FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Richard III Quizzes, Trivia and Puzzles
Richard III Quizzes, Trivia

Richard III Trivia

Richard III Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Plantagenet

Fun Trivia
3 Richard III quizzes and 30 Richard III trivia questions.
1.
  The Life Of Richard III    
Multiple Choice
 10 Qns
A brief quiz on England's most controversial King ,Richard III.
Average, 10 Qns, avory, May 09 17
Average
avory
May 09 17
2209 plays
2.
  Richard III ( Don't Dickie me Duckie )    
Multiple Choice
 10 Qns
Richard III and Shakespeare.
Average, 10 Qns, deadmeat, Jun 08 23
Average
deadmeat
Jun 08 23
1492 plays
3.
  Richard III and His Times    
Multiple Choice
 10 Qns
If you can answer all ten questions correctly you certainly know your stuff.
Tough, 10 Qns, trojan11, Sep 07 06
Tough
trojan11
784 plays
trivia question Quick Question
Richard's older brother was also slaughtered crossing a bridge trying desperately to gain sanctuary after the battle. Who was he?

From Quiz "Richard III ( Don't Dickie me Duckie )"




Related Topics
  Richard III [People] (3 quizzes)


Richard III Trivia Questions

1. Who was Richard III's father ?

From Quiz
Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: Richard the Duke of York

Richard was the fourth and youngest son and the last surviving child of Richard Duke of York and Cecily Nevill. Five others died in infancy.

2. Who was Richard's Queen?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Anne Neville

Richard married Anne mainly to outdo his brother George who was married to Anne's sister Isabella-both women were heiresses to the wealthy Earl of Warwick and George wanted all of the money for himself.

3. Where was Richard born?

From Quiz Richard III and His Times

Answer: Fotheringhay

Richard was born at Fotheringhay castle in 1452.

4. What relation were the princes in the tower to Richard?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Nephews

The princes were the sons of Richard's brother Edward IV.

5. Richard III was the Duke of?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: Gloucester

He became the Duke of Gloucester Nov 1. 1461, All Saints Day. The previous Dukes of Gloucester had bad luck: one had been murdered and the other had died under suspicious circumstances.

6. In what year did Richard assume the throne?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: 1483

7. The Earl of Warwick and the Duke of Clarence staged a coup d'etat in 1469 and rebelled again in 1470. Against whom did they rebel?

From Quiz Richard III and His Times

Answer: Edward IV

Warwick was furious at being humiliated over Edward's marriage plans and the destruction of his foreign policy caused by Edward's future plans. Warwick planned an English alliance with France through marriage of the two royal houses and was in France making the arrangements when news came that Edward had gone his own way and chosen someone else. Warwick was left with a good deal of egg on his face and he determined, as he had made Edward King, that he would bring him down, too. Clarence was Clarence and always wanted more than he could get and so sided with Warwick against his brother King Edward 1V. However, a change of heart brought him back into the family fold at the last and most critical moment. But his scheming finally eroded Edward's patience and later he had his brother executed for treason.

8. Richard's father was killed at which battle in 1460?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: Wakefield

The Duke galloped out of Sandal Castle and charged into a vastly superior Lancastrian force. His head was displayed on the main gate of York wearing a paper coronet.

9. At what castle was Richard born?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Fotheringay

Richard was born at Fotheringay in 1452 -this is the same castle that Mary,Queen of Scots was executed at.

10. Whom did Richard arrest at around Christmas 1472 at Stratford le Bow and later imprison?

From Quiz Richard III and His Times

Answer: Elizabeth, Countess of Oxford

Richard arrested Elizabeth at a nunnery where he bullied the old lady into giving him what he wanted, above all her lands.

11. Richard's older brother was also slaughtered crossing a bridge trying desperately to gain sanctuary after the battle. Who was he?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: Edmund the Earl of Rutland

The young Edmund the Duke of Rutland was slaugthered by Lord Clifford. He stabbed him to death despite his begging for mercy.

12. What method of execution do historians think Richard's brother George suffered?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Drowning

Historians think George was drowned in a butt of malmsey wine in the Tower of London-this was apparently the form of execution that he requested.

13. 'A bloody deed and desperately dispatched', as Shakespeare stated. Which of his brother's murders was Richard supposedly directly involved in?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: George the Duke of Clarence

He supposedly drowned in a vat of his favorite wine in the Tower of London in 1478.

14. Many believe that 'loveable' Uncle Richard either murdered or had his nephews, the Princes, murdered in the Tower. What were their names?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: Edward and Richard

'The tyrannous and bloody act is done, the most arch deed of piteous massacre that ever yet this land was guilty of.' (Shakespeare)

15. What was Richard's son and heir known as?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Edward of Middleham

Richard's son was called after his birthplace Middleham Castle in Yorkshire.

16. Many things have been said about Richard III. Which of the below is true?

From Quiz Richard III and His Times

Answer: He was a deeply religious man

Richard was a devout man. He despised his elder brother's court which he regarded as a sink of filth. For that reason he rarely attended court. Books known to have belonged to Richard show marks of much repeated reading and in particular his personal bible was extremely well thumbed.

17. Much of our understanding of Richard III comes from later Tudor authors: in particular this 'man for all seasons':

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: Sir Thomas More

You can believe the White, the Grey or Black Legend of Richard, all have their supporters. Whether he was the cruel evil child-killing Hunchback of Shakespeare, the deformed 'unfinished' unlucky man, or the noble stateman of the North, in any case he was misunderstood and cruelly portryed by later Historians.

18. Which physical deformity is Richard supposed to have had?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: A hump back

Richard allegedly had a rounded back and was sometimes called 'Richard Crouchback'.

19. Who commanded the Tudor vanguard at the battle of Bosworth in 1485 which saw the end of Richard and his line as kings of England?

From Quiz Richard III and His Times

Answer: Earl of Oxford

Oxford commanded here and it is said that he personally had Norfolk executed on the battlefield. As if he had the time!

20. What was Richard III's personal emblem?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: A White Boar

Richard III was the last of the Plantagenet dynasty. This was before the Tudor reign.

21. Who did Richard describe as an 'unknown Welshman'?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Henry Tudor

Prior to his accesion Henry Tudor had a very low profile in England due to his long exile in Brittany hence his relative obscurity.

22. King Richard fell at Bosworth. How was he killed?

From Quiz Richard III and His Times

Answer: Butchered horribly by Welsh pikemen

He was wearing plate armour and when he fell in the mud Welsh Pikemen stabbed and ripped at his flesh through the joins in his armour. It was an agonizing and frightful death.

23. Slain at Bosworth Field in 1485, Richard III according to Shakespeare died crying what?

From Quiz Richard III ( Don't Dickie me Duckie )

Answer: 'A horse ! A horse ! My Kingdom for a horse !'

'Slave, I have set my life upon a cast and I will stand the hazard of the die. I think there be six Richmonds in the field: Five have I slain today instead of him. Not the cries of a villian pleading escape but the words of a soldier seeking a mount to carry on the fight.', (Shakespeare)

24. In what battle was Richard defeated and killed?

From Quiz The Life Of Richard III

Answer: Bosworth

Richard met his end in Bosworth Field in 1485 at the hands of Henry Tudor's army.

This is category 8765
Last Updated Feb 24 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.