FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Satanism Quizzes, Trivia and Puzzles
Satanism Quizzes, Trivia

Satanism Trivia

Satanism Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »

Fun Trivia
Modern Satanism began in the 1960s and there are several different strands of Satanist beliefs. Perhaps the most famous branch, founded by Anton LaVey, does not worship a literal Satan, but uses Satan as a metaphor for human nature. Test your knowledge of this often misunderstood religious tradition.
14 Satanism quizzes and 140 Satanism trivia questions.
1.
  Satanism for Beginners (Pt 3 of LaVey's Satanism)    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is designed to scare away some of the bad propaganda associated with this religion.
Easier, 10 Qns, nemesis, Jan 31 23
Easier
nemesis
Jan 31 23
4554 plays
2.
  The Satanic Bible and the Birth of Modern Satanism   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz asks questions about the Satanic Bible and its central beliefs. Groups and figures central to the religion are mentioned. Whether you are a know-it-all or a religiously tolerant person, this quiz should have information for everyone (hopefully)
Tough, 10 Qns, Gimpess, Sep 09 13
Tough
Gimpess
4011 plays
3.
  The Satanic Temple    
Multiple Choice
 10 Qns
The Satanic Temple is a controversial religious group that engages in legal and performative activities to share their mission and promote social justice.
Average, 10 Qns, ramonesrule, Dec 01 21
Average
ramonesrule gold member
Dec 01 21
176 plays
4.
  LeVay's Satanism (Pt 1 of LaVeys Satanism)    
Multiple Choice
 10 Qns
There has been many misconceptions about the belief of the Satanist. This is a brief quiz to help people understand a few basic principles of the belief. More quizzes will be posted later, to explain more aspects.
Average, 10 Qns, nemesis, May 10 20
Average
nemesis
May 10 20
3254 plays
5.
  Satanism, Subliminally   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Alleged instances of Satanism in popular culture.
Average, 10 Qns, wjames, Dec 06 14
Average
wjames gold member
717 plays
6.
  Satanism    
Multiple Choice
 5 Qns
This is not meant to offend anyone in any way, it's just supposed to be a brief little quizlet about one of the world's most misunderstood religions.
Average, 5 Qns, dravenlee, Feb 07 11
Average
dravenlee
8638 plays
7.
  What do you know about the Temple of Set?    
Multiple Choice
 10 Qns
The Temple of Set is an offshoot of the Church of Satan, founded in 1975 by Michael Aquino and colleagues. This quiz in no way is an endorsement of the Temple or its teachings, simply a quick look at an interesting religion.
Average, 10 Qns, agentofchaos, Sep 13 13
Average
agentofchaos gold member
373 plays
8.
  The Eleven Satanic Rules Of The Earth    
Multiple Choice
 15 Qns
Aside from the "Satanic Bible" (including "The Nine Satanic Statements"), Anton LaVey also put forth "The Nine Satanic Sins", and "The Eleven Satanic Rules Of The Earth", which form the basis for much of Satanist belief. This quiz focuses on the latter.
Tough, 15 Qns, Chadler, Jul 07 05
Tough
Chadler
2298 plays
9.
  Modern Satanic Doctrine    
Multiple Choice
 10 Qns
A simple yes/no quiz on modern Satanism. I will give you a quote. You tell me if it is contained in any of these three Satanic sources by Anton Lavey: "The Satanic Bible", "The Nine Satanic Sins", "The Eleven Satanic Rules Of The Earth".
Tough, 10 Qns, Chadler, Dec 31 18
Tough
Chadler
Dec 31 18
2022 plays
10.
  What is Satanism?(pt 4 of LaVey's Satanism)    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is designed to sum up LaVeyan Satanism and introduce a few concepts.
Average, 10 Qns, nemesis, Sep 30 10
Average
nemesis
2186 plays
trivia question Quick Question
Anton LaVey founded Satanism. What is Anton LaVey's middle name as it appeared on "The Satanic Bible"?

From Quiz "What is Satanism?(pt 4 of LaVey's Satanism)"




11.
  Western Left Hand Path 2    
Multiple Choice
 10 Qns
The WLHP includes religions like Satanism, Setianism, Luciferianism, and more.
Tough, 10 Qns, Xepera_maSet, Aug 02 17
Tough
Xepera_maSet
Aug 02 17
182 plays
12.
  The Blessed and Cursed (pt 5 of LaVey's Satanism)    
Multiple Choice
 10 Qns
The Book of Satan part V of the Satanic Bible mentions many that are blessed and cursed, but do you know why?
Tough, 10 Qns, nemesis, Sep 21 10
Tough
nemesis
1682 plays
13.
  LaVey's Satanic Rituals (Pt 2 of LaVey's Satanism)    
Multiple Choice
 10 Qns
Anton LaVey's Satanic Bible outlines some basic principles of the rituals. See how much you know. All answers can be found in the Satanic Bible.
Difficult, 10 Qns, nemesis, Sep 04 05
Difficult
nemesis
1783 plays
14.
  Western Left Hand Path    
Multiple Choice
 10 Qns
The WLHP includes religions like Satanism, Setianism, and Luciferianism.
Difficult, 10 Qns, Xepera_maSet, Jul 21 17
Difficult
Xepera_maSet
Jul 21 17
231 plays

Satanism Trivia Questions

1. Where are the headquarters of the Satanic Temple?

From Quiz
The Satanic Temple

Answer: Salem, Massachusetts

The headquarters are located in Salem, Massachusetts and they share a building with the Salem Art Gallery. The building they are in is a former Victorian funeral home. The organization was founded by Lucien Greaves and Malcolm Jarry who met in 2012 and co-founded the group which became active in early 2013. The Satanic Temple achieved tax exempt status given to churches in 2019.

2. While Dr. Michael A. Aquino was the first modern self-proclaimed Magus to utter the word Xeper, another Magus re-uttered the world several years later. Who was this Magus?

From Quiz Western Left Hand Path 2

Answer: Don Webb

Don Webb explained that whereas Dr. Aquino understood Xeper as an act of Becoming, Mr. Webb came at the word from the perspective of "remanifestation." Dr. Aquino's Xeper in this case could be compared to finding a band you love for the first time, where Mr. Webb's Xeper is rediscovering that band a decade later when moving to a new home. Coming into being is not thought to be a one-time thing, but a continuous process of remanifestation.

3. Which "brand" of Heavy Metal music is most closely associated with, and accused of, promoting Satanism?

From Quiz Satanism, Subliminally

Answer: Black Metal

The band Venom coined the term Black Metal in the 1980s, a term applied to extreme bands that used Satanic symbols, ideas and theatrics to provoke audiences. Most Black Metal bands are not actually Satanic, but a few were: Dissection, Watain and Black Funeral all at one time proclaimed that all members were Satanists.

4. The Temple of Set was formed in response to a crisis within Anton LaVey's organisation the Church of Satan. According to Michael Aquino, what event precipitated this crisis?

From Quiz What do you know about the Temple of Set?

Answer: LaVey announced that degrees within the Church would become available in return for contributions in cash or other material goods

Prior to this announcement, degrees beyond I° were conferred based on considerations of merit. Aquino and his colleagues felt that LaVey's decision to sell the degrees was a debasement of the concept and a betrayal of his principles. LaVey's house was shot at on at least one occasion, but he was never shot himself. Neither of the other statements are at all true.

5. Why are the strong blessed?

From Quiz The Blessed and Cursed (pt 5 of LaVey's Satanism)

Answer: They shall possess the earth

"Blessed are the strong for they shall possess the earth."

6. LaVeyan Satanism can be considered to be what?

From Quiz What is Satanism?(pt 4 of LaVey's Satanism)

Answer: Atheistic

There are no gods in Satanism.

7. Rule 1 states: "Do not give opinions or advice..." Finish the quote.

From Quiz The Eleven Satanic Rules Of The Earth

Answer: ...unless you are asked.

Rule 1 states: "Do not give opinions or advice unless you are asked." Satanism is a selfish religion and, as such, values personal space. Consequently, you are also expected to respect the personal space of others.

8. LaVey Satanists don't believe in Jesus Christ, and so have a different way of counting the years, other than from the year he was born. What year is it to the Satanist in 2005 A.D?

From Quiz LeVay's Satanism (Pt 1 of LaVeys Satanism)

Answer: 40 C.E.

The year comes from when Satanism was founded by Anton LaVey in 1966. 1966 was year 1.

9. Who became the figurehead for modern Satanism following the publication of "The Satanic Bible"?

From Quiz The Satanic Bible and the Birth of Modern Satanism

Answer: Anton LaVey

Anton Szandor LaVey wrote the Satanic Bible in 1969 after beginning his interest in Satanism the the young age of 16. His writings are the most commonly available books on the subject. Aleister Crowley spent 50 years in the company of magic, from his initiation into the Hermetic Order of the Golden Dawn in 1898 until his death in 1947. Deeply inspired by ritual and the study of Qabalistic writings, he fused Western ritual magic with Eastern yoga and sexual magic to create a hybrid often referred to as "Thelemic Magick". Much had been made of Heinrich Himmler and his liking for the Black Arts, whether this is in order to better explain his inhumane actions or actual fact, it remains a hard-to-shake label. Head of the SS in Nazi Germany, his intellectual mind may well have been drawn to groups such as the Thule Society. Many books have been written about Nazism and the Occult, strangely less have been penned regarding the Allies "Bureau of the Occult." Gerald Gardner is seen by many as the father of modern Witchcraft and the Wiccan faith - which is totally separate from Satanism and Devil worship. Gardner first wrote 'fiction' about witches until after 1951 when the repeal of the witchcraft laws enabled him to publish (in 1954) "Witchcraft Today". Debate continues today about whether Gardner's "Book of Shadows" is his own work or a representation of the rites of the New Forest covens inspired by Dorothy Clutterbuck.

10. Who created the Church of Satan?

From Quiz Satanism

Answer: Anton LaVey

LaVey created the Church of Satan as a cynical response to the hypocrisy he saw being exhibited in Catholicism.

11. Peter Gilmore, a High Priest of the Church of Satan, has made his view of theists very clear. What does he say about them?

From Quiz Western Left Hand Path 2

Answer: Mr. Gilmore believes that anyone who is not an atheist is on some level insane.

Peter Gilmore is the High Priest of the Church of Satan, currently the head and face of the organization. He has written several books on Satanic philosophy from the Church's perspective, most notably "The Satanic Scriptures." Mr. Gilmore believes that Satanism "begins and ends with atheism," and that any other form of the LHP is invalid. In an interview with David Shankbone (David Miller), accredited reporter for Wikinews, Mr. Gilmore stated that "anyone who believes in supernatural entities is on some level insane." Mr. Gilmore goes on to say that "we don't think they [theistic Satanists] are Satanists. They're Devil worshipers as far as I'm concerned." Not only does he consider all theists insane on some level, but believes any other form of "Satanism" is simply "Devil Worship," despite vast amounts of objective academic works that state this is simply untrue (i.e. "The Invention of Satanism," "The Devil's Party," and "Lords of the Left Hand Path.") When asked if he has interaction with theistic Satanists, Mr. Gilmore stated "No, I have complete contempt for them..."

12. "Backmasking" is recording a message backwards in a song that is meant to be played forward. Which Led Zeppelin song allegedly has backmasked lyrics that say "Here's to my sweet Satan"?

From Quiz Satanism, Subliminally

Answer: Stairway to Heaven

"Stairway to Heaven" is probably the most recognizable Led Zeppelin song. Some claim that when played backwards, it yields multiple references to Satan and Satanic practices. One such recording of the song played backwards, with subtitled lyrics, can be found at http://www.youtube.com/watch?v=myUyWOvm1WM&feature=player_embedded

13. What shall the weak inherit?

From Quiz The Blessed and Cursed (pt 5 of LaVey's Satanism)

Answer: the yoke

"Cursed are the weak, for they shall inherit the yoke!"

14. Satan must appear somewhere in the Satanic belief. What is Satan according to LaVey's Satanists?

From Quiz LeVay's Satanism (Pt 1 of LaVeys Satanism)

Answer: The spirit of progress.

"LaVey's Satan is "the spirit of progress, the inspirer of all great movements that contribute to the development of civilization and the advancement of mankind. He is the spirit of revolt that leads to freedom, the embodiment of all heresies that liberate"" - Burton H. Wolfe. The introduction to "The Satanic Bible", 1977

15. Just as the Old Testament contains the Ten Commandments, the Satanic Bible has its own set of guidelines. By what name are these known?

From Quiz The Satanic Bible and the Birth of Modern Satanism

Answer: The Nine Satanic Statements

Contrary to popular belief, the Nine Satanic Statements are not the exact opposite of the Ten Commandments. They do not begin "Thou shalt worship other gods than Ywah, Thou shalt make graven images" etc. LaVey saw the Black Mass and the mocking of Christianity as outmoded, or as he put it "beating a dead horse". He tried to make the Statements positive, turning from the view that Satanism should be anti-Christian/anti-Jewish and instead putting forward ideas for what Satanists should aspire to. The ninth Statement is not intended as a guideline as such but more a representation of LaVey's humour and his inability to totally avoid needling the Church.

16. How many fundamental tenets of the Satanic Temple are there?

From Quiz The Satanic Temple

Answer: Seven

There are seven fundamentals tenets of the Satanic Temple. These include the ideas that all creatures should be treated with compassion, that each individual has bodily autonomy, that justice is greater than laws and institutions, and that people make mistakes. The seventh tenet reads (in part) "the spirit of compassion, wisdom, and justice should always prevail over the written or spoken word."

17. Dr. Stephen E. Flowers associates which Norse God with the Egyptian God Set?

From Quiz Western Left Hand Path 2

Answer: Odin

Dr. Flowers believes Odin to be a God of creativity and inspiration, due to his sacrifice to obtain the Runes, the ground of language and magic. Dr. Flowers holds the common modern esoteric view of Set as the god of "Isolate Intelligence," or the individual, higher conscious self, and so what all creativity and inspiration is rooted in. Dr. Flowers has a fantastic lecture and Q&A available through the KHPR podcast, which can be found for free online.

18. According to Dr. Aquino, which text did LaVey love so much he kept in a locked case?

From Quiz Western Left Hand Path

Answer: The King in Yellow

Dr. Aquino has an extensive, two volume book on his time with the Church of Satan and Anton LaVey, filled with many interesting facts such as this. LaVey seems to have been a fan of Weird Fiction. "The King in Yellow" is a group of overlapping stories about a forbidden play, "The King in Yellow", which the main characters in each story read. Upon reading it, they come into contact with the strange forces common to weird fiction.

19. There are many symbols of Satanism, but the Church of Satan says that the prime symbol is the Sigil of Baphomet. Centered on a goat's head, what is the general shape of this symbol?

From Quiz Satanism, Subliminally

Answer: Inverted pentagram

The inverted pentagon (single point down), usually has a goat's head inside, with the horns in the two upper points, downturned ears in the side points and the goat's scruffy beard in the lower point. The Church of Satan was founded in 1966 by Anton LaVey, who combined many ancient and mysterious symbols into this new Sigil of Baphomet.

20. Is pride one of "The Nine Satanic Sins" as set forth by LaVey in 1987?

From Quiz Modern Satanic Doctrine

Answer: It depends on what kind of pride it is.

Counterproductive pride is the eighth of the Satanic Sins. The text regarding this sin reads as follows: "8. Counterproductive Pride - That first word is important. Pride is great up to the point you begin to throw out the baby with the bathwater. The rule of Satanism is: if it works for you, great. When it stops working for you, when you've painted yourself into a corner and the only way out is to say, I'm sorry, I made a mistake, I wish we could compromise somehow, then do it. "

21. Where was the first chapter of the Satanic Temple established?

From Quiz The Satanic Temple

Answer: Detroit, Michigan

The very first chapter of the Satanic Temple originated in 2014 in Detroit, Michigan. There are chapters throughout the United States, including in Arizona, California, Florida and Texas. There is a chapter in the United Kingdom, one in Canada and one in Australia. Each of the chapters are started locally and then required to follow the fundamental tenets and mission of the Temple. There are some disputes between the chapters and national leadership and in 2018 the Detroit chapter left the national organization.

22. Baphomet is a common figure in the Western Left Hand Path, generally viewed as a goat-like being. However, one group imagines Baphomet to be a beautiful female Goddess and center of their belief system. Which group is this?

From Quiz Western Left Hand Path 2

Answer: Order of Nine Angles

The Order of Nine Angles believes Baphomet to be an "Acausal" entity of central importance. She is generally depicted as seated, holding a severed head in her right hand. She is a Goddess who requires blood sacrifice and fits with the promiscuous image common to witches in Western lore.

23. Bluesman Robert Johnson attributed his musical talent to a deal he made with the devil at what geographic location?

From Quiz Satanism, Subliminally

Answer: Crossroads

The crossroads is seen in myth as a place where two worlds meet. This place "between worlds" is seen as a likely spot for supernatural and paranormal events.

24. The Temple of Set uses the Egyptian word "xeper" to refer to what process of initiation?

From Quiz What do you know about the Temple of Set?

Answer: The psyche becoming aware of itself and its own limitless potential to exist beyond the material world

The Temple of Set teaches that the human psyche is somehow separate from the natural world and able to transcend it in order to realise itself as an immortal being. The Temple also teaches that the idea of becoming "one with the universe", as taught by "Right-Hand Path" schools of mysticism, is actually a state of self-deception. The concept of an "operating thetan" actually derives from Scientology and forms no part of Temple teachings.

25. Why are the believers of good and evil cursed?

From Quiz The Blessed and Cursed (pt 5 of LaVey's Satanism)

Answer: they are frightened by shadows

"Cursed are the believers in good and evil, for they are frightened by the shadows."

26. Against what wall is the preferred position of the altar used in rituals?

From Quiz LaVey's Satanic Rituals (Pt 2 of LaVey's Satanism)

Answer: West

The altar is the focal point of the ceremony. A nude woman is used as the altar; she represents the earth mother.

27. According to LeVay, satanism is best described as what type of religion?

From Quiz The Satanic Bible and the Birth of Modern Satanism

Answer: Selfish

While I am sure many people believe "wrong" is the correct answer, we do live in an age of religious tolerance. LaVey sculpted his views on Satanism from his own mind and from those of powerful occult groups which flourished pre-1937. He saw his religion as 'a blatantly selfish, brutal philosophy'. He did not believe in the meekness of man, only that human beings were guided by evolution to seek out the best for themselves and those they loved and not to concern themselves with the plight of 'Man'. He believed that the strong ruled with their own interests at heart; if they happened to help others along the way that was fine - but the driving desire was success for oneself. He did not see the world as a land of 'milk and honey' but as a brutal wasteland with everyone vying for power and status.

28. What is the animal most commonly associated with Satanism?

From Quiz Satanism

Answer: Goat

29. The Satanic Temple is considered what kind of religious group?

From Quiz The Satanic Temple

Answer: Nontheistic

The Satanic Temple is a nontheistic religious group, meaning they don't believe in a God or gods. The group does use Satanic imagery in their activities and believes in the separation of church and state as well as the equal representation of all religions. Nontheism also plays a role in Buddhism, Hinduism and Jainism.

30. What is the first initiatory degree of the Order of the Phosphorous?

From Quiz Western Left Hand Path 2

Answer: Adept of the Black Flame

This is the degree where initiates seek to know and follow their True Will, according to the Order. The Black Flame is an extremely common symbol in the esoteric Left Hand Path, generally representing the characteristic of higher human consciousness, that which truly separates us from the rest of nature.

This is category 13509
Last Updated Feb 24 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.