FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Miracles The Quizzes, Trivia and Puzzles
Miracles The Quizzes, Trivia

The Miracles Trivia

The Miracles Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
2 The Miracles quizzes and 20 The Miracles trivia questions.
1.
  Song by Song: "Tracks of My Tears"    
Multiple Choice
 10 Qns
Rounding out Rolling Stone magazine's 2004 list of the top 50 greatest songs of all time is "The Tracks of My Tears." Learn about this emotional R&B song.
Easier, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Easier
skylarb
Nov 05 21
300 plays
2.
  The Legends of Motown Records: The Miracles   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Miracles were a singing group formed in 1955 and signed to Motown Records. This quiz is about the music and career of the Miracles.
Average, 10 Qns, workisboring, Jul 27 21
Average
workisboring gold member
Jul 27 21
379 plays
trivia question Quick Question
Who co-wrote "The Tracks of My Tears," produced it, and performed it with the Miracles?

From Quiz "Song by Song: "Tracks of My Tears""




Related Topics
  R & B and Soul [Music] (63 quizzes)


The Miracles Trivia Questions

1. Who co-wrote "The Tracks of My Tears," produced it, and performed it with the Miracles?

From Quiz
Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: Smokey Robinson

Smokey Robinson, the lead vocalist for the Miracles, produced the song and performed it with the Miracles. He wrote the song along with two other members of the Miracles: the group's bass vocalist Pete Moore and its guitarist Marvin Tarplin. Pete Moore helped Smokey Robinson write The Temptations' hit song "Since I Lost My Baby" and Marvin Gaye's "Ain't That Peculiar."

2. Who was the original lead singer of the Miracles?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: Smokey Robinson

William "Smokey" Robinson, Junior served as the lead singer for the Miracles between 1955 and 1972. After Smokey Robinson left the Miracles, both Billy Griffin and Mark Scott served as the lead singer of the group.

3. When was "The Tracks of My Tears" released?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: 1965

The song was included on the Miracles' 1965 album "Going to a Go-Go." It was recorded at Hitsville USA and released on June 23, 1965 with "A Fork in the Road" on the B-side.

4. Which 1960 hit single by the Miracles was about a mother dispensing love advice to her son?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: Shop Around

The Miracles' 1960 hit "Shop Around" was Motown Records' first top five record on the United States Billboard Hot 100. The song was inducted into Grammy Hall of Fame in 2006. In the song a mother told her son to "shop around" for a girlfriend or wife.

5. Which 1962 Miracles' million-selling hit single was written by a member of the group while on a business trip for Motown Records?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: You've Really Got a Hold on Me

The Miracles' 1962 hit "You've Really Got a Hold on Me" was selected into "The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll" and inducted into Grammy Hall of Fame in 1998. Smokey Robinson authored this song while in New York City on a business trip for Motown Records. The song was recorded by the Temptations, the Beatles, Eddie Money, the Small Faces and Mickey Gilley.

6. Who recorded a cover of "Tracks of My Tears" for her 1975 album "Prisoner in Disguise"?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: Linda Ronstadt

Linda Ronstadt's version, which was released as a single with "The Sweetest Gift" on the B-side, peaked at number 25 on the U.S. Billboard Hot 100. It also hit number two on the Canada RPM Adult Contemporary chart.

7. In which 1965 song by the Miracles was the singer begging for forgiveness for cheating on his woman?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: Ooo Baby Baby

The Miracles' song "Ooo Baby Baby" was a single from their 1965 album "Going to a Go-Go" The song was a top twenty hit in the United States and the United Kingdom. The romantic ballad about forgiveness was covered by Linda Ronstadt, Ella Fitzgerald, Marianne Faithfull, Seal and Lenny Kravitz.

8. What Queen of Soul recorded a version of "The Tracks of My Tears" for her fourteenth studio album "Soul '69"?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: Aretha Franklin

The album was released on January 17, 1969. Two singles were released from the album, including "The Tracks of My Tears" and "Gentle on My Mind." The song has also been covered by Shirley, Colin Blunstone, and Go West.

9. "People say I'm the life of the party / Because I" what?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: tell a joke or two

"People say I'm the life of the party Because I tell a joke or two Although I might be laughing loud and hearty Deep inside I'm blue." The R&B sessions band known as the Funk Brothers, along with the Detroit Symphony orchestra, provided instrumentation for the song. "The Tracks of My Tears" peaked at number 16 on the U.S. Billboard Hot 100.

10. In 1965, the Miracles recorded a song intended to be played at parties and dances. What was the name of this song?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: Going to a Go-Go

The song "Going to a Go-Go" was the title track for the Miracles' 1965 studio album. This dance song became the fifth million-selling single for the group. The song was recorded by the Rolling Stones in 1982.

11. "So take a good look at my face / You'll see my smile looks out of" what?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: place

"So take a good look at my face You'll see my smile looks out of place If you look closer, it's easy to trace The tracks of my tears." "The Tracks of My Tears" peaked at number two on Billboard's R&B chart. The song was also inducted into the Grammy Hall of Fame in 2007.

12. The Miracles songs "I Second That Emotion" and "The Tracks of My Tears" were featured on the soundtrack to which 1983 movie?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: The Big Chill

The 1983 film "The Big Chill" was about a group of baby-boomer college friends reuniting after the death of a mutual friend. The movie's soundtrack included songs from Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Marvin Gaye, The Temptations, The Rolling Stones and Three Dog Night. The Miracles' songs "The Tracks of My Tears" and "I Second That Emotion" were also on the soundtrack.

13. "Although she may be cute/ She's just" what?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: a substitute

"Since you left me if you see me with another girl Seeming like I'm having fun Although she may be cute, She's just a substitute Because you're the permanent one." Rolling Stone magazine reports that the way Smokey Robinson's used the word substitute inspired Pete Townshend so much that he "decided to celebrate the word with a song all its own." This was the origin of the Who's "Substitute," which was released as a single on March 4, 1966 in the U.K., where it peaked at number five on the singles chart.

14. In 1970, which song became the Miracles' first number one hit on the United States Billboard Hot 100?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: The Tears of a Clown

The 1970 song "The Tears of a Clown" became a number one hit in the United States and the United Kingdom. The success of the single prevented the Miracles from disbanding as a group.

15. "Outside I'm ____ / Inside my hope is fading." What's the singer doing on the outside?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: masquerading

"Outside I'm masquerading Inside my hope is fading Just a clown oh yeah Since you put me down My smile is my make up." In 2008, the United States Library of Congress chose to preserve "The Tracks of My Tears" in the National Recording Registry. The song was ranked number 50 on Rolling Stone magazine's 2004 list of "The 500 Greatest Songs of All Time."

16. Which member of the Miracles sang lead on the 1975 hit single "Love Machine - Pt. 1"?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: Billy Griffin

Smokey Robinson left the Miracles in 1972. Billy Griffin replaced Robinson as lead singer of the group. Griffin sang lead on the Miracles' 1975 single "Love Machine - Pt. 1" which became the group's second number one hit on the United States Billboard Hot 100.

17. The singer says his smile is his what?

From Quiz Song by Song: "Tracks of My Tears"

Answer: makeup

"Just a clown oh yeah Since you put me down My smile is my make up." Born in Detroit, Michigan in 1940, William Robinson, Jr. went on to become "Smokey" Robinson, a prominent figure in the Motown music industry. In 2016, he was awarded the Gershwin Prize for his contributions to music by the Library of Congress.

18. When were the Miracles inducted into the Rock and Roll Hall of Fame?

From Quiz The Legends of Motown Records: The Miracles

Answer: 2012

The Miracles were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2012. Original Miracles' lead singer Smokey Robinson was inducted into the Rock and Roll Hall of Fame as a solo artist in 1987.

This is category 24162
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.