FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rookie of the Year Quizzes, Trivia and Puzzles
Rookie of the Year Quizzes, Trivia

Rookie of the Year Trivia

Rookie of the Year Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards

Fun Trivia
The Rookie of the Year Award began in 1947. What better person to win the inaugural award other than the player who broke Major League Baseball's color barrier, Jack Roosevelt "Jackie" Robinson. Try your hand at remembering all these young greats who began their careers off with a bang!
5 quizzes and 60 trivia questions.
1.
Hey Rookie
  Hey Rookie!   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
A look back at some rookies of the year that sometimes didn't turn out to be the greatest prospects ever. The pictures might help also. Have fun. :)
Easier, 10 Qns, Nightmare, May 12 11
Easier
Nightmare gold member
1799 plays
2.
  New Kid on the Block   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice about the new kid on a team who was a Rookie of the Year Award winner, and one that worked his way through to a Hall of Fame induction. I hope that you enjoy it. :-)
Easier, 10 Qns, Nightmare, Sep 25 08
Easier
Nightmare gold member
723 plays
3.
  Rookie of the Year Awards   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the Rookie of the Year through all its years.
Average, 10 Qns, Stewie1234, Dec 28 07
Average
Stewie1234
908 plays
4.
  Baseball Rookie Awards    
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz is all about baseball Rookie of the year award winners. How many do yo know.
Difficult, 25 Qns, Homeboy, Jun 24 06
Difficult
Homeboy
2819 plays
5.
  Rookies of the Year    
Multiple Choice
 5 Qns
Do you know some of the winners of the Rookie of the Year Award?
Average, 5 Qns, miller4790, Jun 24 06
Average
miller4790
1659 plays
trivia question Quick Question
How many at-bats do you need to qualify for the Rookie of the Year award?

From Quiz "Rookie of the Year Awards"




Related Topics
  MLB Players Young & Old [Sports] (17 quizzes)


Rookie of the Year Trivia Questions

1. This Chicago Cub and Rookie of the Year winner more than complemented the great Ernie Banks and Ron Santo. Hitting over 400 home runs in his career, he spent 16 of his 18 seasons wearing the number 26 in Chicago. Who is this?

From Quiz
New Kid on the Block

Answer: Billy Williams

Williams was the NL Rookie of the Year in 1961. Amazingly enough, with the three big guns of Banks, Santo, and himself, Billy would never see a World Series game in his career. He was inducted into the hall in 1987 after hitting 426 home runs.

2. When was the first Rookie of the Year award presented?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: 1947

This award was given to Jackie Robinson, the first African-American to ever play in MLB.

3. Who won the first Rookie of the Year Award?

From Quiz Rookies of the Year

Answer: Jackie Robinson

Jackie Robinson broke into the MLB in 1947 with the Brooklyn Dodgers and won the first ROY in the NL.

4. Who was the first Dodger to win a Rookie of the year award?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Jackie Robinson

Jackie Robinson was the MLB Rookie of the year in 1947.

5. In 12 seasons with the Minnesota Twins, this Rookie of the Year winner won seven batting titles. He was a 1991 Hall of Fame inductee. Who is he?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Rod Carew

Of the others listed, only Oliva was a Rookie of the Year winner, but won only three batting titles. Carew won his rookie award in 1967. He was the 1977 AL MVP with the Twins also. 1979 saw him traded to the Angels, and he never won a batting title again. Rod retired with a .338 career average.

6. Who won the first award?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: Jackie Robinson

His number 42 has been retired to any future player of any team, the last player to wear the number was Mariano Rivera.

7. Who won the NL ROY in 1951?

From Quiz Rookies of the Year

Answer: Willie Mays

Willie Mays won the ROY in 1951 with the New York Giants, and Gil McDougald of the Yankees in the AL.

8. In 1993 the first player from the Angels franchise won the AL Rookie of the year award. Who is he?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Tim Salmon

9. This 1959 San Francisco Giant Rookie of the Year, complemented the likes of Willie Mays and Orlando Cepeda on the team. Who was this that hit over 500 home runs, won a MVP, and was a Hall of Fame inductee in 1986?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Willie McCovey

Big Mac hit 521 career home runs, tying him with the great Ted Williams of the Red Sox. McCovey's MVP came in 1969. He saw only one World Series in 1962 in a loss to the Yankees, but did hit a home run.

10. In the 20th century, how many times did both the National and American League share the Rookie of the Year award before each league had their own?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: 2

The decision of having only one Rookie of the Year lasted only 2 years, the second winner in the NL was Alvin Dark of the Boston Braves.

11. Which player won the AL Rookie of the Year in 1959?

From Quiz Rookies of the Year

Answer: Bob Allison

Bob Allison won 1959 AL Rookie of the Year with the Washington Senators. Willie McCovey won the NL ROY with the Giants.

12. Which Braves player was voted MLB Rookie of the year in 1948?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Alvin Dark

13. Which Giant held the award in 1973?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: Gary Matthews

After Gary retired, he became a hitting coach for the Cubs, Blue Jays, and Milwaukee. He was also a color commentator in for the Philadelphia Phillies in 2007.

14. Who was the first Brewers player to win the AL Rookie of the year award?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Pat Listach

Pat Listach won the AL Rookie of the year award in 1992.

15. This pitcher won the Rookie of the Year Award for winning 16 games. He would later go on to win three Cy Young awards and over 300 games in his career. Which Hall of Fame pitcher was this?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Tom Seaver

Seaver won the Rookie of the Year Award in 1967. He played most of his career with the New York Mets, and saw two World Series with them including the Amazin' Mets of 1969. Five times he won 20+ games in a season, with a season high of 25-7 in 1969. He retired with a 311-205 record, and was a 1992 Hall of Fame inductee.

16. Which AL hurler received the award in 1961?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: Don Schwall

In this year, he pitched 3 innings in the first tie in All-Star game history. He went 15-7 with 91 Ks in his only all-star year.

17. Who won the AL Rookie of the Year in 1987?

From Quiz Rookies of the Year

Answer: Mark McGwire

Mark McGwire won the 1987 Rookie of the Year in an Athletics uniform. Benito Santiago won the NL Rookie of the Year for the San Diego Padres.

18. Who was the first player for the Orioles franchise to win the AL Rookie of the year award, in 1949?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Roy Sievers

19. This National League rookie award winner also won two MVPs along with 10 Gold Gloves. Hitting 389 home runs, he also hit five in his four World Series appearances. Who was this hall inductee?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Johnny Bench

Bench played his entire career with the Reds from 1967-1983. Both times that he won his NL MVPs in 1970 and 1972, it left Billy Williams of the Cubs as the runner-up. His 1969 Rookie of the Year Award was over pitcher Jerry Koosman of the Mets. Johnny was also the 1976 World Series MVP. The Hall of Fame inducted him in 1989.

20. In 1976, two NL pitchers tied for the award. Who were the they?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: Butch Metzger, Pat Zachry

This happened again in 1979, with John Castino and Alfredo Griffin sharing the award in the AL.

21. It was 1991 before an Astros player won the NL Rookie of the year award. Who is he?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Jeff Bagwell

22. He was a Rookie of the Year catcher, was in the top-five for the MVP twice, went to one World Series and hit two home runs in it. Who was this Hall of Famer?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Carlton Fisk

Nicknamed "Pudge", Fisk played in 24 seasons from 1969-1993. Carlton played his entire career with the Red Sox and White Sox. Upon his rookie award, he was also fourth in the MVP voting in 1972. Fisk hit 376 home runs in his career, and was inducted into the hall in 2000.

23. Who was the first pitcher to win the Rookie of the Year award and Cy Young award in the same season?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: Fernando Valenzuela

Fernando started off in his Dodger rookie season going 8-0 with 4 shutouts, and an ERA of 0.50. He soon became an icon, especially with the Los Angeles Hipanic community. The "Fernandomania" drew huge crowds to Dodger Stadium.

24. Who was the first player for the Red Sox franchise to win the AL Rookie of the year award?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Walt Dropo

Walt Dropo won the AL Rookie of the year award in 1950.

25. This player won the very first Rookie of the Year Award, then two seasons later won the league MVP Award also. Who was this Hall of Fame great?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Jackie Robinson

Robinson is well-noted for being the first African-American to play in modern day baseball history in 1947. His 1949 MVP Award came over Stan Musial and Enos Slaughter, both of the St. Louis Cardinals. Jackie retired after only 10 seasons, and was later inducted into the hall in 1962.

26. The year was 1984: who was the first player from the Mariners franchise to win the AL Rookie of the year award?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Alvin Davis & Davis

27. This National League Giant rookie award winner hit 20 home runs in his first season, and went on to hit over 500. He won two MVPs in his career, along with 12 Gold Glove awards. Who is this 1970s Hall of Fame inductee?

From Quiz New Kid on the Block

Answer: Willie Mays

The others never played for the Giants. 1951 was Mays' rookie season with the Giants. He won his two MVPs in 1954 and 1965. He retired with 660 home runs in 1973 as a New York Met, and was inducted into the hall in 1979.

28. How many at-bats do you need to qualify for the Rookie of the Year award?

From Quiz Rookie of the Year Awards

Answer: 130

If you were a pitcher, you would need to have pitched at least 50 innings to qualify for the award.

29. Who was the first player in a Giants uniform to win the NL Rookie of the year award?

From Quiz Baseball Rookie Awards

Answer: Willie Mays

Willie Mays was the NL Rookie of the year in 1951.

This is category 15447
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.