FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Oldfield Mike Quizzes, Trivia and Puzzles
Oldfield Mike Quizzes, Trivia

Mike Oldfield Trivia

Mike Oldfield Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
4 Mike Oldfield quizzes and 55 Mike Oldfield trivia questions.
1.
  Instrumental Credits   popular trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
There aren't many songs providing spoken end credits for their key instruments. In fact, I know exactly one. THAT one by Mike Oldfield. You'll know which one I am talking about after seeing the list. Put these credits in the correct order they are spoken
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Feb 03 23
Average
WesleyCrusher editor
Feb 03 23
49 plays
2.
  Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the works of the legendary musician Mike Oldfield. Hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, tali21, Aug 03 06
Average
tali21
379 plays
3.
  Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"    
Multiple Choice
 15 Qns
Mike Oldfield may be best known for writing the theme from "The Exorcist", but his work has many facets and is well worth exploring. Take the quiz, then explore for yourself.
Tough, 15 Qns, JamesLake, Aug 03 06
Tough
JamesLake
303 plays
4.
  Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series    
Multiple Choice
 20 Qns
Mike Oldfield released "Tubular Bells" in 1973 and changed the face of music. Since then, he has made several reworked and special versions of this masterpiece. This quiz is all about these albums.
Tough, 20 Qns, tali21, Mar 10 07
Tough
tali21
239 plays
trivia question Quick Question
What was the title of the Tom Newman LP that Mike appeared on that also featured Fred Frith, Chris Cutler, Jon Field and Steve Winwood?

From Quiz "Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells""





Mike Oldfield Trivia Questions

1. On the original "Tubular Bells" album, who was credited as being the 'Master of Ceremonies' who introduced the instruments as they came in to a common theme?

From Quiz
Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: Viv Stanshall

Viv Stanshall was the leader of the group "The Bonzo Dog Doo Dah Band" who were recording at the same time as Mike Oldfield was recording Tubular Bells.

2. What was the name of Mike's first album?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "Tubular Bells"

"Tubular Bells" was a smash hit when it was released in 1973. It literally changed the face of music and went to number 1 all over the world, including the UK.

3. Who is the NASA astronaut heard reciting scripture on one of Mike's recordings?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: Bill Anders

Bill Anders is heard reading from the Book of Genesis on "The Songs of Distant Earth."

4. His first album was also the first to be released on a new record label in the UK. What was the name of this label?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: Virgin

Virgin Records was launched by Richard Branson, and "Tubular Bells" was indeed the first release on this new label.

5. Mike covered an ABBA (!) song on one of his recordings. What was it?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: "Arrival"

"Arrival" appeared on QE2.

6. On the album "The Orchestral Tubular Bells", who was credited as being the 'Master of Ceremonies'?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: There wasn't one

The orchestral version was recorded by the Royal Philarmonic Orchestra, with Mike helping out with its production. There was, however, no Master of Ceremonies on the album.

7. Which orchestra did a version of Mike's first album two years after the original was released, with Mike playing guitars?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: Royal Philarmonic Orchestra

The album was released in 1975, and called "The Orchestral Tubular Bells". Mike helped produce the album.

8. On the original "Tubular Bells" album, how many different instruments was Mike Oldfield credited as having played?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: 15

Instruments included in the original album were grand piano, mandolin, "double speed guitar" and, of course, tubular bells. It is actually thought that he played more, but he is only credited with 15.

9. Moving on from his first album, which studio album was the first to contain songs as well as instrumental pieces?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "Platinum"

Amazingly enough, it wasn't until 1979 that we first heard songs on a new studio album. Several pieces had appeared in collections (such as "Boxed" and "Exposed") but never on a completely new album. Songs on "Platinum" include "I Got Rhythm".

10. Which name does not belong with the rest?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: Frith

Fred Frith did not perform with Brian Eno, Nico, John Cale, and Kevin Ayers on the "June 1, 1974" recording. Mike guested on guitar.

11. On the album "Tubular Bells II", who was credited as being the 'Master of Ceremonies'?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: A Strolling Player

For TBII, Mike wanted a voice that sounded a bit "Shakespearian" (hence the credit "A Strolling Player"). The person behind the voice is actually the famous actor Alan Rickman (Prof Snape in the Harry Potter films, featured in many other films over the years).

12. Which woman sang the lyrics on more of his songs in the 1980s than any other?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: Maggie Reilly

Maggie Reilly sang on a large percentage of Mike's songs in the 1980s. Bonnie Tyler sang on one ("Islands") and Sally Oldfield can be heard on songs from time to time. Lisa Stansfield has never appeared on a Mike Oldfield album.

13. Which song was Mike's most successful hit of the 1980s in the UK?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "Moonlight Shadow"

"Moonlight Shadow" was a massive top 10 hit for Mike in 1983. The song is reputedly about John Lennon's assassination.

14. "Tubular Bells" had a couple of working titles duing its seminal stage. One was "Opus One." What was the other?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: "Breakfast in Bed"

"The Movement" was an extended piece that provided many bits that appeared in several classic Genesis tracks. "Scrambled Eggs" was the Paul McCartney's working title of "Yesterday" and "Whip Some Skull on Yer" was ELP's early title of "Brain Salad Surgery."

15. On the UK remixed version of "The Bell" from "Tubular Bells II" which came out as a single, who was credited as being the 'Master of Ceremonies'?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: Viv Stanshall

Viv Stanshall made a return to the MC job on the remixed version of the single having also been the MC on the original Tubular Bells album.

16. On which album will you find the instrumental piece "The Lake"?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "Discovery"

"Discovery" was released in 1984 and also included the chart hit "To France", which was a song about Mary, Queen of Scots.

17. "Hergest Ridge", Mike's second album, is named after one of his favorite places. In what UK county is Hergest Ridge located?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: Herefordshire

Herefordshire borders Wales and is considered England's most rural county.

18. On which album did Mike finally sing all the vocals for the first time?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "Heaven's Open"

Mike has reputedly never been happy with his voice, but he finally took the plunge and sang all the lyrics on the album "Heaven's Open". The album was released in 1991, so it took him 18 years from his chart debut!

19. From time to time, Mike has worked with a famous British composer. Who is he?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: David Bedford

Bedford has received commissions from the Royal Philharmonic Orchestra, the London Philharmonic Orchestra, the Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, and the English Sinfonia.

20. On the album "Tubular Bells III", who was credited as being the 'Master of Ceremonies'?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: There wasn't one

TBIII is a very different album to the TB albums that came before. There is no introduction of instruments (and hence no need for an MC) but the tubular bells are definitely there - and very loud!

21. Which album of the 1990s was named after an Arthur C Clarke novel?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "The Songs Of Distant Earth"

All of the choices were book titles by Arthur C Clarke, but the correct one was "The Songs Of Distant Earth", which was released in 1994. "Sentinel" also happens to be the opening track of Mike's 1992 album "Tubular Bells II".

22. What member of Yes (past or present) has recorded with Mike?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: Jon Anderson

Anderson sang on " In High Places" on the "Crises" LP.

23. Which section of "Tubular Bells III" was vastly different from the others on the album, being as it was a song?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: "Man In The Rain"

"Man In The Rain" is believed to have been written in the 1980s, but it took until 1998 and the release of TBIII for it to appear on an album.

24. What was the name of Mike's 1993 "Best Of" album?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 1 - General Knowledge

Answer: "Elements"

"Elements" was released in 1993 and was his Greatest Hits album of that time. "XXV" and "Collection" are also albums of that nature, but they were released in 1997 and 2002 respectively. "Boxed" was an album dating back to 1976 and featured his first three albums in full along with several other small pieces.

25. What is the title of the Oldfield song that was covered by American pop duo Hall and Oates?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: "Family Man"

Hall and Oates version of "Family Man" appeared on "H2O."

26. On the album "Tubular Bells 2003", who was credited as being the 'Master of Ceremonies'?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: John Cleese

John Cleese took over the role of Master of Ceremonies because Viv Stanshall, the MC on the original album, died in 1995 - just three years after the release of Tubular Bells II.

27. What is the name of the avant-garde group that Mike worked with in the 1970's?

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: Henry Cow

Mike engineered parts of the first and second Henry Cow albums, "Legend" (pronounced "Leg End") and "Unrest."

28. The most significant thing about "Tubular Bells 2003" was that it was a re-recording of the original "Tubular Bells" album. The other significant thing was that it was released a specific number of years after the original - how many?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: 30

Yes, it was the 30th anniversary of Tubular Bells. TBII came out at about 20 years after the original and TBIII about 25 years after.

29. Mike and sister Sally, recorded an album in the late 70's with one of Scandanavia's most prominent musicians. Name him.

From Quiz Mike Oldfield - Not just "Tubular Bells"

Answer: Pekka Pojohla

The album was released in the UK as "The Mathematician's Air Display" and in Finland as "Keesojen lehto." Also appearing on the album were Pierre Moerlen, percussionist extraordinare from Gong and George Wadenius (ex-Blood, Sweat and Tears!) on guitar.

30. How many of the Tubular Bells albums reached the number one spot in the UK on their original release run?

From Quiz Mike Oldfield Trivia 2 - "Tubular Bells" Series

Answer: 2

The albums being "Tubular Bells" and "Tubular Bells II". TBIII reached the top 5, but didn't quite make it to number 1.

This is category 15540
Last Updated Jun 22 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.