FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Florida Panthers Quizzes, Trivia and Puzzles
Florida Panthers Quizzes, Trivia

Florida Panthers Trivia

Florida Panthers Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Teams

Fun Trivia
The Florida Panthers became members of the National Hockey League in 1994. In their third season of existence, they made it all the way to the Stanley Cup finals in a loss to the Colorado Avalanche.

Florida Panthers 1994-

2 Florida Panthers quizzes and 20 Florida Panthers trivia questions.
1.
  Florida Panthers    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my Florida Panthers quiz!
Tough, 10 Qns, CanadaEh_42, Dec 04 05
Tough
CanadaEh_42
548 plays
2.
  Never Forgotten: Florida Panthers    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about this often overlooked NHL team from the Sunshine State.
Tough, 10 Qns, BrewCrew4Ever, Aug 30 08
Tough
BrewCrew4Ever
211 plays
Related Topics
  Florida State Seminoles [Sports] (4 quizzes)

  Mixed Florida [General] (4 quizzes)

  Florida [Geography] (39 quizzes)

  Florida History [History] (5 quizzes)


Florida Panthers Trivia Questions

1. What conference do the Panthers play in?

From Quiz
Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Eastern

The Panthers play in the Southeastern Division of the Eastern Conference.

2. Who played and unknowingly started a new craze in the 1996 playoffs (This event involved a player slapping a rat across the dressing room)?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Scott Mellanby

He slapped a rat across the dressing room. He went out and scored 2 goals for the Panthers. John Vanbiesbrouck called it a "rat trick". They started throwing plastic rats on the ice during breaks. This was later banned by the NHL.

3. In what year were the Panthers founded?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: 1993

H. Wayne Huizenga was awarded the franchise in 1993.

4. In 2004, a just-traded Scott Mellanby left the Panthers as their career leading scorer. Who was second with 291 points?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Victor Kozlov

Although he was traded at the March 11 deadline, Victor Kozlov managed to pass Robert Scehla for second on the list. It came on his final point as a Panther.

5. Who was the team captain from 2003-2008?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Olli Jokinen

Olli reached the 200-goal mark in 2008.

6. Who led the Panthers in scoring during the 2003-04 campaign?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Oli Jokinen

He led all categories with 26 goals and 32 assists for 58 points.

7. In Detroit, they throw octopi on to the ice. What is the Panthers' equivalent of that, which started when Scott Mellanby one-timered this animal in the locker room?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Rat

Mellanby one-timered the rat into the wall and killed it. That night he scored two goals, and goalie John Vandiesbrouck dubbed it a "rat trick."

8. Panthers goalie Roberto Luongo set which record in 2004?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Most shots stopped by a goalie in a single season

He broke it in a loss to Carolina in which he stopped 42 shots. He finished with 2,303 stopped shots. He faced a total of 2,475 shots.

9. Who was the Panthers' first coach?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Roger Neilson

Neilson coached from 1993 to 1995.

10. Despite posting a losing record in 2003-04, the Panthers had one player nominated for two trophies. Who was he?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Roberto Luongo

The wonderful Roberto Luongo, arguably the games best goalie, was nominated for the Vezina, awarded to the best goalie of the year, and the Pearson for the best player voted by the players.

11. Who was the Panthers' first draft pick in their history?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Rob Niedermayer

Niedermayer was taken 5th overall in the 1993 Entry Draft.

12. The Panthers had a horrendous losing streak in the '97-'98 season. How many games was it?

From Quiz Florida Panthers

Answer: 13 games

In 1997-98, they were on a 15 game winless streak and a 13 game losing streak. During this horrible streak, John Vanbiesbrouck was taunted by the fans. He moved on to Philly that very summer.

13. In which season did the Panthers go to their first Stanley Cup Finals?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: 1995-96

The Panthers won the Prince of Wales Trophy by winning the Eastern Conference in the playoffs.

14. Which coach led the Panthers to 83 wins?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Doug MacLean

He recorded 83 wins and brought the Panthers their first Stanley Cup Final appearance in history. He later became a GM for the Coloumbus Blue Jackets.

15. Which NHL franchise did the Panthers lose to in their first Stanley Cup finals?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Colorado Avalanche

The Florida Panthers were swept by the Colarado Avalanche. The series ended when the Avs scored a goal in the third overtime of game four.

16. In the inaugural season of the Panthers, who scored the first goal ever for the Panthers?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Scott Mellanby

He scored in a 4-4 tie to Chicago. Scott was a Panther for eight seasons before moving on to St. Louis.

17. Who scored the Panthers' first-ever goal?

From Quiz Never Forgotten: Florida Panthers

Answer: Scott Mellanby

Mellanby scored 30 goals and 30 assists in the Panthers' in 1993-94.

18. The Panthers organization held a unique fact in their inaugural season. Which was it?

From Quiz Florida Panthers

Answer: First team to have a game broadcast in Spanish.

This happened in the Panthers inaugural game. It was broadcasted by Arley Londono and Manolo Alvarez.

19. In the 2004 season, which Panther was the highest scoring active player in their lineup?

From Quiz Florida Panthers

Answer: Oli Jokinen

Marcus Nilson was traded Calgary. He was second to Oli. Oli Jokinen had 158 career points in 2004.

This is category 4881
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.