FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Miami Heat Quizzes, Trivia and Puzzles
 Miami Heat Quizzes, Trivia

Miami Heat Trivia

Miami Heat Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NBA Teams

Fun Trivia
Miami Heat 1988-
4 Miami Heat quizzes and 40 Miami Heat trivia questions.
1.
  Guess the Miami Heat Player from the Haiku    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of Miami Heat players from 1988 to 2017. All of the questions will be in the form of a haiku. Good luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, May 13 17
Average
Triviaballer gold member
1150 plays
2.
  Colleges Heat Players Attended    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the college that 2006-07 Miami Heat players attended.
Average, 10 Qns, andyuru94, May 25 09
Average
andyuru94
762 plays
3.
  Miami Heat 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
It's been a while since the Heat made it to the playoffs, but in 2004 they made it.
Tough, 10 Qns, celticpride, May 19 06
Tough
celticpride
1339 plays
4.
  Miami Heat    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you a Miami Heat fanatic? Or do you at least think you are? Take a crack at this quiz and see if you are a Miami Heat guru.
Very Difficult, 10 Qns, ffreak989, Oct 27 02
Very Difficult
ffreak989
1357 plays
trivia question Quick Question
College champion For eight seasons he played point Who drained many threes?

From Quiz "Guess the Miami Heat Player from the Haiku"





Miami Heat Trivia Questions

1. Between 2000-2002, which 2007 Heat player attended Marquette and had his jersey retired there?

From Quiz
Colleges Heat Players Attended

Answer: Dwyane Wade

After sitting out for bad grades on his freshman year, Dwyane Wade went on to have a successful career at Marquetee leading them to a Final Four appearance.

2. In the 1999-2000 season, what Israeli basketball team were the Heat 2-0 against in preseason play?

From Quiz Miami Heat

Answer: Maccabi Tel Aviv

The Heat last played Maccabi Tel Aviv on October 11, 1999, beating them 126-91.

3. Michigan forward Three point sharpshooting player Who wore forty-one?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Glen Rice

Glen Rice was a star player at the University of Michigan and he was drafted by the Miami Heat with the fourth pick in the 1989 NBA Draft. Throughout his time with the Heat from 1989 to 1995 he wore jersey number 41 and he was consistently one of the leading three-point shooters in the league. Glen Rice was a three-time All-Star and in 2000 he won an NBA Championship as a member of the Los Angeles Lakers.

4. Coached by Dale Brown, a Heat player played basketball at LSU. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Shaquille O'Neal

While at Europe during his dad's military career, Shaq met Dale Brown, who became good friends with him, and that made him go to LSU after moving back to the U.S.

5. Which Heat player won the 96-97 J. Walter Kennedy Citizenship Award?

From Quiz Miami Heat

Answer: P.J. Brown

P.J. was also named to the All-Defensive Second Team that year.

6. His nickname was Flash Shooting guard was his main role Who came from Marquette?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Dwyane Wade

Dwyane Wade came to national prominence while playing college basketball for Marquette where he led his team to the Final Four. Wade was selected with the fifth pick in the 2003 NBA Draft and during his time with the Miami Heat from 2003 to 2016 he made 12 All-Star teams, averaged over 23 points per game, and won three NBA Championships.

7. After transferring from Marshall, which Heat player went to Florida and had a successful career?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Jason Williams

A redshirted freshman season, and then transferred to Florida when Billy Donovan came.

8. Which team did the Heat not play in the strike-shortened 1999 season?

From Quiz Miami Heat

Answer: Lakers

The Heat lost to the Jazz 84-81 on March 23rd, lost to the T-Wolves 100-93 on March 26th, and beat the Mavs on April 7th.

9. Free throws he would brick Slam dunks were his power trick Who was called Diesel?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Shaquille O'Neal

Shaquille O'Neal was one of the most dominant players of his era utilizing his 7 ft 1 in 325 pound build to his advantage. Known as 'Shaq' and 'Diesel', he led the league in slam dunks numerous times but struggled throughout his career making free throws. Shaq played for the Miami Heat from 2004 to 2008 winning one title to go along with the three titles he won as a member of the Los Angeles Lakers.

10. Alongside Mike Miller, a Miami native Heat player put UF on the map. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Udonis Haslem

Udonis Haslem was the starting center for Florida for his whole career and the fans would yell "U" after his big plays.

11. Which division were the Heat in in their inaugural,1988-89, season?

From Quiz Miami Heat

Answer: Midwest

That was the only season in that division, as they switched to the Atlantic division the next season.

12. Killer crossover Six foot height didn't stop him Who was this clutch guard?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Tim Hardaway

Prior to playing for the Miami Heat from 1996 to 2001 Tim Hardaway played for the Golden State Warriors for seven seasons. In spite of being one of the shorter players in the league at six feet tall, Hardaway was an efficient point guard and deadly three point shooter, particularly toward the end of games. Hardaway retired from the NBA in 2003 as a member of the Indiana Pacers.

13. While at Temple, a Heat player became good friends with Aaron McKie and was coached there by Coach Chaney. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Eddie Jones

After graduating from Temple, he had a successful career with the Hornets, Lakers, and Heat.

14. Who did the Heat play in their opening game at the American Airlines Arena?

From Quiz Miami Heat

Answer: Magic

The Heat beat the Magic 111-103 in overtime on January 2nd, 2000.

15. From Cleveland he came Four straight finals for South Beach Who's the chosen one?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: LeBron James

Hyped possibly more than any other player out of high school, LeBron James took the NBA by storm in 2003 as a member of the Cleveland Cavaliers. After playing for them for seven season LeBron James went to the Miami Heat for four seasons during which the team appeared in the NBA Finals every season including winning two titles. Nicknamed 'King James' and 'The Chosen One', he went back to the Cleveland Cavaliers after the 2013-14 season.

16. While at UCLA, a Miami Heat player had many awards, and in 2003 was drafted by the Cleveland Cavaliers. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Jason Kapono

At UCLA, Kapono earned all Pac-10 honors all four years and led the team in scoring all four years.

17. What was the Heat's best single season record during the 1990s?

From Quiz Miami Heat

Answer: 61-21

They went 61-21 in the 96-97 season.

18. Nicknamed General The running floater he shot Who was this point guard?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Sherman Douglas

Sherman Douglas was drafted by the Miami Heat in 1989 and he was the team's starting point guard for three seasons. At just six feet tall his trademark shot was a floater over taller players after he had driven into the lane that many players after him would emulate. After his time with the Heat Douglas would play for the Boston Celtics, Milwaukee Bucks, New Jersey Nets, and Los Angeles Clippers.

19. While at Georgetown, this Heat center led the league in blocking his freshman year, and was an All-American his senior year. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Alonzo Mourning

After Georgetown, he was the second overall pick behind teammate Shaquille O'Neal and former teamate Christian Laettner.

20. College was Marshall Blocking shots was his forte Who's this rebounder?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Hassan Whiteside

Hassan Whiteside was a star player in college for Marshall during the 2009-10 season in which he set a school record for blocked shots. Injuries and a lack of focus caused him to struggle his first few seasons in the NBA with the Sacramento Kings. However, once he came to the Miami Heat in 2014 Whiteside turned his career around as he would lead the league in both blocked shots and rebounds while averaging more than 15 points per game.

21. This Oakland native trash-talker played at Oregon State, and later became known as 'The Glove' for his incredible defense. He was drafted by the Sonics as the second overall pick in the 1990 NBA draft. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Gary Payton

Payton is in OSU's Hall of Fame, was in an "SI" cover while there being called the best college player, and made the PAC-10 All-Decade team.

22. In the 00-01 season, coach Pat Riley of the Miami Heat, reunited with one of his former players on the Knicks. Who was that player who stayed with the Heat for that one season?

From Quiz Miami Heat

Answer: Anthony Mason

Anthony played for the Knicks from the 91-92 season to the 95-96 season. He went to the Bucks after his one year stint with the Heat.

23. A defensive stud Two stints he played for the Heat Who was this All-Star?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Alonzo Mourning

Alonzo Mourning was a standout player in college for Georgetown University and he played his first three seasons in the NBA with the Charlotte Hornets. The next seven seasons he played for the Miami Heat during which he averaged nearly 20 points and 10 rebounds per game. Prior to the 2000-01 season Alonzo Mourning was diagnosed with a kidney disease that would require him to need a kidney transplant which he received in 2003. Although he was not the dominant player that he was before his illness, Mourning would play parts of two seasons with the New Jersey Nets and then go back to the Miami Heat for the last three and a half seasons of his career.

24. This Cleveland native attended Xavier, and after that was drafted by the Nuggets in 1999. Who is he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: James Posey

After graduating, he played with the Nuggets, Rockets, Grizzlies, and the Heat.

25. Entering the 2001-2002 season, how many losing seasons had coach Pat Riley had on his record?

From Quiz Miami Heat

Answer: 0

The 01-02 season was Pat Riley's first time he both missed the playoffs and had a losing record.

26. College champion For eight seasons he played point Who drained many threes?

From Quiz Guess the Miami Heat Player from the Haiku

Answer: Mario Chalmers

Mario Chalmers was a college basketball star for the University of Kansas and his three point shot with just two seconds left in the 2008 NCAA Championship Game propelled his team to an overtime victory. Shortly after that game Chalmers became the Miami Heat's starting point guard, a role which he would occupy for eight years (2008 to 2015). While with the team he was considered a great three point shooter and defender.

27. This 2007 Miami Heat player played under Rick Pittino at Kentucky and was in the 1996 Championship team. After his sophomore season, he declared for the NBA draft. Who was he?

From Quiz Colleges Heat Players Attended

Answer: Antoine Walker

He was the starting forward as a freshman for the championship Wildcats, and won SEC tournament MVP. He was picked 6th overall by the Boston Celtics in 1996.

28. Which Heat player or staff member was selected by the Dallas Cowboys once in the NFL draft?

From Quiz Miami Heat

Answer: Pat Riley

Pat was selected by the Cowboys in the 11th round of the 1967 draft.

This is category 4455
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.