FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Aussie Sporting Team Names Quizzes, Trivia and Puzzles
Aussie Sporting Team Names Quizzes, Trivia

Aussie Sporting Team Names Trivia

Aussie Sporting Team Names Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Australia

Fun Trivia
13 quizzes and 133 trivia questions.
1.
  Australian National Sporting Team Nicknames   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 13 Qns
Australia is a small country population-wise with a massive sporting culture. Throw in its unique fauna and you have the basis of some pretty unique national nicknames. Please identify the national sporting teams from a pool of Australian sporting teams.
Average, 13 Qns, 1nn1, Oct 10 23
Average
1nn1 gold member
Oct 10 23
127 plays
2.
Where do all these teams play?
Australia and New Zealand may only have small populations, but they are known for their sporting prowess. Can you match the team nicknames to where they call home?
Average, 10 Qns, ozzz2002, Jul 03 23
Average
ozzz2002 gold member
Jul 03 23
122 plays
3.
  Brisbane Battlers   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Brisbane is home to a number of sporting teams. Can you match each of these teams, active in 2020, with the sport in which participants battle as part of a national or international competition?
Easier, 10 Qns, looney_tunes, Jan 13 20
Easier
looney_tunes editor
Jan 13 20
310 plays
4.
  Sporting Team Names of Victoria   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Another in the series of quizzes about sporting teams representing the various states of Australia.
Average, 10 Qns, lones78, Sep 24 09
Average
lones78 gold member
292 plays
5.
  Team Names: New South Wales   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on sporting teams in New South Wales, Australia. Have a great time with it! :)
Average, 10 Qns, lones78, Sep 24 09
Average
lones78 gold member
399 plays
6.
  Sporting Team Names - Queensland   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Third in the series of quizzes about Australian state sporting teams. How many of them do you know?
Average, 10 Qns, lones78, Sep 24 09
Average
lones78 gold member
277 plays
7.
  Matching Mascots    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz features mostly Australian Football League mascots with a couple of National Rugby League mascots thrown in. All you have to do is match the mascots with their teams.
Average, 10 Qns, ElusiveDream, Mar 27 16
Average
ElusiveDream
178 plays
8.
  Sporting Team Names - Western Australia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the names of sporting teams in Western Australia?
Average, 10 Qns, lones78, Sep 24 09
Average
lones78 gold member
410 plays
9.
  Sporting Team Names: South Australia    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know of the national sporting teams based in South Australia?
Average, 10 Qns, lones78, Sep 24 09
Average
lones78 gold member
225 plays
10.
  Australian International Team Names    
Multiple Choice
 10 Qns
Australian international team nicknames!
Easier, 10 Qns, ozads, Jan 07 02
Easier
ozads
1975 plays
11.
  Sporting Teams - ACT, NT & Tasmania    
Multiple Choice
 10 Qns
The ACT, Northern Territory and Tasmania, unfortunately, don't have enough sporting teams each to make a quiz relating to each region. The last of my series explores the sporting teams representing the smaller regions of Australia.
Average, 10 Qns, lones78, Sep 30 09
Average
lones78 gold member
214 plays
12.
  Aussie Sporting Teams    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the nicknames of some Australian sporting teams.
Average, 10 Qns, Wallos, Apr 17 09
Average
Wallos
1059 plays
13.
  Nicknames of International Australian Teams    
Multiple Choice
 10 Qns
With a population of 24 million, how many international sporting teams can a country have and still be competitive? This quiz will examine some of the international Australian sports teams and their nicknames.
Tough, 10 Qns, miker68, Apr 07 17
Tough
miker68
182 plays

Aussie Sporting Team Names Trivia Questions

1. If someone in Australia has been awarded a "Baggy Green" what have they received?

From Quiz
Nicknames of International Australian Teams

Answer: A baggy green cap to represent the Australian Cricket Test team.

The "Baggy Green" is a cap supplied to the chosen members of the Australian Test Cricket team since the 1900s. It is dark green in colour with a shield representing the commercial endeavours of Australia with a rising sun, kangaroo, emu and "Australia" on a scroll. It is commonly called the Australian Coat of Arms, however this is false as the Australian Coat of Arms has the 6 states of Australia represented on its shield. It's a tradition for the "Baggy Green" to be worn for the first session on the first day's play of a cricket Test. Question by KRIS148

2. Which two Tasmanian men's sporting teams have a tiger as their mascot?

From Quiz Sporting Teams - ACT, NT & Tasmania

Answer: Hockey & Cricket

The Tassie Tigers play in the Australian Hockey League (AHL). In 2003, Matthew Wells, the tiger's fullback, became only the second player in history to win multiple AHL Player of the League awards (adding to his 2001 win). He was also names 2002 Kookaburras International Player of the Year - with the Kookaburras being the Australian men's hockey team. The Tasmanian Tigers represent Tasmania in the Australian domestic men's cricket competitions - the Sheffield Shield (cricket, four-day matches), Ford Ranger Cup (one-day competition) and the Twenty20 competition.

3. With this majestic bird as a mascot, which Sydney based AFL team was originally called South Melbourne?

From Quiz Team Names: New South Wales

Answer: Swans

The South Melbourne Football Club was born on 15th July 1874. They started playing their home games at the Sydney Cricket Ground in 1982. The Swans set a record for Brownlow Medals in 2006, with 13 medals won by 11 players.

4. The Adelaide Thunderbirds is the name of the South Australian netball team. This wasn't their original name though. What was the original name?

From Quiz Sporting Team Names: South Australia

Answer: Falcons

The name 'Adelaide Falcons' was changed at the request of the pre-existing Adelaide Falcons Rugby Team. At the onset of the Commonwealth Bank Trophy in 1997, Adelaide held licenses for 2 teams, the Adelaide Thunderbirds and the Adelaide Ravens.

5. The Western Australian Netball team is the West Coast_____

From Quiz Sporting Team Names - Western Australia

Answer: Fever

In 2008 the domestic competitions in Australia and New Zealand merged to form one competition. The old name of the Perth Orioles was retired and the Western Australian team was re-named as West Coast Fever.

6. What is the name of the Adelaide women's basketball team?

From Quiz Aussie Sporting Teams

Answer: Lightning

7. What is the nickname of the Australian Rugby Union team?

From Quiz Australian International Team Names

Answer: Wallabies

World Champions in 1991, and 1999.

8. Initially competing in the Australian domestic limited-overs competition, which Canberra-based team play in the lower-level Cricket Australia Cup?

From Quiz Sporting Teams - ACT, NT & Tasmania

Answer: Comets

The ACT Comets (also known as the Canberra Comets) struggled to find enough local support and talent to be able to have a viable team in the Australian first-class and list-A cricket competitions. They initially played three seasons (starting in 1997/98) in the Mercantile Mutual Cup (one-day competition) before moving to the lower-level Cricket Australia Cup.

9. Considered the biggest competitive sport in Victoria, which sport contains teams such as the Tigers, Hawks, and the Bulldogs?

From Quiz Sporting Team Names of Victoria

Answer: Football (AFL)

The Australian Football League (AFL) was originally the Victorian Football League (VFL). The competition was officially re-named in 1990 to reflect the growing participation of teams from outside Victoria. Apart from being the biggest sport in Victoria, AFL is considered the biggest sport in Australia. In 2009, there were 10 Victorian-based teams (out of 16 in the competition). They were the Geelong Cats, Hawthorn Hawks, Western Bulldogs, North Melbourne Kangaroos, Essendon Bombers, Melbourne Demons, St Kilda Saints, Richmond Tigers, Carlton Blues, and the Collingwood Magpies.

10. Which Queensland Rugby Union team share their name with a Rugby League team from another Australian state?

From Quiz Sporting Team Names - Queensland

Answer: Reds

The Queensland Reds were formed in 1996 with the introduction of a Super 12 competition. Until 2005, they were one of only three Australian teams competing in the competition (alongside the Waratahs and Brumbies). They finished top of the ladder in 1996 and 1999 but never reached the Super 12 final.

11. South Australia has two clubs playing in the national AFL competition. First there were the Crows, but who are the much maligned (in SA) younger South Australian team (according to official date of entry into the AFL competition)?

From Quiz Sporting Team Names: South Australia

Answer: Power

The Port Adelaide Football Club is one of the most successful senior football clubs in Australia. The club has won more than 30 SANFL premierships including six in a row. The club joined the national competition in 1997 and in its first 10 years in the competition made 6 finals appearances, including 5 in consecutive years. They won their first AFL premiership in 2004. Their grand final loss in 2007 to Geelong has gone down in history as one of the worst grand final losses, ever. The score? Geelong (24.19.163) to Port Power (6.8.44).

12. The Western Australian MENS Cricket team is known as the Western__

From Quiz Sporting Team Names - Western Australia

Answer: Warriors

Western Australia joined the Sheffield Shield national cricket competition in the 1947/48 season. They became the Western Warriors for the start of the 1996/97 season. Due to sponsorship reasons, they are also known as the Retravision Warriors.

13. What is the nickname of the South Sydney rugby league side, which was removed from the NRL for the two seasons 2000 and 2001?

From Quiz Aussie Sporting Teams

Answer: Rabbitohs

One of the foundation members of the NSWRL competition in 1908, with 20 titles to its name.

14. What is the nickname of the Australian Women's Basketball team?

From Quiz Australian International Team Names

Answer: Opals

Boy do they shine!

15. In the sport Water Polo the Australian men's team are known as The Sharks. What's the nickname of the the women's team?

From Quiz Nicknames of International Australian Teams

Answer: Stingers

In the inaugural Women's Water Polo competition at the Olympics in 2000, Australia won the first gold medal. Their name of Stingers is derived from the nickname given to the Australian Box Jellyfish which is claimed to be the most venomous marine animal known to mankind, and its sting can be fatal. Question by Redlandman

16. The first fully-professional rugby league team based in Victoria, and playing in the NRL competition, are the Melbourne ________.

From Quiz Sporting Team Names of Victoria

Answer: Storm

As AFL is the most played sport in Victoria, it is very hard for other sports to get a 'look-in' at the competitive level. Melbourne Storm is the first, and only, club playing in the National Rugby League (NRL) competition, which consists of fifteen teams from Australia and one team from New Zealand. Melbourne Storm were formed in 1998 and won their first premiership in 1999. Winning three minor premierships and making four grand final appearances (winning two of those grand finals) makes the Melbourne Storm one of the NRL's most successful clubs.

17. Named after the New South Wales State flora symbol, what is the name of the NSW Super 14 rugby union side?

From Quiz Team Names: New South Wales

Answer: Waratahs

The Super 12 competition became the Super 14 competiton in 2006 upon the admission of Western Force (from Western Australia) and Central Cheetahs (from South Africa), and is the biggest rugby union club/provincial championship in the southern hemisphere. The competition consists of four teams from Australia, and five teams each from New Zealand and South Africa. The Kangaroo Paw is the floral emblem of Western Australia, the Sturt's Desert Rose is the emblem for the Northern Territory, and the Golden Wattle is the emblem of the Commonwealth of Australia. The 'Waratah' name is also used by the NSW men's hockey team.

18. In 1997 the Brisbane Bears merged with Fitzroy to become an AFL side with which animal as their mascot?

From Quiz Sporting Team Names - Queensland

Answer: Lion

The Brisbane Bears were founded in 1986 as a result of the then VFL Commission needing to sell licences to help save several struggling Victorian clubs. Their original mascot was a koala. After a not-so-good 10 years in the newly named AFL, Brisbane merged with the Fitzroy Lions to create a much stronger, more financial club.

19. Which sport do the Southern Hotshots play?

From Quiz Sporting Team Names: South Australia

Answer: Men's hockey

The South Australian Hockey Association was formed in 1903 by Navy personnel. Hockey was mainly played by women but men's competitions started in the early 1900s. Forestville is the oldest hockey club in Australia, formed in 1905. The Southern Hotshots compete in the Australian Hockey League (AHL), the major men's championships in Australia. They missed 13 years of finals appearances between 1996 and 2009.

20. What is the name of the FIRST Western Australian team to join the AFL?

From Quiz Sporting Team Names - Western Australia

Answer: West Coast Eagles

The Victorian Football League (VFL) became the Australian Football League (AFL) in 1997 when it included 2 new teams from outside of Victoria. This included the West Coast Eagles, who were formed in 1986. They are one of the most successful clubs to have ever played in the VFL/AFL.

21. What is the name of the NSW rugby union Super 14 side?

From Quiz Aussie Sporting Teams

Answer: Waratahs

A strong member of the Super 14 competition which has not performed to expectations.

22. What is the nickname of the Australian Rugby League team?

From Quiz Australian International Team Names

Answer: Kangaroos

World Champions every year that the World Cup was held during the 20th century.

23. Which international sport is represented by the Kangaroos (men's) and the Jillaroos (women's)?

From Quiz Nicknames of International Australian Teams

Answer: Rugby League

Rugby League football is the dominant type of Rugby in Australia. It originated in England in 1895 as a split from the Rugby Football Union due to issues with player payments. The Jillaroos are not a type of Kangaroo in Australia, but the name given to the female equivalent of a jackaroo working on the sheep or cattle stations. Question By KRIS148

24. The only team representing ACT, NT or Tasmania in a national competition for women's basketball are the __________ .

From Quiz Sporting Teams - ACT, NT & Tasmania

Answer: Canberra Capitals

The Canberra Capitals play basketball in the Women's National Basketball League (WNBL). They were founded in 1984 and won grand finals in 2000, 2002, 2003, 2006 and 2007. Lauren Jackson, one of the all-time best basketball players, played for the Canberra Capitals from 1999 to 2006. The other three answer options do not exist. The mascot for the Canberra Capitals is Ace the Dog.

25. Being Australia's oldest basketball club and entering the National Basketball League (NBL) in 1984, what is the name of this Melbourne team?

From Quiz Sporting Team Names of Victoria

Answer: Tigers

Established in 1931 and entering the National basketball League (NBL) in 1984, the Melbourne Tigers won their fourth championship in 2008, with previous wins in 1993, 1997 and 2006 to make them one of the most successful basketball clubs in Australia (along with the Adelaide 36ers and Perth Wildcats). Another Melbourne team, the South Dragons, joined the NBL in the 2006/07 season, but had their last season in 2008/09, making the Melbourne Tigers Victoria's only representative team in the NBL competition in 2009/10.

26. Which women's basketball team joined the WNBL competition as the sole representative of Queensland in the 2001/02 season?

From Quiz Sporting Team Names - Queensland

Answer: Townsville Fire

The Townsville Fire missed the play-offs in their first season but made it to the preliminary finals in their second season after finishing second on the ladder. Logan Thunder, also based in Queensland, joined the WNBL competition for the 2008/09 season. Bendigo Spirit and the Bulleen Boomers are both based in Victoria.

27. The Women's National Hockey League title was won in 1995 by which South Australian side?

From Quiz Sporting Team Names: South Australia

Answer: Southern Suns

1995 was the first success for any South Australian Hockey side in either the men's or women's competition. The Southern Suns, at the point of winning the championship, were the 'Diet Coke Suns', quite obviously sponsored by Diet Coke.

28. What is the name of the SECOND Western Australian team to join the AFL?

From Quiz Sporting Team Names - Western Australia

Answer: Fremantle Dockers

In 1996 The Fremantle Dockers were the 15th team to join the AFL competition. They consistently have one of the highest memberships in the competition despite never having won a premiership.

29. What is the name of one of the netball teams in Mebourne?

From Quiz Aussie Sporting Teams

Answer: Kestrels

The other team is the Melbourne Pheonix.

30. What is the nickname of the Australian Men's Soccer team?

From Quiz Australian International Team Names

Answer: Socceroos

Always improving, as witnessed by the victories over Mexico and France in the 2001 Confederations cup.

This is category 25141
Last Updated Jul 13 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.