FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
F1 Championships Quizzes, Trivia and Puzzles
F1 Championships Quizzes, Trivia

F1 Championships Trivia

F1 Championships Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Formula 1 Grand Prix

Fun Trivia
28 F1 Championships quizzes and 295 F1 Championships trivia questions.
1.
  F1 Drivers    
Multiple Choice
 10 Qns
We all know about the drivers who won World Championships - but how much do you remember about those who didn't? None of these drivers died in a race or practice.
Tough, 10 Qns, CariM0952, Oct 20 09
Tough
CariM0952 gold member
1091 plays
2.
  F1 Championships: Runners-Up of the 2000s   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Easier
Fifiona81 editor
May 21 20
221 plays
3.
  F1 Championships: Runners-Up of the 1990s   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Easier
Fifiona81 editor
May 21 20
224 plays
4.
  F1 Championships: Runners-Up of the 2010s    
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Easier
Fifiona81 editor
May 21 20
170 plays
5.
  F1 Championships: Runners-Up of the 1980s    
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Easier
Fifiona81 editor
May 21 20
194 plays
6.
  F1 Championships: Runners-Up of the 1970s    
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Easier
Fifiona81 editor
May 21 20
192 plays
7.
  F1 Championships: Runners-Up of the 1950s    
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Easier
Fifiona81 editor
May 21 20
189 plays
8.
  F1 Championships: Runners-Up of the 1960s   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many F1 fans can look back through the history of the sport and remember those drivers who became world champions - but who remembers the "not quite good enough" achievements of the runners-up?
Average, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Average
Fifiona81 editor
May 21 20
200 plays
9.
  They Did Have a Prayer!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz looks at ten of the drivers who had to wait a long time before winning their first F1 race. They all competed for at least five years without a win, but as it turned out they did have a prayer of achieving success in the sport!
Average, 10 Qns, Fifiona81, May 22 20
Average
Fifiona81 editor
May 22 20
286 plays
10.
  British F1 Champions: A Matching Game    
Match Quiz
 10 Qns
Ten British drivers have won at least one F1 World Championship title. Can you match up their achievement with the car that powered them to victory?
Average, 10 Qns, Fifiona81, Mar 11 16
Average
Fifiona81 editor
143 plays
trivia question Quick Question
Driving for which team did James Hunt win his 1976 world title?

From Quiz "British F1 Grand Prix Winners"




11.
  F1 Championships - Mismatched Success   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most F1 World Constructors' Championship titles have been awarded to the team for which the championship winning driver was competing. This quiz is about ten occasions where that general rule of thumb didn't hold true.
Average, 10 Qns, Fifiona81, May 21 20
Average
Fifiona81 editor
May 21 20
141 plays
12.
  British F1 Grand Prix Winners   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
On 18 October 2009, Jenson Button became the 10 British person to win the title of Formula One World Champion. This quiz is about him and his nine predecessors.
Average, 10 Qns, Jennifer5, Oct 19 09
Average
Jennifer5 gold member
464 plays
13.
  Shock Wins   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Who'd have thought that some of the following teams and drivers would manage to win a Formula One Grand Prix.
Tough, 15 Qns, minardifan, Oct 20 09
Tough
minardifan
715 plays
14.
  F1 World Champions    
Multiple Choice
 10 Qns
Every year top drivers vie to become the Formula 1 World Champion. Can you remember who won when?
Tough, 10 Qns, CariM0952, Dec 05 11
Tough
CariM0952 gold member
1781 plays
15.
  French Grand Prix: 100 Years    
Multiple Choice
 15 Qns
The French Grand Prix, the first 100 years from 1906 to 2006. The first and original Grand event in motor racing.
Average, 15 Qns, minardifan, Oct 20 09
Average
minardifan
190 plays
16.
  Dominating F1 Champs   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sebastian Vettel's dominating win of the 2011 F1 championship inspired me to make a quiz on those champs of the past who got it all too easy.
Average, 10 Qns, AlonsoKing, Mar 17 12
Average
AlonsoKing
218 plays
17.
  The Champions of F1    
Multiple Choice
 10 Qns
There have been many great World Champion drivers in the history of F1. Let's see how much you know about them.
Average, 10 Qns, sushainghosh, Dec 06 10
Average
sushainghosh
456 plays
18.
  Formula One World Champions Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
The F1 world championship has been running since 1950. See if you can put the champion to the year and answer some questions about these champions.
Easier, 10 Qns, mentalandy, Oct 19 09
Easier
mentalandy
1314 plays
19.
  They Lived In The Fast Lane    
Match Quiz
 10 Qns
All of these drivers were Formula 1 World Champions. Can you match the driver to the question.
Average, 10 Qns, zambesi, May 16 16
Average
zambesi
182 plays
20.
  Careers of 10 World Champions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you identify 10 World Champions from only the teams they drove for as they progressed through their Grand Prix careers? Of course you can!
Average, 10 Qns, Jim Nastick, Feb 14 10
Average
Jim Nastick
708 plays
21.
  Never Won the F1 Title [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten more Formula One winners who never won the championship.
Tough, 10 Qns, GoodVibe, Dec 13 09
Tough
GoodVibe gold member
589 plays
22.
  F1 Driver Championships    
Multiple Choice
 10 Qns
These are questions about the Formula One Drivers' championships.
Average, 10 Qns, cwnut, Oct 19 09
Average
cwnut
1323 plays
23.
There will be 10 questions on some Formula One World Champions. Enjoy.
Average, 10 Qns, leethemaster, Oct 19 09
Average
leethemaster
694 plays
24.
  F1 World Champion Drivers (1950-1970)    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about some of the greatest drivers in Formula One racing.
Average, 10 Qns, Veandercross, Sep 21 11
Average
Veandercross
251 plays
25.
  Never Won the F1 Title [1]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Formula One drivers who never won the championship.
Tough, 10 Qns, GoodVibe, Dec 13 09
Tough
GoodVibe gold member
969 plays
26.
  Brazil in Formula One    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge on the history of Brazil's participation in Formula One. Drivers, teams, and races.
Tough, 10 Qns, fanaza, Oct 20 09
Tough
fanaza
276 plays
27.
  The British Grand Prix    
Multiple Choice
 10 Qns
The British Grand Prix is one of the oldest, continuously staged Grand Prix races. The quiz is a mixture of questions from the very early days of the race, through to more recent events. I hope you enjoy this quiz on my favourite sport.
Average, 10 Qns, Luckycharm60, Oct 20 09
Average
Luckycharm60 gold member
547 plays
28.
  Drivers' First Victories    
Multiple Choice
 15 Qns
For a driver, his first victory is one that he longs for the most and one he'll never forget. Can you remember where and when these 15 drivers won their first ever race?
Average, 15 Qns, StarSapphire, Oct 20 09
Average
StarSapphire
1012 plays

F1 Championships Trivia Questions

1. Ferrari was definitely the car to have in the 1952 world championship. Not only did Alberto Ascari win 6 races out of 7 starts and the championship, but two of his team-mates ended 2nd and 3rd in the championship. Who are they?

From Quiz
Dominating F1 Champs

Answer: Giuseppe Farina & Piero Taruffi

Farina, the 1950 world champion, was runner-up in the 1952 championship 12 point behind Ascari (24 pts to 36 pts). Taruffi surprised by winning the opening Grand Prix in Switzerland and came in third in the championship 14 points behind Ascari. Gonzales and Bonetto were team-mates at Maserati. Behra and Trintignant drove for Gordini. Moss drove for three different teams but failed to score a single point. Fangio didn't compete in the 1952 championship because of an injury sustained in a non-championship race held in Monza before the season began. Ascari and Ferrari also dominated the 1953 season. Ascari won 9 races in a row in the 1952 and 1953 seasons combined.

2. Who was the first Formula One Grand Prix Champion in 1950?

From Quiz F1 World Champion Drivers (1950-1970)

Answer: Giuseppe Farina

'Nino' Farina was born in Turin, Italy. He won the Championship in 1950 driving a Alfa Romeo, also in the same team was future champion Juan Fangio. In 1952 Farina changed to Ferrari, but never gained the same status again, retiring in 1955.

3. Who became the first ever F1 Drivers' World Champion in 1950?

From Quiz The Champions of F1

Answer: Giuseppe Farina

Giuseppe "Nino" Farina is a well known name in F1 Grand Prix racing history for winning the first ever Formula One World Champion. Born in Turin, Italy in 1906, Farina raced for the Alfa Romeo team in 1950 and won three races during that season; enough to win the first ever Championship. Juan Manuel Fangio won the World Championship in 1951, also for the Alfa Romeo team, and went on to win four straight Championships from 1954 to 1957. Alberto Ascari won the World Championship in 1952 and 1953 for the Ferrari team, these two title reigns being the first two won by a driver from Ferrari. Mike Hawthorn won his only World Championship in 1958, also for the Ferrari team.

4. Which World Champion began his Grand Prix career with Toleman before moving to Lotus, McLaren, and finally Williams?

From Quiz Careers of 10 World Champions

Answer: Ayrton Senna

Senna competed in 162 Grand Prix races between 1984 and 1994 winning the World Championship with McLaren in 1988, 1990, and 1991 and a total of 41 races.

5. The title was won for Britain for the first time in 1958 by a driver nicknamed the 'Farnham Flyer'. What was his name?

From Quiz British F1 Grand Prix Winners

Answer: Mike Hawthorn

Mike Hawthorn died tragically in a car crash on the A3 Bypass near Guildford, Surrey, in January 1959, only months after winning his title. The events that led up to the crash were not known.

6. The first French Grand Prix was held in 1906 at Le Mans. Who won the very first Grand Prix?

From Quiz French Grand Prix: 100 Years

Answer: Ferenc Szisz

32 cars competed in the first Grand Prix at Le Mans, a circuit measuring over 100km in length. Unlike today's version of Grand Prix, the 32 cars at Le Mans started the race at 90 second intervals. Szisz originally started at Renault as an engineer but soon made his way into the driving seat, and in 1905 competed in the Gordon Bennett Cup and Vanderbilt Cup for the French marque. Szisz would earn himself a place in the history books with his victory at Le Mans in 1906, and would place second at the event held in Dieppe in 1907.

7. Which driver for Brazil, achieved the country's hallmark 100th Grand Prix win, and when?

From Quiz Brazil in Formula One

Answer: Rubens Barrichello, Valencia 2009

Rubens won the 2009 European Grand Prix on board a Brawn BGP001. Massa's historical win in the 2008 Brazilian Grand Prix was #99, and it took 11 GP's for the next Brazilian win, #100.

8. Who was the first Finnish World Champion?

From Quiz Formula One World Champions

Answer: Keke Rosberg

In 1982, Keke Rosberg was the first Finnish World Champion. Amazingly, he only won one race in his World Championship year.

9. When was the very first British Grand Prix held? (Not the first F1 race)

From Quiz The British Grand Prix

Answer: 1926

The very first British Grand Prix was held at Brooklands circuit, near Weybridge in Surrey in 1926. The race was the brainchild of Henry Segrave, who was the first Briton to win a Grand Prix in a British racing car, a Sunbeam. The 1950 Grand Prix was the first official Formula 1 World Championship Grand Prix.

10. Riccardo Patrese retired with the most career Formula One starts, with 256 from 1977 to 1993. Patrese came in second in 1992 while driving for ______ .

From Quiz Never Won the F1 Title [2]

Answer: Williams

Patrese was runner-up to teammate Nigel Mansell in what was a dominating year for Williams, winning ten of the sixteen events. Patrese won in Japan in 1992, the last of his six career F1 wins. He also finished third in 1989 and 1991 for Williams and fifth for Benetton in 1993.

11. In what was described by writers as the 'Race of the Century' at the time, which British driver won the 1953 French Grand Prix?

From Quiz Shock Wins

Answer: Mike Hawthorn

After debuting in 1952, Hawthorn earned himself a full-time ride with Ferrari for 1953. After two fourths and a sixth in the first three rounds of 1953, Hawthorn won at only his ninth attempt, holding off ex-World Champion Juan Manuel Fangio in a pulsating race on the long straights of Reims.

12. What was the best finish for German driver Heinz-Harald Frentzen?

From Quiz Never Won the F1 Title [1]

Answer: 2nd

Frentzen was second in 1997 to Jacques Villeneuve, after Michael Schumacher was barred from the standings due to dangerous driving at the season-ending European Grand Prix. Frentzen had three career wins and eighteen podium finishes in a ten-year, 160-race career.

13. The first world championship was in 1950. Who won it?

From Quiz Formula One World Champions

Answer: Giuseppe Farina

Born in Turin in 1906 Giuseppe was 44 when he won the title. He died in a road accident in 1966.

14. He won the first modern Grand Prix World Championship, in 1950.

From Quiz F1 World Champions

Answer: Farina

Giuseppe Farina won the first official World Championship in 1950 driving an Alfa Romeo. He had started racing in 1932. After WWII he drove a Maserati, winning the 1948 Monaco Grand Prix, then rejoined Alfa two years later and won three Grands Prix. He was killed in a road accident on his way to the French Grand Prix in 1966.

15. This Italian driver nearly became World Champion in 1985, driving for Ferrari; he drove for Ferrari for five years after leaving Tyrrell, and retired at the end of the 1994 season.

From Quiz F1 Drivers

Answer: Michele Alboreto

He won two Grands Prix for Tyrrell in the 1982-3 season. He lost the 1985 World Championship to Alain Prost in a McLaren. His last season was spent driving for Minardi.

16. Winning a single driver championship is hard enough, but to win six is amazing. Can you pick the first driver to accomplish this?

From Quiz F1 Driver Championships

Answer: Michael Schumacher

Schumacher won his first two with Benetton (1994, 1995)and the next four with Ferrari (2000, 2001, 2002, 2003).

17. When and where was 'The Flying Finn' Mika Hakkinen's first victory?

From Quiz Drivers' First Victories

Answer: Europe 1997

Having broken the winning 'jinx' he had for so many years, it was the start of many more victories and two championships for Hakkinen. There were two GPs in Spain in 1997. One in Barcelona, which was the official Spanish GP which was won by Jacques Villeneuve, and the one in Jerez, which went under the name of the European GP, which Mika won.

18. Brazilian F1 driver, Rubens Barrichello, won his first grand prix in his 123rd attempt, at the 2000 German Grand Prix. With which F1 team did he achieve this long-awaited result?

From Quiz They Did Have a Prayer!

Answer: Ferrari

Barrichello joined Ferrari for the 2000 season and drove for them for six years, recording a total of nine victories (despite being generally recognised as the number two driver to his team-mate Michael Schumacher). At Ferrari, Barrichello was often on the receiving end of team orders, most notably at the 2002 Austrian Grand Prix when he obeyed an order to let Schumacher pass him to take the win; but not until just before the finish line. The wider controversy resulting from this and similar incidents led to the introduction of rules banning the use of team orders to affect the outcome of a race. Barrichello's F1 debut was with the Jordan team in 1993 and he went on to race for both the Honda and Williams teams after he left Ferrari at the end of 2005.

19. Who won the Forumla One Championship in 1951?

From Quiz F1 World Champion Drivers (1950-1970)

Answer: Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio is possibly the greatest Formula One driver ever. Born in Argentina, the Master dominated F1 motor racing for over six years, winning 24 races and having 29 pole positions.

20. Which World Champion began his Grand Prix career with March before moving to BRM, Ferrari, Brabham, and finally McLaren?

From Quiz Careers of 10 World Champions

Answer: Niki Lauda

Lauda competed in 177 Grand Prix races between 1971 and 1985, winning the World Championship with Ferrari in 1975 and 1977, and with McLaren in 1984 and a total of 25 races.

21. Graham Hill won the championship twice, in 1962 and 1968. The year after his second victory, he was seriously injured in a crash at the 1969 United States Grand Prix. What was the nature of his injuries?

From Quiz British F1 Grand Prix Winners

Answer: He broke both his legs

Graham Hill died with five colleagues in a plane crash in freezing conditions over Arkley Golf Course, Hertfordshire, England, in 1975. He was aged 46.

22. The 1914 French Grand Prix took place under the threat of war. Where was the event held?

From Quiz French Grand Prix: 100 Years

Answer: Lyon

The 1914 French Grand Prix took place only a week after the assassination of Archduke Ferdinand in Serbia. The race took place under major nationalist feeling, particularly as the race would be between the French Peugeots and German Mercedes. A crowd of around 300,000 watched the race of 20 laps with 37 cars participating. At the start, two of the five Mercedes cars took off into the lead, essentially being 'rabbit' cars, to force the field to keep up with the furious pace. When Max Sailer retired on lap six, Georges Boillot, French Grand Prix winner in 1912 and 1913, took the lead and held it for several laps. But, as he had to take 8 tyre stops compared to the one tyre stop of the Mercedes, eventually the three Mercedes of Christian Lautenschlager, Louis Wagner, and Otto Salzer overtook the failing Peugeot to take a Mercedes 1-2-3 in front of a stunned and silent French crowd. Boillot would retire on the final lap with engine failure, and collapse on the front of his stricken Peugeot, a broken man. The French band refused to play the German national anthem and three weeks later, Europe was at war.

23. Who was the first French World Champion?

From Quiz Formula One World Champions

Answer: Alain Prost

Alain Prost won the World Championship in 1985, 1986, 1989, and 1993. Prost later set up his own team a few years after his retirement from Formula One. He called his team, Prost.

24. The official F1 World Championship as we know it started in 1950 with the British Grand Prix. Which circuit hosted that race?

From Quiz The British Grand Prix

Answer: Silverstone

Silverstone hosted the race regularly and between 1948 and 2008 a total of 45 races were held there. Between 1955 and 1986 the race was also held at Brands Hatch and Aintree Racecourse venues. Silverstone hosted the event every year for over twenty years following that.

25. What track gave Jochen Maas his only career win?

From Quiz Never Won the F1 Title [2]

Answer: Monjuic Park

The German won at the 1975 Spanish Grand Prix in a McLaren. His best championship finish was sixth in 1977. Maas collided with Gilles Villeneuve while practicing for the 1982 Belgian Grand Prix, killing the Canadian.

26. Which Grand Prix manufacturer won the first two races of 1958?

From Quiz Shock Wins

Answer: Cooper

From the beginning of the Formula One World Championship, all successful cars had been front-engined. But the tiny Cooper Car Company persisted with building mid- or rear-engined cards and by 1957 the little cars, powered by a 2.0 litre Coventry-Climax engine, were proving to be rather quick and nimble. At the 1958 Argentine Grand Prix, Stirling Moss turned the establishment on its head, driving a private Rob Walker entry Cooper-Climax to victory, beating the larger 2.5 litre front-engined Ferrari's. Maurice Trintignant further proved that perhaps rear-engined cars were the way to go with a superb victory on the streets of Monaco.

27. Who won five world titles in the 1950s?

From Quiz Formula One World Champions

Answer: Juan Manuel Fangio

The legendary Argentine was a master of car control. Born in 1911 his last title success came at the age of 46. He died in 1995.

28. Fangio held the record for most F1 World Championships until Michael Schumacher broke the record in which year?

From Quiz F1 World Champions

Answer: 2003

Schumacher broke Alain Prost's record of fifty-one Grand Prix victories in 2001, and secured his seventh World Championship title at the 2004 Belgian Grand Prix. He equalled Fangio's record of 5 world titles in 2002 and took his 6th in 2003.

29. Lead driver for Ferrari in 1967, he subsequently went to Matra and retired in 1976.

From Quiz F1 Drivers

Answer: Chris Amon

This gifted but unlucky driver debuted in F1 at the age of 19.

30. There have been many multiple championship drivers, but who was the first driver to win five Formula 1 driver championships?

From Quiz F1 Driver Championships

Answer: Juan Manuel Fangio

Fangio won in 1951, 1954, 1955, 1956, and 1957. He also drove for four different manufacturers!

This is category 19508
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.