FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Cardiff City Quizzes, Trivia and Puzzles
Cardiff City Quizzes, Trivia

Cardiff City Trivia

Cardiff City Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams

Fun Trivia
3 Cardiff City quizzes and 30 Cardiff City trivia questions.
1.
  Cardiff City F.C.    
Multiple Choice
 10 Qns
Cardiff City are a football team from the capital city of Wales who play in the English league system. .
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 13 23
Average
Dizart gold member
Jul 13 23
52 plays
2.
  Bluebirds: Do the Ayatollah!    
Multiple Choice
 10 Qns
Cardiff City has been our "family" club for three generations now. Here is a mixture of questions about them, a bit of history, a bit of myth!
Tough, 10 Qns, huw27, May 08 08
Tough
huw27
204 plays
3.
  Cardiff City FC: The Bluebirds!    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz for any City diehard.
Average, 10 Qns, Bluebirdsboy16, Apr 18 09
Average
Bluebirdsboy16
183 plays
trivia question Quick Question
During their years at Ninian Park, how many times did Cardiff reach the FA Cup final?

From Quiz "Cardiff City FC: The Bluebirds!"





Cardiff City Trivia Questions

1. What year was the club formed?

From Quiz
Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: 1899

The Bluebirds were first formed in 1899 as Riverside FC.

2. When the club was formed in 1899, what were they originally known as?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: Riverside AFC

Formed by local artist Bartley Wilson, Riverside were actually a local cricket team who were looking for something to do to keep fit in the winter. They played cricket, and their first football matches were on Sophia Gardens where Glamorgan County Cricket Club have played for over 40 years.

3. In which year were Cardiff City F.C. formed?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: 1899

Cardiff City were founded in 1899 by members of the Riverside Cricket Club as a way to keep their players fit during the winter months. They used the Riverside name until 1908 when the name Cardiff City was adopted.

4. They changed their name to Cardiff City in 1908. Why had this change been refused to them for the two previous years?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: They didn't play a high enough level of football

King Edward VII invested City status on Cardiff in 1905, and Bartley Wilson immediately sought to change the name from Riverside AFC to Cardiff City. He was refused by the Football Association of Wales as the club didn't play in an organized league. So Wilson entered them for the South Wales Amateur League in 1907, and a year later, the name change was granted.

5. What was the name of Cardiff City's home stadium from 1910 to 2009?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Ninian Park

The club's first home ground was Sophia Gardens. Their new home ground in 1910 was named after Lord Ninian Crichton-Stuart, a local Member of Parliament and philanthropist who acted as guarantor for the money needed to build the new stadium. The record attendance at Ninian Park was 57,893 for a match against Arsenal in 1953. Safety regulations saw the capacity reduced to 22,000 in the early 2000s.

6. Who scored in the 1927 FA Cup final match?

From Quiz Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: Hughie Ferguson

Hughie Ferguson's goal caused controversy as the weak shot slipped under the goalkeepers jersey and into the back of the net.

7. Where did the club nickname "The Bluebirds" come from?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: From a play being performed at the city's New Theatre

"The Blue Bird" is children's play, written by the Belgian playwright Maurice Maeterlinck in 1909. The play was performed in the New Theatre in Cardiff in October 1911. At around this time, newspaper records refer to the club as the Bluebirds. Although the play was only on for less than a week in Cardiff, it received excellent reviews - possibly tied in with the fact that precisely a week after the play left Cardiff, Maeterlinck was awarded the Nobel Prize for Literature. It's the only feasible argument ever put forward for how the nickname came about.

8. In 1927, Cardiff City became the first team to take the FA Cup out of England when they defeated which team in the final at Wembley?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Arsenal

Cardiff City's 1927 FA Cup run saw them defeat Aston Villa, Darlington, Bolton Wanderers and Chelsea, before seeing off Reading in the semi-final at Molineux. In the final at Wembley, on 23rd April, a solitary goal by Scotsman Hugh Ferguson was enough to beat Arsenal and send the trophy to Wales.

9. Cardiff famously won the FA Cup in 1927 - but how had they fared in the same competition two years earlier, in 1925?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: Lost in the Final to Sheffield United

In 1927, Cardiff became the only club ever to take the FA Cup out of England, but many people forget that they almost achieved this two years earlier, in 1925, losing 1-0 to Sheffield United, the goal scored by Fred Tunstall.

10. Two years prior to the 1925 Final, how did Cardiff almost write themselves into the history books?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: Narrowly failed to win the League title

With only one game left, Cardiff found themselves one point ahead of second placed Huddersfield Town. Huddersfield won their game 3-0, meaning that Cardiff City would have to beat Birmingham City to lift their first ever league title. With the scoreline standing at 0-0, Cardiff City were awarded a penalty. Top scorer and Welsh international Len Davies stepped up to take the spot kick, but missed from 12 yards and the game ended up as a 0-0 draw, meaning Cardiff had to settle for 2nd spot on goal average. Although having scored 1 more goal than Huddersfield during the season, Cardiff also conceded 1 more meaning they had a scoring ratio of 1.794 compared with Huddersfield's 1.818 which meant Huddersfield won the First Division championship of the 1923/1924 season by .024 of a goal.

11. In 2009, Cardiff City moved out of their home of the previous 99 years into which brand new stadium?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Cardiff City Stadium

Cardiff City Stadium is the somewhat unimaginative name of Cardiff City's new home ground. The stadium was offically opened with a friendly against Celtic on 22nd July 2009. As well as Cardiff City home games, the stadium is also the regular venue for home games of the Welsh national team. In April 2019, a record crowd of 33,082 attended City's game against Liverpool (F A Premier League).

12. During their years at Ninian Park, how many times did Cardiff reach the FA Cup final?

From Quiz Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: 3

Cardiff City were defeated in 1925 by Sheffield United, before becoming victorious in 1927 over Arsenal.

13. Cardiff City had a surprise run to the final of the F.A. Cup in 2008, where they were eventually beaten by which team?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Portsmouth

Cardiff City were a second tier club in season 2007-08, so weren't among the favourites to win the FA Cup. After knokcing out non-league Chasetown in the 3rd round, they saw off Hereford, Wolves and Middlesbrough to reach the semi-finals, where they faced Barnsley at Wembley. A singe goal by Joe Ledley was enough to see them through to the final, back at Wembley, on 17th May 2008. On the big day, Nwankwo Kanu scored the only goal of the final to take the trophy to Portsmouth.

14. On a certain Liverpool manager's first game in charge of the club in 1959, Cardiff cruised to a 4-0 victory. Who was this manager?

From Quiz Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: Bill Shankly

The managerial legend suffered a heavy defeat in his first game in charge to the mighty Bluebirds.

15. Cardiff City qualified for European competition on many occasions in the 1960s, 70s and 80s. They famously reached the semi finals of the European Cup Winners Cup in season 1967-68, Who beat them in that semi-final?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: Hamburg

Cardiff beat Shamrock Rovers, NAC Breda and Moscow Torpedo to set up the semi- final clash with Hamburg. After drawing 1-1 in Germany, hopes were high for the Welsh side, but a nail biting 2-3 loss at Ninian Park put paid to Cardiff's hopes. Another famous European night came 5 years later, when they beat Real Madrid 1-0 in Cardiff in the First Leg of a quarterfFinal tie, but lost the second leg in Spain 2-0. They have never played Barcelona or Manchester United in Europe.

16. What is Cardiff City's nickname?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: The Bluebirds

Cardiff City's bluebirds nickname dates back to the early 20th century when a play called "The Blue Bird" by Maurice Maeterlinck was performed in the city, and fans linked it with the team's blue shirts. The nickname was an unofficial one until 1959 when the club formally adopted it' Swans is the nickname of Cardiff's local rivals Swansea City; Robins is a nickname of a number of clubs, including Bristol City; Magpies is also the nickname of a number of clubs, including Newcastle United.

17. Who scored the famous goal against Real Madrid in the European Cup Winners Cup at Ninian Park in 1971?

From Quiz Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: Brian Clark

Brian Clark scored the only goal in a 1-0 hard fought victory, this being one of the highlights in Cardiff City's history.

18. Cardiff have played in blue shirts for most of their existence, but they started off playing in very different coloured shirts. What was this esoteric mix?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: Brown and Orange

Brown and Orange - with Orange shorts were the original colours of the club. The mind boggles at how they must have looked. The shirt was "revived" for the FAW Premier competition in the late 1990s, but only made one brief appearance. A limited number of reproduction shirts were produced, but apparently there weren't that many takers.

19. Cardiff City have worn blue shirts throughout most of their history, but controversially changed to what colour between 2012 and 2015 at the behest of their Malaysian owner?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Red

Owner Vincent Tan decided to change the club's shirts from blue to red in a re-branding exercise, with red being regarded as a "lucky" colour in the Far East. This did not go down well with the fans, who demonstrated against the change. He backed down after three seasons and the team reverted to their traditional blue.

20. Former Cardiff City favourite Robert Earnshaw was born in which country?

From Quiz Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: Zambia

Despite playing for Wales at international, Earnshaw was born in Zambia. After the death of his father, his mother moved the family to Wales (he was nine years old).

21. What was the name of the Argentinian player who Cardiff City paid Nantes £15 million for in 2019, only for him to sadly lose his life in a plane crash before he ever played a game for the club?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Emiliano Sala

Emiliano Sala was born in Argentina in 1990 and played his entire career in Europe. Cardiff City paid Nantes, of France, a club record fee of £15 million for him in January 2019. Unfortunately, the Piper Malibu aircraft flying him to Wales disappeared into the English Channel on January 21st, with his body eventually being recovered some weeks later.

22. Who are the Bluebirds' biggest rivals?

From Quiz Cardiff City FC: The Bluebirds!

Answer: Swansea City

The rivalry of Cardiff City and Swansea is considered a local derby, as Birmingham and Aston Villa also is for example.

23. That strange thing those crazy Cardiff fans do, the Ayatollah. A number of myths surround the origin of this weird ritual, but wherever Cardiff play, their fans are seen performing this unique tribute to their heroes. How do you do the "Ayatollah"?

From Quiz Bluebirds: Do the Ayatollah!

Answer: Slap the palms of your hands on your forehead continuously

Many myths abound about the origins of the Ayatollah - some say it's based on an ancient Celtic ritual, others say it's out of respect for a mad fan from times gone by, whilst others think it's something to do with former owner Sam Hamman. It's none of these though. Not many people know the real truth behind it.

24. Brian Clark scored a very famous goal in Cardiff City's history in the 1971 European Cup-Winners Cup quarter final first leg. Who was it against?

From Quiz Cardiff City F.C.

Answer: Real Madrid

Cardiff City qualified for the 1970-71 European Cup-Winners' Cup by virtue of winning the previous season's Welsh Cup. After defeating Pezoporikos of Cyprus and Nantes of France, they were drawn to face the famous Spanish club Real Madrid in the quarter-finals. In front of 47,500 fans in Cardiff, the Welsh club shocked Real in the first leg, with Brian Clark scoring the game's only goal. Sadly for Cardiff, Real won the return leg 2-0 and went through 2-1 on aggregate.

This is category 7248
Last Updated May 18 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.