FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Prince Quizzes, Trivia and Puzzles
Prince Quizzes, Trivia

Prince Trivia

Prince Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
the artist formerly known as
14 Prince quizzes and 200 Prince trivia questions.
1.
  Song by Song: "When Doves Cry"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"When Doves Cry" made Rolling Stone magazine's 2004 list of the 500 greatest songs of all time. Test your knowledge of this Prince hit.
Easier, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Easier
skylarb
Nov 05 21
292 plays
2.
  Prince Lyrics for the Casual Listener   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You know you love to sing all crazy to these songs in the car, but are you sure of all of the words?
Average, 10 Qns, gemini_chick, Dec 07 06
Average
gemini_chick
3580 plays
3.
  Song by Song: "Purple Rain"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Rolling Stone magazine ranked this Prince hit the 18th greatest song of all time. See how much you know about "Purple Rain."
Average, 10 Qns, skylarb, Jan 25 22
Average
skylarb
Jan 25 22
366 plays
4.
  Prince - The Purple Reign   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Test your knowledge on Prince and all his other guises. How much do you know about the Purple One?
Tough, 25 Qns, swiftyweb, Sep 24 07
Tough
swiftyweb
2712 plays
5.
  Prince Song Titles    
Multiple Choice
 25 Qns
I am a huge Prince fan and I hope that you enjoy my quiz. Please let me know what you think as this is my first quiz.
Average, 25 Qns, bj1968, Feb 25 04
Average
bj1968
4155 plays
6.
  Princely Purple Rain   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Enjoy the success of Prince and the "Purple Rain" album, Number One on Billboard's Chart from August 1984 to mid January 1985.
Average, 10 Qns, ClaudiaCat, Mar 14 19
Average
ClaudiaCat gold member
Mar 14 19
205 plays
7.
  Hit Singles Written by Prince for Other Artists    
Multiple Choice
 10 Qns
Prince is an American singer, songwriter and actor. He has written several hit singles recorded by other artists. This quiz covers the successful songs written by Prince for other performers.
Average, 10 Qns, workisboring, Jun 09 13
Average
workisboring gold member
454 plays
8.
  Prince's Royal Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
So, you think you know pop's purple Prince? We'll see...go crazy! :)
Average, 10 Qns, Cherries_814, Jul 15 17
Average
Cherries_814
2133 plays
9.
  Prince: "Until the end of time..."    
Multiple Choice
 25 Qns
On April 21, 2016, the world lost musical icon, Prince. This quiz is dedicated to his music. As a longtime fan, it's my way of saying "goodbye". Rest in peace, Mr. Nelson.
Tough, 25 Qns, jbug1262, Jul 08 16
Tough
jbug1262
256 plays
10.
  Around the World in a Day    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about the lyrics on Prince's 'Around the World in a Day' album. I have the vinyl album and therefore all of my questions are based upon the presentation of lyrics in this album. Some of the answers to the questions may be the same.
Average, 15 Qns, allynellie, Mar 27 05
Average
allynellie
2240 plays
trivia question Quick Question
Prince wrote the 1991 hit single "Love...Thy Will Be Done" for which former child actress?

From Quiz "Hit Singles Written by Prince for Other Artists"




11.
  Prince Trivia 1    
Multiple Choice
 10 Qns
How big of a Prince fan are you?
Difficult, 10 Qns, remraf, Nov 15 17
Difficult
remraf
Nov 15 17
2731 plays
12.
  Just a Sample    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz dealing with rappers who have sampled the work of the late Prince Rogers Nelson.
Average, 10 Qns, Deadwood003, Apr 26 16
Average
Deadwood003
183 plays
13.
  Prince    
Multiple Choice
 5 Qns
Read the questions and choose your answers from the list provided.
Average, 5 Qns, Babygirl_kg, Jul 26 09
Average
Babygirl_kg
3249 plays
14.
  Know Your Prince Lyrics    
Multiple Choice
 25 Qns
Quite an easy idea. I'll give you the line, you tell me which Prince song it is from... too easy, or is it? Muhaha!
Difficult, 25 Qns, samo, Nov 07 08
Difficult
samo
2398 plays

Prince Trivia Questions

1. According to Rolling Stone magazine, "Purple Rain" was born when Prince challenged himself to write a ballad like what musician, with whom he shared an arena on the "1999" tour?

From Quiz
Song by Song: "Purple Rain"

Answer: Bob Seger

In 1983, on his tour to promote his fifth studio album, "1999," Prince shared an arena with Bob Seger. On the tour, Prince decided to write a Segeresque ballad. Instead of authoring a song like Seger's "Night Moves," however, Rolling Stone reports, "he channeled a heartrending meditation on love, trust, God, and purple rain." Such emotional ballads, which contain soulful meditations and build in intensity, are often called "power ballads."

2. "When Doves Cry" was a late addition to what soundtrack album, produced by Prince and released in 1984?

From Quiz Song by Song: "When Doves Cry"

Answer: Purple Rain

Rolling Stone magazine (in "The 500 Greatest Songs of All Time," 2004) reports that Prince added the song "at the very last minute," after the "Purple Rain" album and movie were completed. Then, he made a bold move: "he decided to erase the bass track from the final mix." The song, which belongs to the avant-garde pop genre, was released in June of 1984 as the album's first single. The magazine ranked the song number 52 on its list.

3. Prince, what a talent. His album "Purple Rain" was the first album accredited to his backing band. What was the backing band's name?

From Quiz Princely Purple Rain

Answer: The Revolution

The Revolution was the band name for a variety of musicians who performed together between 1982 and 1986. The band members performed together in various lines ups and certain ones continued to work with Prince on and off until the early 1990s. In 2012 the band reformed to undertake a reunion/benefit concert in Minneapolis at First Avenue. After the death of Prince in 2016, The Revolution reformed and have continued to perform Prince's songs as well as their original songs.

4. When was Prince born?

From Quiz Prince: "Until the end of time..."

Answer: June 7, 1958

Prince Rogers Nelson was born on June 7, 1958, in Chanhassan, Minnesota to parents John , a former jazz musician, and Mattie (Shaw).

5. Prince's song "Darling Nikki" was a track found on his "Purple Rain" album that sold over 1.5 million copies in its first week alone. Do you know what Strange Music co-founder sampled "Darling Nikki" for his song "Freaky"?

From Quiz Just a Sample

Answer: Tech N9ne

Tech N9ne sampled "Darling Nikki" for his 2004 album "Vintage Tech". As recently as 2010 "Darling Nikki" was still being sampled in rap music when Nicki Minaj used it in her 2010 song "Blow Ya Mind".

6. What are the missing words: "Electric word life It means forever and that's a mighty long time But I'm here 2 tell U There's something else The ________________."

From Quiz Prince Lyrics for the Casual Listener

Answer: afterworld

From "Let's Go Crazy" on the "Purple Rain" soundtrack. The B-side was the lyrically controversial club staple "Erotic City", a duet with Sheila E. "Let's Go Crazy" went to Number one in 1984.

7. "Let's look for the purple _________ until they throw us in the truck." What does Prince recommend searching for in this hit song?

From Quiz Prince's Royal Lyrics

Answer: banana

These lyrics are from the hit song "Let's Go Crazy" off of the still popular "Purple Rain" soundtrack.

8. Prince Rogers Nelson was born on the 7th June 1958. In what hospital did the little purple one take his first breath?

From Quiz Prince - The Purple Reign

Answer: Mount Sinai Hospital, Minneapolis

I don't think the others actually exist!

9. What is Prince's birthday?

From Quiz Prince

Answer: June 7, 1958

On June 7, 1958 a prince was born.

10. Finish this line: ' A train is leaving all day - a wonderful trip through our time, ..'

From Quiz Around the World in a Day

Answer: And laughter is all u pay

These lyrics are taken from the title song: 'Around the World in a Day'

11. In which video did Michael Jackson ask Prince to appear?

From Quiz Prince Trivia 1

Answer: Bad

Michael Jackson wanted Prince to play the role that eventually went to Wesley Snipes.

12. 'Excuse me but I need a mouth like yours...'

From Quiz Know Your Prince Lyrics

Answer: Let's Pretend We're Married

From '1999'.

13. In what year was "Purple Rain" released as a single?

From Quiz Song by Song: "Purple Rain"

Answer: 1984

The song was first recorded on August 1983 live at First Avenue in Minneapolis. It was then polished with overdubs in Sunset Sound studios in August and mid-September before being released as a single on September 26, 1984 from the album "Purple Rain." The song "God" was contained on the B-side.

14. Prince's "When Doves Cry" was his first number one hit in America. Which Bruce Springsteen song did it displace for the top spot on the US Billboard Hot 100?

From Quiz Song by Song: "When Doves Cry"

Answer: Dancing in the Dark

Springsteen's "Dancing in the Dark" peaked at number two on the U.S. Billboard Hot 100, having been beaten out for the top spot by Prince's "When Dove's Cry." Prince's song also peaked at number one on the Dance Club Songs Billboard chart and the Hot R&B/Hip-Hop Songs Billboard chart. "When Doves Cry" also reached the top ten on the singles charts in the UK, Norway, New Zealand, the Netherlands, Ireland, Canada, and Australia.

15. Prince's album "Purple Rain" was not his first album; he had recorded before. What album number was it?

From Quiz Princely Purple Rain

Answer: Sixth

Although "Purple Rain" was Prince's sixth album it was the first accredited to his backing band The Revolution. Prince had success with previous albums, especially "1999" but "Purple Rain" well and truly put him on the success road with accolades from the Grammys to the Oscars.

16. Originally released in 1979, Prince's song "It's Gonna Be Lonely" found new life in 2007 when this mic-snatching problematic artist at awards shows sampled it for his song "Big Brother".

From Quiz Just a Sample

Answer: Kanye West

"Big Brother" was a title track for Kanye West's album "Graduation" which was released through Jay Z's Roc-A-Fella music in 2007. Both Jay Z and Kayne West sampled together another 1979 song from the late Prince Rogers Nelson, when in 2011 they released "Welcome to the Jungle" which sampled "When We're Dancing Close and Slow".

17. He was named Prince Rogers Nelson after the band his father was a member of. What exactly was the name of his father's band?

From Quiz Prince - The Purple Reign

Answer: The Prince Rogers Jazz Trio

His father's stage name was Prince Rogers, his real name was John Nelson.

18. What was one of Prince's hit singles from the 'Batman' soundtrack?

From Quiz Prince

Answer: Bat Dance

The "Bat Dance" video was also a hit on MTV.

19. One of Prince's songs in this album is named after a musical instrument, which one?

From Quiz Around the World in a Day

Answer: Tamborine

20. What song did Prince release to Napster in the summer of 2001?

From Quiz Prince Trivia 1

Answer: 'The Work - Pt.1'

'The Work - Pt.1' was billed as coming from the forthcoming album 'The Rainbow Children', which is currently available in stores.

21. '...the streets he roamed in search of a poem, amongst the wild and drinking...'

From Quiz Know Your Prince Lyrics

Answer: Shy

from 'The Gold Experience'

22. What backing band played on "Purple Rain"?

From Quiz Song by Song: "Purple Rain"

Answer: The Revolution

The Revolution was Prince's backing band and consisted at the time of Wendy Melvoin on guitar, Brown Mark on bass, Lisa Coleman on keyboards and piano, Matt "Doctor" Fink on keyboards, and Bobby Z. on drums. All but Bobby Z. also provided vocals. Producing credit for the song goes to Prince and The Revolution, while writing credit for the song is registered only to Prince with the American Society of Composers, Authors, and Publishers.

23. According to Prince's biographer Per Nilsen, "When Doves Cry" was inspired by Prince's relationship with Susan Moonsie, a member of what American female vocal trio?

From Quiz Song by Song: "When Doves Cry"

Answer: Vanity 6

Susan Moonsie and Prince had an on-and-off relationship over a five-year period from 1980 to 1985. Prince assembled the trio Vanity 6, which consisted of Brenda Bennett, Vanity, and Susan Moonsie. The group dressed in lingerie and high heels and Prince wrote sexually provocative songs for them, including "Nasty Girl," which became a top ten R&B hit in the United States.

24. This Compton-born rapper whose name is David Marvin Blake sampled "I Wanna Be your Lover" from Prince's Warner Bros album "Prince" for his 1995 album "Safe & Sound".

From Quiz Just a Sample

Answer: DJ Quik

Active in the music business since 1987, DJ Quik has gone on to become more than just a rapper. He is known for producing music and also as an actor starring in "Entourage" and "Everybody Hates Chris". In 2012 David would be nominated and go on to win the "Biggest Celebrity DJ" award.

25. What word is missing: "Dream if U can a courtyard An ocean of _________ in bloom."

From Quiz Prince Lyrics for the Casual Listener

Answer: violets

From "When Doves Cry" on the "Purple Rain" soundtrack. "When Doves Cry" was the Number one song of 1984 and deals with Prince's ambivalent feelings towards his parents. The song is unique in that it has no bassline.

26. "You don't have to watch ___________ to have an attitude! Uggh! Just leave it all up to me, my love will be your fool." Which nighttime soap opera was Prince referring to?

From Quiz Prince's Royal Lyrics

Answer: Dynasty

These lyrics, of course, came from "Kiss" from the soundtrack to his movie "Under The Cherry Moon". I just threw in the other three choices because they remind me of the days of catfights, too much hairspray and SHOULDER PADS!

27. How many times has Prince been married as of 2002?

From Quiz Prince

Answer: 2

His first marriage was annulled.

28. 'Every day is a _______ day'. Complete these lyrics.

From Quiz Around the World in a Day

Answer: Yellow

These lyrics are taken from 'Condition of the Heart', one of my favourite songs on this album.

29. What was Prince's first release without the aid of Warner Bros?

From Quiz Prince Trivia 1

Answer: 'The Beautiful Experience'

'The Beautiful Experience' was released on NPG records, and manufactured, marketed, and distributed by Bellmark Records. 'Emancipation' marked the first release from Prince (or the symbol) after he left Warner Bros.

30. 'This morning there was joy in my heart 'cos I knew that I loved you so...'

From Quiz Know Your Prince Lyrics

Answer: Life Can Be So Nice

This is category 1621
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.