FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Derby County Quizzes, Trivia and Puzzles
Derby County Quizzes, Trivia

Derby County Trivia

Derby County Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams

Fun Trivia
2 Derby County quizzes and 20 Derby County trivia questions.
1.
  Derby County FC History    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the history of the English Football club Derby County that I have adopted, originally authored by silverginger.
Average, 10 Qns, Dizart, Feb 02 23
Average
Dizart gold member
Feb 02 23
58 plays
2.
  Derby County FC - Goalscorers    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz looks at some Derby County legends, as well as some Obscure players. The questions will relate to landmark goals, as well as general questions about County strikers.
Difficult, 10 Qns, joeflint, Jun 05 09
Difficult
joeflint
195 plays

Derby County Trivia Questions

1. Where did Derby County sign Malcolm Christie from in 1998?

From Quiz
Derby County FC - Goalscorers

Answer: Nuneaton Borough

Malcolm Christie went on to play 116 games for The Rams, scoring 30 goals.

2. In what year were Derby County formed?

From Quiz Derby County FC History

Answer: 1884

Derby County F.C. were founded in 1884 as an offshoot of Derbyshire County Cricket Club, to give their players a sport to play in the winter months. Just four years later, they became one of the 12 original members of the Football League.

3. From which club did Derby County sign Marco Gabbiadini in 1992?

From Quiz Derby County FC - Goalscorers

Answer: Crystal Palace

Marco Gabbiadini went on to play 188 games for The Rams, scoring 50 goals.

4. What was the name of the stadium that was home to Derby County for 102 years between 1895 and 1997?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Baseball Ground

Derby County's first ground on their formation was the Racecourse Ground. In 1895, they moved into the Baseball Ground, which would remain their home stadium for over a century. The record attendance there was 41,826 for a match against Tottenham Hotspur in 1969. In the 1990's, with new ground regulations requiring all-seater stadiums and subsequent reductions in capacity, the club decided to leave their long-time home and move into a new stadium. The last first team fixture at the Baseball Ground was against Arsenal in 1997, although the club's reserve team continued to play there until 2003.

5. What animal, most commonly seen on a farm, is the nickname of Derby County F.C.?

From Quiz Derby County FC History

Answer: The Rams

Derbyshire has a long association with the wool industry, and the county cricket team included a ram on their badge to honour this. When the football team was formed, they also included a ram on their crest, and the nickname stems from this.

6. Derby County lost the first three F.A. Cup finals that they took part in but finally got their hands on the trophy in 1946, defeating which London team in the final at Wembley?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Charlton Athletic

Derby County played in three F.A.Cup finals between 1898 and 1903, losing all three, but fared better in the 1945-46 edition, the first to be held following the end of World War 2. This as the only season that matches, up to and including the quarter finals, were played over two legs. Derby overcame Luton Town, West Bromwich Albion, Brighton and Aston Villa to qualify for the semi-finals. A 4-0 victory over Birmingham City at Maine Road, Manchester, saw them through to the final at Wembley. On 27th April, 1946, 98,000 fans saw them overcome Charlton Athletic 4-1 after extra time to finally lift the famous old trophy.

7. Who finished the 2003-04 season as Derby County's top-scorer?

From Quiz Derby County FC - Goalscorers

Answer: Ian Taylor

Ian Taylor finished the season on 12 goals in all competitions, double the tally of Marcus Tudgay with 6.

8. What colour of shirts have Derby County worn since 1895?

From Quiz Derby County FC History

Answer: White

Derby County first wore white shirts in season 1895-96 and have done so ever since. Black shorts have been worn for the vast majority of seasons since then, with navy blue ones being worn between 1971 and 1989.

9. Who finished the 2005-06 season as Derby County's top-scorer?

From Quiz Derby County FC - Goalscorers

Answer: Inigo Idiakez

Free-kick expert Inigo Idiakez finished the season on 11 goals in all competitions, two ahead of Tommy Smith. Steve Howard & Arturo Lupoli didn't join The Rams until the following season.

10. Which legendary manager took over the reigns at Derby County in May, 1967, leading them to their first top-flight title five years later?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Brian Clough

Brian Clough left Hartlepool United in 1967 to take over as manager at Derby County. The club were languishing in the second division at the time, but by 1969 he had led the into the top division. In season 1971-72, they were in a four-way battle for the championship, and saw off Leeds United, Liverpool and Manchester City by a single point. Unfortunately for Derby, Clough had ongoing problems with the club's directors, and left in September 1973. Ironically, he would then go on to even greater things with Derby's fiercest rivals, Nottingham Forest.

11. Which Derby County player had the honour of scoring the first Premier League goal of the year 2000?

From Quiz Derby County FC - Goalscorers

Answer: Branko Strupar

The goal came in the 2nd minute against Watford on 3rd January 2000.

12. Which Derby County player took over the reigns as manager in 1973, leading them to a second league title in 1975?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Dave Mackay

Dave Mackay was a Scottish internationalist who had won a number of honours with Heart of Midlothian and Tottenham Hotspur before Brian Clough signed him for Derby County in 1968. He retired from playing before the 1971-72 title winning season to become manager of Swindon Town and then Nottingham Forest. When Clough left Derby in 1973, Mackay replaced him in the manager's seat. In season 1974-75, he led them to the title, two points ahead of Liverpool and Ipswich Town.

13. August 1997: which Derby County player initially scored the first Premier League goal at Pride Park, but missed out on the honour after the game vs. Wimbledon was abandoned due to floodlight failure?

From Quiz Derby County FC - Goalscorers

Answer: Ashley Ward

Stefano Eranio went on to score the first Premier League goal at Pride Park. However, Ashley Ward still claims the honour of scoring the final Rams first- team goal at the Baseball Ground.

14. In 1976, Derby County set a new record for their biggest win with a 12-0 victory over which Irish club in a UEFA Cup tie?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Finn Harps

Finn Harps are a club based in the town of Ballybofey in County Donegal. As a part-time club, they were obviously going to be underdogs against a Derby County team which had finished fourth in the English First Division in season 1975-76. Their worst nightmares were realised when Derby scored a round dozen against them in the first leg, with Kevin Hector netting five times. To rub further salt in their wounds, Derby won the second leg in Ireland 4-1 for for a 16-1 aggregate scoreline.

15. Which player scored a club record 332 goals for Derby County in two spells for the club between 1891 and 1913?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Steve Bloomer

Steve Bloomer signed for Derby County as a teenager and scored 273 goals in 419 games before being transferred to Middlesbrough in 1906. He continued to score regularly for 'Boro before returning to Derby in 1910. After scoring another 59 goals for County, he retired in 1913 at the age of 40. On the international front, Bloomer scored 28 times in 23 appearances for England.

16. What was Dean Saunders' regular shirt number, whilst playing for The Rams (1988-1991)?

From Quiz Derby County FC - Goalscorers

Answer: 8

Liverpool paid a fee of £2.9m for Dean Saunders; at the time this was an English Club to English Club transfer record.

17. What is the name of the all-seater stadium that Derby County moved into in 1997?

From Quiz Derby County FC History

Answer: Pride Park

Following the Taylor Report which followed the 1989 Hillsborough Disaster, leading clubs in England had to make their stadiums all-seater, with a resultant decrease in capacity, so Derby County decided that their best option was to move into a new stadium. Construction on Pride Park began in November, 1995, and the first match there took place in August, 1997, a friendly match against Italian club Sampdoria. The official capacity of the new ground was 33,597, with a new club record crowd of 33,378 for the stadium turning up for a game against Liverpool in March, 2000.

This is category 8128
Last Updated May 18 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.