FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Wilt Chamberlain Quizzes, Trivia and Puzzles
Wilt Chamberlain Quizzes, Trivia

Wilt Chamberlain Trivia

Wilt Chamberlain Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NBA Players

Fun Trivia
3 Wilt Chamberlain quizzes and 35 Wilt Chamberlain trivia questions.
1.
  The Amazing Wilt Chamberlain   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz about the amazing Wilt Chamberlain and some of his mind boggling accomplishments.
Tough, 15 Qns, Angels2002, Dec 22 14
Tough
Angels2002
360 plays
2.
  The "Big Dipper" Scores 100 Points    
Multiple Choice
 10 Qns
1961-62 season: "Wilt the Stilt" was one of the most prolific scorers in N.B.A. history, but in one game he did something that had never been done: he scored 100 points. What can you recall about that special, historical night?
Average, 10 Qns, paulmallon, Apr 06 12
Average
paulmallon gold member
268 plays
3.
  Wilt Chamberlain Stats    
Multiple Choice
 10 Qns
A Wilt Chamberlain quiz that asks some of his league leading and career stats.
Difficult, 10 Qns, DukeGator212, Apr 13 07
Difficult
DukeGator212
638 plays
trivia question Quick Question
How many times did Chamberlain face Bill Russell's Celtics in a playoff series?

From Quiz "The Amazing Wilt Chamberlain"





Wilt Chamberlain Trivia Questions

1. Where was Wilt Chamberlain born and raised?

From Quiz
The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Philadelphia

Wilt was born and raised in Philadelphia. He attended Overbrook high school, which produced NBA players Wali Jones, Walt Hazzard, and Malik Rose.

2. On March 2, 1962 Wilt accomplished the seemingly impossible feat of scoring 100 points in a game. Where was the game played?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: Hershey Sports Arena

That forever memorable game was one of just three "home" games The Warriors would play at the Hershey Sports Arena that season. One of the reasons was that it had a seating capacity of approximately 8,000, whereas the Philadelphia Arena, their regular home court held just about 5,500. The Palestra which opened in 1927 in Philadelphia, is the home court for the University of Pennsylvania basketball team.

3. How many points did Wilt Chamberlain have in his career?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 31,419

Scoring title records that were his when he retired: o most games with 50+ points, 118; o most consecutive games with 40+ points, 14; o most consecutive games with 30+ points: 65; o most consecutive games with 20+ points: 126; o highest rookie scoring average: 37.6 ppg; and o highest field goal percentage in a season: .727.

4. Where did Wilt attend college?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Kansas

Chamberlain played for legendary coach Phog Allen at Kansas, and led the Jayhawks to the 1957 NCAA final, where they lost in triple overtime to top ranked North Carolina.

5. When Wilt hit the century mark that night whose record did he break, for the most points ever scored in an N.B.A. game?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: His own

Wilt had previously scored a high of 78 (in a triple overtime game) that same season, in December 1961, breaking the then record of 71 set by Elgin Baylor (LA Lakers) a year earlier in November 1960 vs. New York Knicks. Joe Fulks also of the Warriors had his highest game total of 63 against the Indianapolis Jets in February 1949 and Laker star Jerry West torched the New Yorkers with 62 in January 1962. Interesting fact: Wilt reached the 100 point mark with just 46 seconds remaining in the game.

6. How many points did Wilt average per game in his career?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 30.1

The highest points he averaged for a season was an astounding 50.4 ppg.

7. Besides basketball, what sport did Wilt excel at in college?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Track and field

Wilt ran the 100 yard dash in 10.9 seconds, shot putted 56 feet, triple jumped over 50 feet, and won the high jump at the Big 8 track and field championships three straight years.

8. To put Wilt's achievement into the bigger picture: The 100 point effort was just a part of an overall sensational 1961-62 season. What was Wilt's point per game average during that campaign?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: 50.4

As incredible as it sounds he did indeed average over FIFTY points a game for the season - he scored 70 points or more 4 times and over 60 in 15 more games - he had 45 games with 50+ points! In addition he lead the league in rebounds per game that season with 25.7.

9. How many games did he play during his career?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 1,045

Wilt played a lot of minutes in his career. He played in 13 seasons.

10. Chamberlain left college after his junior year, but rules at the time prohibited him from joining the NBA until his college class graduated. What did he do in that year between college and the NBA?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Played for the Harlem Globetrotters

Chamberlain played for the Globetrotters, and was part of their historic tour of the Soviet Union in 1959. Meadowlark Lemon said he was the greatest athlete he had ever seen.

11. Who was the team that was unfortunate enough to be playing against him that fateful evening?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: New York Knicks

It was the Knicks who got nicked. The final score was Philly 169, New York 147. (Imagine scoring 147 points and being blown out by 22!). Rumor (that I just started) has it that only the offensive players took the court for New York that night, while "the defense rested".

12. In the 1962-63 season, how many rebounds did he average per game?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 24.3

He led the league in rpg that year and he played for the San Francisco Warriors.

13. Who was the opposing starting center when Wilt scored a record 100 points in a game in 1962?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Darrall Imhoff

Chamberlain scored 100 points for Philadelphia Warriors against the NY Knicks (game score 169-147), whose starting center was Darrall Imhoff. Ironically, Imhoff (along with Archie Clark and Jerry Chambers), was later traded by the Lakers to obtain Chamberlain.

14. While Wilt was doing his thing who was the second highest scoring member of the Philadelphia Warriors that night?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: Al Attles

Al Attles went a perfect 8-8 from the floor and added 1 from the charity stripe for a total of 17 points. Both Tom Meschery and "Pitchin" Paul Arizin added 16, while Rodgers had 11.

15. FGA: In his career how many field goals did he attempt (not FGs made)?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 23,497 FGA

In his lifetime as an NBA player, he led the league in FGA 7 times.

16. Chamberlain led the NBA in scoring (points per game average) in his first 7 seasons in the league. Who broke his streak of leading the league in scoring?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Rick Barry

Barry broke Wilt's streak by leading the NBA with a 35.6 PPG average in the 1966-67 season. The first season Wilt did not lead the league in scoring was also the season he won his first championship.

17. To the nearest thousand how many spectators attended this game?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: 4,000

The exact number of spectators was 4,124. Since the game was not televised, the fans in the stands were the only witnesses to history.

18. How many years did Wilt lead the league in rebounds?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 11

One of Wilt's records that were his when he retired, was most rebounds in a career (23,924).

19. In his 14 year NBA career, how many times did Wilt lead the NBA in rebounding?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: 11

Wilt led the league in rebounding in 11 of his 14 seasons. One of the seasons he did not lead the league was 1969-70 when he only played 12 games due to injury.

20. An N.B.A. game is made up of four 12 minute quarters for a total of 48 minutes. One this night how many minutes of the 48 minute game did Chamberlain play?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: 48

He went the distance, all 48 minutes. He must have been been pretty tuckered out because when the same teams went at it just two days later in Madison Square Garden they kept him below his season scoring average in "holding him" to a mere 52 points.

21. In the 1967-68 season, he led the league in 6 different categories. What were the categories?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: Min,FG%,FTA,Reb,Ast,and RPG

He led the league in 6 out of 15 categories to lead in.

22. How many times did Chamberlain face Bill Russell's Celtics in a playoff series?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: 8

They met 8 times (1960-62-64-65-66-67-68-69) with Chamberlain's team winning once (1967).

23. How many field goal attempts did Wilt toss up that evening? Choose from the following range, as I doubt even Wilt can remember the exact total:

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: 60-63

The big guy heaved up an almost unconscionable 63 shots, connecting on 36 of them for a 57.1 % conversion rate, many of them were "dipper dunks" and many were "putbacks" of teammates missed attempts, but any way you slice it, that's a lot of shots and a lot of buckets.

24. How many seasons did Wilt win MVP honors?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 4

He repeated MVP honors 3 times in a row in the 1966-67-68 seasons. He won MVP honors with the Philadelphia Warriors.

25. In 1971, Chamberlain was offered $5.0m to fight what professional boxer?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Muhammad Ali

After the 1971 NBA season, promoter Bob Arum offered Chamberlain and Ali $5.0m each for a televised 15 round fight to take place at the Astrodome in Houston. Legendary trainer Cus D'Amato agreed to train Chamberlain. After strongly considering, Wilt ultimately refused the offer.

26. How many foul shots did he take during the game?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: 32

Wilt's "Achilles Heel" always was an inability to convert from the foul line despite trying several different methods including the one he used that night, (shooting underhand a'la Rick Barry in later years). His career free throw percentage was a paltry 51.1, so it was a truly inexplicable performance as he converted 28 of them (87.5%) in the game. And in the last few minutes of the game his teammates kept feeding him the ball as he closed in on 100 knowing The Knicks would foul him, expecting him to miss, but much to their surprise (and perhaps his as well), he kept converting them.

27. One of Wilt's records that were his when he retired was 2nd most points by a single player in a 7 Game Series in the playoffs. Who was the team he played and how many points did he score?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: St. Louis, 270

Elgin Baylor's 7 game series record that was his when he retired was slightly higher than Wilt's record when he retired (284 Elgin's). Elgin was a Los Angeles Laker when he did this, and he did this against the Boston Celtics.

28. In game 5 of the 1972 finals, Chamberlain had 24 points, 29 rebounds, 8 assists, and 8 blocked shots while playing with what injury?

From Quiz The Amazing Wilt Chamberlain

Answer: Two broken hands

After playing much of the series with a small break in his left hand, Wilt broke his right hand late in game 4. For game 5, he was fitted with a special pad normally used by NFL lineman. He was named MVP of the 1972 finals in which the Lakers won their first title in Los Angeles.

29. Who was the high scorer for the losing team that night scoring a measley, by comparison, 39 points?

From Quiz The "Big Dipper" Scores 100 Points

Answer: Richie Guerin

The Knick were led in scoring that night by Richie Guerin's 39. Willie Naulls tossed in 31 and Cleveland Buckner added 33. Phil Jordan, the Knicks regular starting center missed the game due to "illness", which many described as nothing more than a hangover. Perhaps he was just sick at the thought of trying to cover Wilt?

30. In what year was Wilt elected to the Hall of Fame?

From Quiz Wilt Chamberlain Stats

Answer: 1978

Wilt is also one of the NBA's 50 greatest players.

This is category 24373
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.