FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Detroit Red Wings Quizzes, Trivia and Puzzles
Detroit Red Wings Quizzes, Trivia

Detroit Red Wings Trivia

Detroit Red Wings Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Teams

Fun Trivia
The Detroit Red Wings franchise was one of the 'Original Six' who formed the National Hockey League in 1927. They began as the Detroit Cougars, then changed their name in 1931 to the Detroit Falcons. The Red Wings came along in 1933. In the franchise's first 20 seasons, they went to the playoffs 14 times. Their 10th Stanley Cup came in the 2001-02 season.

Detroit Cougars 1927-1930
Detroit Falcons 1931-1932
Detroit Red Wings 1933-

19 quizzes and 190 trivia questions.
1.
  Famous Numbers of the Detroit Red Wings    
Match Quiz
 10 Qns
Over the years, many famous players have worn the sweater of the winged wheel. This quiz focuses on the number on the back instead of the crest on the front.
Easier, 10 Qns, George95, Jan 13 22
Easier
George95 gold member
Jan 13 22
124 plays
2.
  Great Red Wings   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on some terrific players from Detroit Red Wings history. Good luck!
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Feb 26 10
Average
mrgrouchy
609 plays
3.
  Detroit Red Wings 2002-03    
Multiple Choice
 15 Qns
For every Red Wing fan out there. This quiz is full of information that will improve your hockey intelligence.
Average, 15 Qns, HockeyChic2417, Mar 27 08
Average
HockeyChic2417
1286 plays
4.
  Red Wings Test    
Multiple Choice
 15 Qns
Just a few basic questions about the Red Wings.
Tough, 15 Qns, Centerpd13, Mar 08 06
Tough
Centerpd13
1218 plays
5.
  10 Questions about Detroit Red Wings    
Multiple Choice
 10 Qns
A mixed bag of questions about the Detroit Red Wings franchise.
Tough, 10 Qns, bje23, Aug 26 02
Tough
bje23
1345 plays
6.
  Red Wings Draft Picks    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz all about first round draft picks of the Detroit Red Wings starting from 1996. Hope you enjoy.
Average, 10 Qns, wwefan77, Jan 20 06
Average
wwefan77
580 plays
7.
  Red Wings 2001-02    
Multiple Choice
 10 Qns
All you Red Wing fans out there should have no problem acing this quiz!
Average, 10 Qns, kombombou, Mar 27 08
Average
kombombou
851 plays
8.
  2002 Detroit Red Wings    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the 2002 Stanley Cup Champion Detroit Red Wings. Quiz is about the 2001-2002 season, 2002 Playoffs and 2002 Offseason. Good Luck!
Average, 10 Qns, racemany2k, Mar 27 08
Average
racemany2k gold member
2115 plays
9.
  Red Wings Knowledge    
Multiple Choice
 15 Qns
Do you know your Red Wings? Find out here!
Difficult, 15 Qns, dustinb, Jan 15 07
Difficult
dustinb
2024 plays
10.
  Detroit Red Wings 2002-03    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about my favorite team...the Detroit Red Wings! I hope you like it!
Tough, 15 Qns, RedWingsGirl1788, Mar 27 08
Tough
RedWingsGirl1788
759 plays
trivia question Quick Question
Who scored the Stanley Cup winning goal in 1997?

From Quiz "Detroit Red Wings"




11.
  What do you know about Detroit Red Wings?    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about past Red Wing players.
Difficult, 10 Qns, HOJO2323, Sep 18 09
Difficult
HOJO2323
1184 plays
12.
  10 Detroit Red Wings Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your Red Wing Knowledge: This quiz was designed for all you die hard Detroit Red Wings fans.
Tough, 10 Qns, hckyman2003, Jan 01 07
Tough
hckyman2003
1781 plays
13.
  The Red Wings    
Multiple Choice
 5 Qns
After defeating the Carolina Hurricanes in the 2001-2002 playoffs, the Detroit Red Wings had won their 3rd Stanley Cup in 6 seasons. This is a quiz about those 3 great seasons.
Tough, 5 Qns, Diceazed, Jun 03 12
Tough
Diceazed
761 plays
14.
  Red Wings Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
The National Hockey League's most successful American franchise, the Detroit Red Wings have existed since 15 May, 1926, when the NHL awarded a team to a group of investors from the Motor City.
Difficult, 10 Qns, kjw444, May 17 03
Difficult
kjw444
791 plays
15.
  10 Questions on Detroit Red Wings    
Multiple Choice
 10 Qns
These are a few hard questions about the Detroit Red Wings.
Average, 10 Qns, fiesel619, Feb 25 07
Average
fiesel619
986 plays
16.
  Red Wings 1997    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a quiz on the '97 Wings championship season.
Tough, 5 Qns, rdwngfan23, Dec 27 03
Tough
rdwngfan23
836 plays
17.
  Red Wings Prospects    
Multiple Choice
 5 Qns
For the die hard Red Wings fan.
Tough, 5 Qns, bje23, Aug 26 02
Tough
bje23
937 plays
18.
  Detroit Red Wings 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is designed to test the knowledge of every hockey fan, especially those who root for the Red Wings.
Difficult, 10 Qns, golfguy1989, Mar 27 08
Difficult
golfguy1989
584 plays
19.
  The Red Wings 2001-02    
Multiple Choice
 5 Qns
A very simple quiz for hockey and Red Wing Fans!
Average, 5 Qns, ace92, Mar 27 08
Average
ace92
1121 plays

Detroit Red Wings Trivia Questions

1. The great Gordie Howe played with the Red Wings from 1946 to 1971. Howe "defected" to the rival World Hockey Association in 1973. Which WHA team did Howe join?

From Quiz
Great Red Wings

Answer: Houston Aeros

Gordie Howe was one of the greatest players in NHL history. He played some 25 seasons with the Detroit Red Wings, scoring 786 regular season goals with the club. In 1973, however, Mr. Hockey decided to come out of retirement in order to play for the Houston Aeros of the fledgling World Hockey Association. Howe was a member of the Aeros from 1973 until 1977. Howe scored 121 regular season goals with the Houston club. During his incredible pro career, Howe won four Stanley Cup rings and two Avco Cup (WHA) championship titles.

2. What team did the Detroit super star Sergei Fedorov sign with in 2003?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Anaheim

Fedorov went to Anaheim in the 03-04 season putting up 65 points (31 goals and 34 assists).

3. Who did the Red Wings take with their first pick in 1996?

From Quiz Red Wings Draft Picks

Answer: Jesse Wallin

They took Wallin with the last pick of the first round 26th overall from the Red Deer Rebels out of the WHL. He played 49 games with the Red Wings franchise recording only 2 points.

4. Who was the Captain of the Wings before Steve Yzerman took over?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Danny Gare

Gare was Captain of the Wings for four seasons before joining the Edmonton Oliers.

5. Who scored the Wings first goal of the 1996-97 regular season?

From Quiz Red Wings 1997

Answer: Slava Kozlov

Kozlov was later traded to Buffalo before the 2001-2002 season in return for Dominic Hasek.

6. Which player finished as the teams top point-getter in the 2001-2002 season?

From Quiz Red Wings

Answer: Brendan Shanahan

Shanahan finished the season with 37 goals and 38 assists for 75 points to lead the team. Fedorov was second, Hull was third, and Robitaille was fifth behind defensemen Nicklas Lidstrom.

7. Brett Hull scored his 700th goal against what team?

From Quiz Red Wings

Answer: San Jose

Brett Hull scored his 700th goal on January 10, 2003, against the San Jose Sharks.

8. Who was Detroit's 1st selection in the 2000 NHL Draft?

From Quiz Red Wings Prospects

Answer: Niklas Kronwall

Selected 29th overall, the 5'11", 174lbs defenseman hails from Sweden.

9. Who was traded to Chicago in 1999 for Chris Chelios?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Anders Eriksson

At the trade deadline, Detroit traded Eriksson and a 1st round draft pick to Chicago for Chelios. Earlier in his career Chelios was quoted as saying he would never play for the Wings.

10. Who were the Assistant Captains in season 2000-01?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Fedorov & Shanahan & Lidstrom

11. Who was the captain of the team before Steve Yzerman?

From Quiz Red Wings Knowledge

Answer: Danny Gare

Wearing number 18, Danny Gare was captain from 1982 until 1986.

12. How many points did centre Steve Yzerman put up in his final season with the Detroit Red Wings in 2005?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: 34

He got 34 points (14 goals and 20 assists), his second lowest point put up in his career.

13. Who did the Red Wings take with their first pick in 1997?

From Quiz Red Wings Draft Picks

Answer: Yuri Butsayev

The Wings took Butsayev in the second round 49th overall from Tolyatti Lada in Russia. He actually had a fairly decent career as a Red Wing recording 14 points in 99 games before heading back to Europe in 2002.

14. What Wing was the first American born defenseman to score 200 career goals?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Reed Larson

Larson was runner up for the Calder Trophy (Rookie of the Year) 1977-78 season.

15. Who scored the first goal of Game 4 of the Stanley Cup Finals?

From Quiz Red Wings 1997

Answer: Nicklas Lidstrom

Darren Mccarty scored the second and eventual Cup winning goal.

16. In the 1997 playoffs, what team did the Wings sweep 4-0 in the second round?

From Quiz Red Wings

Answer: The Mighty Ducks

The Wings swept the Mighty Ducks in the second round. The fourth game went to overtime, where Brendan Shanahan scored the series winning goal. The Wings went on to beat the Avalanche in 6 games for the Western Conference title, and then on to win the Stanley Cup.

17. Who was Detroit's 1st selection in the 2001 NHL Draft?

From Quiz Red Wings Prospects

Answer: Igor Grigorenko

Selected 62nd overall, the 5'11", 183lbs right winger hails from Russia.

18. What was the name of their first arena?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: The Olympia

19. Who took the position of captain after Stevie Y left the Red Wings in 2006?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Niklas Lidstrom

Niklas Lidstrom took the position of captain having the most points on the Detroit Red Wings at the time.

20. Who did the Red Wings take with their first pick in 1998?

From Quiz Red Wings Draft Picks

Answer: Jiri Fischer

Fischer was selected 25th overall from the Hull Olympiques of the QMJHL. Jiri Fischer has proven to be a solid defenseman for the Red Wings he has 60 points in over 300 games with the franchise. Tragedy struck Fischer in 2005, while on the bench he suffered a dangerous seizer he literally stopped breathing but they revived him. Right now his future in the NHL is unclear although he said he wants to return.

21. Who was the first Wing to win the Hart Trophy (MVP)?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Ebbie Goodfellow

Goodfellow won the Hart in 1940 and played for the Wings for 15 seasons.

22. In 1997-98 the Red Wings defeated the ________ in ______ games in the Stanley Cup finals?

From Quiz The Red Wings

Answer: Washington Capitals; 4

The Red Wings also defeated Phoenix, St. Louis, and Dallas during the 1997-98 playoffs.

23. What team did the Wings not face in the playoffs?

From Quiz Red Wings 1997

Answer: Washington Capitals

The Wings swept the Flyers in the finals ending a 42 year Cup drought.

24. On June 13, 1997, who was injured in a serious car accident that ended his career?

From Quiz Red Wings

Answer: Vladimir Konstantinov & Vladie Konstantinov & Konstantinov

Vladie was injured in a car accident just 6 days after winning the Stanley Cup with Detroit. He suffered severe brain damage and it tragically ended is excellent career. His number 16 was retired by the Red Wings organization but does not hang in the rafters of the Joe.

25. In the 1995-1996 season, Detroit finished with how many points?

From Quiz Red Wings

Answer: 131

In the 1995-1996 season, the Red Wings finished with a club record of 131 points.

26. Who was Detroit's 1st selection in the 2002 NHL Draft?

From Quiz Red Wings Prospects

Answer: Jiri Hudler

Selected 58th overall, the 5'9", 178lbs center hails from the Czech Republic.

27. For what other NHL franchise did Kris Draper play for?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Winnipeg Jets

Draper was drafted 62nd overall by the Winnipeg Jets in 1989. Over the course of 3 seasons, he played in 20 games for the Jets, scoring 3 goals and zero assists.

28. Who was the back-up goalie in season 2000-01?

From Quiz Detroit Red Wings

Answer: Manny Legace

29. What team did Steve Yzerman score his 600th goal against?

From Quiz Red Wings Knowledge

Answer: Edmonton Oilers

30. Ted Lindsay was an outstanding forward for the Red Wings in an NHL career which lasted from 1947 to 1965. What was Lindsay's nickname?

From Quiz Great Red Wings

Answer: Terrible

"Terrible" Ted Lindsay played with the Red Wings from 1944 to 1957 and during the 1964-65 season. Lindsay received his nickname due to his feisty play on the ice. Lindsay wasn't afraid to "mix it up". He accumulated 1423 penalty minutes while with the Wings. Lindsay could also score. He tallied 335 regular season and 47 playoff goals during his time in Detroit. Lindsay's number 7 sweater was retired by the Red Wings.

This is category 1444
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.