's too old to be sailin'."

29. According to the song, how much did the cargo on the Edmund Fitzgerald weigh?

From Quiz Anatomy of a Song: "Wreck of Edmund Fitzgerald"

Answer: 26,000 tons

"With a load of iron ore twenty-six thousand tons more Than the Edmund Fitzgerald weighed empty" According to www.songfacts.com: "On a sunny afternoon on the 9th of November, the 729 foot Edmund Fitzgerald left Superior, Wisconsin, heavy with 26,918 long tons of iron ore (taconite) pellets". There! Just so you can't say you didn't know!

30. This act was the first to record a Lightfoot song, resulting in sudden international exposure.

From Quiz Gordon Lightfoot

Answer: Ian and Sylvia Tyson

Ian and Sylvia recorded "Early Morning Rain" in 1965, also naming their album after the song. Ian Tyson and Lightfoot appeared together at the opening ceremonies of the I988 Calgary Winter Olympics, performing "Four Strong Winds" and "Alberta Bound". Others who have recorded Lightfoot songs: Frank Sinatra; Elvis Presley; Kris Kristofferson; Peter, Paul and Mary; Glen Campbell; Marty Robbins; etc., etc. It's a long list.

This is category 10488
Last Updated Jun 08 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.