FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dickens Charles Quizzes, Trivia and Puzzles
Dickens Charles Quizzes, Trivia

Charles Dickens Trivia

Charles Dickens Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D

Fun Trivia
2 Charles Dickens quizzes and 20 Charles Dickens trivia questions.
1.
  You Little Dickens!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Charles Dickens - the life and works of the most successful British writer of the Victorian age.
Average, 10 Qns, paul4760, May 27 13
Average
paul4760
593 plays
2.
  Dickens' Biography    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about the life and death of Charles Dickens for the true 'Dickensophile'. Have fun.
Tough, 10 Qns, Bethanny, Feb 03 14
Tough
Bethanny
802 plays

Charles Dickens Trivia Questions

1. In the year that Dickens was born in England, the United States was at war with his homeland. What year was it?

From Quiz
You Little Dickens!

Answer: 1812

Charles John Huffam Dickens was born in Portsmouth, the second of eight children. His early years were rife with hardship as his family was constantly burdened with financial troubles.

2. Where is Charles Dickens buried?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: Westminster Abbey

Charles had specifically requested not to be buried in Westminster Abbey but in some quiet and green churchyard. His family bowed to public pressure though and he is buried in Poet's Corner in Westminster Abbey along with other literary greats.

3. At a young age Dickens was sent to work at a factory. Where was his family for part of this time?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: in a debtors' prison

Dickens was working at Warren's Blacking Factory pasting labels on bottles of boot-blacking when his father, John Dickens, was imprisoned for three months because of unpaid debt. As was frequently the case at that time, his wife chose to accompany him to prison with their children.

4. Where did Dickens work during his younger days that caused him to be deeply ashamed and to retain a life-long bitterness towards his mother?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: blacking factory

Charles was put to work in a blacking factory to help his family financially. His father (reputedly after spying him at work through the front window) took him away from this employment. His mother wanted him to return to the job, something he never forgave her for.

5. Dickens' first novel, beginning with "P", brought him instant popular success. What was the title of this 1836 work?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: Pickwick Papers

Dickens was writing in several different genres at this time, the works being serialized in monthly magazines. Coinciding with these early successes was his marriage to Catherine Hogarth.

6. What was the famous pseudonym used by Dickens?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: Boz

Based on his pronunciation as a young child of Moses as "Boses", Dickens adopted the pseudonym "Boz". One of his published works in volume form was "Sketches by Boz", a collection of his earlier writings.

7. "Oliver Twist" was originally published in 1838 in how many volumes?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: 3

Dickens became editor of a London periodical, "Bentley's Miscellany", in 1837 and started serializing "Oliver Twist". The serialization continued even after the full novel was published.

8. What British policies did Dickens vehemently oppose?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: inhumane laws for the poor

Dickens publicly denounced child-labor laws and factory conditions of the times. He called for an end to laws that compelled the poor to go to debtors prisons or workhouses (no doubt an offshoot of his own familial experiences) and lambasted the Tories, who opposed more humane labor laws.

9. What was the name of the young actress he is reputed to have pursued and had a lasting relationship with?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: Ellen Ternan

Ellen Ternan, a young actress he had met, was reputed to have been his companion if not his mistress for many years. There is a strong theory that he was actually at her house on the day of his death, becoming ill there and then being moved to Gad's Hill where he died.

10. What holiday tale was published in 1843?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: "A Christmas Carol"

Read by millions over the years, "A Christmas Carol" is arguably Dickens' most widely known and best beloved work. Amazingly, it took him only a matter of weeks to write.

11. What is the address of the home in London that is still carefully preserved as a Charles Dickens museum?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: 48 Doughty St

Dickens lived there with his family only briefly but it is a fascinating place to visit for Dickens lovers. It is centrally located in Holborn, London WC1.

12. How many children did Dickens and wife Catherine have?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: ten

Prolific in more than just literature it seems. In order, they were: Charles, Mary, Kate, Walter, Francis, Alfred, Sydney, Henry, Dora and Edward.

13. What natural wonder did Dickens admire when visiting America for the first time?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: Niagara Falls

Dickens had a childlike and exuberant fascination with natural wonders. They often moved him to tears.

14. Dickens' death in 1870 left his last novel unfinished. What is the title?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: "The Mystery of Edwin Drood"

In the last years of his life, Dickens embarked on a series of public readings to earn cash. His engagements took him throughout Europe and abroad and each was more exhausting than the last. Dickens was still giving public readings in England as late as 1868 despite his declining health. "Drood" had been serialized (like most of his previous work) and six (of the planned twelve) parts had been published at the time of his death.

15. Charles Dickens had a taste for very flashy what?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: waistcoats

He was occasionally described as being a bit tasteless in his love of flashy clothing.

16. Where is Charles Dickens buried?

From Quiz You Little Dickens!

Answer: Westminster Abbey

Charles Dickens is buried in Poets' Corner, Westminster Abbey, despite having at times been regarded as somewhat subversive.

17. Who was one of the most memorable illustrators of Dickens's books?

From Quiz Dickens' Biography

Answer: George Cruikshank

Cruikshank's illustrations are some of those best remembered.

This is category 24559
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.