FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Marie Antoinette Quizzes, Trivia and Puzzles
Marie Antoinette Quizzes, Trivia

Marie Antoinette Trivia

Marie Antoinette Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. French Royals

Fun Trivia
8 Marie Antoinette quizzes and 100 Marie Antoinette trivia questions.
1.
  The Most Hated Woman In French History?    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about none other than Marie-Antoinette, the infamous Queen of France before and during the French Revolution.
Average, 15 Qns, club_soda, Nov 03 18
Average
club_soda
Nov 03 18
866 plays
2.
  Test yourself! Marie Antoinette Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz was made with an affection for the famous French queen.
Average, 10 Qns, SHS05, Jan 29 11
Average
SHS05
945 plays
3.
  'Let them eat cake'    
Multiple Choice
 10 Qns
Marie Antoinette has always been a fascinating character in television, books and... well, the list is endless. However I ask how much do you truly know about the infamous French queen? I dare you to test your knowledge!
Average, 10 Qns, TriviaAlive, Dec 17 14
Average
TriviaAlive
457 plays
4.
  Marie Antoinette: Wife of Louis XVI    
Multiple Choice
 15 Qns
This is about a woman who came to be blamed for all of France's problems and sent to the guillotine during the French Revolution.
Average, 15 Qns, butterfly88, Oct 21 13
Average
butterfly88
1830 plays
5.
  Marie-Antoinette - The Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
I was inspired to make this quiz after a school project. It is about basic trivia on Marie-Antoinette, Queen of France. Enjoy!
Average, 10 Qns, CherryEllie, Oct 06 09
Average
CherryEllie
458 plays
6.
  Marie Antoinette - the Tragic Queen    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz only scratches the surface of Marie Antoinette, one of the most misunderstood women in history. Far from the flighty and dissipated Queen, she had immeasurable strength, dignity, bravery and courage.
Tough, 10 Qns, vendome, Jan 21 13
Tough
vendome
1453 plays
7.
  Marie Antoinette Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a brief history of Marie Antoinette, focusing mainly on her life from the time she was married to her death.
Tough, 10 Qns, longhorngirl, May 23 08
Tough
longhorngirl
703 plays
8.
  Marie Antoinette    
Multiple Choice
 20 Qns
Marie Antoinette was hated by most of her subjects, but, was she that bad? Find out more about her.
Difficult, 20 Qns, gywalgi, Dec 16 09
Difficult
gywalgi
1760 plays
trivia question Quick Question
When Marie-Antoinette moved from Austria to France, what did she have to leave behind?

From Quiz "Marie-Antoinette - The Basics"





Marie Antoinette Trivia Questions

1. Marie Antoinette was a famous queen. What country was she queen of?

From Quiz
'Let them eat cake'

Answer: France

Marie Antoinette was married at the age of fourteen to Louis Auguste, the Dauphin of France and the grandson of Louis XV.

2. What was Marie-Antoinette's full name, when she was born?

From Quiz Marie-Antoinette - The Basics

Answer: Maria-Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen

Marie-Antoinette was born in Austria, and was christened Maria-Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen! On her marriage to France's dauphin, she was renamed Marie-Antoinette Josèphe Jeanne de Habsbourg-Lorraine.

3. On what date was Marie Antoinette married by proxy to Louis Auguste?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: April 19, 1770

On April 19, 1770, Marie Antoinette was married by proxy to Louis Auguste of France. The ceremony occurred in the Church of the Augustine Friars, Vienna. Her brother Ferdinand was the proxy bridegroom. She wasn't handed over to her French bearers until May 7, and the full, ceremonial wedding didn't take place till May 16 of the same year.

4. How old was Marie Antoinette when she married the young Dauphin?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: 14

While by today's standards, this was young, royal couples were often promised in marriage at as early as infancy. The Dauphin and future king of France was but fifteen when they married.

5. Although Marie Antoinette is most infamously known as the Queen of France, she was originally native to which country?

From Quiz The Most Hated Woman In French History?

Answer: Austria

Marie-Antoinette's birth name was Maria Antonia. She was born to the Holy Roman Emperor Francis I and his wife Maria Theresa. When it was arranged that she was to marry Louis XVI, she had to cross a river into France. But first she had to go to a neutral island in the middle of the river, and rid herself of all her Austrian possessions before being received by French messengers.

6. When was Marie Antoinette born?

From Quiz Marie Antoinette: Wife of Louis XVI

Answer: 1755

She was given the names Maria Antonia Josephina Johanna. It was the French that called her Marie Antoinette, after her marriage to Louis XVI.

7. Marie Antoinette was born on November 2nd 1755 in Vienna, Austria. What other important event happened at the same time?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: An earthquake in Lisbon (Portugal)

At the time this catastrophe was viewed as a bad omen, and all things considered maybe it really was ...

8. Marie Antoinette was married to the Dauphin of France when she was how old?

From Quiz Marie Antoinette - the Tragic Queen

Answer: 14

As was the custom, Marie Antoinette's marriage was based on political considerations. Longtime enemies, France and Austria counted on improved relations with this union.

9. Marie Antoinette was suspected to have had a number of affairs throughout her marriage. Who was one of the chief suspects she supposedly had an affair with?

From Quiz 'Let them eat cake'

Answer: Count Axel Von Fersen

Marie Antoinette was suspected of having an affair with Count Axel von Fersen due to the close friendship they had. Marie Antoinette's brother-in-law was later to become Louis XVIII. The Duc de Chartres was the king's wealthy but spiteful cousin. The Comte d'Artois was Louis Auguste's brother and later became King Charles X of France in 1824. But later abdicated in 1830. Twenty minutes later his son the Duc de Angouleme abdicated in favour of his nephew, making him the shortest reigning king ever.

10. How old was Marie-Antoinette when she got married?

From Quiz Marie-Antoinette - The Basics

Answer: 14

Marie-Antoinette got married to her second cousin, Louis-Auguste of France, at just 14 years old!

11. From what royal line did Marie Antoinette descend?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: Habsburg-Lorraine

Maria Antonia, later known as Marie Antoinette, belonged to the Habsburg-Lorraine house before she married Louis Auguste and became the Dauphine of France. Her father, the Holy Roman Emperor Francis I, died of a stroke in 1765, leaving her mother and older brother, the future Joseph II, to rule the Habsburg domains.

12. What nationality was Marie Antoinette?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: Austrian

Marie Antoinette was Austrian by birth. When she went to France for her marriage, she underwent a symbolic change of nationality on crossing the French border. Among other things she had to change her clothes in front of assembled courtiers!

13. Which King was Marie-Antoinette married to?

From Quiz The Most Hated Woman In French History?

Answer: Louis XVI

Before he became king, Louis XVI was known as Dauphin Louis-Auguste. He was described as being shy and had no romantic relationships prior to that with Marie-Antoinette. Both of them had only a vague idea of what sex was, so it's no wonder that they remained childless for the first seven years of their marriage.

14. Marie Antoinette's mother came to rule under the Pragmatic Sanction because her father had no male heirs. Who was Marie Antoinette's mother?

From Quiz Marie Antoinette: Wife of Louis XVI

Answer: Maria Theresa

Maria Theresa came to power in 1740 and was one of the few women that was able to marry a man she truly loved. Marie Antoinette was the 15th child of Maria Theresa. Carolina was Marie Antoinette's sister, who married the King of Naples.

15. How many brothers and sisters did Marie Antoinette have?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: 15

She was the 15th child of 16.

16. What was the Dauphin of France's given name?

From Quiz Marie Antoinette - the Tragic Queen

Answer: Louis Auguste

An overweight, clumsy and awkward youth, Louis Auguste did not want the marriage, nor did he want to be considered for the throne. His objection to marriage was due to his insecurity and shyness, and another important reason.

17. Which member of the House of Savoy was Marie Antoinette's first favourite?

From Quiz 'Let them eat cake'

Answer: Princess de Lamballe

Marie Antoinette's first favourite, the Princess de Lamballe, enjoyed a reputation for purity and was admired for her soulful appearance. She was appointed "Superintendent of the Queen's Household" after Marie Antoinette became queen. The Duchesse de Polignac was a long term favourite of Marie Antoinette and her husband, Louis XVI. Madame du Barry was Antoinette's sworn enemy and the mistress of Louis XV. It is reported that the first time Marie Antoinette asked who Madame du Barry was a courtier repiled 'That lady is here to give the king pleasure'. To which Antoinette is said to have responded 'well then she is my enemy, as I am here to give pleasure to the king also'. Madame Campan (nee Genet) was the Queen's first lady of her bedchamber.

18. In Marie-Antoinette's adulthood, where was her main home?

From Quiz Marie-Antoinette - The Basics

Answer: The Palace of Versailles, France

Marie-Antoinette lived in the Palace of Versailles in France, about 16 kilometres south of Paris. The French royal family had left the Louvre for Versailles in the reign of Louis XIV. (The Louvre is now an art museum which holds Leonardo Da Vinci's famous painting, the Mona Lisa). The British royal family lives in Buckingham Palace, and as a child, Marie-Antoinette's and her family spent most of their time living (relatively) informally at Schoenbrunn, then just outside Vienna.

19. Complete this famous quote: "Let them eat______!"

From Quiz Marie Antoinette

Answer: cake & brioche

There is no firm evidence that she said this, and even if she did, it may not have been intended maliciously. However, the usual interpretation is that it was frivolous indifference to the plight of the poor.

20. How many siblings did Marie Antoinette have?

From Quiz Marie Antoinette: Wife of Louis XVI

Answer: 15

Her mother had 11 daughter and five sons. Most of them lived full lives. Two became Holy Roman Emperors. Many of the women were married off to the kings of other countries.

21. What names was Marie Antoinette baptised under?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: Maria Antonia Josepha Johanna

22. The marriage of Louis and Antoinette was not consummated for several years because Louis suffered from what unusual problem?

From Quiz Marie Antoinette - the Tragic Queen

Answer: Phimosis

Phimosis is a deformity of the male genetalia that prevents completion of the sexual act. Correctable by surgery, Louis was too frightened to undergo the procedure (understandable since there were no anesthetics). Both the French and the Austrians were concerned that no heirs to the throne were produced. It was after a visit by Antoinette's brother, Joseph, that Louis agreed to the procedure. Shortly thereafter, a daughter (Therese, Madame Royale)was born.

23. In which palace was Marie Antoinette born?

From Quiz 'Let them eat cake'

Answer: Hofburg Palace

Laxenburg was where the imperial family spent much of their time during their childhood and was the family home which Marie Antoinette adored. At the time when the imperial family started residing at Laxenburg it was already over four hundred years old. Anif Palace though held in Austrian hands was used as a summer residence by the bishops of Salzburg until the next century. Favorita Palace was where Marie Antoinette's grandfather Charles VI died in 1740. Marie Antoinette was born at Hofburg Palace in Vienna, Austria on the 2nd of November 1755. She was described as a small but completely healthy archduchess. Hofburg Palace is situated in the Hofburg area of Vienna, Austria, where the seat of government has been since 1279.

24. How many children did Marie-Antoinette have?

From Quiz Marie-Antoinette - The Basics

Answer: 4

She had four children. They were called Marie-Thérèse Charlotte, Louis Joseph Xavier François, Louis-Charles and Sophie Hélène Béatrice de France. Unfortunately, Louis Joseph Xavier François and Sophie Hélène Béatrice de France died at a young age. Her younger son, Louis-Charles was killed in prison at the age of 10 during the French Revolution. Marie-Thérèse Charlotte lived on, living in England and Austria.

25. Marie Antoinette and her husband attempted to escape in 1791 from their revolutionary captors. Where were they caught less than a week after fleeing Paris?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: Varennes

Less than a week after Louis XVI and his family fled Paris, they were recaptured in Varennes, France. They were arrested by the local postmaster, who had been informed of the royal family's route by a merchant in the neighboring town of Sainte-Menehould, where they had spent the previous night.

26. In what year did Marie Antoinette marry the future Louis XVI?

From Quiz Marie Antoinette: Wife of Louis XVI

Answer: 1770

Marie Antoinette wasn't even 15 when she married Louis, who was only 16 himself. They became king and queen in 1774 when Louis XV died.

27. Marie Antoinette had two governesses during her childhood in Vienna. Who were they?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: Countess Brandeiss and Countess Lerchenfeld

28. Marie Antoinette was the last French queen before the monarchy was restored in 1814 by Louis XVI's brother Louis XVIII. Who was the latter's wife?

From Quiz 'Let them eat cake'

Answer: Marie Josephine of Savoy

Marie Therese Charlotte of France was Marie Antoinette's own daughter and married to Louis XIX of France and the favourite child of Louis XVI.Maria Leszczynska was married to Louis XV of France and was Louis XVI and Louis XVIII own grandmother. Maria Amalia of the Two Sicilies was married to Louis Philippe of France and was the daughter of Maria Carolina, favourite sister of Marie Antoinette. At one time Maria Amalia was engaged to Louis Joseph the then Dauphin of France son of Marie Antoinette and Louis XVI. Marie Josephine of Savoy was a princess of Savoy via birth and after her marriage to the future Louis XVIII, she was simply known as the Comtesse de Provence (English: Countess of Provence). The couple had no children.

29. After the royal family had been stripped of their titles, what name were they given?

From Quiz Marie Antoinette

Answer: Capet

In September 1792, the royal family of Louis XVI was officially renamed the Capets. Shortly afterwards, preparations for the trial of Louis XIV began, but he was not tried until December later that year. After the execution of her husband, Marie Antoinette was referred to as the "Capet Widow". (The Capet dynasty had ruled France from 978 till 1328, and the Bourbons claimed to be descended from the House of Capet).

30. Marie Antoinette and King Louis XV's mistress, Madame Du Barry:

From Quiz Marie Antoinette

Answer: hated each other

Du Barry believed herself superior to the young Dauphine, and vice versa. The Dauphine, required by her rank to speak to the king's mistress, refused to do so for a long time. In the end, Marie Antoinette settled on remarking casually, "There are a lot of people at Versailles today, aren't there?" before moving on.

This is category 15674
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.