FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Ottawa Senators Quizzes, Trivia and Puzzles
Ottawa Senators Quizzes, Trivia

Ottawa Senators Trivia

Ottawa Senators Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Teams

Fun Trivia
The Ottawa Senators joined the National Hockey League initially in 1908, then folded after the 1933-34 season. A franchise with the same name came back to try it again in 1992.

Ottawa Senators 1908-1934
Ottawa Senators 1992-

12 Ottawa Senators quizzes and 120 Ottawa Senators trivia questions.
1.
  The Ottawa Senators    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a short quiz about my hometown team, the Sens! The questions deal either with players or stats, and they're fairly easy.
Average, 10 Qns, guitargoddess, Sep 15 10
Average
guitargoddess gold member
1188 plays
2.
  This is Senators Hockey    
Multiple Choice
 10 Qns
Hey sports fans! Here's a quiz about the modern-day Ottawa Senators, one of the best teams in the NHL. Go Sens go!
Tough, 10 Qns, PrincessJoey, Mar 09 06
Tough
PrincessJoey
531 plays
3.
  Ottawa Senator Numbers    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a player or question and you tell me his number.
Average, 10 Qns, westmore36, May 04 07
Average
westmore36
557 plays
4.
  Senators 2002-03    
Multiple Choice
 10 Qns
The Ottawa Senators had their most successful season ever in 2002-03. How much do you know about it?
Tough, 10 Qns, Elmo1609, Mar 24 04
Tough
Elmo1609
519 plays
5.
  Ottawa Senators Hockey Club    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about my favourite hockey team ever!
Average, 10 Qns, lottie8439, Aug 06 03
Average
lottie8439
853 plays
6.
  The Senators    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a tough quiz about the Senators, new and old. Coming from a die hard Sens fan!
Tough, 10 Qns, sushi_shef, Feb 25 06
Tough
sushi_shef
629 plays
7.
  Sens Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
The Senators are the best team around. We will win the Cup! Martin Havlat is the best! MACH 9!
Tough, 10 Qns, gab_jacka, Mar 08 06
Tough
gab_jacka
593 plays
8.
  Ottawa Players: 2006-07    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz about players on the Ottawa Senators in the 2006-07 NHL season.
Tough, 10 Qns, coaster1330, May 23 07
Tough
coaster1330
537 plays
9.
  Ottawa Senators Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the Ottawa Senators.
Tough, 10 Qns, westmore36, Oct 12 07
Tough
westmore36
520 plays
10.
  Ottawa Senators Trades    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of trades made by the Ottawa Senators.
Average, 10 Qns, kissmymoose25, Sep 10 06
Average
kissmymoose25
460 plays
trivia question Quick Question
Who was the first Senator to win the Calder trophy?

From Quiz "Ottawa Senators 2001"




11.
  Ottawa Senators 2001    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge on my favourite team: the Ottawa Senators. Enjoy!
Tough, 10 Qns, giles_family, Dec 09 08
Tough
giles_family
509 plays
12.
  10 Questions about Ottawa Senators    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions regarding the Ottawa Senators.
Tough, 10 Qns, Denn84disc, Sep 24 10
Tough
Denn84disc
167 plays

Ottawa Senators Trivia Questions

1. What was the first number Jason Spezza wore in a Senators uniform?

From Quiz
Ottawa Senators

Answer: 44

Jason Spezza wore the number 44 for a very short period of time. He also had a slightly longer but still brief relationship with the number 39 before ending up number 19.

2. What is the name of the arena that Ottawa played in in the 2005-06 season?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: Scotiabank Place

The previous arena was the Corel Center.

3. In 1996, this 3-way trade saw Don Beaupre go to Toronto, and Martin Stratka and Bryan Berard go to the New York Islanders. Along with Damian Rhodes, who else came to Ottawa?

From Quiz Ottawa Senators Trades

Answer: Wade Redden & Redden

Wade Redden was named to two all-star games, but missed the second due to the flu.

4. What position and was the 1996 Rookie of the Year player Daniel Alfredsson drafted?

From Quiz The Senators

Answer: 5th pick, 133rd overall

The Sens had all 4 of those picks in 1994, drafting Radek Bonk (3rd), Stan Neckar (29th), and Mike Gaffney (131st).

5. What building did the Sens play in 2003?

From Quiz The Ottawa Senators

Answer: Corel Centre

The Sens played their first few seasons in the 10,500- capacity Civic Centre, until their arena (originally called The Palladium) was completed. The name was changed to Corel Centre after the building was bought by Corel.

6. What team were the Senators playing for Daniel Alfredsson's 1000th game?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: Florida Panthers

Alfie's 1000th game was actually the 80th game of the season against the Florida Panthers. This was an away game, so his 1000th game celebration was 2 games later against the Buffalo Sabres. The Senators won the true 1000th game 5-2.

7. Who did Ottawa give up to get Oleg Saprykin?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: 2nd round draft pick

They acquired Saprykin at the 2007 trade deadline.

8. Dean McAmmond, an Ottawa veteran, wore wich number in the 2006-07 season?

From Quiz Ottawa Senator Numbers

Answer: 37

Dean McAmmond wore the number 37 in his first season in Ottawa in 2006-07.

9. What was the result of the Senators first game, played on October 8, 1992, against the visiting Montreal Canadiens?

From Quiz This is Senators Hockey

Answer: Senators 5, Canadiens 3

The Sens won their first-ever game with Peter Sidorkiewicz in net. Ottawa's Neil Brady scored the first goal early in the second period. However, such results proved to be few and far between, as the Senators went on to produce a 10-70-4 record that season, good for last place in the league.

10. In 2003 at the trade deadline, Ottawa acquired Bryan Smolinski from Los Angeles. Who did they give up?

From Quiz Ottawa Senators Trades

Answer: Tim Gleason

Bryan Smolinski had been part of four trades in his career already, which saw him go from Boston to Pittsburgh to New York (Islanders) to Los Angeles and to Ottawa.

11. Other than Zdeno Chara and a 1st round pick (Jason Spezza), whom did Ottawa acquire in a deal sending Alexei Yashin to The New York Islanders?

From Quiz The Senators

Answer: Bill Muckalt

Bill Muckalt played 1 season with Ottawa. He racked up 8 assists and a -3 rating in 70 games with Ottawa.

12. Which Senators player accidentally struck then Toronto Defenceman Bryan Berard, in the eye during the 2000 Stanley Cup Playoffs?

From Quiz The Ottawa Senators

Answer: Marian Hossa

Berard made a miraculous comeback 2 years later with the New York Rangers.

13. When captain Daniel Alfredsson retired, who was second in career points with the Senators?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: Alexei Yashin

Alexei Yashin was second with 491 points.

14. What star defenceman left the team prior to the 2006-07 season?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: Zdeno Chara

Zdeno Chara left Ottawa and went to Boston as a free agent.

15. For how many years in a row did the Senators finish in last place in the 1990s?

From Quiz This is Senators Hockey

Answer: 4

After coming dead last for 4 straight years, the Senators finally started to win a significant number of games, coming 15th overall in the 1996/97 season with a record of 31-36-15. Things would only get better from there!

16. At the trade deadline in 2003, the Senators traded Jakub Klepis to Buffalo. Who did the Senators get in return?

From Quiz Ottawa Senators Trades

Answer: Vaclav Varada

Although all three were acquired at trade deadlines, the only one to stay longer than a year was Varada.

17. Who is the longest serving Sen?

From Quiz Sens Mania

Answer: Radek Bonk

Bonk had been on the Senators since the first year they started in 1992, and was still with them in 2004.

18. Who was the first Sens coach?

From Quiz The Senators

Answer: Rick Bowness

Rick coached the Sens for just over 3 seasons before being released for Dave Allison, and then Jaques Martin took over.

19. Who did the Sens get in exchange for Andre Roy a few days before the trade deadline in 2002?

From Quiz The Ottawa Senators

Answer: Juha Ylonen

The trade was with The Tampa Bay Lightning.

20. Which Ottawa Senator won the Calder Trophy for the NHL's best rookie in 1996?

From Quiz Ottawa Senators Hockey Club

Answer: Daniel Alfredsson

Alfredsson was named captain on October 2, 1999.

21. All Senator fans know Daniel Alfredsson scored the goal to send them to the 2007 cup finals, but who got the primary assist?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: Dany Heatley

The goal was pretty much all Alfie. Dany Heatley flipped him a little backhand in the neutral zone to spring him into the defense.

22. Who was Ottawa's general manager in the 2006-07 season?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: John Muckler

Melnyk was the owner, Murray was the coach, and Muckler was the GM.

23. Backup Goaltender Martin Gerber wore which number?

From Quiz Ottawa Senator Numbers

Answer: 29

Gerber was brought in to be the starter for the 2006-07 season, but that was taken over by Ray Emery after Gerber struggled early on.

24. Hometown favorites Todd White and Radek Bonk were traded on draft days. To what teams did they go?

From Quiz Ottawa Senators Trades

Answer: Minnesota and Los Angeles

Each were traded for a draft pick. Shortly after acquiring him, Los Angeles traded Bonk to Montreal with Cristobal Huet (a goalie) for Mathieu Garon (also a goalie).

25. In Bonk's first year he played 42 games. How many points did he have in those games?

From Quiz Sens Mania

Answer: 11

Bonk had 11 points, 3 goals, and 8 assists.

26. What was the name of the Senators home arena in 2003?

From Quiz Ottawa Senators Hockey Club

Answer: Corel Centre

Skyreach, the Saddledome and GM Place are all home to Canadian NHL teams: Edmonton, Calgary and Vancouver, respectively.

27. For a period of time, the line of Alfresson, Spezza, and Heatley was highly prolific at scoring, earning them what nickname due to a promotion regarding when the Senators scored 5 or more goals?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: The Pizza Line

Pizza Pizza had a promotion giving away a free slice of pizza if the Sens scored 5 goals or more. Along with the "Pizza Line", they also were sometimes called the "Cash Line", and were 1st, 2nd, and 3rd in playoff points during the 2006/07 cup run.

28. What place did Ottawa finish in the East in the 2006-07 regular season?

From Quiz Ottawa Senators

Answer: 4th

They finished 4th and played Pittsburgh in the first round. They finished 2nd in their division behind Buffalo.

29. Ex-Senator Todd White wore which number in the 2002-03 season?

From Quiz Ottawa Senator Numbers

Answer: 28

Todd White played in Ottawa before going to the Minnesota Wild.

This is category 1458
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.