FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Saint The Quizzes, Trivia and Puzzles
Saint The Quizzes, Trivia

The Saint Trivia

The Saint Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television Q-T

Fun Trivia
2 The Saint quizzes and 20 The Saint trivia questions.
1.
  The Saint On T.V.    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz relates to "The Saint" as depicted by Roger Moore playing the role of Simon Templar in the 1960s television adaptation of the novels by Leslie Charteris.
Tough, 10 Qns, Simon_Templar, Feb 20 07
Tough
Simon_Templar
335 plays
2.
  "The Saint": on T.V.: Plot Synopsis    
Multiple Choice
 10 Qns
You will see a synopsis of episodes from "The Saint", a 1960s television series starring Roger Moore as Simon Templar. Simply identify the title of the episode.
Difficult, 10 Qns, Simon_Templar, Feb 20 07
Difficult
Simon_Templar
226 plays

The Saint Trivia Questions

1. In which year was the first "Saint" episode screened on television (U.K.).

From Quiz
The Saint On T.V.

Answer: 1962

The first episode, "The Talented Husband", was first screened in the U.K. on 4 October 1962. It featured Shirley Eaton who you may recall was the girl who was painted gold in the Bond movie "Goldfinger".

2. I.T.C. who produced the show finally won sponsorship by way of a supplied vehicle for Simon Templar from Volvo in the form of the rather sexy Volvo P1800. Which British motor manufacturer turned down this great opportunity to showcase their product?

From Quiz The Saint On T.V.

Answer: Jaguar

Jaguar stubbornly refused to support the show by providing a Jaguar XK-E. This was a decision they later confessed to regretting and which they rectified in the 1970s with "The Return Of The Saint" series starring Ian Ogilvy. Volvo, on the other hand, supplied the first of five P1800 vehicles within a week of receiving the request from Roger Moore himself.

3. Chief Inspector Claud Eustace Teal was the gumshoe of Scotland Yard who was forever endeavouring, and of course failing, to put Simon Templar behind bars. Who played the officer in the television series?

From Quiz The Saint On T.V.

Answer: Ivor Dean

Charles Victor played Teal in the film "The Saint's Girl Friday" - 1953. Jonathan Hale played the American version of Teal, Inspector Henry Fernack, in several 1930s Saint movies. Gordon Mc'Leod played Teal in three films namely: "The Saint in London" - 1939, "The Saint's Vacation" - 1941 and "The Saint Meets the Tiger" - 1943. Ivor Dean was therefore that stalwart gumshoe we seek from the t.v. series.

4. Set in London. "The Saint" discovers that his friend, a government official, is being blackmailed by a man known by a poisonous moniker. By what name was this arch villain known which leant itself to the episode title?

From Quiz "The Saint": on T.V.: Plot Synopsis

Answer: "The Scorpion"

"The Scorpion" was published as a short story in "The Saint Versus Scotland Yard" in 1932. The 1964 television episode featured the baby faced Dudley Sutton as the arch villain who was almost unrecognisable as "Tinker" in the much later series "Lovejoy". Incidentally Geoffrey Bayldon (Catweazle) featured in this episode as did a young Nyree Dawn Porter playing a blonde extortionist.

5. Simon takes on the identity of a Russian secret police chief. He works with distrust alongside Colonel Smolenko (Mary Peach) to discover who is killing off intelligence agents with novel methods.

From Quiz "The Saint": on T.V.: Plot Synopsis

Answer: "The Gadget Lovers"

Bert Kwouk (Colonel Wing) made an early appearance in this 1967 episode. The author of the work was disgusted by this screen adaptation and commented "how could a large bunch of Chinese men take over and inhabit a Swiss monastery without being noticed by any of the villagers? I wouldn't dare to leave such a hole unplugged in a book".

6. Lord Lew Grade, then Head of A.T.V. agreed to, and signed off a budget for, the first 26 episodes of "The Saint". What was the average production budget (pounds sterling) per episode? (Bear in mind this was 1962.)

From Quiz The Saint On T.V.

Answer: £30,000 (circa $58,750 U.S.)

The production team had originally approached competitor Rediffusion to finance and host the series. They baulked at the £15,000 (circa $29,000 U.S.) budget per episode. Lord Lew Grade was so impressed with the project that he doubled the budget to £30,000 (circa $58,750 U.S.).

7. Set in Wales. Probably the most outrageous "Saint" story put to the small screen in which our hero battles mad scientists and giant ants who are destined to take over the world.

From Quiz "The Saint": on T.V.: Plot Synopsis

Answer: "The House on Dragons Rock"

A 1968 episode of a short story "The Man Who Liked Ants" which appeared in "The Happy Highwayman" in 1939. Remarkably the normally highly critical author, Leslie Charteris, gave this screen adaptation of his work a huge thumbs up. Annette Andre ("Randall and Hopkirk Deceased") and Talfyn Thomas ("Dad's Army") feature.

8. Simon experiences that a corrupt American attorney's clients escape conviction at court everytime that he defends them. Thus he applies himself to turning the tables on the ungodly attorney Carlton Rood (David Bauer).

From Quiz "The Saint": on T.V.: Plot Synopsis

Answer: "The Element of Doubt"

Set in America. This 1959 short story was published in "The Saint To The Rescue" before hitting the small screen in 1962. Despite breaking so many laws himself in the cause of what he deemed to be justice, he took such a dislike to corrupt practioners of the law, such as Carlton Rood, that he felt honour bound to remove them from the public domain of life.

9. Who bought and still owns the television rights to "The Saint" and was producer of many of the television episodes?

From Quiz The Saint On T.V.

Answer: Robert S. Baker

Robert S. Baker spent a week in America negotiating for the rights with author Leslie Charteris who was a proud and staunch defender of "The Saint" character he had created. Surprisingly he won the deal and subsequently teamed up with Sir Lew Grade to produce the show. It was Baker's idea to relaunch with the "Return of the Saint" television series. Harry W. Junkin was a script editor who converted the novels to television. It's true that Roger Moore directed some of the later episodes. However, he made a failed attempt to buy the rights and never actually owned them.

10. Place the only four television featured "Saints" in chronological sequence of appearance.

From Quiz The Saint On T.V.

Answer: Roger Moore, Ian Ogilvy, Andrew Clarke, Simon Dutton

Roger Moore 1962 - 1969 Ian Ogilvy 1979 Andrew Clarke 1987 Simon Dutton 1989

11. Which English town provided the studios and backlot to so many episodes. N.B. a "backlot" is an outdoor area next to studios used for external shoots.

From Quiz The Saint On T.V.

Answer: Borehamwood

The backlot at Borehamwood could be converted to double as anywhere from Berlin to Hong Kong to Spain. New shutters, signage, a quick paint job and the odd pile of sand could work wonders!

This is category 16261
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.