FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
LOTR Return of the King Quizzes, Trivia and Puzzles
LOTR Return of the King Quizzes, Trivia

LOTR: Return of the King Trivia

LOTR: Return of the King Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings Games

Fun Trivia
5 quizzes and 50 trivia questions.
1.
  LOTR: Return of the King    
Multiple Choice
 10 Qns
For those who have not played this game, this is one of the greatest games to have ever been created. Take the quiz to see what you are up against.
Average, 10 Qns, pulsehawk50, Jun 16 07
Average
pulsehawk50
2931 plays
2.
  Lord Of The Rings    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the best game of its kind! It's on "The Lord Of The Rings, Return Of The King". Enjoy!
Average, 10 Qns, jmmowels, Jun 16 07
Average
jmmowels
2485 plays
3.
  Lord of the Rings The Return of the King    
Multiple Choice
 10 Qns
"The Lord of the Rings: The Return of the King" video game for Xbox is one of the greatest video games that I have ever played. I hope you have played it and enjoyed it as much as I did. There are some questions about interviews in the game.
Tough, 10 Qns, ShadowandFlame, Jun 16 07
Tough
ShadowandFlame
954 plays
4.
  Return of the King    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the best video game ever! Unlike all my other quizzes this will be harder, unless you play as much as I do. This game is for the PS2.
Tough, 10 Qns, swordweilder, Mar 23 12
Tough
swordweilder
744 plays
5.
  "The Lord of the Rings The Return of the King" II    
Multiple Choice
 10 Qns
Well I love that XBOX game so much that I just had to make another one. I hope you liked the last one I made. Once again, this quiz is specific towards everything. Good Luck.
Very Difficult, 10 Qns, ShadowandFlame, Feb 16 08
Very Difficult
ShadowandFlame
412 plays
trivia question Quick Question
How many types of Gandalf's does Sir Ian McKellen identify in his interview?

From Quiz "Lord of the Rings The Return of the King"




Related Topics
  Return of the King [Movies] (16 quizzes)

  The Return of the King [Literature] (16 quizzes)


LOTR: Return of the King Trivia Questions

1. In the first level with Gandalf, when it's like an introduction, how many urk-hai do you kill after Legolas jumps down the rope and you are about to help Aragorn clear the causeway?

From Quiz
Return of the King

Answer: Four

After you climb the ladder, you have to use ranged shots to kill urk-hai then Legolas says "We can not wait, to Aragorn." Then he leaves you, and before you follow him to help Aragorn you have to kill four urk-hai.

2. Of all the hobbit gamers, which hobbit actor is the best at video games?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Elijah Wood

In the video clip 'Hobbits on Gaming', both Dominic and Billy say that Elijah is the best gamer. Sean Astin doesn't even play video games, except for when he was doing the voice of Sam in this game. Dominic and Billy are about the same in skill, but they both deny it and say that they are better than the other.

3. How many different paths can you choose to play on the game?

From Quiz LOTR: Return of the King

Answer: 3

They are the Path of the Hobbits, the Path of the Wizard, and the Path of the King.

4. Who's available to play in "The Path Of The King" at the start of the game?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Aragorn, Legolas and Gimli

It's the path of Aragorn, Legolas and Gimli. King Theoden Is never available in any paths, Gandalf is on the "Path of the Wizard" and Sam is on the "Path of the Hobbits".

5. When Gandalf goes to help the Ents for the first time in the level "Road to Isengard" what does he say when he is halfway down the slope to lead him to the Ents?

From Quiz Return of the King

Answer: "Saruman, the trees of Fangorn have awoken."

Right after you reach the save point Gandalf is about half way down when he says this. Then, a couple of orcs come and attack you.

6. What is Gandalf's very first mission in the game?

From Quiz LOTR: Return of the King

Answer: Helm's Deep

You had 3 chances to play at Helm's Deep in the last game. Now, you have a chance with Gandalf as the very first level in the game as well.

7. In the second level of the Hobbits path, what monster does Sam fight at the end?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Shelob

He fights the giant spider "Shelob".

8. What is the substitute for ranged Easterling Warriors in the Palantir of Sauron?

From Quiz "The Lord of the Rings The Return of the King" II

Answer: Orc Archers of Minas Morgul

Strange that Easterlings never had any ranged attackers. The small orcs which are the ones from Minas Morgul are their substitutes. Uruk-Hai Archers shoot for themselves in that level, and the Orcs of Barad-Ur (aka the bigger orcs) are in the Palantir of Saruman along with the Undead.

9. Who narrates "Escape from Osgiliath"?

From Quiz Return of the King

Answer: No one

In "Escape for Osgiliath" no one narrates, but Gollum may say a few words or the fighters may give warnings. There is not much talking in this one but sometimes the soldiers say useful things like watch out when they attack by the nazgul or bombs.

10. During The Road to Isengard, you hear the voice of which important character throughout the level as you play?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Saruman the White

Saruman speaks to you throughout the level taunting you and insulting you. He says "Those trees are an ancient madness. They require burning before they destroy all who live near them." He also says "Burn them all I say, good riddance."

11. How do you break shields of some enemies without upgrades?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Fierce Attack

You break shields by using Fierce Attack.

12. In the first level "The Path of the Dead", when does it change from movie to animation?

From Quiz Return of the King

Answer: When they reach the door

Legolas reads the inscription on the door to enter and while he is reading they are in animated form. They stay like this until the end and then they switch to movie again.

13. The Warrior Bane is a combo that will instantly kill what type of enemy?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Easterling

The Warrior Bane will instantly kill an Easterling and is especially effective in the Pellenor Fields level, and in the Palantir of Sauron level. At the Black Gate, one should probably avoid it because the Easterlings don't attack you. They go for everyone else.

14. Who uses an Axe?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Gimli

Gimli uses the Axe, Legolas uses the Double Swords, Aragorn uses the Kings Sword and Sam uses a normal Sword.

15. How many game levels have voices in the background?

From Quiz "The Lord of the Rings The Return of the King" II

Answer: Three

The levels that have background voices are The Road to Isengard, Shelob's Lair, and Cirith Ungol. Saruman speaks in the background of The Road to Isengard. Frodo begs Sam to find him and save him in Shelob's Lair, and Gandalf speaks in the background in Cirith Ungol after you have killed 85 Orcs telling you that Frodo is being held in the tower and that you must get to him while Sauron's forces are at war with each other. In all the other levels with voices that are not yours, the enemy is attacking you or the others saying it when it is said so it is therefore implied that they are the ones saying it.

16. How many types of Gandalf's does Sir Ian McKellen identify in his interview?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Four

Sir Ian mentions four types of Gandalfs. There is him as the actor of Gandalf. Then there is his stunt double who does the fighting and the riding. Then there is the digitalized Gandalf who is sometimes seen amongst the battles from far away. Then there is the Gandalf of this game.

17. Who or what is the boss of the Pelennor Fields level?

From Quiz LOTR: Return of the King

Answer: The Witch-King

The Witch-King is flying above Eowyn and Merry and you have to shoot arrows at him in order to kill him.

18. What is the name of the field that is outside Minas Tirith?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Pelennor Field

The big battle by Minas Tirith is on the Pellenor Fields. It looks like the battle is lost until the Rohirriam people come, then the Easterlings come and the battle turns, but Aragorn comes with the dead and takes the battle.

19. What is the cheat for more health?

From Quiz Return of the King

Answer: Square, square, circle, circle

In the list of cheats the one for more health is Square, square, circle, circle. You can get these cheats by unlocking them once all the levels are done (not including the secret levels). Also to get the cheats you have to be at a certain experience level to unlock it.

20. In Minas Tirith Courtyard, the Trolls come in through the gate after how many women have evacuated?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: 150

The remaining 50 escapes take a while because of the trolls. You must evacuate 200 women to finish the game. The women will evacuate on their own, but you should just survive and kill the trolls and heavy uruk bosses.

21. In the level "The King of the Dead", after defeating the king of the dead the cave starts collapsing. How many rounds of enemies do you encounter?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Three

While the cave is collapsing you have to destroy three rounds of enemies to get through.

22. How many creatures do you kill altogether in "The Palantir of Saruman"?

From Quiz Return of the King

Answer: 228

All the orcs, spiders, cave trolls, and creatures you kill add up to 228. There are twenty different stages you have to beat to beat the whole level. They make you kill all the creatures in each stage and therefore it adds up to 228.

23. Faramir's style of combat is very similar to that of which other important "Lord of the Rings" character in the game?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Aragorn

The only difference between Aragorn and Faramir is that Aragorn has a more powerful sword and Faramir is a better archer. Other than that, they are the exact same in their moves and they even look alike.

24. What is Gandalf's special ability?

From Quiz LOTR: Return of the King

Answer: a magical shield

All of the characters have a special ability, but it only lasts a short time, so buy upgrades.

25. In "Minas Tirith Roof Top" how many spots are there where the ladders are?

From Quiz Return of the King

Answer: Eight

There are two on the far left, four surrounding the middle square, and two on the far right. You have to knock these over so that the orcs don't take control. HINT: When you have to get to the other side really quickly and you don't want to go through all those orcs you can jump down one of the ladders and get to the other side by going along the ledge.

26. The Palantir of Saruman and Sauron is the same type of bonus level as what level in the game "Lord of the Rings: The Two Towers"?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Tower of Orthanc

The Tower of Orthanc, The Palantir of Saruman and Sauron are the exact same type of level because they each have 20 waves of enemies that get harder each wave. Your objective is to survive. I still find the Palantir of Sauron to be a suicide mission and I could never beat it without cheating. Without cheating, I got to wave 15 and then I died. Not bad huh?

27. What is Sam's special ability?

From Quiz Lord Of The Rings

Answer: Invisibility

He gets Invisibility from his Elven cloak.

28. Which level do the small trolls make their only apperance?

From Quiz "The Lord of the Rings The Return of the King" II

Answer: Palantir of Saruman

Escape from Osgilliath and The Black Gate suprisingly have no trolls. Minas Tirith Courtyard may have the most trolls, but they are all huge. There is one stage in the Palantir of Saruman where the trolls that walk around are just a little bit taller than someone like Aragorn and they only strike if you are near them and otherwise just keep walking while the spiders attack you.

29. In "Road to Isengard" how many towers do you destroy before you get to the bridge?

From Quiz Return of the King

Answer: Five

While you are going to the bridge you have to blast the towers and some orcs may try to stop you. They will fire arrows, but you have to fight through them.

30. Of all the fun pranks you can pull on the orcs in Cirith Ungol, which is the most effective, will kill the most, and immediately get you into a perfect mode?

From Quiz Lord of the Rings The Return of the King

Answer: Cutting the Lantern Rope

Cutting the Lamp Rope will bring the huge and heavy lantern at the top of the room down onto all the orcs that are fighting each other in that room. It will give you an automatic perfect mode, and then orcs will come up the stairs to kill you. Just dump the burning oil on them and you will get perfects on that too.

This is category 16697
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.