FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Carpenters Quizzes, Trivia and Puzzles
  Carpenters Quizzes, Trivia

Carpenters Trivia

Carpenters Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Occupational Trivia

Fun Trivia
2 Carpenters quizzes and 25 Carpenters trivia questions.
1.
  Carpenters And Their Tools   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Carpenters transform raw wood into the items we see every day. This quiz is about the carpenter and their tools.
Very Easy, 10 Qns, mlcmlc, Jun 12 20
Very Easy
mlcmlc gold member
Jun 12 20
1357 plays
2.
  This One's For Carpenters    
Multiple Choice
 15 Qns
Hi. I'm a female carpenter. I'd like to see how women do on this, but I think more men will take it than women. Have fun.
Tough, 15 Qns, goldeye, Feb 10 10
Tough
goldeye
1594 plays
trivia question Quick Question
Sometimes a piece won't be nailed together, but fastened with a corkscrew shaped shaft. What tool would be used with these fasteners?

From Quiz "Carpenters And Their Tools"





Carpenters Trivia Questions

1. Many carpenters rely on the advice of the oft used proverb "measure twice, cut once". Which measuring tool could a carpenter use for this task?

From Quiz
Carpenters And Their Tools

Answer: tape

Carpenters will generally employ a self-retracting measuring tape. Measuring tapes come in various lengths, and are manufactured from many different materials. James Chesterman (England) designed and patented a spring tape measure in 1829. Making significant improvements, Alvin J. Fellows filed for a patent for a brand new invention in the U.S. in 1868. Hiram A. Farrand filed for U.S. patent on his spring tape measure in 1919. Farrand then worked with The Brown Company to mass-produce the tape measure which was eventually sold to Stanley Works.

2. In this scenario the carpenter has all of his wood, but it's all the same size. What tool might he use to trim the wood to the proper size?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: saw

The type of saw the carpenter will use will be strongly influenced by the type of carpentry he's doing. For example, some carpenters prefer the aesthetic of creating furniture without using any electrically powered devices, and they would generally utilize several types of hand saws (and maybe chisels) to create their art. Or a carpenter might be building a tract of houses for a new development and utilizing one or several types of circular blade saws.

3. A carpenter may need to ensure that something be built at exact angles. Which geometrically named tool could be used?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: square

The carpentry square might be called a framing, roofing or rafter square. These tools are not rectangular, but "L" shaped. The tool is used not only for 90 degree angles, but to design rafters at specific angles. Before software programs to calculate the angles, learning how to utilize the framing square was essential.

4. What shaped objects end up coming out after you've just finished taking down a block on a lathe?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Cylindrical

Lathes are used to make bats and designed objects. Whether it is a miniature lighthouse, or a candle holder, or something bigger, I've seen it all. Some part of the wood ends up coming out round.

5. This time a carpenter is building a new shelving unit in a kitchen. Which tool would be used to ensure the shelves are plumb?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: level

A bubble level can come in many lengths, but will contain one or several tubes of liquid which can be viewed to determine if a surface is level in either the horizontal or vertical plane. There are also laser line and digital levels that can be used.

6. What is a cupola?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Vent for air to escape

You will usually see one of these on a barn or gazebo, and probably with a weathervane on top. They have slits on the sides and they are usually octagonal or hexagonal. Hot air rises and has to go somewhere, so barns usually have these on the roof to allow the barn to breathe out the hot air. It is mostly a decoration on gazebos.

7. When a carpenter is ready to hit the nail on the head, what tool will they use?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: hammer

One of the hammers that is most common is a claw hammer with a head to drive nails and a claw to pull nails out. Many believe the hammer to be one of the oldest tools. There are many specialty type hammers for specific jobs, such as sledgehammers, wooden and rubber mallets, etc.

8. Sometimes a piece won't be nailed together, but fastened with a corkscrew shaped shaft. What tool would be used with these fasteners?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: screwdriver

Carpenters will often use screws to fasten pieces together. The most common types are flat head and Phillips head. It is important to match not only the head of the screw to the screwdriver but also the size. Utilizing non-matching screw heads and screwdrivers can result in stripping the indentations from the top of the screw.

9. What are the two parts to a framing square?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Body and Tongue

The tongue is the shorter part of the framing square. You use the rise measurement on the tongue and the body is the longer part. The run measurement goes on that part so you can mark your rafters.

10. A carpenter may want to mark a chalk line as a reference. Alternatively, which humble graphite item may be used?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: pencil

Now you may be thinking that any old pencil will do, and in a pinch it might. But there are several design factors that make the carpenter's pencil unique. A carpenter's pencil is generally made in a semi-flat elliptical form to prevent it from rolling. In addition, the lead is generally larger and stronger so that it can be used to create legible markings on just about anything.

11. A carpenter might use pliers to manipulate items. What specialized pliers would be used as an end-cutter?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: pincers

Pliers are often used for mechanical leverage, and a carpenter might use them to his or her advantage. Pincers are also used for mechanical leverage and often have cutting edges. A carpenter might use pincers to remove the head from a nail or screw.

12. What kind of truss do you need for a cathedral ceiling?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Scissor

It is pretty impossible to make cathedral ceilings without using trusses. I wouldn't "attempt" it anyway. Cathedral ceilings are wide open so you need a Scissor truss to be able to utilize the open area. It is shaped like scissors and very thin to accomodate the weight of the roof and the architectural design. Churches usually have cathedral ceilings.

13. One of a carpenter's versatile tools sounds as if it might be used for eating. Which utility tool would be used?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: knife

The trusty utility knife is usually a handle covering a retractable razor sharp blade. These tools can be used to open packages of tools such as nails, mark a piece that the carpenter is working on, or sharpen the carpenter's pencil.

14. What is a purlin?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Support in the roof

A purlin is similar to the web of a truss, only it is only for houses without trusses.

15. Many carpenters carry their tools all day at a job site. What piece of attire do they wear their tools on?

From Quiz Carpenters And Their Tools

Answer: belt

As you have seen, several of the carpenter's tools are small and could easily be mislaid. Many carpenters wear a belt of leather with pouches and various size loops. Other carpenters prefer a toolbox. This ensures that they retain their tools and keep them in good working order.

16. In a wall, what does a jack support?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Header

Jacks are slightly shorter king studs. They are made to support the header in a doorway or window.

17. When must you have two jacks next to each other? When an opening is bigger than ...?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: 6 feet

If you're going to code, when the opening is more than six feet you need two jacks under the header.

18. What is the common number (in Connecticut) of inches apart for studs in a wall?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: 16 O.C.

You can have any distance you want for studs to be apart in a wall. As long as you stay the same throughout the whole house and they don't get any farther apart than 24 O.C., then you're fine. The common number is 16 O.C. though.

19. What does O.C. mean?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: On center

O.C. refers to the center of a stud. When you are on 16 O.C. you're on the center of the stud. A common measurement is necessary so you know where to nail when you're putting up plywood.

20. In the US, what does OSHA stand for?

From Quiz This One's For Carpenters

Answer: Occupational Safety and Health Administration

Well, I'd hope you know this. They fine you big bucks if they come out on the job and find people without the proper safety equipment on.

This is category 23400
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.