FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Stoke City Quizzes, Trivia and Puzzles
Stoke City Quizzes, Trivia

Stoke City Trivia

Stoke City Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams

Fun Trivia
www.stokecityfc.com
3 Stoke City quizzes and 30 Stoke City trivia questions.
1.
  Stoke City F.C.    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the soccer team from the Midlands county of Staffordshire.
Average, 10 Qns, Dizart, Dec 03 21
Average
Dizart gold member
Dec 03 21
131 plays
2.
  The Potters' Premier League Debut    
Multiple Choice
 10 Qns
10 questions on Stoke City FC's return to top flight football and its first season in the FA Premier League.
Average, 10 Qns, Owd_Potter, Aug 06 12
Average
Owd_Potter
157 plays
3.
  Stoke City's Glory Years    
Multiple Choice
 10 Qns
Some people might think that this is a joke title, but Stoke had a comparatively successful period in the early 70s, so here's some questions about it.
Average, 10 Qns, Plumbus, Jul 30 04
Average
Plumbus gold member
324 plays
trivia question Quick Question
In which year did Stoke City gain promotion to the Premier League?

From Quiz "The Potters' Premier League Debut"





Stoke City Trivia Questions

1. Stoke City F.C. were formed in either 1863 or 1868 (historians can't agree to which). What was their name in those early days?

From Quiz
Stoke City F.C.

Answer: Stoke Ramblers

There is some dispute to the actual year of the club's foundation, with 1863 or 1868 both being claimed by various historians, but what is known is that their birth name was Stoke Ramblers, and they were founded by former pupils of Charterhouse School. The Ramblers suffix was dropped in 1878, and the club was simply Stoke F.C., until City was added in 1925.

2. In which year did Stoke City gain promotion to the Premier League?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: 2008

The Potters achieved promotion to the Premier League with a 0-0 home draw against Leicester City on 4th May 2008, the last day of the 2007-08 season, prompting a pitch invasion by 15,000 jubilant fans. They finished second in the Football League Championship behind West Browmwich Albion.

3. What was the only major trophy that Stoke City had won in the 20th century?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: The League Cup

Stoke won The League Cup in 1972, beating Chelsea 2-1.

4. Stoke F.C. were one of the founding members of the Football League, in which year?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: 1888

The Football League was founded by twelve clubs in 1888. Stoke F.C. were one of those teams, and they finished in last place with just 12 points from their 22 matches. The following season they finished bottom again and failed to be re-elected to the league; fortunately, after one season in the Football Alliance, they regained their place in the Football League.

5. Upon promotion into the Premier League for the first time, for how many years had Stoke City been absent from the top flight of English football?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: 23

Stoke City were relegated from the old 1st Division in 1985 after finishing in last place with a meagre 17 points. Stoke City were one of the 12 foundation members of the Football League back in 1888.

6. In winning The League Cup in 1972, George Eastham scored the winning goal. Who scored Stoke's first goal?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: Terry Conroy

Stoke's flame-haired Irish winger headed in Stoke's first goal from a George Eastham assist only 5 minutes from the kick-off.

7. When they won promotion to the Premier League for the first time, which two other Championship teams also gained promotion to the Premier League?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: Hull City & West Bromwich Albion

WBA finished first, Stoke were second, and Hull were third (they won the pay-offs between the four teams finshing 3rd to 6th). WBA were immediately relegated at the end of the 2008-09 season, Hull (who also made their debut appearance in the Premier League) survived by the skin of their teeth with a draw in their second last game of the 2008-09 season, but went down the following year. Sunderland and Derby County gained promotion into Premier League in 2007, Wolves, Birmingham and Burnley in 2009, Blackpool in 2010.

8. What nickname, which refers to a local industry, is the official moniker of Stoke City F.C.?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: The Potters

Stoke, and the surrounding district, is known as "The Potteries" due to the local ceramic industry. "The Potters" was an obvious nickname acquired by the football team.

9. Who were trotted out as Stoke's first Premier League opponents?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: Bolton Wanderers

Bolton Wanderers, nicknamed the Trotters, were at home and won 3-1.

10. Who did Stoke play in the first round of the UEFA Cup in 1972?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: Kaiserslautern

Stoke lost 5-3 on aggregate against the then little known German side.

11. Which famous player, although perhaps better known for his FA Cup exploits with Blackpool, both started and finished his career with Stoke City, and has a statue dedicated to him outside the club's new stadium?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: Stanley Matthews

Stanley Matthews was born in the Potteries, and made his Stoke City debut in 1932 aged 17. After a 15-year stint, which was interrupted by the Second World War, he moved to Blackpool in 1947, and helped them win the FA Cup final against Bolton in 1953, in what has become known as the "Matthews Final". He returned to Stoke in 1961, and played his final league game for them in 1965 at the age of 50.

12. What 'knee jerk' reaction was precipitated by Stoke's loss in their very first Premier League game?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: A Bookmaker paid out early on bets that Stoke City would be relegated.

Despite being widely tipped by football pundits to be relegated, Stoke City comfortably survived their first season. Following their first defeat the Potters rallied to finish the season in 12th place, leaving bookmakers Paddy Power to rue their rash early judgement.

13. What colour of shirts were adopted by Stoke in 1908, and has been their first-choice strip every season since?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: Red & White Stripes

Stoke City have worn shirts of red and white vertical stripes for over 100 years. Apart from the occasional dalliance with red shorts, they have worn white shorts almost continuously since 1908.

14. Who scored Stoke City's first Premier League goal?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: Ricardo Fuller

Ricardo Fuller secured his place in Potters' history with Stoke's first Premier League goal, away at Bolton Wanderers. Ricardo went on to finish the season as Stoke's top scorer with 11 goals.

15. Stoke lost to which same team in two consecutive FA Cup semi-finals, in 1971 and 1972.

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: Arsenal

Arsenal were certainly Stoke's bogey team in the cup, beating Stoke 2-0 in a replay in 1971 and then 2-1 in 1972.

16. In 1972, Stoke City won their first major trophy, beating which team at Wembley to lift the Football League Cup?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: Chelsea

Stoke City's route to Wembley included a fourth round tie with Manchester United which went to two replays. The semi-final with West Ham ended level after two legs and also took two replays to sort out. Stoke were underdogs against Chelsea in the final on March 4th, 1972, but goals from Terry Conroy and George Eastham helped them to a 2-1 victory in front of 97,852 fans.

17. Stoke's first Premier League win was achieved against which team?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: Aston Villa

Stoke's second Premier League (and first home game) was against Aston Villa, which Stoke won 3-2. The win was secured by a last minute Rory Delap long throw converted by Mamady Sidibe.

18. Which famous Alan joined Stoke in 1974?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: Hudson

Stoke pulled off a major coup when they persuaded Alan Hudson to join them from Chelsea. They also tried to get Peter Osgood from Chelsea's sell-off of their early 70s team but he chose Southampton instead.

19. Which team's unbeaten 29-match run was ended with a 3-2 defeat by Stoke in 1974?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: Leeds United

Although Bremner put Leeds 2-0 up, Stoke equalised through Pejic and Hudson before Denis Smith grabbed the winner. Leeds still went on to win the title.

20. After 23 seasons in the lower tiers of English football, Stoke City won promotion to the Premier League in 2008 under the leadership of which manager?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: Tony Pulis

Tony Pulis had an earlier stint as manager of Stoke City between 2002 and 2005 before being sacked. After a single season with Plymouth Argyle, he was reappointed by Stoke in 2006. In season 2007/08, he led them to second place in the Championship, thus securing promotion to the Premier League. He defied expectations by keeping them there for the next five years before leaving the club "by mutual consent" in 2013.

21. Who scored the first Premier League goal at Stoke's Britannia Stadium home ground?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: Liam Lawrence (Stoke City)

Liam wrote his name in the Potters' history books with a 30th minute penalty against Aston Villa. He also achieved another ignominious mention by subsequently missing much of the season through an injured ankle sustained tripping over his dog! John Carew scored Villa's equaliser in a thrilling match vs. Aston Villa which the Potters won 3-2. Gretar Steinsson scored the first goal that Stoke conceded in the Premier League, away at Bolton, and Ricardo Fuller achieved legend status at Stoke scoring the Potter's first Premier League goal, also at Bolton.

22. Whose career ended in a car accident on 22nd October, 1972?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: Gordon Banks

Banks was the top goalkeeper in the world at the time. He lost an eye in the crash and never played competitive football again.

23. In 2011, Stoke City reached the final of the FA Cup for the first time. Which team denied them on the day, winning the cup with a solitary goal?

From Quiz Stoke City F.C.

Answer: Manchester City

Stoke City eliminated Cardiff City, Wolves, Brighton, West Ham and Bolton to reach their first FA Cup final. Their opponents on May 14th, 2001, were Manchester City, who began the match as strong favourites. Stoke managed to keep their opponents at bay until the 74th minute, when Yaya Toure scored the only goal of the game. Stoke's consolation was a place in the 2011/12 UEFA Europa League, where they reached the round of 32 before losing to Valencia of Spain.

24. Whose long throw, creating fear in opposing team defences, became a primary weapon in Stoke's debut season?

From Quiz The Potters' Premier League Debut

Answer: Rory Delap

The 'Delap' became a hallmark of Stoke's debut Premier League campaign. The fast and flat throw into opposition penalty area often from 30 yards or more created seven out of Stoke's first 13 Premier League goals and introduced a new term, 'doing a Delap', into the football commentator's lexicon.

25. What dramatic event happened in January 1976, causing the break-up of the Stoke team of the early 70s?

From Quiz Stoke City's Glory Years

Answer: The Butler Street Stand's roof was blown off in a gale.

Lack of adequate insurance meant that Stoke had to sell many of their better players to pay for the repairs.

This is category 7316
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.