FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Funk Quizzes, Trivia and Puzzles
Funk Quizzes, Trivia

Funk Trivia

Funk Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. R & B and Soul

Fun Trivia
13 Funk quizzes and 170 Funk trivia questions.
1.
  The Origins Of Funk: P-Funk   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this second quiz of a multi-part series, we'll boogie into the seventies and look at a new and outrageous form of funk called P-Funk. How funky are you?
Average, 10 Qns, maddogmaxx, Oct 22 08
Average
maddogmaxx
461 plays
2.
  Funk Music of the 1970s    
Multiple Choice
 10 Qns
Make my Funk the P-Funk, I want my Funk uncut! If you belong to the P-Funk nation, or grew up listening to R & B/Urban radio, this should be an easy quiz for you. If you were unfamiliar before, you will learn today!
Average, 10 Qns, Yana63, Oct 19 18
Average
Yana63
Oct 19 18
232 plays
3.
  It's Time to Get 'Funky'    
Multiple Choice
 25 Qns
Here's a quiz about funk music artists from the 1970s and 80s. I'll name a few of their songs; you pick the artist. Chart information is from "Billboard Magazine"'s Top 40 Pop and/or R&B chart. Please note: Not all songs mentioned were singles.
Average, 25 Qns, TC1261, May 12 07
Average
TC1261
890 plays
4.
  Play That Funky Music 'Til You Die   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will feature some trivia on some of the heroes of funk. Some will be well known artists and some will be only for the die hard fans of the genre. Please be careful, the groove might get you!
Tough, 10 Qns, ralzzz, Dec 13 09
Tough
ralzzz gold member
451 plays
5.
  The Origins Of Funk: Funk Rock   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the fourth installment of the series we'll look at the songs and artists that combined elements of rock & roll and funk into a potent, danceable mix.
Tough, 10 Qns, maddogmaxx, Nov 03 08
Tough
maddogmaxx
432 plays
6.
  Funk Bands   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
If you love Funk music, you'll have no trouble identifying these Funk bands that were prominent in the 70s through early 80s.
Average, 15 Qns, tesjj5, Jan 17 08
Average
tesjj5
589 plays
7.
  The Origins Of Funk    
Multiple Choice
 10 Qns
In the first of a multi-part series, this quiz will cover the origin and early years of one of the most danceable and fun musical styles: funk. So get ready to boogie as we begin our exploration of funk.
Tough, 10 Qns, maddogmaxx, Oct 11 08
Tough
maddogmaxx
514 plays
8.
  Funk Fundamentals    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a basic funk question and answer. Gritty, bass-heavy, and dance centered -- funk music is emblematic of North America in the 1970s.
Average, 10 Qns, kingmaxwell, Jul 19 11
Average
kingmaxwell
259 plays
9.
  The Origins Of Funk: Go-Go    
Multiple Choice
 10 Qns
Coming out of early seventies funk, a new style, danceable and frequently violent, emerged. It was called Go-Go and it rocked the house in the late seventies to mid eighties. Let's take a funky step back together and see what you remember.
Difficult, 10 Qns, maddogmaxx, Oct 27 08
Difficult
maddogmaxx
321 plays
10.
  Ol' Skool Funk Part.2    
Multiple Choice
 15 Qns
Hello, everyone. I'm back again with more funky songs to get you dancing in your seats. I hope that you'll like this one as much as part one of this quiz. Enjoy.
Difficult, 15 Qns, jbug1262, May 12 07
Difficult
jbug1262
346 plays
trivia question Quick Question
This group kept it funky with hits like "Shake Your Rump to the Funk", "Too Hot to Stop", and "She Talks to Me With Her Body". Name them.

From Quiz "It's Time to Get 'Funky'"




11.
  Ol' Skool Funk    
Multiple Choice
 15 Qns
Here's a test for all you "Funk-a-Teers" that enjoyed my Rick James quiz. I hope you like it.
Tough, 15 Qns, jbug1262, May 12 07
Tough
jbug1262
354 plays
12.
  Funk Quiz    
Multiple Choice
 20 Qns
A quiz for those into serious funk.
Tough, 20 Qns, Geofunk, Dec 15 16
Tough
Geofunk
978 plays
13.
  Electro Funk   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 1980s ushered in a new genre of computer synthesized music which was popular for breakdancers and poplock dancers.
Tough, 10 Qns, tesjj5, Feb 28 08
Tough
tesjj5
234 plays

Funk Trivia Questions

1. Name the Atlanta band who released the album "Good High" on Bang Records in 1976.

From Quiz
Funk Fundamentals

Answer: Brick

Brick were a strong collection of multi-instrumentalists. "Good High" was their debut album. Hits from this album included "Dazz" "Music Matic" and "Can't Wait."

2. One of the earliest examples of funk rock can be heard on the song "Little Miss Lover" by what guitar legend?

From Quiz The Origins Of Funk: Funk Rock

Answer: Jimi Hendrix

The song was recorded in 1967 by Hendrix and was his first blatantly funky effort. Years later, The Red Hot Chili Peppers would provide a new and biting interpretation of the classic.

3. Go-Go began in the dance clubs of what East Coast city?

From Quiz The Origins Of Funk: Go-Go

Answer: Washington D.C.

The style also became popular in some parts of Virginia and Maryland, but it never gained national attention except for a few exceptions.

4. The earliest known use of the word "funky" in the title of a song is credited to rag-time cornet player Buddy Bolden. What was the name of his ground-breaking song?

From Quiz The Origins Of Funk

Answer: Funky Butt

Known in music circles as King Bolden, Buddy, a native of New Orleans, is considered one of the founders of jazz. Dr. John, Duke Ellington and several others have paid tribute to him and several fictional characters have been based loosely upon on his life. He died in 1931 at the age of 54 just as jazz was coming into prominence.

5. This group provided the rap lyrics to Afrika Bambaataa's "Planet Rock".

From Quiz Electro Funk

Answer: Soul Sonic Force

Soul Sonic Force originally consisted of twenty Zulu Nation members.

6. This group was founded by Louis McCall and Michael Cooper. The group's name was the title of a Harvey Fuqua and the Nite Liters song.

From Quiz Funk Bands

Answer: Con Funk Shun

Michael Cooper released a solo project in 1987 producing two moderately successful R&B songs: "To Prove My Love" and "Dinner for Two".

7. Finish these lyrics, "Look, our world is falling, a rhythmless house of blinded prophecy. Hear, our Master calling, this isn't what He wanted us to be. So, we've got to dance the _______ ________. Listen to the rhythm of your soul".

From Quiz Ol' Skool Funk Part.2

Answer: dance electric

Born Andre Simon Anderson in Minneapolis, Minnesota, Andre Cymone started out as a bass player for Prince. After going solo in 1981, he had a few very small hits until he charted with "The Dance Electric", in 1985. The song peaked at number 10 on the Billboard R&B Singles Chart. He is also the former husband of r&b singer, Jody Watley.

8. This group had two particularly memorable albums: "Good High", which produced the hit single, "Dazz", and a self-titled album, which featured the jams, "Dusic", and "We Don't Wanna Sit Down (We Wanna Git Down)". Who were they?

From Quiz It's Time to Get 'Funky'

Answer: Brick

Brick is probably best remembered for their 'fusion' of funk and a bit of jazz. An example of this is the song, "Dazz", which is about "disco-jazz". "Dazz" hit # 3 on the Pop chart and # 8 on the R&B chart in October, 1976. Although the album "Good High" was well-received, the self-titled album "Brick", which was released in 1977, yielded more memorable songs, including "Living From the Mind", "Ain't Gonna Hurt Nobody", and "Happy".

9. What is Bootsy Collins' real name?

From Quiz Funk Quiz

Answer: William Collins

10. Name this Chicago funk and soul master who recorded "Is it because I'm black?" He recorded for Twinight records and later for Hi records. His tune "Different Strokes" has been widely sampled.

From Quiz Funk Fundamentals

Answer: Syl Johnson

Syl Johnson is an American original. A fantastic singer and crafty bandleader. Starting in 1968, he has recorded a dozen albums and numerous singles. He hit number seven in 1975 with "Take Me to the River."

11. Led Zeppelin, one of rock's super groups, was not even immune to funk's influence on rock and roll. What song, which appeared on the flip-side of the single "D'yer Mak'er" mixed in James Brown style funk licks?

From Quiz The Origins Of Funk: Funk Rock

Answer: The Crunge

Although all four songs appeared on Zep's 1973 album "Houses Of The Holy", "The Crunge" was a funky jam-style song that featured Page on the Stratocaster and using the whammy bar at the end of each phrase. Also, at the end of the song, Robert Plant asks, "Where's that confounded bridge?", which is a tribute to James Brown's live recording instruction to "...take it to the bridge".

12. Which singer and bassist developed Go-Go?

From Quiz The Origins Of Funk: Go-Go

Answer: Chuck Brown

Born in 1934, Chuck Brown has had a long and varied career, which included his start as bassist for Jerry Butler & The Earls Of Rhythm and the Los Latinos. He later went solo and created a brand of funk with his backing band The Soul Searchers. Besides his original compositions, he has recorded notable Go-Go covers of Duke Ellington, Johnny Mercer and T-Bone Walker, among others.

13. Who was the leader and founder of Parliament and Funkadelic and considered the founder of P-Funk?

From Quiz The Origins Of Funk: P-Funk

Answer: George Clinton

Clinton, of the George not Bill variety, set P-Funk in motion starting in 1969 when he hired some musicians from his former band and some local Plainfield musicians. A few years later, Collins joined up as the P-Funk empire grew. And, although the ex-prez was never a P-Funk All-Star, the thought of a musical collaboration of Clinton and Clinton is an intriguing one. Perhaps Phil Spector could produce it.

14. Who is generally given credit for being the first "funk" artist?

From Quiz The Origins Of Funk

Answer: James Brown

Although Morton's music contained a whisper of what funk would become, James Brown is given credit for founding the genre. Although he named himself "The Godfather Of Soul", a more accurate nickname might be "The Godfather Of Funk". Stone would step in a few years later and Clinton would introduce a new sub-genre in the 70s known as P-Funk.

15. "Al-Naafiysh (The Soul)", one of the most popular electro-funk singles, was recorded by this artist.

From Quiz Electro Funk

Answer: Hashim

Hashim's real name is Jerry Calliste Jr.

16. Which 1980 song has these opening lyrics, "Waitin' on the dance to get started. Hollywood stands, it's jammed down. It's a party now. I wanna dance. Everybody wanna dance, move those bodies 'round. While the music spins, get down, get down."?

From Quiz Ol' Skool Funk

Answer: All Night Thing

The song is "All Night Thing" by the Invisible Man's Band. Formerly called the Five Stairsteps, they also had a crossover pop hit called, "Oooh, Child", which got to number 8 in 1970. "All Night Thing" peeked at number 9 on the R&B charts in 1980.

17. This group's hits included "Stay", "Hollywood", and "At Midnight (My Love Will Lift You Up)". Who were they?

From Quiz It's Time to Get 'Funky'

Answer: Rufus featuring Chaka Khan

Rufus featuring Chaka Khan had a long string of funky hits during the mid-to late 1970's, until Khan parted ways with the group in 1978. She still had two albums left to record with the group to fulfill her contract, however. Khan later fulfilled her obligation, and she had her final two hit singles with the group: "Do You Love What You Feel", and "Ain't Nobody", which won a Grammy award for "Best Performance By a Duo or Group".

18. What clothing accessory is Cameo's Larry Blackmon known to wear?

From Quiz Funk Quiz

Answer: codpiece

Not only that - but it's usually bright red.

19. Rick James produced what funky come-back album in 1981?

From Quiz Funk Fundamentals

Answer: Street Songs

Rick James had struggled after the poor reception of his 1980 album "Garden of Love." "Street Songs" was explicitly funky and powerfully tuned to his fans' requests for more up-tempo tunes. The album not only produced hits like "Super Freak," but also propelled Rick James into wider cultural significance.

20. What group led by George Clinton began defining the funk rock sub-genre (and funk in general) with their 1971 album "Maggot Brain"?

From Quiz The Origins Of Funk: Funk Rock

Answer: Funkadelic

Although Parliament, which evolved from The Parliaments, was Clinton's original band, Funkadelic, his other brainchild, was his first stab at a rock influenced album. The album is considered one of the best albums of all-time by many critics.

21. What song is given credit for being the first funk hit?

From Quiz The Origins Of Funk

Answer: "Out Of Sight" by James Brown

Although the other three songs were big hits, they came along much later than James Brown's masterwork from 1964. Both Tom Browne's and Beginning Of The End's songs are notable in that they ushered in the funk beat combined with reggae.

22. This duo, comprised of members Kurtis el Khaleel and rapper Touré Embden, was responsible for the dance classics "Fresh is the Word", "Needle To The Groove", and "Bassline".

From Quiz Electro Funk

Answer: Mantronix

Mantronix's debut single, "Fresh Is the Word," was a club hit in 1985, reaching Number 16 on the Dance Singles chart.

23. This group's claim to fame was the R&B hit "Fantastic Voyage". Other notable songs include "Outrageous" and "I Want to Hold Your Hand".

From Quiz Funk Bands

Answer: Lakeside

Lakeside shortened its name from Lakeside Express after signing with the Motown label.

24. This group's run of hits began in the late 1970's and continued through the mid-1980's. They included "Watching You", "Wait for Me", and "Snapshot". Who were they?

From Quiz It's Time to Get 'Funky'

Answer: Slave

Slave, in my opinion, was one of the most underrated funk bands of its day. Best known for its hits with lead singer, Steve Arrington, the band was formed by Steve Washington, a trumpet player, in Dayton, Ohio in 1975. According to the book, "A Touch of Classic Soul 2: The Late 1970's" by Marc Taylor, the band had a big 'extended family'. In fact, two other groups spun-off from Slave: Aurra and Mtume.

25. Who has not been a guitar player for P-Funk?

From Quiz Funk Quiz

Answer: Jesse Johnson

But Jesse did play guitar in 'The Time'.

26. "Hyperbolicsyllabicsesquedalymistic" is an almost ten-minute funk excursion created by what master of smooth funk composition? He also produced the "Theme from Shaft."

From Quiz Funk Fundamentals

Answer: Isaac Hayes

This landmark funky album "Hot Buttered Soul" was paradigm shifting. Isaac Hayes created orchestral songs that needed space to breath -- the whole LP only has four songs on it. Add his earthy deep vocals and fantastic image, and "Hot Buttered Soul" was the best selling record on the Stax label in 1969.

27. Whose notable contribution to the funk world was the soundtrack to the movie "Superfly"?

From Quiz Play That Funky Music 'Til You Die

Answer: Curtis Mayfield

Curtis Mayfield initially found success with the singing group The Impressions, but he quickly found fame as a solo artist in the funk and R&B genre. Songs like "Freddie's Dead", "Superfly" and "Future Shock" would cement Mayfield as a musical force in the world of funk and R&B. The soundtrack to the film "Superfly" was a hit for Mayfield when it was released in 1972. The music is tight and concise with unmatched bass grooves, yet the power in the soundtrack is the lyrics, a stark look at the urban black culture of the 1970s. I recommend this one to any fan of R&B or hip-hop music who may not have been around in that era.

28. What singer and actress with a stage name similar to a famous actress, introduced funk to Jimi Hendrix and Sly Stone and recorded funk rock records of her own in the seventies?

From Quiz The Origins Of Funk: Funk Rock

Answer: Betty Davis

Some consider Betty Davis, whose birth name is Betty Mabry, the first true pop diva. She was over-the-top, incredibly talented and much respected in the music community, even though she never scored an American pop hit.

29. One of the most recognizable Go-Go songs, "Bustin' Loose", was adopted as home run celebration song for what Major League baseball team in 2005?

From Quiz The Origins Of Funk: Go-Go

Answer: Washington Nationals

Chuck Brown's masterwork is one of Go-Go's few national successes. It spent four weeks atop the "Billboard Magazine" R&B chart and climbed to number 34 on the Pop Singles chart. Upon their move from Montreal to Washington in 2005, the Nationals adopted a song by a local artist to enhance the team's local flavor and image.

30. The 1982 dance hit "Play at your Own Risk," a song that used the same music as "Planet Rock" was performed by this group.

From Quiz Electro Funk

Answer: Planet Patrol

Group leader Arthur Baker worked for Tommy Boy Records where he produced Afrika Bambaataa and the Soul Sonic Force hit, "Planet Rock".

This is category 16584
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.