FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
History of College Football Quizzes, Trivia and Puzzles
History of College Football Quizzes, Trivia

History of College Football Trivia

History of College Football Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Football

Fun Trivia
34 quizzes and 476 trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  First Ten BCS Champions    
Ordering Quiz
 10 Qns
The Bowl Championship Series (BCS) was organized prior to the 1998 college football season to pit the top two D-1A, or FBS teams against each other in a national championship game. See if you can put the first ten champions of the BCS in order.
Average, 10 Qns, bmrsnr, Oct 27 23
Average
bmrsnr gold member
Oct 27 23
119 plays
2.
  The Big Ten Conference   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the description with the appropriate Big Ten school. The schools described are those ten schools which made up the Big Ten between 1949 and its expansion in 1990.
Easier, 10 Qns, chessart, Dec 13 19
Easier
chessart gold member
Dec 13 19
342 plays
3.
  Interesting College Football Zingers   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz I shall attempt to 'dazzle' you with some encyclopedic-type questions regarding NCAA college football history. Ready, set...hike!
Tough, 10 Qns, thejazzkickazz, Oct 19 09
Tough
thejazzkickazz gold member
2148 plays
4.
  10 SEC Football History Questions   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about football in the Southeastern Conference?
Average, 10 Qns, Dizart, Jun 27 08
Average
Dizart gold member
1113 plays
5.
  College Football Mythology    
Multiple Choice
 10 Qns
College football is a sport filled with deep history and mythology. Saturdays are religous events for the faithful, and the traditions and rituals add a key dimension to the whole experience. See how much you know about college football mythology.
Average, 10 Qns, abbotas, Nov 29 09
Average
abbotas
900 plays
6.
  ACC Football History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about football in the Atlantic Coast Conference?
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 09 08
Average
Dizart gold member
458 plays
7.
  Last Play Victories    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the last second heroics and heartbreaks of teams winning on the last play of the game. Enjoy!
Average, 10 Qns, jessesky1969, Nov 29 09
Average
jessesky1969
2304 plays
8.
  Big 8 Football History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about football in the former NCAA conference, the Big 8.
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 02 08
Average
Dizart gold member
453 plays
9.
  College Football   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about college football history.
Tough, 10 Qns, Blazer1, Apr 25 08
Tough
Blazer1
1862 plays
10.
  Pac 10 Football History    
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions about college football on the West Coast.
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 11 08
Average
Dizart gold member
396 plays
trivia question Quick Question
In 1935 Jay Berwanger won the very first Heisman Trophy award. What position did Berwanger play?

From Quiz "Interesting College Football Zingers"




11.
  SE Conference Football #1   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a simple quiz about teams from the South Eastern Conference (SEC).
Average, 10 Qns, Uga76, Apr 08 07
Average
Uga76
1007 plays
12.
  Test yourself! SEC Football History Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with the rich football history of the Southeastern Conference.
Average, 10 Qns, longtrainn, May 21 03
Average
longtrainn
1598 plays
13.
  Big 10 Football History    
Multiple Choice
 10 Qns
See how much you know about the Big 10 Conference through the years.
Tough, 10 Qns, Dizart, Jul 09 08
Tough
Dizart gold member
518 plays
14.
  WAC Football History    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the history of football in the Western Athletic Conference?
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 17 08
Average
Dizart gold member
275 plays
15.
  Big Ten Football    
Multiple Choice
 10 Qns
Trivia tidbits from the oldest conference in intercollegiate football.
Difficult, 10 Qns, bomber1013, Dec 31 04
Difficult
bomber1013
1138 plays
16.
  SE Conference Football #2    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about football teams from the Southeastern Conference.
Average, 10 Qns, Uga76, Aug 15 04
Average
Uga76
736 plays
17.
  MAC Football History    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about football in the Mid-American Conference.
Average, 10 Qns, Dizart, Aug 07 08
Average
Dizart gold member
219 plays
18.
  NCAA Football Records    
Multiple Choice
 10 Qns
There were some outstanding records set by Division 1-A college football players during the 20th century. Can you tell me who did what? Some of these are pretty tough! Hope you enjoy, drop me a note if you like this quiz and want more.
Difficult, 10 Qns, MisterE76, Oct 21 06
Difficult
MisterE76
2018 plays
19.
  History of College Football    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a semi-tough quiz on College Football history.
Very Difficult, 15 Qns, Fan4Broncs, Jul 30 20
Very Difficult
Fan4Broncs
Jul 30 20
2300 plays
20.
  Division I-AA Football Championships   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the Division 1-AA Championships. Questions range on many topics so I hope you enjoy.
Tough, 10 Qns, t6mafia918, Nov 29 09
Tough
t6mafia918
376 plays
21.
  College Football Little Known Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
Stuff that you will have a 1/4 chance of getting correct. Completely useless!
Very Difficult, 10 Qns, bsd987, Nov 29 09
Very Difficult
bsd987
1082 plays
22.
  Division III Football    
Multiple Choice
 10 Qns
Little known facts about D-III Football.
Difficult, 10 Qns, MUCQB, Jul 21 09
Difficult
MUCQB
445 plays

History of College Football Trivia Questions

1. The very first MAC football championship took place in which year?

From Quiz
MAC Football History

Answer: 1947

Six charter members took part in the very first MAC football season: Butler, Cincinnati, Miami (Ohio), Ohio University, Western Michigan, and Western Reserve. The Cincinnati Bearcats were the first-ever MAC champions.

2. In which year was the Western Athletic Conference(WAC) formed?

From Quiz WAC Football History

Answer: 1962

The six charter members of the WAC were Arizona and Arizona State (formerly of the Border Conference), Brigham Young, New Mexico, Utah and Wyoming (formerly of the Skyline Conference).

3. The conference which became known as the Big 8 was formed in 1907 under what name?

From Quiz Big 8 Football History

Answer: Missouri Valley Intercollegiate Athletic Association

The MVIAA began play in 1907 with 5 charter members. Iowa and Nebraska shared the first conference title.

4. The Atlantic Coast Conference was formed when 7 schools left the Southern Conference in which year?

From Quiz ACC Football History

Answer: 1953

Clemson, Duke, Maryland, North Carolina, North Carolina State, South Carolina, and Wake Forest were the charter members of the ACC. The first conference title was shared by Duke and Maryland.

5. The SEC was founded in December 1932, when 13 schools left which other conference?

From Quiz SEC Football History

Answer: Southern Conference

The Southern Conference was a huge league with 23 members in the early 1930s. The first SEC football championship took place in 1933.

6. The first football championship in what is nowadays known as the Big 10 took place in which year?

From Quiz Big 10 Football History

Answer: 1896

The Wisconsin Badgers were the first-ever champions of the Big 10, and successfully defended their title in 1897.

7. Which school finished number 1 in the Associated Press poll in 1936?

From Quiz College Football

Answer: Minnesota

This was the first year AP crowned a "National Champion".

8. Who won the 1996 Division 1-AA Championship?

From Quiz Division I-AA Football Championships

Answer: Marshall

Marshall won on their home turf 49-29.

9. What college football team was known for its '12th man' tradition?

From Quiz College Football Mythology

Answer: University of Texas A&M

This tradition started in 1922 when an actual person in the stands (a basketball player who had played some football) was called down to the bench and asked to suit up on the sideline because of the toll injuries had taken on the team. From that time on, A&M students stand to show loyalty and a readiness to help the team if needed.

10. Who was the first player to be a three-time unanimous, consensus All-American?

From Quiz College Football Little Known Facts

Answer: Herschel Walker

Led Georgia to its first national title. He went pro after only three seasons.

11. Who were the last two teams to drop out of the SEC during the 20th Century?

From Quiz SE Conference Football #2

Answer: Georgia Tech and Tulane

Georgia Tech dropped out after the 1963 season and Tulane dropped out after the 1965 season. Arkansas and South Carolina joined the SEC in 1992.

12. What two teams were added to the Southeastern Conference (SEC) in 1992?

From Quiz SE Conference Football #1

Answer: Arkansas and South Carolina

Arkansas, formerly of the old Southwest Conference, and South Carolina, formerly from the Atlantic Coast Conference, were added in 1992. Their addition brought the total number of teams in the SEC to 12, paving the way to the SEC Championship Game.

13. The Big Ten has been known by several names over the years. It crowned it's first champion in football in 1896, and this school repeated their championship in 1897. What school won the conferences first two championships?

From Quiz Big Ten Football

Answer: Wisconsin

Wisconsin went 2-0-1 in 1896, and 3-0 in 1897, to grab the first two championships in Big Ten history.

14. From the inception of the SEC in 1933 to the end of the 20th century, which university won the most Southeastern Conference Championships?

From Quiz SEC Football History

Answer: Alabama

Alabama won 21 SEC titles. In second place was Tennessee with 13, Georgia had 11, and Florida had 6.

15. What school did current Buffalo Bills Middle Linebacker London Fletcher attend?

From Quiz Division III Football

Answer: John Carroll

London Fletcher also returned kicks for the Blue Streaks.

16. On January 1, 1979, which quarterback led Notre Dame to a 35-34 victory by completing an eight-yard play to Kris Haines?

From Quiz Last Play Victories

Answer: Joe Montana

Montana was incredibly sick with the flu this game, having to eat chicken soup in the locker room during the third quarter. It was Montana's last collegiate game.

17. What jersey number did Heisman winner Rashaan Salaam wear at Colorado?

From Quiz History of College Football

Answer: 19

Salaam wore 31 in the NFL for the Bears.

18. In 1990, who set the record for most points scored in a game when he threw 11 TDs?

From Quiz NCAA Football Records

Answer: David Klingler

David Klingler of Houston threw 11 TDs against Eastern Washington on November 17th, 1990.

19. Which charter member left after the 1949 season?

From Quiz MAC Football History

Answer: Butler

Of the six charter members, only half were still playing in the MAC at the end of the 20th century. Butler was first to leave, after the 1949 season. Cincinnati played its last MAC schedule in 1952, and Western Reserve its last in 1954.

20. Who was the first football champions of the WAC?

From Quiz WAC Football History

Answer: New Mexico

The New Mexico Lobos finished the inaugural WAC season with a 2-1-1 conference record, and a 7-2-1 record overall.

21. Which two schools that are no longer members of the modern Pac-10, joined the PCC in the 1920s?

From Quiz Pac 10 Football History

Answer: Idaho and Montana

Idaho were members from 1922 until 1958. Montana were members from 1924 until 1949. In 2008, Idaho were members of the WAC; Montana were members of the Big Sky Conference.

22. Which 2 colleges joined the conference in 1908?

From Quiz Big 8 Football History

Answer: Iowa State and Drake

Washington (Mo) were one of the charter members from 1906, Grinnell joined in 1919, whilst none of the other schools mentioned were ever members of the Big 8.

23. Which school became the 8th member of the ACC in 1954?

From Quiz ACC Football History

Answer: Virginia

The Virginia Cavaliers had to wait until 1956 for their first win against a conference foe, when they defeated Wake Forest 7-6.

24. Who were the first ever champions of the SEC?

From Quiz SEC Football History

Answer: Alabama

The Alabama Crimson Tide were undefested in conference play, their only blemish being a 0-0 tie with Mississippi.

25. The conference was known by various names in its early days, the most common of which was what?

From Quiz Big 10 Football History

Answer: Western Conference

The very first name of the conference was the Intercollegiate Conference of Faculty Representatives, but fortunately soon became better known as the Western Conference.

26. Who was the coach of Notre Dame when they won their first Associated Press National Championship in 1943?

From Quiz College Football

Answer: Frank Leahy

This was the first year since 1909 that there weren't multiple champions.

27. Which team beat Arkansas State in 1986?

From Quiz Division I-AA Football Championships

Answer: Georgia Southern

Ga. Southern won in Tacoma, WA 44-42. With the smallest crowd ever at the time to see the title game of 4419.

28. What do Clemson football players touch as they run out on the field for a home game?

From Quiz College Football Mythology

Answer: A rock

Howard's Rock has been part of the pre-game tradition at Clemson since 1966. The rock was brought back from Death Valley California by a fan and given to head coach Frank Howard. Eventually the rock helped lead to the stadium nickname (Death Valley) and was mounted and rubbed by all players who were, in the words of the coach, 'Willing to give 110%'.

29. What legendary Head Football Coach at Ole Miss was responsible for Ole Miss's growing football prominence during the 1950s?

From Quiz SE Conference Football #1

Answer: Johnny Vaught

John Howard Vaught, who replaced Harold Drew in 1947, and introduced the Split-T in the Deep South, complied a 13 record of 101-29-6. In 1960, his Ole Miss Rebels went 9-0-1, and won the SEC Championship.

30. Which member of the conference has won or shared in the most championships in the 20th century?

From Quiz Big Ten Football

Answer: Michigan

Michigan had won or shared 40 Big Ten titles. Ohio State was second in conference with 28 championships.

This is category 5571
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.