FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rowling JK Quizzes, Trivia and Puzzles
Rowling JK Quizzes, Trivia

J.K. Rowling Trivia

J.K. Rowling Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People Q-S

Fun Trivia
6 J.K. Rowling quizzes and 60 J.K. Rowling trivia questions.
1.
  Life and Times of J.K. Rowling    
Multiple Choice
 10 Qns
This brief quiz is about the life of the author of the 'Harry Potter' series, J.K. Rowling. Good luck!
Tough, 10 Qns, NalaMarie, Oct 18 14
Tough
NalaMarie gold member
4987 plays
2.
  J.K Rowling    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about one of my favorite authors, J.K Rowling. I hope you enjoy taking this quiz. Please rate it after you're done. Good luck!
Tough, 10 Qns, katy_sh, Nov 13 09
Tough
katy_sh
1440 plays
3.
  What Did Jo Say?    
Multiple Choice
 10 Qns
JK Rowling (Jo) has been interviewed many times. Do you know what she has said in these interviews?
Tough, 10 Qns, bookaddict, Jan 01 08
Tough
bookaddict
1968 plays
4.
  The Wizard Behind Harry Potter    
Multiple Choice
 10 Qns
JK Rowling is the creator of the most amazing kid on the bookshelf - Harry Potter. Answer these 10 questions and you truly are a HP fan!
Difficult, 10 Qns, cool_kid, Nov 16 09
Difficult
cool_kid
2732 plays
5.
  The Life of J.K Rowling    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my favourite author, J.K Rowling and her family and friends. She is the author of the "Harry Potter" series.
Average, 10 Qns, 123laura123, Nov 20 09
Average
123laura123
706 plays
6.
  J.K. Rowling    
Multiple Choice
 10 Qns
J.K. Rowling wrote the amazing Harry Potter books, but how much do you know about her?
Tough, 10 Qns, helenephoebe, May 21 12
Tough
helenephoebe
354 plays
trivia question Quick Question
Who does she now consider her favorite author to be?

From Quiz "Life and Times of J.K. Rowling"





J.K. Rowling Trivia Questions

1. At which university did J.K. Rowling get her degree?

From Quiz
J.K. Rowling

Answer: University of Exeter

J.K. Rowling studied for A Levels in English, French and German at Wyedean School and College. She then moved on to the University of Exeter to get a Bachelor of Arts degree in French and Classics.

2. Where was J.K Rowling born?

From Quiz The Life of J.K Rowling

Answer: Yate General Hospital

Her parents were Peter and Anne. Jo was born on July 31, 1965. She shares her birthday with Harry Potter.

3. When was J.K Rowling born?

From Quiz J.K Rowling

Answer: 1965

She was born on 31 July 1965 in Yate, South Gloucestershire in England to Peter James Rowling and Anne Rowling. When she was only four years old they moved to Winterbourne village. She went to St Michael's Primary School there.

4. What is J.K. Rowling's full birth name?

From Quiz The Wizard Behind Harry Potter

Answer: Joanne Rowling

The K, which stands for Kathleen, is part of Rowling's pen name only. As she explains; "My real name is Joanne Rowling. My publishers wanted another initial, so I gave myself my favourite grandmother's name as a middle name, Kathleen". JK Rowling has bewitched the world. Harry walked into her mind while she was travelling in a train. She spent the next 5 years constructing the plots of the seven books.

5. What is the first book that Jo said that she cried during the writing of?

From Quiz What Did Jo Say?

Answer: Harry Potter and the Goblet of Fire

In an interview with CBC/Newsround on July 18, 2000 JKR said that she was killing off characters she loved and had cried during the writing of book four, the first time ever. She also mentioned this in an interview with BBC during the fall of 2001.

6. What does the J.K. stand for in her pen name?

From Quiz Life and Times of J.K. Rowling

Answer: Joanne Kathleen

Joanne Kathleen Rowling was born in Chipping Sodbury, near Bristol (England). Kathleen isn't her real middle name however. When her first book was published, the publishers felt that little boys wouldn't like a book by a female author, so she used the initials, J.K., (J for her first name and the K for the name Kathleen which is her grandmother's name).

7. Who was Rowling's daughter, Jessica, named after?

From Quiz J.K. Rowling

Answer: Jessica Mitford

Rowling's first daughter, Jessica, was born in Portugal to Rowling and her first husband, Jorges Arantes. Jessica Mitford was an Anglo-American writer who had run away from home to fight in the Spanish Civil War and is famed for writing 'Hons and Rebels' (1960) and 'The American Way of Death' (1963).

8. What is the name of J.K Rowling's sister?

From Quiz The Life of J.K Rowling

Answer: Dianne

Dianne Rowling was born on June 28, 1967. Her nickname was Di. Di married Roger Moore.

9. Where was Rowling born?

From Quiz The Wizard Behind Harry Potter

Answer: Chipping Sodbury, South Gloucestershire

Chipping Sodbury, South Gloucestershire is the perfect place for someone who loves strange but believable names.

10. Jo often compares Voldemort to another person when she says that they both targeted people who have the same imperfections they see in themselves. Who is this other person?

From Quiz What Did Jo Say?

Answer: Hitler

In a BBC interview that took place in 2001 Jo said, "Like Hitler! See! I think it's the case that the biggest bully takes their own defects and they put them on someone else, and they try to destroy them. And that's what he [Voldemort] does."

11. What are her parents' names?

From Quiz Life and Times of J.K. Rowling

Answer: Peter and Anne

Her father Peter was an engineer for Rolls-Royce.

12. How many publishing houses initially rejected Rowling's first novel 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'?

From Quiz J.K. Rowling

Answer: 12

Twelve publishing houses initially rejected the manuscript before Bloomsbury decided to give it the green light. Even though the book would be published, Rowling was still told to get a day job as it didn't look as if she would make enough money to live on by writing children's books.

13. How did J.K Rowling's mother die?

From Quiz The Life of J.K Rowling

Answer: Multiple sclerosis

Anne died of multiple sclerosis on December 30, 1990 aged 45. J.K Rowling said she never told her about "Harry Potter". She was writing about it the moment Anne died.

14. Where did Rowling start writing her first novel - 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'?

From Quiz The Wizard Behind Harry Potter

Answer: Britain

Rowling got the idea for the first novel whilst delayed on a train journey from Manchester to London. She began to write it down as soon as she reached home. Rowling continued writing her first novel in Portugal where she was an English teacher. She left Portugal in 1993 to live with her sister when her first marriage failed and she was in need of money.

15. By how much did Jo miss her deadline on the fourth book?

From Quiz What Did Jo Say?

Answer: Two months

Jo said that she missed her deadline for the fourth book by two months because she wrote what she thought was half of the book and discovered a major plot hole. She said this during an interview on September 7, 2000 to Entertainment Weekly.

16. Where was she when she thought up the idea of the fictional character, Harry Potter?

From Quiz Life and Times of J.K. Rowling

Answer: On a train

She was on a delayed train for four hours when she thought of Harry Potter. (The last name Potter was her friend's last name back in Winterbourne.)

17. What does the K in J.K. stand for?

From Quiz J.K. Rowling

Answer: Kathleen

J.K. Rowling's full name is simply Joanne Rowling, but when she attempted to get "Harry Potter and the Philosopher's Stone" published, the publisher thought maybe boys wouldn't want to read a book written by a woman, so they encouraged her to hide her name, so she chose Kathleen as a pseudonymous second name. (It was her grandmother's name).

18. J.K Rowling's first husband was called Jorge Arantes. What was his profession?

From Quiz The Life of J.K Rowling

Answer: Television journalist

Jorge and Joanne got married October 16, 1992, in Portugal. They had a baby girl together called Jessica on July 27, 1993. They got divorced in November 1993. Joanne and Jessica moved back to Edinburgh together.

19. Rowling claims that the idea of the "Harry Potter" series occurred to her in her trip from which city to London?

From Quiz J.K Rowling

Answer: Manchester

Rowling claims that the idea occurred to her in 1990 when she was on a train trip from Manchester to London. She says when she arrived in her flat near Clapham Junction (in South West London), she began writing instantly.

20. What was the profession of Rowling's first husband?

From Quiz The Wizard Behind Harry Potter

Answer: Journalist

Rowling married a journalist when she was in Portugal. The marriage lasted barely a year but produced her first child.

21. Who does Jo say she has given more information about the books to than any other person?

From Quiz What Did Jo Say?

Answer: Steve Kloves

Jo said in the interview on the "Chamber of Secrets" DVD that she has probably shared more information with Steve Kloves, the screenwriter for the first four books.

22. When is her birthdate?

From Quiz Life and Times of J.K. Rowling

Answer: July 31, 1965

23. Rowling was offered a cameo in the first film adaptation of Harry Potter as which character?

From Quiz J.K. Rowling

Answer: Lily Potter

Rowling was asked to play Lily Potter in "Harry Potter and the Philosopher's Stone" in the Mirror of Erised scene, but Rowling turned it down. She said she'd probably mess it up. The role eventually went to Geraldine Sommerville.

24. Where did J.K Rowling attend secondary school?

From Quiz The Life of J.K Rowling

Answer: Wyedean School and College

J.K Rowling attended Wyedean School and College. There she met Sean Harris. "Harry Potter and the Chamber of Secrets" is dedicated to Sean.

25. What disease cause Rowling's mother to die?

From Quiz J.K Rowling

Answer: Multiple sclerosis

In December 1990 Rowling's mother lost her ten year old battle with MS (Multiple sclerosis). Rowling says that she was writing Harry Potter when her mother passed and that she had never told her mother about Harry Potter. The loss of her mother affected Rowling very much and she claims she knew how it felt to lose a parent, and that is why she introduced so much detail into Harry's loss of his parents.

26. What was Rowling's first child's name?

From Quiz The Wizard Behind Harry Potter

Answer: Jessica

Rowling is fiercely protective of her daughter - Jessica. Jessica too is an avid Harry fan but she too has to wait until publication day to find out what Harry does next.

27. Which two people does Jo say can convincingly give information when it is needed?

From Quiz What Did Jo Say?

Answer: Hermione and Dumbledore

In the interview with Jo and Steve Kloves on the "Chamber of Secrets" DVD Jo said that you can add information in the dialog of both Hermione and Dumbledore. Dumbledore knows everything, or so it seems and Hermione can find anything in a book.

28. The 2008 "Sunday Times Rich List" listed Rowling as being where on the list of Britain's richest people?

From Quiz J.K. Rowling

Answer: 144th

Rowling initially refuted claims that she was a billionaire. "Forbes" named her as the first person to become a US-dollar billionaire by writing books, the second richest female entertainer, and the 1,062nd richest person in the world.

29. Where was J.K Rowling when she came up with the idea for Harry Potter?

From Quiz The Life of J.K Rowling

Answer: On a train

She got the idea for Harry Potter on a delayed train. She said that Harry just walked into her head. Her pen had run out of ink and she was too shy to ask anyone for one. She began writing as soon as she got home.

30. What was the first award that Rowling won for "Harry Potter and the Philosopher's Stone"?

From Quiz J.K Rowling

Answer: Nestle Smarties Book prize

Bloomsbury finally published "Harry Potter and the Philosopher's Stone" in June 1997. Five months later Rowling won her first award for the book - the "Nestle Smarties Book" prize. After that, in February 1998, she won the "British Book Award" for "Children's Book of the Year" and later on she won many other awards for her books.

This is category 24604
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.