FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Middleweight Division Quizzes, Trivia and Puzzles
 Middleweight Division Quizzes, Trivia

Middleweight Division Trivia

Middleweight Division Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Boxing

Fun Trivia
Boxing's Middleweight Division pairs boxers up to 160 pounds.
3 Middleweight Division quizzes and 30 Middleweight Division trivia questions.
1.
  Middleweight Boxing Champions   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on some middleweight boxing champions since 1945. Good luck and have fun.
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Feb 22 10
Average
mrgrouchy
694 plays
2.
  The Middleweights   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge regarding the middleweights.
Tough, 10 Qns, kwoods45, Jul 09 05
Tough
kwoods45
1528 plays
3.
  Marvelous Marvin Hagler    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers the career of one of the all-time great middleweight boxers: Marvelous Marvin Hagler.
Average, 10 Qns, MontanaSL, Oct 13 11
Average
MontanaSL
344 plays
trivia question Quick Question
After winning the world middleweight title, how many successful title defenses did Marvelous Marvin Hagler make?

From Quiz "Marvelous Marvin Hagler"





Middleweight Division Trivia Questions

1. How many fights did Marvelous Marvin Hagler win?

From Quiz
Marvelous Marvin Hagler

Answer: 62

Hagler ended his career with a record of 62-3-2, giving him a win percentage of 92.5%.

2. Marvin Hagler was the middleweight boxing champion of the world from 1980 to 1987. What was Hagler's nickname?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Marvelous

"Marvelous" Marvin Hagler was born in New Jersey in 1954. The nickname "Marvelous" certainly describes Hagler's professional boxing career. Hagler had a pro record of 62-3-2, including 52 victories by knockout (1973 TO 1987). During his career, Hagler fought some of the greatest boxers in the middleweight and light-middleweight divisions, including Roberto Duran, Thomas Hearns, John Mugabi, and Sugar Ray Leonard. The Hagler-Leonard fight in April 1987, held in Las Vegas, was one of the greatest prizefights in history (it was Hagler's last fight). The Marvelous One was inducted into the International Boxing Hall of Fame in 1993. Born Marvin Nathaniel Hagler, he legally changed his name to Marvelous Marvin Hagler in April 1982.

3. All of the fighters below were middleweight champions at one time or another, however one was given the nickname "The Michigan Assasin". Which one is it?

From Quiz The Middleweights

Answer: Stanley Ketchel

Ketchel who was shot dead in 1910 by a jealous husband while he was still middleweight champion, was given that nickname.

4. How many of Marvelous Marvin Hagler's wins came by the way of knockout?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: 52

Hagler's impressive 52 KOs gives him a knockout percentage of 78%, which is the highest among all middleweight champions in the 20th century.

5. Thomas "Hitman" Hearns lost in his initial bid to win the middleweight title when he was stopped in three rounds by Marvin Hagler in one of the greatest fights of all time. Hearns won the belt in his second attempt. Who did he defeat?

From Quiz The Middleweights

Answer: Juan Domingo Rodan

In Las Vegas on 29 October 1987, Hearns stopped Argentina's power punching Juan Domingo Rodan in four exciting rounds to win the vacant WBC middleweight championship that Leonard vacated after his victory over Hagler.

6. Which American boxer won the middleweight division's gold medal in the 1976 Olympics in Montreal?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Michael Spinks

Michael Spinks of St. Louis won the 1976 middleweight boxing gold medal in the city of Montreal, Quebec. All boxing matches in this Olympiad were held inside Maurice Richard Arena. In the gold medal bout, Spinks defeated Rufat Riskiyev of the USSR in three rounds. As a professional boxer, Spinks moved up in weight to the light-heavyweight and then the heavyweight classes. The other three boxers listed in this question were not amateurs in 1976.

7. Prior to Ray Leonard's victory over Marvin Hagler for what should have been the undisputed middleweight championship of the world, the IBF declared the title vacant. Who won the vacant belt?

From Quiz The Middleweights

Answer: Frank Tate

Tate won the vacant IBF crown on 10 October 1987 by decisioning Michael Olagide in 15 rounds. Olagide was dropped in rounds 11 & 12. The title was declared vacant because Hagler chose to fight Leonard instead of the IBF's mandatory challenger ( Michael Nunn).

8. What was the result of Marvelous Marvin Hagler's first shot at the world middleweight title in November 1979?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: Draw

After going 15 rounds with Vito Antuofermo in 1979, the judges ruled the bout a draw. It would be another 11 months before Hagler got a second shot at the world middleweight title, this time against Alan Minter. Hagler and Antoufermo would fight again in a rematch in June 1981, this time Hagler winning by a 5th round TKO.

9. Carlos Monzon was the middleweight boxing champion of the world during much of the 1970s. In which country was Monzon born?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Argentina

Middleweight boxing champion Carlos Monzon was born in San Javier, Argentina, in 1942. Monzon captured the middleweight crown in 1970 by defeating Nino Benvenuti. Monzon made his final defense in 1977 when he defeated Rodrigo Valdez of Colombia. Monzon's overall professional record was 87-3-9, with 59 wins by knockout.

10. This former middleweight who came from the Bronx was nicknamed, "The Bronx Bull". Who was he?

From Quiz The Middleweights

Answer: Jake Lamotta

LaMotta, who held the middleweight championship from 1949- 1951, was given the nickname "The Bronx Bull" because of ability to press forward regardless of how much punishment he took.

11. In what country did Marvelous Marvin Hagler defeat Alan Minter with a 3rd round TKO to win the world middleweight title in September 1980?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: England

Hagler traveled to fight the Englishman Alan Minter in his home country for the world middleweight title.

12. From 1967 to 1968, Italian middleweight boxer Nino Benvenuti had three memorable bouts with a middleweight champion from the U.S. Virgin Islands. Can you identify Benevenuti's opponent?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Emile Griffith

Nino Benvenuti was born in Isola, Italy, (now Slovenia) in 1938. In 1967 and 1968, Benvenuti and Virgin Island-born Emile Griffith fought a series of three terrific bouts in New York City. On April 17, 1967, the two men fought in Madison Square Garden; Benvenuti won a 15-round decision. In September 1967, Benvenuti and Griffith had a rematch at Shea Stadium, and Griffith turned the tables by earning a 15-round victory. The final fight in this epic trilogy occurred on March 4, 1968, in the Garden; Benvenuti recaptured the middleweight title by out-dueling Griffith in yet another 15-round decision. The other three boxers listed in this question were all heavyweight fighters in 1967.

13. This fighter was killed in an airplane crash while enroute to the US to regain the middleweight championship he lost four months earlier. Who was he?

From Quiz The Middleweights

Answer: Marcel Cerdan

The 33 year old Algerian born Cerdan who fought out of France was killed when the plane he was aboard went down on 27 October 1949, while enroute to the states to attempt to win the crown he lost four months earlier to Jake Lamotta.

14. After winning the world middleweight title, how many successful title defenses did Marvelous Marvin Hagler make?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: 12

Hagler defended his title against former and future champions, including several Hall of Famers. He defended his title 12 times against 11 different boxers from January 1981 to March 1986. He lost the title in April 1987.

15. Bernard Hopkins defended his middleweight boxing title numerous times during his pro career. What was Hopkins' nickname?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: The Executioner

Bernard Hopkins, "The Executioner", was born in Philadelphia in 1965. During his pro career, Hopkins boxed against some of the best fighters in recent history, including Roy Jones, Jr., Oscar de la Hoya, and Jermain Taylor. In September 2001, The Executioner defeated Felix Trinidad in New York City's Madison Square Garden to capture the undisputed middleweight championship of the world.

16. After Sugar Ray Robinson won the middleweight championship in Febuary 1951, he lost it five months later. Who defeated him?

From Quiz The Middleweights

Answer: Randy Turpin

Upon completing a European tour in which the sugarman had five fights in 30 days, Robinson on 10 July 1951, was upset by the stocky Turpin losing a 15 round decision in London. Robinson would defeat Turpin to regain the crown 62 days later by a 10th round KO.

17. One of Marvelous Marvin Hagler's most famous fights was in April 1985 against Thomas Hearns. It was so brutal and fast paced that it garnered its own nickname. This fight is known as _____ .

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: The War

The Hagler/Hearns fight has gained a reputation as one of the best fights in middleweight history, despite lasting only 3 rounds. Both men would fight through injuries (Hearns a broken hand, Hagler a cut) to produce 1985's fight of the year. Hagler won "The War" with a 3rd round knockout.

18. In 1980, Robert DeNiro starred in a movie called "Raging Bull". Which middleweight champion boxer was the subject of this film?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Jake LaMotta

The movie "Raging Bull" starred Robert DeNiro as Jake LaMotta, the middleweight boxing champion of the world from 1949 to 1951. DeNiro won the 1980 Academy Award for Best Actor for this film. LaMotta was born in New York City in 1921. LaMotta had a professional record of 83-19-4, including 30 victories by knockout.

19. Who did Mickey Walker also known as "The Toy Bulldog", defeat in 1926 to win the world middleweight championship?

From Quiz The Middleweights

Answer: Tiger Flowers

Walker defeated Flowers by a hotly disputed 10 round decision in Chicago on 3 December 1926, to win middleweight honors.

20. Marvelous Marvin Hagler's last successful title defense was in March 1986 against John Mugabi, who was undefeated at the time. What was Mugabi's record?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: 25-0

John "The Beast" Mugabi was 25-0; all of his wins coming by the way of knockout. Hagler won against Mugabi with an 11th round knockout.

21. Thomas Barbella was the middleweight boxing champion of the world from 1947 to 1948. What was his professional name?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Rocky Graziano

Rocky Graziano (born Thomas Barbella) became the middleweight boxing champion of the world in 1947. Graziano, born in New York City in 1919, survived a tough childhood and eventually emerged as a champion fighter. Graziano was a hard puncher who compiled a career professional record of 67-10-6, including over 60 wins by knockout.

22. Bernard Hopkins before becoming undisputed middleweight champion (WBC, WBA, IBF & WBO), lost in his initial bid to win the title (IBF) in 1993. Who defeated him?

From Quiz The Middleweights

Answer: Roy Jones Jr.

Jones decisioned Hopkins over 12 rounds on 22 May 1993, to win the IBF's version of that crown. It would be two additional years before Hopkins would win that belt and begin his assention to greatness.

23. Who did Marvelous Marvin Hagler lose his world middleweight title to in April 1987?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: Sugar Ray Leonard

Hagler lost part of his world title to Sugar Ray Leonard in a controversial, 12 round split-decision on April 6, 1987. Hagler retired after this fight since Leonard refused to give him a rematch. (Hagler lost the WBC title but retained the WBA and IBF titles).

24. James DeGale of Great Britain won the 2008 gold medal in the middleweight boxing division. In which city were the 2008 Olympics held?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Beijing

James DeGale, born in London in 1986, captured the 2008 middleweight gold medal in boxing. The 2008 Olympic Games were held in Beijing, China; boxing matches were held at the Workers Indoor Arena. DeGale won the gold medal by defeating Emilio Correa of Cuba, 16 points to 14.

25. This former middleweight champion had his boxing license revoked in 1947 by the New York State Athletic Commission for his failure to report a bribe. Who was he?

From Quiz The Middleweights

Answer: Rocky Graziano

On 7 Febuary 1947, the New York State Athletic Commission (NYSAC) revoked Graziano's license to box in NY and threatened to permanently bar him, for not reporting two six figure offers to throw a fight. Graziano subsequently was allowed to box everywhere else and won the middleweight championship in his very next bout, which by the way, was in Chicago. He was later reinstated by the NYSAC.

26. In what year was Marvelous Marvin Hagler inducted into the International Boxing Hall of Fame?

From Quiz Marvelous Marvin Hagler

Answer: 1993

Marvelous Marvin Hagler is widely considered to be one of the greatest middleweights of all time. In 2002 "The Ring" magazine rated Hagler as the 17th greatest fighter over the previous 80 years, and 35th in their list of Greatest Punchers of All-Time.

27. Dick Tiger was the middleweight champion of the world various times during the 1960s. In which African nation was Tiger born?

From Quiz Middleweight Boxing Champions

Answer: Nigeria

Middleweight boxing champion Dick Tiger was born in Nigeria in 1929. Tiger became WBA middleweight champion of the world in 1962 and then again in 1965. Tiger was known for his active, rapid-fire style of fighting. During his pro career, Tiger compiled a record of 60-18-3, including 29 wins by knockout.

28. Marvin Hagler won the world middleweight championship in 1980. Who did he defeat to win the title?

From Quiz The Middleweights

Answer: Alan Minter

Hagler chopped up the brave Englishman in three gory rounds to win the belt on 27 September 1980.

This is category 11928
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.