FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Portal Quizzes, Trivia and Puzzles
Portal Quizzes, Trivia

Portal Trivia

Portal Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Portal

Fun Trivia
5 Portal quizzes and 50 Portal trivia questions.
1.
  You're Not Even Going the Right Way...   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Along with the gravity-defying test chambers and the bleak environment, the dark humour prevalent throughout the game makes "Portal" (PC & 360) a success. Can you remember some of the disconcerting, yet bizarre, quotes made by the omniscient GLaDOS?
Difficult, 10 Qns, eburge, Apr 24 13
Difficult
eburge gold member
599 plays
2.
  Your Weighted Companion Cube and You!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The cake is a lie, but the Weighted Companion Cube is forever. Can you remember facts about your beloved, sole companion in "Portal" for the Xbox 360? This game was part of "The Orange Box" and is also playable on the PC. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Apr 24 13
Average
kyleisalive editor
617 plays
3.
  Thinking With Portals    
Multiple Choice
 10 Qns
"Portal" for the PC, PS3 and the Xbox 360 as part of "The Orange Box" is a brilliant adventure/puzzle game developed by Valve Corporation. What do you remember about this challenging game?
Average, 10 Qns, Daaanieeel, Apr 24 13
Average
Daaanieeel
231 plays
4.
  "Portal"    
Multiple Choice
 10 Qns
This game for the Xbox 360 combines a fiendishly clever series of puzzles with a wicked sense of humor. Try this quiz on the oddest game of the "Orange Box" disc. Thanks and I hope you enjoy.
Easier, 10 Qns, neon000, Apr 24 13
Easier
neon000 gold member
1343 plays
5.
  The Aperture Science Enrichment Center Assessment    
Multiple Choice
 10 Qns
At the Enrichment Center, we hope that you will utilize your knowledge of "Portal" for the Xbox 360 in this absolutely necessary quiz. Thank you!
Average, 10 Qns, pootgoop, Apr 24 13
Average
pootgoop
575 plays
trivia question Quick Question
At the end of Test Chamber 16, what does GLaDOS say "is a real place where you will be sent at the first sign of defiance"?

From Quiz "Thinking With Portals"





Portal Trivia Questions

1. In "Portal", players manoeuvre around test chambers by shooting portals on walls. One portal transports the player to the other portal. What is the name of the character which players play as?

From Quiz
Thinking With Portals

Answer: Chell

Chell never talks as the developers decided the game would be more humorous if she didn't. She only wears an orange jumpsuit throughout the game, as well as bare feet with mechanical heel springs so she doesn't injure herself when landing from a high jump. It seems that she was tested on as a result of Aperture Science's bring-your-daughter-to-work day, as a quote from GLaDOS implies.

2. "Momentum, a function of mass and velocity, is conserved between portals. In layman's terms, speedy thing goes in, speedy thing comes out." Which test chamber is this heard in?

From Quiz You're Not Even Going the Right Way...

Answer: Test Chamber 10

Test Chamber 10, GLaDOS made the point of mentioning how "a portal affects forward momentum, or to be more precise, how it does not." In the final momentum jump, GLaDOS expresses her enjoyment in the only way a talking piece of machinery can - a simple "Weeeeeeeeeeeeeeeee!"

3. What is the correct abbreviation for the real name of the "Portal" Gun?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: ASHPD

ASHPD stands for Aperture Science Handheld Portal Device and it is your main tool throughout all of "Portal". It is also used as your source of protection and as a weapon.

4. In this game, your character is armed with a unique type of weapon. What do you do with it?

From Quiz "Portal"

Answer: Blast holes in walls

The ovals you open are doors into other rooms. This is the source of the game's title, "Portal."

5. What is the title of the song in the credits?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: Still Alive

This funny song is sung at the end of "Portal" by GLaDOS. GLaDOS is the main antagonist of the game.

6. A computerized voice plays in the background at the beginning of each section. What does it tell you?

From Quiz "Portal"

Answer: The task you are supposed to do

The voice reads very funny instructions. It may reappear periodically during each section.

7. In Test Chamber 17, the player comes across the Weighted Companion Cube. According to GLaDOS, what will the Weighted Companion Cube never threaten to do to you?

From Quiz Thinking With Portals

Answer: Stab you

GLaDOS in Test Chamber 17: "The Enrichment Center reminds you that the Weighted Companion Cube will never threaten to stab you and, in fact, cannot speak. In the event that the Weighted Companion Cube does speak, the Enrichment Center urges you to disregard its advice." The Weighted Companion Cube looks exactly like a normal Aperture Science Weighted Storage Cube, but it has a pink love heart on each side and glows pink. Players are meant to become "attached to it" despite the fact it does not speak. It accompanies you throughout Test Chamber 17 before the player has to drop it in to an Aperture Science Emergency Intelligence Incinerator. The Weighted Companion Cube was popular with gamers and has been made in to a plush toy and fluffy dice for cars, among other merchandise.

8. What color jumpsuit does the main character wear?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: Orange

Chell is the main player controlled character of the "Portal". Although Chell is the main character, she has no dialogue throughout the entire game.

9. The Weighted Companion Cube is first found in which level?

From Quiz Your Weighted Companion Cube and You!

Answer: Level 17

Sadly, of the nineteen testing areas of Aperture Science Enrichment Center, Level 17 is the first in which you may fraternize with your new-found friend; the Weighted Companion Cube. Despite this, however, Aperture Science Enrichment Center will be pleased to inform you that you will be provided with numerous Aperture Science Weighted Storage Cubes that will be placed at your disposal in many of the preceding levels of testing. As noted, the distinguishing trait between these different cubes is the logo placed upon them, so upon arriving at Level 17, you will most definitely notice a change in the overall appearance and demeanor of your cube...particularly in its companionship.

10. In which Test Chamber does the player first receive the Aperture Science Handheld Portal Device, which at first only shoots blue portals?

From Quiz Thinking With Portals

Answer: Test Chamber 2

In the first Test Chamber, the player walks through portals which were already created. In Test Chamber 2, they receive the Aperture Science Handheld Portal Device (or just the portal gun). At first, it only shoots the blue portal, which links to orange portals already created. The player gets the Dual Portal Device, which shoots the orange portal as well, in Test Chamber 11.

11. What can you donate one or more of to the Aperture Science Self Esteem Fund for Girls, according to GLaDOS?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: organs

This is said by GLaDOS in one of the test chambers. Her witty comments provide comic relief for the player.

12. What is the name of the voice that addresses you on the announcement system?

From Quiz "Portal"

Answer: GLaDOS

"Portal" was developed by Valve. It won the "Game of the Year" award for 2007 from the Australian television show, "Good Game."

13. Aperture Science Sentry Turrets are annoying hazards which shoot you at first sight. What colour are the turret's eyes and laser?

From Quiz Thinking With Portals

Answer: Red

The Aperture Science Sentry Turrets first appear in Test Chamber 14. They are mostly white with a single red eye, where its red scanning laser comes out from. They can be disabled by knocking them over. This can be done by sneaking up behind them or dropping something on them. They are unusually polite, despite how deadly they are. They also talk like a small robotic child. They were voiced by Ellen McLain, who also voices GLaDOS. Later in the game, players come across Rocket Turrets. These play a major role in Chell's escape and during the boss fight with GLaDOS. They have a green eye and a blue laser.

14. "Remember, the Aperture Science 'Bring your daughter to work' day is the perfect time to have her tested." In which test chamber do we hear this?

From Quiz You're Not Even Going the Right Way...

Answer: Test Chamber 3

"'Bring your daughter to work day' is the perfect time to have her tested." Tested for what exactly? I have a bit of a theory, in regards to this quote - I reckon Chell is one of these daughters, and this whole Aperture Science Computer-Aided Enrichment Activity is the test. The question is, whose daughter is she? Maybe Cave Johnson's...

15. According to GLaDOS, what will your Weighted Companion Cube never do?

From Quiz Your Weighted Companion Cube and You!

Answer: Speak

Upon entering Level 17, GLaDOS will give you the all-important Weighted Companion Cube. In describing the numerous attributes of this supporting character, GLaDOS will state that it will accompany you through the remaining testing chambers, and that you must protect it as well as you can. Despite this, however, you may find that it's better to be used as protection rather than your own body. GLaDOS also makes the astute observation that your Weighted Companion Cube, in fact, can not speak. If it does speak, she adds, you are warned to disregard its advice. In addition, despite the fact that many symptoms of Aperture Science Enrichment Center test subjects involve hallucinations and perceiving inanimate objects as animated, the Weighted Companion Cube will never threaten to stab you.

16. What is the name of the human character operated by the player in "Portal"?

From Quiz "Portal"

Answer: Chell

Ellen McLain is the voice of GLADoS. Chell does not talk in the game. The appearance of the Chell character was derived from Alesia Glidewell.

17. According to GLaDOS, what does 2+2 equal?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: 10 in base 4

GLaDOS says this after she gets hit by a rocket in the final level. She claims that the player is doing no damage, but she is clearly wrong.

18. What is the name of the type of large crate the player must use to trigger several obstacles in the game?

From Quiz "Portal"

Answer: Weighted Companion Cube

The boxes in the game became very popular with fans. Game studio Steam released fuzzy dice replicas of the crates. The developer, Valve, is a division of Steam.

19. What will the Weighted Companion Cube never do, according to GLaDOS?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: threaten to stab you

GLaDOS constantly reminds the player that the cube can not speak or hurt them. GLaDOS mentions deadly neurotoxin during the final battle and headcrabs are from the "Half-Life" games.

20. From what will a Weighted Companion Cube appear?

From Quiz Your Weighted Companion Cube and You!

Answer: A Vital Apparatus Vent

GLaDOS will voluntarily give you the Weighted Companion Cube, and like the rest of the Aperture Science Weighted Storage Cubes from around the Enrichment Center, they will be dispensed from large overhead tubes at the start of a test chamber. In Test Camber 17, the Weighted Companion Cube's Vital Apparatus Vent will be denoted by a floor tile depicting an unidentified person hugging a cube. If you investigate an open wall panel later in Test Chamber 17, you'll discover cryptic words from a previous test subject. A small poem is scrawled on the wall: Not in cruelty Not in wrath The REAPER came today; An ANGEL visited This gray path, And took the cube away What could these mean for your one and only companion?

21. How many Test Chambers are there in total?

From Quiz Thinking With Portals

Answer: 19

There are a total of 19 Test Chambers. At the end of the 19th Chamber, GLaDOS attempts to kill Chell by making a moving platform she is on move towards a deadly fire. Chell escapes and makes for GLaDOS' chamber. She is helped by directions and advice written on the walls from Doug Rattmann. Finally, she arrives at GLaDOS' chamber and the final battle starts.

22. Which famous poet is quoted in the game?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: Emily Dickinson

"Because I could not stop for Death, He kindly stopped for me; The cube had food and maybe ammo. And immortality." -written on a wall in one of "Portal's" back rooms, and taken from Dickinson's "Because I Could not Stop for Death". This is a primary example of "Portal's" obsession with cubes!

23. In order to enter a certain elevator, what unspeakable act, according to GLaDOS, must be performed against the Weighted Companion Cube?

From Quiz Your Weighted Companion Cube and You!

Answer: Euthanasia

In completing the seventeenth test chamber of the Aperture Science Enrichment Center, GLaDOS will state that you must toss your Companion Cube, using the Gravity Gun, into an Aperture Science Emergency Intelligence Incinerator. Despite the fact that GLaDOS will initially support your friendship with the Weighted Companion Cube, she will further encourage you to kill off the beloved character, then enforce guilt, claiming that you have performed euthanasia on the only companion you've had throughout the entire experience- perhaps the only companion you've ever had. Nonetheless, what must be done must be done. Without the sacrifices made, you would not be able to advance to the eighteenth testing chamber.

24. What is the name of the company that owns the testing center in which the game is set?

From Quiz "Portal"

Answer: Aperture Science, Inc.

The fictional corporation is also mentioned in the game "Half-Life 2: Episode Two." Valve went so far as to give the pseudo-company its own website.

25. At the end of the game, the player has a boss-battle with GLaDOS. You must incinerate GLaDOS' personality cores which fall off her after directing a rocket turret at her. Which personality core is the first to be incinerated?

From Quiz Thinking With Portals

Answer: Morality Core

Chell damages GLaDOS by redirecting a rocket turret at her and incinerating GLaDOS' personality cores which fall off. She must do this in 6 minutes or under before GLaDOS floods the Enrichment Centre with a deadly neurotoxin. The cores are the Morality Core (purple eyed), the Curiosity Core (orange eyed), the Intelligence Core (blue eyed) and the Anger Core (red eyed), respectively. When the last one is incinerated, GLaDOS is destroyed.

26. Who voices GLaDOS in "Portal"?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: Ellen McLain

Jen Taylor voiced "Cortana" in the "Halo" series. Both Merle Dandridge and Michelle Forbes voiced "Alyx Vance" and "Dr. Judith Mossman" respectively from "Half-life 2".

27. What is the only achievement available on the Xbox 360 that regards the Weighted Companion Cube?

From Quiz Your Weighted Companion Cube and You!

Answer: Fratricide

Worth a mere 5 Gamerpoints, 'Fratricide' is one of many "Portal"-related achievements (there's fourteen in the entire game, totaling 175 Gamerpoints). As described by the achievement itself, the award is gained through doing 'whatever it takes to survive'. In other words, performing the act of euthanasia on your beloved Weighted Companion Cube, an act that is relatively unavoidable in the game, will result in this achievement. Unfortunately, your Weighted Companion Cube is the only cube in the game to be 'killed'. None of the Aperture Science Weighted Storage Cubes, in general, will require murderous acts be done on them to proceed with the testing.

28. What feature of "Portal" can be unlocked during the game?

From Quiz "Portal"

Answer: Challenge maps

Challenge maps allow the player to revisit certain levels. This time, one may have to complete the section with the best time limit, fewest portals opened, and so forth.

29. Who could forget "Still Alive", the song sung by GLaDOS as the credits roll. Which company, aside from Aperture Science, is mentioned in this song?

From Quiz You're Not Even Going the Right Way...

Answer: Black Mesa

"This [quiz] was a triumph, I'm [writing] a note here, HUGE SUCCESS. It's [tough] to overstate my satisfaction..." Thank you for participating in this Aperture Science Computer-Aided Enrichment Activity. All quotes accessed from: Portal Game Script v1.00 by Ayelis found on Neoseeker

30. What colors are the two portals?

From Quiz The Aperture Science Enrichment Center Assessment

Answer: blue and orange

The portals are made by pressing the left and right triggers. Before you use the portals however, you must acquire the portal gun and its upgrades.

This is category 21224
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.