FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Stan Musial Quizzes, Trivia and Puzzles
Stan Musial Quizzes, Trivia

Stan Musial Trivia

Stan Musial Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Players L-R

Fun Trivia
3 Stan Musial quizzes and 30 Stan Musial trivia questions.
1.
  Stan Musial - A Tribute to the Man    
Multiple Choice
 10 Qns
Like many St. Louis Cardinals fans of my generation, Stan Musial stands as a true baseball hero. As I write this, his passing is still fresh in my mind. He was, in my estimation, the greatest Cardinal of all.
Average, 10 Qns, Bob9491, Jan 29 13
Average
Bob9491
416 plays
2.
  The Great Stan Musial   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Arguably the greatest baseball player of all-time, Stan Musial. Let's see what you can do with this all multiple choice quiz. Good luck. :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Aug 04 08
Average
Nightmare gold member
504 plays
3.
  Stan The Man   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Tests knowledge of the greatest NL left-handed hitter of all-time.
Average, 10 Qns, iluvsokr, Jun 06 15
Average
iluvsokr
572 plays
trivia question Quick Question
Musial was born in the city of Donora along with Ken Griffey and Ken Griffey Jr. What state was he born in?

From Quiz "The Great Stan Musial"





Stan Musial Trivia Questions

1. Stan's uniform number was the first to be retired by the St. Louis Cardinals. What was that number?

From Quiz
Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: 6

Stan passed away on January 19th, 2013. On that same night the St. Louis Blues hockey team opened their strike shortened NHL season and in an interesting coincidence won that game 6-0, shutting out the Detroit Red Wings. Fans and media alike were quick to note the significance of that number six on the night of Stan's passing.

2. Stan played his entire career with the St. Louis Cardinals for 22 seasons. In which year was his first?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 1941

His first season was in 1941, but he did not play enough for official rookie status. Had the Rookie of the Year award existed in 1942, Stan certainly would have been a contender with his 10 home runs, .315 average, and 147 hits. The Rookie of the Year award began in 1947.

3. Stan Musial is widely known for playing what instrument?

From Quiz Stan The Man

Answer: harmonica

He plays 'Take Me Out To The Ball Game' before every indunduction ceremony and has appeared on Hee-Haw!

4. How many seasons did Musial wear the Cardinals uniform, before he won the NL MVP award?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 3

In only his third season in 1943, he won the award over teammate Walker Cooper and Bill Nicholson of the Cubs. Stan hit 20 home runs, batted .357, and had 220 hits. He helped the Cardinals get to their second consecutive World Series in 1943.

5. How many NL batting titles did Musial win?

From Quiz Stan The Man

Answer: 7

1943, 1946, 1948, 1950, 1951, 1952, 1957.

6. Stan had 3630 hits in his major league career. But what was unusual about that hit total?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: He had an equal number of hits at home and on the road.

Stan is lauded by sportswriters and fans as one of the greatest pure hitters of all time. The fact that he achieved his hit total in such a balanced fashion at home and on the road speaks volumes to that assessment.

7. How many times did Stan win a batting title?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 7

Musial was the fourth player in history to win seven batting titles. The others being Ty Cobb (11), Rogers Hornsby (7), and Honus Wagner (7). Stan's titles came in 1943-.357, 1946-.365, 1948-.376, 1950-.346, 1951-.355, 1952-.336, and 1957-.351. His career high was .376 in 1948.

8. Stan achieved his greatness as a first baseman and outfielder. But his original position in professional baseball was what?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: Pitcher

Stan signed his first contract as a pitcher (his first MLB game was in September 1941), but his minor league pitching career was mediocre and it wasn't long before everyone noticed how well he could hit. After a shoulder injury he gave up pitching altogether.

9. Stan helped the Cardinals to four World Series appearances from 1942-1946. The Cardinals won three of them. How many World Series MVP awards did Stan win?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 0

The World Series MVP Award did not begin until 1955. As great as Stan was in his career, he did not pull his weight in World Series action, batting over .300 only once, and hitting only one home run.

10. Stan Musial was born on November 21, in Denora, Pennsylvania. What other popular major leaguer shares the same birthday and birthplace?

From Quiz Stan The Man

Answer: Ken Griffey Jr.

They also played outfield and bat left and throw left.

11. What was Stan's last season as a major league player?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: 1963

Ironically the Cardinals won the National League pennant and World Series in 1964, the year after Stan's retirement. Stan played on three Cardinal World Series teams in the 40s --1942, 1944 and 1946-- but the Cardinals failed to make the post-season in the 50s.

12. How many NL MVP awards did Musial win?

From Quiz Stan The Man

Answer: 3

1943, 1946, 1948.

13. Off the field Stan enjoyed playing a musical instrument. What was it?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: harmonica

Stan was a good harmonica player and up to the last few years of his life when his health began to deterioratr he always carried it with him and would play it at public appearances. He sometimes even played the National Anthem before baseball games.

14. Musial retired with 3630 career hits. What was strange about this?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 1815 were hit at home, and 1815 were hit on the road

Stan did hit a tremendous amount of extra base hits. 725 doubles, 177 triples, and 475 home runs, totaling 1377 of his 3630 career hits. When he retired in 1963, he was number two in career hits all-time behind Ty Cobb, but both had since been passed by Pete Rose and Hank Aaron.

15. Which jersey number did Stan wear throughout his career?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 6

Musial's number was retired by the Cardinals in 1963, the final season of his career. The Hall of Fame took him in his first year of eligibility in 1969. He was inducted along with Roy Campanella, Stan Coveleski, and Waite Hoyt.

16. Stan got a hit in the last at bat of his career. What kind of hit was it?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: single

Stan actually had two singles in three at bats in the last game of his career, played on September 29, 1963. Announcing for the Cardinals at the time, the legendary Harry Caray said as Stan walked off the field: "Take a good look folks. We will never see his like again."

17. In 1954, Musial set the record for most home runs in a double header. How many did he hit?

From Quiz Stan The Man

Answer: 5

May 2nd, 1954 at St. Louis: he homered five times in a doubleheader against the Giants. He hit three HRs in the opener, and then homered twice off of knuckleballer Hoyt Wilhelm in the night game. The Cards win the first game 10-6, and the Giants won the second game 9-7. On August 1st, 1972 in Atlanta, Nate Colbert (playing for the Padres) hit five homers in a doubleheader to tie the record (and drove in 13 runs, the most ever in a double header). Colbert, a St. Louis native who came through the Cardinals farm system, was in the stands that day in 1954 (he was 8 years old), when Stan hit those five homers.

18. How many seasons did Stan play in the major leagues?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: 22

Stan came up from the minor leagues in the latter part of the 1941 season and played through the 1963 season, missing only the 1945 season when he served in the Navy.

19. Stan Musial hit his 475th and final home run off which Dodger pitcher?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: Johnny Podres

Stan's final season was in 1963, and the others listed were all 1963 Cardinal pitchers. It was September 16, 1963, when Musial hit his seventh inning home run off Podres. It was the Cardinals' only run of the game as the Dodgers won, 3-1. Podres was the first recepient of the World Series MVP award in 1955.

20. Stan Musial's last hit was against Cincinnati: what rookie (now a legend) second baseman congratulated Musial on his career?

From Quiz Stan The Man

Answer: Pete Rose & Rose

September 29th, 1963: Musial singled off the Reds Jim Maloney in his last major league at-bat, for his 3,630th career hit.

21. How many times did Stan win the National League's Most Valuable Player award?

From Quiz Stan Musial - A Tribute to the Man

Answer: Three

The MVP award as we know it today was instituted in 1931 by the Baseball Writers of America, whose votes determine the recipient. Stan won the award in 1943, 1946 and 1948.

22. How many times in Musial's great 22-season career, was he in the top 10 for MVP voting?

From Quiz The Great Stan Musial

Answer: 14

Stan won three MVPs in 1943, 1946, and 1948. Amongst all his top-10 voting, he was runner-up in three consecutive seasons from 1949-1951, losing to Jackie Robinson, Jim Konstanty, and Roy Campanella.

This is category 7344
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.