FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Guitar Quizzes, Trivia and Puzzles
Guitar Quizzes, Trivia

Guitar Trivia

Guitar Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments

Fun Trivia
17 Guitar quizzes and 170 Guitar trivia questions.
1.
Iconic Guitars
  Iconic Guitars   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Through the history of guitars, there have been many models that can be recognized simply by their shape. Take a look at these, and see if you can tell which is which.
Tough, 10 Qns, ertrum, Oct 09 17
Tough
ertrum gold member
Oct 09 17
1779 plays
2.
  About The Guitar    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know more than you think about the guitar?
Easier, 10 Qns, BungeeAZ, Jul 31 23
Easier
BungeeAZ
Jul 31 23
6973 plays
3.
  The Electric Guitar Test Your Knowledge   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Questions on origins, mechanics, and other arcana, pertaining to the instrument that made "rock and roll" an everyday term. This will be the first of a chronological series. Good Luck!
Tough, 10 Qns, iron2, May 23 08
Tough
iron2
1423 plays
4.
  A Box and a Bunch of Strings 3 - Guitars!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third and final quiz in my series about the guitar. I hope you have enjoyed playing this one and have also tried, and enjoyed, the other two.
Average, 10 Qns, SisterSeagull, Dec 16 12
Average
SisterSeagull gold member
276 plays
5.
  This Old Guitar   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many rock, blues, and pop guitarists have given names to their instruments. See if you can match the named guitar to its owner.
Average, 10 Qns, darksplash, Dec 01 17
Average
darksplash gold member
Dec 01 17
240 plays
6.
  A Box and a Bunch of Strings - Guitars!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A short quiz about 'the most blasphemous device on the face of the Earth'. Frank Zappa's words, not mine, but I hope that you enjoy playing it anyway!
Tough, 10 Qns, SisterSeagull, Nov 22 12
Tough
SisterSeagull gold member
294 plays
7.
  Guitars - What make am I?    
Multiple Choice
 10 Qns
There are thousands of guitar brands old and new. I will name a particular attribute to a model and you will identify the brand.
Average, 10 Qns, Frodobaggins, May 14 07
Average
Frodobaggins
2831 plays
8.
  Bass Guitars   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Those who play six-strings get all the glory, but where would they be without the backbeat of a bass guitarist? Here are some questions about bass guitars.
Tough, 10 Qns, naugros, Aug 07 08
Tough
naugros
932 plays
9.
  10 Questions: The Electric Guitar Multiple Choice Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions about the instrument at the heart of Rock'n'Roll, the electric guitar.
Tough, 10 Qns, yyz2112, May 22 08
Tough
yyz2112
2647 plays
10.
  A Box and a Bunch of Strings 2 - Guitars!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second in my series about the guitar in all its forms. I hope that you enjoy playing it!
Average, 10 Qns, SisterSeagull, Nov 25 12
Average
SisterSeagull gold member
367 plays
trivia question Quick Question
This brand of guitar introduced in the sixties was famous for its round composite back?

From Quiz "Guitars - What make am I?"




11.
  Famous Guitar Names   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about famous guitarists and their guitars that have names. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, themick1968, Feb 11 23
Difficult
themick1968
Feb 11 23
2556 plays
12.
  Guitar Bits and Pieces    
Multiple Choice
 10 Qns
We've all heard them and most of us love them. But what about the bits that go into making an electric guitar?
Average, 10 Qns, LillianRock, Mar 15 19
Average
LillianRock
Mar 15 19
492 plays
13.
  Which Star and Which Guitar ?    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is the first one I've written, and I picked a favorite topic of mine-- GUITARS! Hope you like it!
Tough, 10 Qns, grtsch6134, Feb 28 16
Tough
grtsch6134
240 plays
14.
  Guitar Quiz No. 1    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz you will be interrogated on the anatomy, playing and repertoire of that most versatile of instruments, the 'classical' guitar.
Very Difficult, 10 Qns, Matve, Oct 03 03
Very Difficult
Matve
2371 plays
15.
  Guitar Quiz No. 2    
Multiple Choice
 10 Qns
For my second guitar quiz, I want you to complete the text in the question... Good luck!
Impossible, 10 Qns, Matve, May 30 19
Impossible
Matve
May 30 19
1301 plays
16.
  Hughes & Kettner Amps    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of Hughes and Kettner guitar amps. Have fun.
Tough, 10 Qns, magoon67, Mar 01 10
Tough
magoon67
192 plays
17.
  Classical Guitar Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
This should not be too hard for people who play Classical Guitar or listen to Classical Guitar music.
Tough, 10 Qns, 3206, Mar 28 09
Tough
3206
488 plays

Guitar Trivia Questions

1. Ask pretty much anybody the question: "Who designed the Fender Stratocaster"? and most can say that it was designed by Leo Fender. However, he was not alone in doing so. What was the name of his co-designer?

From Quiz
A Box and a Bunch of Strings 3 - Guitars!

Answer: Freddie Tavares

Hawaiian born Freddie Tavares was a popular and gifted musician as well as being a great designer. Tavares worked for Fender from 1953 until 1985, just a few years before his death in 1990. Cartoon fans may or may not be aware, that the swooping steel guitar note at the introduction to 'Looney Tunes' cartoons was played by Freddie Tavares!

2. Along with the 'flat-top', what name is given to the alternative style of acoustic guitar?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings 2 - Guitars!

Answer: Arch-top

The basic flat-top guitar with a round sound hole is the style of guitar that everybody readily recognises. The flat-top style covers classical guitars with nylon strings as well as the folk style guitar with steel strings. Arch-top guitars were a later development designed with the intention of greatly increasing the volume and projection of the instrument. Many of the bands that existed during the early decades of the 20th century featured guitar players that used instruments such as these, which were so powerful that no external amplification was required. Early pioneers of the arch-top instrument included manufacturers such as John D'Angelico, Epaminondas Stathopoulos - founder of the 'Epiphone' brand and, of course, Gibson guitars.

3. Gibson ES150, ES175, ES300, ES335 - All finely made, classic US guitars. What do the initials 'ES' mean in their designations?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings - Guitars!

Answer: Electric Spanish

During the 1930s, many guitar players were demanding more volume from their instruments to allow them to cut through the sound being produced by the big bands of the time. The first manufacturer to release what we now refer to as an 'electro-acoustic' was Rickenbacker who brought their Electric Spanish model to the market in around 1932. The concept took off slowly and few were sold, at least until Gibson entered the market with their first Electric Spanish, the ES150, in the mid-1930s.

4. Hughes & Kettner manufactures amps out of which country?

From Quiz Hughes & Kettner Amps

Answer: Germany

The Hughes & Kettner official website provides this information. There is also a video that says where they're based out of. In their catalogs, there is much information about their location and their products.

5. What was the primary reason for developing the first electric guitars?

From Quiz The Electric Guitar

Answer: Acoustic guitars were not loud enough in "big band" ensembles

As popular music evolved, ensembles began to grow. The primary melodic instruments of the day were the piano and the common brass/woodwinds (trumpet, saxophone, clarinet etc); many composers began writing more complex melodic structures for for larger brass sections. The guitar functioned as a rhythmic instrument in these groups, used to strum chords in time with the beat pattern in the piece. With the growing prominence of full horn sections (which played ensemble throughout the entire piece), the guitar was becoming harder to hear in the mix, particularly in live recording sessions. The first amplified guitars were an attempt to address this problem.

6. This brand of guitar introduced in the sixties was famous for its round composite back?

From Quiz Guitars - What make am I?

Answer: Ovation

The Ovation guitar is still around today. It was made famous by Glen Campbell and Melissa Etheridge.

7. What was the first model guitar produced by Fender?

From Quiz The Electric Guitar

Answer: 'Broadcaster'

Leo Fender produced the 'Broadcaster', which was a prototype of the 'Telecaster', in 1951.

8. Who is the well-known classical guitar player from Australia?

From Quiz Classical Guitar Knowledge

Answer: John Williams

John Williams is the son of another guitar player, and was a student of Segovia. He is from Australia.

9. Who owns the "Space Bass"?

From Quiz Famous Guitar Names

Answer: Bootsy Collins

The bass was created by Larry Pless for Bootsy. It was first seen on the 1976 cover of "Stretching Out". It was once stolen in Chicago and was returned to Bootsy a year later because the thief couldn't pawn it anywhere. Everyone knew who the real owner was.

10. _ _ was born in London in 1933. He is famous for playing both the guitar and the lute, and as well as playing the traditional guitar repertoire, he has commissioned works from Benjamin Britten, Lennox Berkeley and Stephen Dodgson, among many others.

From Quiz Guitar Quiz No. 2

Answer: Julian Bream

Bream is known for his emotive style of playing, as compared with the more detached (in my opinion!) style of John Williams.

11. How is the guitar usually tuned (from lowest to highest)?

From Quiz Guitar Quiz No. 1

Answer: EADGBE

The 'DADGBE' tuning is also often used - it often makes lute music easier to play.

12. This is not a type of guitar.

From Quiz About The Guitar

Answer: Fife

A fife is a woodwind instrument, very similar to the flute and piccolo. Short scale bass guitars are also known as piccolo basses.

13. Canadian Neil Young, while playing in the mid 60s L.A. folk-rock group Buffalo Springfield, first developed a long-standing affection for this top of the line model from Gretsch. What model of hollow body electric guitar was it?

From Quiz Which Star and Which Guitar ?

Answer: White Falcon

Neil has also long played another favorite Gretsch hollow body guitar--the Chet Atkins model 6120.

14. What was different about the body material used for the guitar designed by Dan Armstrong for the Ampeg Company during the late 1960s?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings 3 - Guitars!

Answer: It was formed from clear plastic

Ampeg were not the only company to experiment with plastics as Japanese company Ibanez and a few others also built instruments from this material. Guitar bodies built using plastics are, as a rule, generally thinner than their wooden counterparts as the material is somewhat heavier, however, this does mean that there is a consistency of tone that wooden instruments can rarely emulate. Is this a good thing? That is purely down to personal preference.

15. There is little evidence of any instrument known as a 'guitar' existing before the 15th century. Before being referred to as 'strings', what term was used to describe the strings on early instruments?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings 2 - Guitars!

Answer: Courses

The earliest surviving instruments, which we would recognise as guitars, date from the late 16th century although it is certain that instruments of this nature existed before then. Early guitars were frequently strung with only four courses of strings; however, each course may have consisted of one, two or even three strings. By the turn of the 17th century the five course guitar had become commonplace and two strings per course had become the standard. Many early instruments also have frets made from gut that were simply tied to the fingerboard with securely fixed metal frets appearing at the end of the 18th century. It was also at around this time, at first in Italy and France, that the first six course, singly stringed guitars started to appear.

16. By what name is Paul Reed Smith's top-of-the-line instrument known?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings - Guitars!

Answer: The Dragon

The Dragon model has appeared in several guises over the years, distinguishable through the body colour, a commonly used ploy by many producers, but mostly through the design of the dragon fret marker inlaid along the length of the fret board. These inlays are stunning pieces of work, featuring a range of materials which include gold, mother-of-pearl, abalone, precious and semi-precious stones and exotic woods. The Dragon is only produced as a limited production run and, consequently, they demand very high prices and become instantly collectible.

17. What is the name of the small piece at the top of the fingerboard which supports the strings?

From Quiz Guitar Bits and Pieces

Answer: Nut

The nut is traditionally made of bone though plastic and carbon fibre are becoming more common. I use cow bone when I carve a nut because I get it free from my butcher, it's nice and organic and means there is another piece of a dead cow not being wasted. The bridge is way down at the other end. It also supports the strings.

18. This guitar, built by Fender, is considered the most played guitar in rock history and first came on the scene in 1954?

From Quiz Guitars - What make am I?

Answer: Fender Stratocaster

The stratocaster or "Strat" was introduced in 1954 and played by too many artists to list them all. Here are but a few... Jimi Hendrix, Buddy Holly, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughn, Mark Knopfler and many, many more.

19. What was unusual about the first Gibson 'SG' guitars made?

From Quiz The Electric Guitar

Answer: They were advertised as the "new 'Les Paul' model".

Around 1959 the "Les Paul" model was discontinued and Gibson launched their SG model one or two years later as the second version "Les Paul" with a "Les Paul Model" decal on the headstock. By 1962 Les Paul's endorsement contract was up for re-negotiation and he objected to the new model bearing his name. Eventually he sued Gibson to have them remove his name from the SG, which then became known under that very name. Gibson later relaunched the 'Les Paul' in the late 1960s. (Thanks for that information Martin).

20. Who is the author of "Danza Pomposa"?

From Quiz Classical Guitar Knowledge

Answer: Alexandre Tansman

Alexandre Tansman from Poland composed this delightful piece.

21. Who played a Stratocaster guitar nicknamed "The Beast"?

From Quiz Famous Guitar Names

Answer: Dick Dale

The "King of the Surf Guitar" played the guitar since 1961. He used to change the paint on it every few months to fool imitators. It is now painted "glitter gold" and has his karate dojo sticker permanently attached.

22. The Bach D minor '-' is one of the greatest (and most difficult) works in the guitar's repertoire, although it was originally written for the violin. It lasts for over 10 minutes.

From Quiz Guitar Quiz No. 2

Answer: Chaconne

Almost every famous guitarist has recorded a version of the D minor Chaconne, which originates from the Partita No. 2 for solo violin. I can testify from personal experience that it is very hard to play!

23. Classical guitars often have a spruce top. From what other wood is the top most often made?

From Quiz Guitar Quiz No. 1

Answer: Cedar

Rosewood is often used for the back and sides and sometimes for the fingerboard. Pine is never (I think) used. Mahogany is an alternative wood for the back, sides and neck.

24. In an electric guitar these are the 'microphones'?

From Quiz About The Guitar

Answer: Pickups

Cans are also known as headphones, potentiometers are dials, and the bridge lifts the strings over the fretboard.

25. What name is given to the adjustable metal bar that runs the length of the guitar's neck that imparts strength and counteracts the effect of the string tension?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings 3 - Guitars!

Answer: Truss Rod

It would be unusual to come across a modern steel-strung guitar that has no truss rod. Truss rods are found in two basic forms, adjustable and non-adjustable. The rod is located in a central groove that runs the length of the neck almost immediately beneath the fingerboard. An adjustable truss rod is securely fixed at the heel end of the neck and the adjustable end of the truss rod can be found, underneath a removable plate, at the head. The first adjustable truss rods were fitted by the Gibson Company to their jazz guitars during the 1920s and proved to be a very successful innovation. Non adjustable truss rods are often found to be made from a 'T' shaped metal bar or square sectioned hollow bar which is securely fixed at both ends of the neck.

26. For which style of instrument are makers Hermann Hauser, Ignacio Fleta, Masaru Kohno and Greg Smallman known?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings 2 - Guitars!

Answer: Classical

They are all classical guitar makers of great renown. Hermann Hauser I (1882-1952) was, and is still, considered to be one of the greatest luthiers in the history of the instrument. His company produced a wide range of stringed instruments, all impeccably constructed and used until 1970, by Andres Segovia, one of the greatest guitar players in history. Ignacio Fleta (1897-1977) started working in Barcelona in 1927 and was known for his wide waisted instruments and for his habit of varnishing the inside of his guitar bodies with the aim of 'brightening' the sound. Masaru Kohno (1926-1998) was a Japanese luthier who started building instruments in 1948. In 1960 he studied guitar making in Spain under the luthier Arcangel Fernandez and set up his own business in Tokyo in the late 1960s. Steve Howe of British progressive rock band 'Yes' is a high profile user of Kohno instruments. Finally, Greg Smallman is an Australian builder with an impressive reputation for innovation and quality. He is one of the very few builders to use composite materials in his instruments, often with an extremely thin soundboard. The virtuoso player, John Williams, is a user of Smallman guitars.

27. The forms 'Cante', 'Baile' and 'Toque' are characteristic of which particular style of European guitar music?

From Quiz A Box and a Bunch of Strings - Guitars!

Answer: Flamenco

Flamenco is the name usually used to describe any of the playing styles that call Spain their home. Flamenco, more accurately, is the name that should be applied to the gypsy folk music from the southern Spanish region of Andalusia. The terms 'Cante', 'Baile' and 'Toque' mean 'Song', 'Dance' and 'Guitar Playing' respectively. Flamenco requires a light instrument, with a low action for fast, fluid playing technique and most flamenco guitars feature a tap plate, or 'golpeador', glued to the guitars top between the sound hole and the bridge to protect the wood from any damage that may occur through this highly energetic and percussive playing style.

28. Some guitars may have a fret right at the top of the fingerboard. What do we call this fret?

From Quiz Guitar Bits and Pieces

Answer: Zero fret

I've never heard of a high fret and "top fret" is an informal term used by the ill-informed. "Don't you fret" is something my mother used to say. It's also a Kinks song from way back (I suspect my mother may have known Ray Davies before she met my dad).

29. The guitarist for the band Rush has a signature amp made by Hughes & Kettner. What model is that amp?

From Quiz Hughes & Kettner Amps

Answer: Triamp MK II

This amp is different in a few ways from the original. The front plexi-glass panel lights up neon purple instead of neon blue. The Alex Lifeson model has his signature inscibed on it.

This is category 2885
Last Updated Feb 21 2024 1:56 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.