FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
CPRFirst Aid Quizzes, Trivia and Puzzles
CPRFirst Aid Quizzes, Trivia

CPR/First Aid Trivia

CPR/First Aid Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health

Fun Trivia
Could you save a life? Taking these quizzes might help.
7 CPR/First Aid quizzes and 70 CPR/First Aid trivia questions.
1.
  Basic Life Support (BLS) For Beginners   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All Emergency Medical Services (EMS) practitioners need to know about Basic Life Support (BLS) procedures. It may sound tricky, but much of emergency medicine is plain old common sense!
Average, 10 Qns, stedman, Jan 22 22
Average
stedman editor
Jan 22 22
633 plays
2.
  The ABC's of Saving a Life   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I was studying for re-certification of my Basic Life Support/CPR and decided to write a quiz to help me in my endeavor.
Average, 10 Qns, gizabeth1995, Nov 03 16
Average
gizabeth1995
4128 plays
3.
  First Aid with Calamity Claire    
Multiple Choice
 10 Qns
Your best friend Claire is a little bit accident prone. Nevertheless, you accept her offer to go on a hike, followed by a camp out... if she's still alive by nightfall. WARNING: This quiz is not substitute for professional medical advice.
Easier, 10 Qns, IntelliGeNic, Dec 14 21
Easier
IntelliGeNic
Dec 14 21
784 plays
4.
  First Aid    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you cope in a medical emergency? Here are a few questions about first aid.
Average, 10 Qns, Serenesh, Apr 01 22
Average
Serenesh gold member
Apr 01 22
529 plays
5.
  Advanced Life Support - Australian Guidelines   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Previously I have covered some of the basics of Patient Assessment and Care, and many quizzers have indicated that they are ready to show off their advanced knowledge. Are you ready to step up to Advanced Life Support?
Tough, 10 Qns, ecnalubma, Mar 20 17
Tough
ecnalubma
759 plays
6.
  What is an OFA You Say?    
Multiple Choice
 10 Qns
OFA stands for Occupational First Aid. How much first aid do you know? Bet it's more than you think. Answers are based on OFA Level 3 of British Columbia Canada curriculum.
Tough, 10 Qns, trivnut25, Jun 12 14
Tough
trivnut25
1072 plays
7.
  First Aid in the Wilderness    
Multiple Choice
 10 Qns
Taking accident-prone Uncle Freddy with you into the wilderness may be nerve-wracking, but it gives you a chance to practice those first-aid skills. Enjoy the quiz!
Tough, 10 Qns, Bheth, Aug 09 14
Tough
Bheth
422 plays
trivia question Quick Question
What does DNR stand for?

From Quiz "The ABC's of Saving a Life"





CPR/First Aid Trivia Questions

1. The acronym DVT stands for what?

From Quiz
Basic Life Support (BLS) For Beginners

Answer: Deep vein thrombosis

Deep vein thrombosis (DVT) is a potentially serious condition in which a blood clot forms in one of the body's "deep veins", most frequently in the leg. It causes swelling and pain in the affected part of the body, and if not treated can lead to a pulmonary embolism. This happens when part of the blood clot breaks free and travels to the lungs, where it can block a blood vessel. DVT is often associated with long-distance air travel, when the sufferer may be confined to their seat for long periods, but individuals who are obese or smokers are particularly at risk.

2. Sometimes when I eat too quickly I get an unpleasant hot sensation in my chest or throat. What is this problem called?

From Quiz First Aid

Answer: Heartburn

Heartache and heartsore are more appropriate to emotional feelings and heart's ease is the pretty tiny flower of the wild pansy. Heartburn is the result of acidic gastric juices irritating the stomach lining or esophagus. It is often caused by eating too quickly or not chewing the food enough before swallowing. Spicy foods are especially likely to bring on heartburn. It can often be relieved by taking antacid tablets, but if it continues or is particularly painful a doctor should be consulted.

3. What does the acronym R.T.C. stand for?

From Quiz What is an OFA You Say?

Answer: Rapid Transport Category

Rapid Transport Category or R.T.C. is a list of criteria that the attendant follows. This is for prioritizing which patients should have immediate hospital care based on patient condition or mechanism of injury.

4. What does the "A" stand for in the ABC's of CPR?

From Quiz The ABC's of Saving a Life

Answer: Airway

Remember the ABC's of Airway, Breathing and Circulation can save a person's life. Airway means open the person's airway using the head chin lift maneuver. This maneuver lifts the tongue from the airway and relieves any possible airway obstruction.

5. Can you name the most common adult airway obstruction?

From Quiz Basic Life Support (BLS) For Beginners

Answer: Relaxed tongue

Children (especially those under the age of four) are more likely to suffer from an obstruction from a small object, such as a piece of food or another item getting stuck in the throat. Adults, however, are most likely to suffer from a "relaxed tongue" obstruction, especially when they become unconscious and the tongue slips down into the throat, blocking the airway. In many cases this can be alleviated by manually manipulating the head to enable the flaccid tongue to slip back out of the airway.

6. What is the 'Heimlich manoeuvre'?

From Quiz First Aid

Answer: A procedure to stop a person from choking

To perform the Heimlich manoeuvre the helper should stand behind the choking person with his arms around him at the base of the diaphragm and pull his hands in and up. This causes the lungs to compress and hopefully the stuck object will be expelled from the mouth. It is important to be sure that a person is really choking before performing this action, and may be best to try some thumps on the back first. Signs of choking are that the hands are often around the throat, there is an inability to cough effectively and the lips may be blue.

7. After lunch, Calamity Claire decides to go for a swim in the river. Suddenly, you realise she's floating face down! You pull her out. She's unresponsive. You must open her airway. How?

From Quiz First Aid with Calamity Claire

Answer: Tilt her head back, open her mouth, look inside for obstructions

To open the airway, tilt the casualty's head back, open their mouth, and look for obstructions (food, vomit, false teeth, seaweed, etc.) If the obstruction is easily removable, sweep it out with your fingers, but avoid shoving your fingers down the victims throat.

8. The central nervous system (CNS) of humans is comprised of which two major structures?

From Quiz Basic Life Support (BLS) For Beginners

Answer: Brain and spinal cord

The brain is protected and supported by the skull, while the spinal cord runs from the base of the brain down through the vertebra (backbone) as far as the pelvis. The peripheral nervous system consists of all the spinal, cranial and other nerves which feed back into the spinal cord and thus to the brain. Different types of nerves transmit particular sensations such as touch and pain back to the brain.

9. How can you stop a nose bleed at home?

From Quiz First Aid

Answer: Lean slightly forward and pinch the nostrils

The nostrils should be pinched for a minimum of ten minutes, and it is a good idea to time it as it can feel like a very long time. Putting your head back will cause you to swallow blood which may make you vomit. Keys and scissors are no use at all but old folk remedies. In fact the scissors idea sounds very dangerous!

10. Since Calamity Claire is not breathing and has no pulse, you decide to perform CPR. The CPR cycle typically consists of doing what to resuscitate a person?

From Quiz First Aid with Calamity Claire

Answer: 30 chest compressions, 2 breaths in their mouth

The recommended ratio of compressions to breaths for CPR is 30:2. If you do not wish to perform rescue breaths, hands-only CPR is acceptable. If it is not possible to breathe into the victims mouth, perhaps due to mouth injuries, you can give mouth-to-nose instead of mouth-to-mouth.

11. Thank goodness accident-prone Uncle Freddy has never broken his leg while on one of your wilderness trips! But if he ever does, why would a traction splint be necessary for a fracture of the femur (thigh bone)?

From Quiz First Aid in the Wilderness

Answer: To control bleeding

Thigh muscles are incredibly strong, and when the femur is broken these muscles can cause the bone ends to severely damage the nearby tissues. If this results in a severe hemorrhage, the victim could bleed out. A traction splint can prevent this from happening.

12. Which blood group is generally considered to be the universal recipient?

From Quiz Basic Life Support (BLS) For Beginners

Answer: AB+

There are seven different blood types: O+, O-, A+, A-, B+, B-, and AB+, classified by the antigens present in the blood. The last of these, AB+, has both A and B antigens, and is the rarest blood type. This does however mean that it is the universal recipient, meaning an individual with AB+ blood can be given a blood transfusion from any of the other six types. O- is the universal donor blood type, meaning it can be given to someone with any of the other blood types.

13. What is the cure for a common cold?

From Quiz First Aid

Answer: There is no cure for a common cold

There is no cure for the common cold and no vaccination against it. Prevention methods include frequent hand washing and not touching the nose or mouth with unwashed hands. The symptoms can be relieved with cough mixture if necessary, paracetamol for headaches. Gargling with salt water or inhaling steam is helpful for a sore throat.

14. In an unresponsive adult which site is recommended for checking for a pulse?

From Quiz The ABC's of Saving a Life

Answer: carotid artery

Always check the carotid pulse on the side closest to you. Do not use your thumb as your own thumb has a pulse as well, and you could mistake this for the victim's pulse. The carotid pulse gives the best feedback for left ventricular function.

15. The "ABCs" of basic life support stand for what?

From Quiz Basic Life Support (BLS) For Beginners

Answer: Airway, breathing, circulation

The mnemonic "ABC" is intended to help the EMS practitioner to remember the three things that need to be checked when conducting basic life support (BLS), and the order in which they should be administered. Very briefly, this means checking the airway is open (to enable air to get to the lungs), checking the patient is breathing, and if necessary performing CPR to restore circulation, thus delivering oxygen to the body. For further details of this crucial procedure, please consult a medical professional!

16. The ambulance you called arrives, but accidentally runs over Calamity Claire's legs. Her right leg appears to be broken, so it must be kept in what position?

From Quiz First Aid with Calamity Claire

Answer: As still as possible

To prevent further injury, the leg must be kept as still as possible. Moving the leg could cause more damage, as well as being incredibly painful. Limited movement also aids in quicker recovery, hence the reason broken limbs are typically secured by a plaster cast or something similar.

17. What is the rationale for limiting a pulse check to ten seconds?

From Quiz The ABC's of Saving a Life

Answer: To minimize interruption of blood flow to vital organs

Do not take more than ten seconds to check the pulse. Effective, high quality, uninterrupted compressions lead to a better chance of survival. Taking longer than ten seconds leads to unnecessary delays.

18. The paramedics use a special device that delivers a shock to Calamity Claire in an attempt to restart her heart. What is this device called?

From Quiz First Aid with Calamity Claire

Answer: A defibrillator

Defibrillators deliver an electric current to the heart to help restart it. The two pads are placed on the front of the chest, above the right nipple and below the left breast area.

19. What does DNR stand for?

From Quiz The ABC's of Saving a Life

Answer: Do not resuscitate

Many people today have advanced directives which often include a Do Not Resuscitate wishes. It is important to communicate your wishes to family and friends. If you attempt to resuscitate someone with an advanced directive you are often protected from legal ramifications in many states.

20. What is the name of the position you should place the victim in, once the pulse and respirations return?

From Quiz The ABC's of Saving a Life

Answer: recovery position

The recovery position prevents aspiration should the victim start vomiting. It also lets you continue to check the victim while you await the arrival of paramedics.

This is category 11844
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.