FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Steve Carlton Quizzes, Trivia and Puzzles
Steve Carlton Quizzes, Trivia

Steve Carlton Trivia

Steve Carlton Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Players A-D

Fun Trivia
2 Steve Carlton quizzes and 20 Steve Carlton trivia questions.
1.
  Tough Steve Carlton Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on Steve Carlton, one of best left-handed pitchers ever.
Tough, 10 Qns, GoodVibe, Jan 29 03
Tough
GoodVibe gold member
515 plays
2.
  Average Steve Carlton Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
Steve Carlton of the Philadelphia Phillies is one of the best left handers ever. How much do you know about him?
Average, 10 Qns, luked54, Jul 02 03
Average
luked54
351 plays
trivia question Quick Question
Who were the two General Managers who swung the infamous "Steve Carlton for Rick Wise trade"?

From Quiz "Steve Carlton"





Steve Carlton Trivia Questions

1. Steve broke in with which Major League team?

From Quiz
Steve Carlton

Answer: St. Louis Cardinals

Steve won 20 games for the Cardinals in 1971 after losing 19 the year before. His first year was 1965.

2. Over his 24-year career, how many teams did Carlton play for?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 6

Carlton played from 1965-1971 with the Cardinals and 1972-1986 with the Phillies. In 1986, Carlton was traded from the Phillies to the Giants and later the White Sox. Carlton also played 1987 with Cleveland before being traded to the Twins, where he played until 1988.

3. What was Steve's jersey number on the Phillies?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 32

Also his number on the Cardinals.

4. Steve Carlton retired with 4136 strikeouts, second on the all-time list. Who was first?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Nolan Ryan & Ryan

Ryan had 5714, most by anybody. Ryan also led Carlton in career walks (Ryan had 2795 to Carlton's 1833).

5. Who was his "personal catcher" with the Cardinals and Phillies?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Tim McCarver

The Cardinal McCarver, caught Carlton whenever his turn came up.

6. How many All-Star teams did Carlton play in?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 10

His ten appearances were in 1968-69, 1971-72, 1974, 1977, and then four straight in 1979-80-81-82.

7. At the end of his career, Steve played for several teams. Which team did he not play for?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Milwaukee Brewers

He played for the Cleveland Indians too. The Phillies asked him to retire in 1986, but he declined.

8. How many Cy Young awards did Carlton win?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 4

Carlton won 4 Cy Youngs (1972, 1977, 1980, and 1982), one Gold Glove (1981), and two World Series rings (1967, 1980). Six is the number of shutouts Carlton had in 1982, the most that year.

9. When Steve went 27-10 for a team that won 59 games in 1972. Who was next on that staff in wins with 7?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Darrell Brandon

Darrell "Bucky" Brandon was the man on this Phillies team.

10. Did Carlton lead the majors more times in strikeouts or starts?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Strikeouts

Carlton led five times in strikeouts, compared to four times in starts.

11. Who were the two General Managers who swung the infamous "Steve Carlton for Rick Wise trade"?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Bing Devine and John Quinn

Both pitchers were holding out. Bing Devine refused to give Carlton a raise after a 20-win season in 1971.

12. What is Steve Carlton's middle name?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Norman

Steven Norman Carlton from Miami, Florida.

13. What year was Carlton inducted into the Hall of Fame?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 1994

Carlton was inducted by the Baseball Writers Association of America. The Veterans Commitee also inducted Leo Durocher and Phil Rizzuto.

14. Who was the work out "Guru", who trained Steve during his years with the Phillies?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Gus Hoefling

Gus had different thoughts on training in those days. He used to have Carlton stick his left arm in a barrell of rice to strenghten it.

15. How many complete games did Carlton have?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 254

Carlton led three times in complete games: 1972, 1973, 1982

16. What sports writer in Philadelphia, did Carlton have problems with that led to his "no speaking" policy?

From Quiz Steve Carlton

Answer: Bill Conlin

Conlin thought "Lefty's" night life was effecting his pitching.

17. In which year did Carlton give up the most homeruns?

From Quiz Steve Carlton

Answer: 1978

Carlton gave up 30 homeruns that year, tied with Boston's Dennis Eckersley.

This is category 7549
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.