FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Elvis Songs Quizzes, Trivia and Puzzles
 Elvis Songs Quizzes, Trivia

Elvis Songs Trivia

Elvis Songs Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Presley, Elvis

Fun Trivia
14 Elvis Songs quizzes and 150 Elvis Songs trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "In The Ghetto"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about Elvis Presley's classic "In The Ghetto"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts. Song #15 in the 'Anatomy' series.
Easier, 10 Qns, FussBudget, Feb 18 23
Easier
FussBudget gold member
Feb 18 23
5257 plays
2.
  The Music of Elvis Presley Vol. 2   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I don't want to know when Elvis was born or who his wife or manager were. Just have fun guessing the songs, enjoy and get lots of points. US chart:Joel Whitburn's book of Billboard Top Pop Singles. UK chart:The Guinness book of British Hit Singles.
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Aug 25 11
Average
shipyardbernie gold member
922 plays
3.
  Song by Song: "Heartbreak Hotel"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Learn more about this popular song, which Rolling Stone magazine ranked #45 on its 2004 list of the Greatest Songs of All Time.
Easier, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Easier
skylarb
Nov 05 21
246 plays
4.
  The Music of Elvis Presley Vol. 1   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I don't want to know when Elvis was born or who his wife or manager were. Just have fun guessing the songs, enjoy and get lots of points. US chart:Joel Whitburn's book of Billboard Top Pop Singles. UK chart:The Guinness book of British Hit Singles.
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Aug 10 11
Average
shipyardbernie gold member
1466 plays
5.
Who does not like Elvis Presley? What better way to prove how much a fan of his you are than matching a line or two from ten of his songs to the correct title? Enjoy!
Easier, 10 Qns, DeepHistory, Jul 04 16
Easier
DeepHistory gold member
796 plays
6.
  Super Number One Hits Of Elvis   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Elvis Presley topped the charts in the United States, United Kingdom and Australia with a total of thirty one individual hits. Incredibly, though, they were spread around so much that only four of these reached number one in all three countries.
Average, 10 Qns, muffin1708, Oct 13 14
Average
muffin1708
2337 plays
7.
  Song by Song: "Hound Dog"    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this song, which Rolling Stone ranked the 19th "greatest song of all time" in 2004?
Average, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Average
skylarb
Nov 05 21
274 plays
8.
  Anatomy of a Song:"Return To Sender"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Return To Sender" is one of my favourite Elvis Presley songs. It must have been played millions of times on the radio. I hope you know or can remember all about it if you play this quiz. Good luck.
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Nov 12 11
Average
shipyardbernie gold member
512 plays
9.
  Elvis Songs: How Much Do You Know? #1    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the King's songs? I'll name a phrase from the song, and you pick the song it's from. Good luck and enjoy!
Average, 10 Qns, HappyDaysFan, Mar 24 11
Average
HappyDaysFan
4031 plays
10.
  Elvis' "Jailhouse Rock"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about Elvis' "Jailhouse Rock." This song was and is one of the greatest fast songs ever written! In this quiz I'll give you a part of the song and you have to fill in the missing word or words. Good luck!
Average, 15 Qns, DakotaNorth, Oct 31 15
Average
DakotaNorth gold member
3996 plays
trivia question Quick Question
Elvis Presley added "Hound Dog" to his stage act in 1956 after hearing what American vocal act sing it in Las Vegas?

From Quiz "Song by Song: "Hound Dog""




11.
  Elvis Lives!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
No matter what your age, you know who Elvis is, but how well do you know Elvis' music?
Average, 10 Qns, mrslindsfish, Jan 08 17
Average
mrslindsfish
1337 plays
12.
  Elvis Songs: How Much do You Know? #3    
Multiple Choice
 10 Qns
Since it has been requested that I make another Elvis Songs quiz, I decided to make one. Enjoy!
Tough, 10 Qns, HappyDaysFan, May 20 05
Tough
HappyDaysFan
1841 plays
13.
  Elvis Songs: How Much do You Know? #2    
Multiple Choice
 10 Qns
Since quizzers enjoyed the original Elvis Songs quiz, I decided to make a sequel. You decide if it's harder or easier. Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, HappyDaysFan, Dec 30 04
Average
HappyDaysFan
2705 plays
14.
  Elvis Presley's 'Old Shep'    
Multiple Choice
 15 Qns
This song is dedicated to Elvis. This song is one of my all time favorites. In this quiz I will give you part of the song and you have to fill in the missing word or words that come next. Good luck and I hope you
Average, 15 Qns, DakotaNorth, Sep 16 14
Average
DakotaNorth gold member
1425 plays
Related Topics
  Cover Songs by Elvis [Music] (3 quizzes)

  Elvis Lyrics [Music] (10 quizzes)

  Elvis Movies [Music] (3 quizzes)

  Elvis Wordplay [Music] (6 quizzes)

  Presley, Elvis [Music] (70 quizzes)

  Presley, Elvis [Movies] (9 quizzes)


Elvis Songs Trivia Questions

1. What "Queen Mother of Nashville" co-wrote "Heartbreak Hotel"?

From Quiz
Song by Song: "Heartbreak Hotel"

Answer: Mae Boren Axton

Mae Boren Axton wrote the song with Tommy Durden. Songwriting credit was also given to Elvis Presley. Axton worked with numerous country artists, including Blake Shelton, Reba McEntire, Tanya Tucker, and Willie Nelson. She died in 1997 at the age of 82 in Herndersonville, Tennessee.

2. "Hound Dog" was originally written for what American R&B singer whose real first name was Willie Mae?

From Quiz Song by Song: "Hound Dog"

Answer: Big Mama Thornton

"Hound Dog" was written in 1952 by lyricist Jerry Leiber and composer Mike Stoller, originally for Willie Mae "Big Mama" Thornton, who had a hit with it. The songwriting partners were only teenagers at the time. They went on to write hits for The Coasters, including "Young Blood" and "Yakety Yak." Their song "Hound Dog" was recorded by Elvis in July of 1956 on the RCA label and produced by Steve Sholes.

3. Who wrote the song "Return To Sender" for Elvis Presley?

From Quiz Anatomy of a Song:"Return To Sender"

Answer: Otis Blackwell/Winfield Scott

"Return To Sender" was written by Otis Blackwell/Winfield Scott and reached number two on the US pop chart in 1962. It went to number one for three weeks on the UK chart the same year. Among the songs Otis Blackwell wrote were "Fever", "Don't Be Cruel", "Great Balls Of Fire", and "Handy Man". He was inducted into the Nashville Songwriters Hall of Fame in 1986 and the National Academy of Popular Music's Hall of Fame in 1991. Among the songs Winfield Scott wrote were "Burn That Candle", "Tweedle Dee" and "Many Tears Ago". He also co-wrote with Otis Blackwell "One Broken Heart For Sale", "(You're The) Devil In Disguise" and "(Such An) Easy Question" for Elvis Presley.

4. This record was first recorded by Lloyd Price in 1952. It was a UK hit for Elvis in 1957. Will these lyrics help you identify the Elvis version? "So bye, bye, bye, baby Gal I won't be comin' no more Goodbye little darlin' Down the road I go"

From Quiz The Music of Elvis Presley Vol. 2

Answer: Lawdy Miss Clawdy

"Lawdy Miss Clawdy" coupled with "Shake Rattle And Roll" failed to chart in the US in 1956. It was a number 15 hit on the UK chart in 1957. Lloyd Price wrote the words to this tune adapted from "Junker's Blues" by Champion Jack Dupree. Lloyd Price had a number one hit for seven weeks on the Billboard R&B chart with "Lawdy Miss Clawdy" in 1952.

5. Elvis was a man of few words. In what classic Elvis song would you find the lyric, "Don't procrastinate, don't articulate, girl it's getting late, gettin' upset waitin' around"?

From Quiz Elvis Lives!

Answer: A Little Less Conversation

The song "A Little Less Conversation" was recorded by Elvis in 1968 for the movie "Live a Little, Love a Little."

6. In which city is this sad tale set?

From Quiz Anatomy of a Song: "In The Ghetto"

Answer: Chicago

"As the snow flies On a cold and gray Chicago morn' A poor little baby child is born In the ghetto" According to www.songfacts.com: "This ("In The Ghetto") is about poverty. It was the first song Elvis recorded with a socially-conscious message. He was reluctant to do it for that reason, but knew it would be a hit".

7. Which song has this phrase? "...Grab your coat and let's start walkin'..."

From Quiz Elvis Songs: How Much do You Know? #3

Answer: "A Little Less Conversation"

"A Little Less Conversation" has recently been remixed. It was written by Billy Strange and Mac Davis. It was recorded by Elvis on March 7, 1968.

8. Which song is this phrase from? "...You taught me how to love..."

From Quiz Elvis Songs: How Much do You Know? #2

Answer: "A Fool Such as I"

This song was written by Bill Trader, and it was recorded by Elvis on June 10, 1958.

9. Which song is this phrase from? "...Sad Sack was sittin' on a block of stone..."

From Quiz Elvis Songs: How Much Do You Know? #1

Answer: "Jailhouse Rock"

The writers of this song were Jerry Leiber and Mike Stoller. It was first recorded on April 30, 1957, and it premiered in the movie "Jailhouse Rock".

10. 'When I was a ________'?

From Quiz Elvis Presley's 'Old Shep'

Answer: Lad

11. "The warden threw a party in the ______________."

From Quiz Elvis' "Jailhouse Rock"

Answer: County Jail

12. What "country gentleman" played acoustic guitar on Elvis Presley's "Heartbreak Hotel" single?

From Quiz Song by Song: "Heartbreak Hotel"

Answer: Chet Atkins

Known as "the Country Gentleman" and "Mr. Guitar," Chet Atkins helped to create what is called "the Nashville sound." He won several Grammy Awards in the Best Country Instrumental Performance category. Atkins died in 2001 at the age of 77 in Nashville, Tennessee.

13. Elvis Presley added "Hound Dog" to his stage act in 1956 after hearing what American vocal act sing it in Las Vegas?

From Quiz Song by Song: "Hound Dog"

Answer: Freddie Bell and the Bellboys

The group, which was founded in 1952, recorded a cover version of "Hound Dog" in 1955. Elvis saw them while they were performing the song in Las Vegas, and he decided to start performing the song and record it also. The group is also known for "Giddy Up a Ding Dong" and "The Hucklebuck."

14. Which Elvis Presley movie was the song "Return To Sender" featured in?

From Quiz Anatomy of a Song:"Return To Sender"

Answer: Girls! Girls! Girls!

"Girls! Girls! Girls!" in 1962 was the 11th movie out of 31 that Elvis Presley made and starred in. "Girls! Girls! Girls" starred Elvis Presley as Ross Carpenter and Stella Stevens as Robin Gantner. It was produced by Hal B. Wallis and directed by Norman Taurog. The movie was 19th on the list of top grossing movies for the year in the US, grossing over $26,000,000.

15. Elvis's fifth and last US number one of 1956 was from his first movie, originally titled "The Reno Brothers". Can you name the song from these lyrics? "Take me to your heart For it's there that I belong And we'll never part"

From Quiz The Music of Elvis Presley Vol. 2

Answer: Love Me Tender

Elvis had a number one for five weeks on the US pop chart with "Love Me Tender" (from the movie of the same name) in 1956. It reached number 11 on the UK chart the same year. "Love Me Tender" was adapted from the tune of "Aura Lee" which was published in 1861. The record had advanced US sales of over 1,000,000 and was a Gold Record even before release. All four alternate tracks are from the E.P.(extended play single) from the movie "Love Me Tender". Elvis replaced himself at number one ("Don't Be Cruel/Hound Dog) on the US pop chart with "Love Me Tender" and spent a total of 16 consecutive weeks at number one. This was a record at the time.

16. What was the second single by Elvis also recorded for and released by the Sun record label in 1954? Do these lyrics give you a clue? "I'm gonna hold my baby as tight as I can Tonight she'll know I'm a mighty, mighty man I heard the news"

From Quiz The Music of Elvis Presley Vol. 1

Answer: Good Rockin' Tonight

"Good Rockin' Tonight" was written and recorded by Roy Brown in 1947. It was taken to number one on the Billboard R&B chart by Wynonie Harris in 1948. Elvis's version was never a hit. "I'm Counting On You", "I Love You Because" and "I'm Gonna Sit Right Down And Cry (Over You)" were all tracks on his first album "Elvis Presley". It reached number one for ten weeks on the US billboard album chart in 1956. As "Rock 'n' Roll" it reached number one for one week on the UK album chart the same year.

17. "As a crowd gathers 'round an angry young man face down on the street with a gun in his hand" is a line from which Elvis song, written by Mac Davis who entered the Songerwriters Hall of Fame in 2006?

From Quiz Elvis Lives!

Answer: In The Ghetto

In 2007 Lisa Marie Presley recorded tracks that were composited with the original version to create a duet with her late father; she used this song.

18. What gender is the child that is the subject of the song?

From Quiz Anatomy of a Song: "In The Ghetto"

Answer: Male

"Well the world turns and a hungry little boy with a runny nose plays in the street as the cold wind blows"

19. Which song has this phrase? "...Her lips are like a volcano that's hot..."

From Quiz Elvis Songs: How Much do You Know? #3

Answer: "All Shook Up"

"All Shook Up" was written by Otis Blackwell and Elvis Presley. It was recorded on January 12, 1957.

20. Which song is this phrase from? "...Wise men say only fools rush in..."

From Quiz Elvis Songs: How Much do You Know? #2

Answer: "Can't Help Falling in Love"

This song is written by Perelli/Creatore/Weiss. Elvis recorded it on March 23, 1960, and it was first released on his movie "Blue Hawaii".

21. Which song is this phrase from? "...to live in memories..."

From Quiz Elvis Songs: How Much Do You Know? #1

Answer: "I Can't Stop Loving You"

This is the third phrase from "I Can't Stop Loving You". It was written by Don Gibson, and it was first recorded on August 25, 1968.

22. 'And old Shep was a pup, over hills and _______________'?

From Quiz Elvis Presley's 'Old Shep'

Answer: meadows we'd stray

23. "The _______________ was there and they began to wail."

From Quiz Elvis' "Jailhouse Rock"

Answer: Prison band

24. What honky-tonk singer and "king of the road" recorded "Heartbreak Hotel" just a month after Elvis released his version?

From Quiz Song by Song: "Heartbreak Hotel"

Answer: Roger Miller

Elvis released his single in January of 1956. Roger Miller recorded "Heartbreak Hotel" in February of 1956 and included it on his album "Words and Music," which was released in October of the same year. Roger Miller is known for such songs as "King of the Road," "Dang Me," "Chug-a-Lug" and "Do Wacka Do."

25. On June 5th, 1956, Elvis performed "Hound Dog" on what American television show hosted by "Mr. Television"?

From Quiz Song by Song: "Hound Dog"

Answer: The Milton Berle Show

Known as "Mr. Tevlevision" or "Uncle Miltie," Milton Berle drew scores of viewers on Tuesday nights with his variety show, which underwent several name changes. In 1955-56, for a single season, it was the "Milton Berle Show." That season featured two of Elvis Presley's earliest television appearances, including his June 5 performance of "Hound Dog."

26. In the song "Return To Sender" what time of day was the letter returned to the sender?

From Quiz Anatomy of a Song:"Return To Sender"

Answer: Early next morning

The letter came back twice. The first time the line goes; "Bright and early next morning, he brought my letter back". The second time the letter came back the line goes; "Bright and early next morning, it came right back to me".

27. Elvis recorded this song for his "Elvis" album in 1956. Will these lyrics help you find the song that was a hit on the UK singles chart? "Well it's Saturday night and I just got paid A fool about my money, don't try to save"

From Quiz The Music of Elvis Presley Vol. 2

Answer: Rip It Up

"Rip It Up" by Elvis did not chart in the US. It reached number 27 on the UK chart in 1957. It was track one on side one of Elvis Presley's second album "Elvis" which reached number one on the US Billboard album chart in 1956. As "Rock 'N' Roll No.2" it reached number three on the UK album chart in 1957. "Rip It Up" was written by Blackwell/Marascalco. It was a number 17 hit on the US pop chart for Little Richard in 1956 and reached number 30 on the UK chart the same year. It was a number 25 hit on the US pop chart for Bill Haley and His Comets in 1956 and reached number four on the UK chart the same year.

28. In what jail was the party taking place in "Jailhouse Rock"?

From Quiz Elvis Lives!

Answer: County Jail

This song was first released in 1957 around the same time that Elvis' movie with the same title was released. This song is number 67 on the "Rolling Stone" list of The 500 Greatest Songs of All Time.

29. "And his mama cries 'Cause if there's one thing that she don't need It's ______" It's what? What is it that mama really doesn't need?

From Quiz Anatomy of a Song: "In The Ghetto"

Answer: Another little hungry mouth to feed

"And his mama cries 'Cause if there's one thing that she don't need It's another little hungry mouth to feed"

30. Which song has this phrase? "...Dreams come true..."

From Quiz Elvis Songs: How Much do You Know? #3

Answer: "Blue Hawaii"

Elvis recorded this song, written by Lee Robin and Ralph Rainger, on March 22, 1961, and it first premiered in his movie "Blue Hawaii".

This is category 7742
Last Updated Feb 21 2024 1:57 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.