FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Patrick Roy Quizzes, Trivia and Puzzles
Patrick Roy Quizzes, Trivia

Patrick Roy Trivia

Patrick Roy Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Players L-R

Fun Trivia
5 Patrick Roy quizzes and 55 Patrick Roy trivia questions.
1.
  Ten Degrees of Patrick Roy    
Multiple Choice
 10 Qns
Similar to a topic more commonly associated with cinema, this quiz tries to find as many goaltenders as possible and see if they link back to Patrick Roy. Zip up your jacket and let the cool ten degrees begin!
Average, 10 Qns, Bruce007, Nov 21 07
Average
Bruce007
635 plays
2.
  Questions on Patrick Roy    
Multiple Choice
 15 Qns
Some of Patrick Roy's greatest moments and records.
Average, 15 Qns, ddubbzz, Nov 10 03
Average
ddubbzz
608 plays
3.
  Patrick Roy: 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on Patrick Roy.
Average, 10 Qns, GoAvsGo, Mar 08 06
Average
GoAvsGo
1118 plays
4.
  Patrick Roy: #1 Goalie    
Multiple Choice
 10 Qns
This is on the greatest hockey goaltender of all-time. It included stats and other pieces of information.
Tough, 10 Qns, hockeyrules_33, May 05 06
Tough
hockeyrules_33
335 plays
5.
  Patrick Roy II    
Multiple Choice
 10 Qns
My second quiz on Patrick Roy, who is retired. A goalie who changed the position of goaltender as well as hockey. He will be missed.
Tough, 10 Qns, GoAvsGo, Jul 04 03
Tough
GoAvsGo
518 plays
trivia question Quick Question
What brand of equipment did Patrick Roy use for a majority of his career.

From Quiz "Patrick Roy: #1 Goalie"





Patrick Roy Trivia Questions

1. In the 1994-95 season, Patrick Roy played 43 games alongside his back-up goaltender, Ron Tugnutt. During that season, Tugnutt played in seven games. What team were Patrick Roy and Ron Tugnutt a part of during the 1994-95 season?

From Quiz
Ten Degrees of Patrick Roy

Answer: Montreal Canadiens

Patrick Roy and Ron Tugnutt played together for two seasons in Montreal, before Ron Tugnutt was traded. In his 15 games, Ron Tugnutt managed a 3-6-2 record with zero shutouts and an unimpressive 0.878% save average. Ron Tugnutt has also played for the Quebec Nordiques, Edmonton Oilers, Anaheim Mighty Ducks, Ottawa Senators, Pittsburgh Penguins, Columbus Blue Jackets, and the Dallas Stars. In 16 NHL seasons, Ron Tugnutt played in 537 games, earning 186 wins, 239 losses, 62 ties, 26 shutouts and a 0.895% save average.

2. In Roy's rookie season, how many shutouts did he finish with?

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: 1

Roy had an amazing rookie season, winning the Conn Smythe trophy, but he only finished with 1 shutout. He finished his career with 46 shutouts.

3. Who scored the last goal to be scored on Patrick Roy?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: Andrew Brunette

4. What team did Patrick Roy join in 1996?

From Quiz Patrick Roy

Answer: Colorado Avalanche & Colorado & Avalanche & Avs

Patrick Roy joined the Avalanche in 1996.

5. Throughout his entire career, what was the most amount of wins he had in a regular season?

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: 40

Roy always had a great team in front of him so all he had to do was make some saves and leave the rest up to his team. That is why he finished his career with 551 wins.

6. When Roy retired, which record did he NOT hold? (for a goaltender, regular season)

From Quiz Patrick Roy II

Answer: Career Shutouts

Roy finished with 60000+ minutes, 1029 games played and 551 wins. He had 66 shutouts, the most among active goalies at the time.

7. When is Patrick Roy's birthday?

From Quiz Patrick Roy

Answer: October 5th

Patrick Roy shares his birthday with Mario Lemieux )both were born on October 5th, 1965).

8. The playoffs were when Roy really showed his worth. How many career playoff wins did Roy have?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: 151

The record is amazing and is one of Roy's best.

9. In what year was Patrick Roy born?

From Quiz Patrick Roy

Answer: 1965

10. Olaf Kolzig first played alongside Brent Johnson in the 2005-06 season when he was signed by the Washington Capitals. Prior to playing for the Capitals, which teams did Brent Johnson belong to?

From Quiz Ten Degrees of Patrick Roy

Answer: St. Louis Blues and Phoenix Coyotes

Brent Johnson played for the St. Louis Blues for five seasons, until the 2003-04 season when he was traded to the Phoenix Coyotes. As of the end of the 2006-07 season, Johnson had played in 207 contests, earning 92 wins, 80 losses, 13 ties and 8 overtime losses. He also earned 13 shutouts and a 0.902% save average.

11. What team did the Colorado Avalanche beat to give Roy the NHL record for most wins?

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: Washington Capitals

The game went into overtime and it was Ray Bourque who scored the game winning goal for the Avs.

12. With how many wins did Patrick Roy hold the record, for most career wins?

From Quiz Patrick Roy

Answer: 551

He did that in his 20 year career, and only playing and winning 1 game his rookie year.

13. How many times has Roy won or shared the Jennings Trophy?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: 5

This trophy is given to the goaltender(s) playing for the team with the fewest goals against. Patrick won it in 1987, 1988, 1989, 1992, and 2002.

14. Which amateur league did Roy play in before the NHL?

From Quiz Patrick Roy

Answer: QMJHL

He played for the Granby Bisons of the QMJHL. CHL - Canadian Hockey League IHL - International Hockey League OHL - Ontario Hockey League QMJHL - Quebec Major Junior Hockey League.

15. In the 1999-00 season, Brent Johnson entered the St. Louis Blues training camp to try out for a position. Roman Turek was the starting goaltender while Johnson earned the back-up spot, just barely beating out which other goaltender?

From Quiz Ten Degrees of Patrick Roy

Answer: Dwayne Roloson

Brent Johnson had played in six games for the Blues before the 2000 training camp. Roloson had already played for four seasons before entering the Blues training camp, yet Johnson beat him for the backup spot. Roman Turek was the starting goalie for most of his NHL career. Turek played in eight seasons for the Calgary Flames, St. Louis Blues and the Dallas Stars. In 328 games, Turek earned a 159-115-43 record with 27 shutouts, a 2.31 goals against average and a 0.907% save average.

16. Patrick Roy was an NHL all-star how many times in his career?

From Quiz Patrick Roy

Answer: 11

17. In what year and by whom was Roy drafted?

From Quiz Patrick Roy

Answer: 1984, Montreal

He was selected 51st overall in the 1984 draft by the Canadiens.

18. Throughout his career, how many goals did Roy allow?

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: 2546

Roy allowed 2546 goals throughout his career and played in 1029 games played which means he gave up about 2.5 goals per game.

19. Patrick Roy won the Stanley Cup how many times?

From Quiz Patrick Roy

Answer: 4

Won 4 well deserved Stanley Cup Finals in his second year of '86, then '93, and his first year with Colorado in '96, and '01.

20. How many times did Patrick play in the all-star game?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: 11

Patrick Roy played in 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1997, 1998, 2001, 2002 and 2003. I think that even in his last year, Patrick made the all-star game.

21. Who was NOT involved in the deal that sent Roy to his new team in 1996?

From Quiz Patrick Roy

Answer: Jeff Hackett

Colorado sent Jocelyn Thibault, Martin Rucinsky and Andrei Kovelenko to Montreal for Mike Keane and Patrick Roy.

22. In Andy Moog's last season as an NHL goalie, his job was to back-up Jocelyn Thibault. The team they goaltended together on happened to be the team that Patrick Roy started his career on. What team was this?

From Quiz Ten Degrees of Patrick Roy

Answer: Montreal Canadiens

During the 1997-98 season, Thibault and Moog shared goaltending duties pretty evenly. Thibault played in 47 games, while Moog played in 42. As of the conclusion of the 2006-07 season, Jocelyn Thibault had played in 574 NHL contests, compiling 235 wins, 234 losses, 68 ties and 5 overtime losses. Thibault also recorded 37 shutouts with a 2.74 GAA and a 0.904% save average.

23. When Roy won the Stanley Cup with the Montreal Canadiens in 1993, what was his GAA (goals against average)?

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: 2.13

The 1993 playoffs were an amazing thing for Roy and the Canadiens. They won a record 10 straight playoff games and Roy captured his second Conn Smythe.

24. Roy has won 2 Stanley Cups with Colorado, and 2 with what other team?

From Quiz Patrick Roy

Answer: Montreal Canadiens

Quebec turned into Colorado the same year Roy came to Colorado from Montreal.

25. How many 30+ win seasons does Patrick have?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: 12

He won 30+ games in a season 12 times including 2003, more than any player at the time. He won 40 games in 2001.

26. Roy's win in the Stanley Cup of 2001 was his ____ win.

From Quiz Patrick Roy

Answer: 4th

He won them in 1986 (MTL), 1993 (MTL), 1996 (COL), and 2001 (COL).

27. What brand of equipment did Patrick Roy use for a majority of his career.

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: KOHO

KOHO seemed to work well throughout his career as he put up great numbers in every year of his career.

28. In 1993, Patrick led the Canadiens to an amazing and improbable Stanley Cup. How many games did Patrick win in overtime?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: 10

This was Roy's 2nd of 4 Cups. He won the Conn Smythe Trophy for his performance.

29. What team did Roy play his last ever NHL game against?

From Quiz Patrick Roy: #1 Goalie

Answer: Minnesota Wild

His last game was against the Wild in game seven of the opening round of the playoffs. The game went into overtime and it was Andrew Brunette that scored the last goal ever to be scored against Roy in 2003.

30. What is the style of goaltending Roy uses called?

From Quiz Patrick Roy II

Answer: Butterfly & Butterfly Style

Patrick used the butterfly style successfully for 18 years. Although he did not create it (Glenn Hall did), but he made it famous. French-Canadian goalies like Martin Brodeur, J.S. Gigeure, Roberto Luongo etc., all used this style. I think that Roy's influence on young goalies was his biggest impact on the game.

This is category 7557
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.