FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Stock Exchange Quizzes, Trivia and Puzzles
Stock Exchange Quizzes, Trivia

Stock Exchange Trivia

Stock Exchange Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Business World

Fun Trivia
Are you a market master? Or are your holdings more likely to go bust? Test you knowledge on everything stocks with these quizzes.
12 Stock Exchange quizzes and 120 Stock Exchange trivia questions.
1.
  Hazard Warning   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A popular saying is that it's very hard to predict an economic situation, especially the future one. And yet people with enough common sense might have seen some hazard warning in the following historic economic accidents.
Average, 10 Qns, JanIQ, Nov 22 14
Average
JanIQ gold member
748 plays
2.
  Stock Market Basics Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz testing basic knowledge of world stock markets and investments
Easier, 10 Qns, Eagle9a, Jun 20 10
Easier
Eagle9a
1454 plays
3.
  The Stock Market Revealed (U.S.)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lots of Americans have investments in the stock market, but do they really know what the experts know? Hopefully this quiz will give you some information.
Easier, 10 Qns, readesmom, Dec 22 23
Easier
readesmom gold member
Dec 22 23
1839 plays
4.
  American Companies and their Stock Symbols    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about these prominent companies and their stock symbols?
Average, 10 Qns, severnriver, Feb 17 08
Average
severnriver
1096 plays
5.
  Finance - Absurdly Simple to Understand    
Multiple Choice
 10 Qns
It is a singularly disturbing pastime of laymen to portray a finance guy (don't club the accountants here) as a dull, mundane piece of God's creation. Over the next 10 questions, I will attempt to prove the laymen wrong ...
Tough, 10 Qns, ace_sodium, Feb 10 05
Tough
ace_sodium
958 plays
6.
  Stock Market Basics Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
A follow up quiz to Part 1. A further, perhaps more in depth, test of investment knowledge.
Average, 10 Qns, Eagle9a, Feb 21 10
Average
Eagle9a
765 plays
7.
  Ticker Symbols in the U.S. Stock Market    
Multiple Choice
 10 Qns
The U.S. Stock Market is vital to the world's financial markets. Let me know what ticker symbols which represents the companies that are listed in the U.S. Stock Market (both NYSE and NASDAQ).
Average, 10 Qns, cloe16, Jul 26 19
Average
cloe16
Jul 26 19
968 plays
8.
  Investing in Stocks and Options    
Multiple Choice
 10 Qns
Terms and strategies from the investment world
Average, 10 Qns, ionstox, Jun 02 23
Average
ionstox
Jun 02 23
639 plays
9.
  The Wall Street Crash of 1929    
Multiple Choice
 10 Qns
You won't hear much about this from your stockbroker. Don your crash helmet, take this quiz and see why.
Tough, 10 Qns, urlybird, Nov 07 08
Tough
urlybird
1587 plays
10.
  Kiss Your Broker Good-Bye    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you need a broker to manage your money? Nope. Do they know something you don't? Nope. Here's a quiz that'll start you on your way to managing your own money.
Tough, 10 Qns, nutmeglad, Dec 06 17
Tough
nutmeglad
Dec 06 17
1178 plays
trivia question Quick Question
Risky investment strategies where the investor has not limited his/her losses is known as a _______ position. What is the missing word?

From Quiz "Investing in Stocks and Options"




11.
  Stocks and bonds 101    
Multiple Choice
 10 Qns
The world of finance is often cluttered with technical jargon. This quiz will help you understand what the Wall Street buzz is all about.
Average, 10 Qns, cfrancois, Oct 30 13
Average
cfrancois
574 plays
12.
  Derivatives    
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions about derivatives.
Difficult, 10 Qns, gray_blur, Jul 12 20
Difficult
gray_blur
Jul 12 20
1099 plays

Stock Exchange Trivia Questions

2. Who is known as the "Oracle of Omaha"?

From Quiz Stocks and bonds 101

Answer: Warren Buffett

Highly regarded as one of the most successful investors, Warren Buffett brought his fundamental investing philosophies to create the powerhouse Berkshire Hathaway.

3. A sub-section of the London Stock Exchange is called AIM. What does this acronym stand for?

From Quiz Stock Market Basics Part 2

Answer: Alternative Investment Market

AIM was launched in 1995 with the intention of allowing smaller companies to sell shares to the public but with a less rigid regulatory system than that normally required within the main stock market. The regulatory model is based on a comply-or-explain principle which allows companies which are listed on AIM to either comply with the relatively few rules, or explain why it has decided not to comply.

4. Where is the New York Stock Exchange located?

From Quiz Stock Market Basics Part 1

Answer: Wall Street

Wall Street is located in Lower Manhattan, New York City. The stock exchange formally opened in 1792 following the Buttonwood Agreement. Prior to this date traders and speculators would meet under a buttonwood tree which grew at the bottom of Wall Street.

5. This company makes a wide variety of products, but tapes, adhesives, and cleaning pads are some of its best known items. In addition, its New York Stock symbol describes the name of the company. What is it?

From Quiz American Companies and their Stock Symbols

Answer: MMM

3M Company, with the symbol MMM, makes the famous Scotch brand tapes and adhesives, as well as the convenient Post-it notes. 3M also manufactures Thinsulate fabric, which is used in gloves, hats and other pieces of thermal clothing. The company headquarters are in St. Paul, Minnesota.

6. Which agency in Washington, D.C. regulates the securities industry?

From Quiz The Stock Market Revealed (U.S.)

Answer: The Securities and Exchange Commission

The SEC requires all public companies to disclose their financial information to the public. This protects investors from any fraudulent acts and makes the information readily available to the public.

7. What is the correct ticker symbol for Intel Corporation at the NASDAQ?

From Quiz Ticker Symbols in the U.S. Stock Market

Answer: INTC

Intel is a leading manufacturer of processor chips like the Intel Core II Duo® Processors and Intel Pentium 4® Processors.

8. How many stocks make up the Dow Jones Industrial Average?

From Quiz Kiss Your Broker Good-Bye

Answer: 30

The DJIA is a general barometer of market movement up or down. However, because it only includes 30 blue chip stocks, a broader sampling can be found in the Standard and Poor's 500 Index (S&P 500) or the Russell 2000 which includes smaller companies. The main value of these indices is in identifying trends.

9. Most historians agree that the first stock market bubble involved bulbs. What kind of bulbs bubbled in 1637 in the Netherlands?

From Quiz Hazard Warning

Answer: Tulips

The tulips were plants widely cultivated in Turkey. When the Flemish botanist Carolus Clusius, professor at Leiden, imported the first tulips to Holland, he gained wide esteem. Soon every rich and famous Dutch wanted to plant some tulips in his garden. Multi-coloured tulips were especially in demand (although later research showed that their bright colour nuances were caused by a disease that hampered reproduction). The Amsterdam stock exchange started dealing in tulip options. This financial instrument permits to pay a small amount of money (for instance 3% of the fixed price) for the right to acquire a certain amount of goods at a price fixed in advance, whereas the time of delivery is some time later - in the case of the tulip options, usually the moment of the harvest of the tulip bulbs. Prices took off immediately. One notorious example is the contract to pay 5,000 florins for a single tulip bulb, while a skilled worker gained on average 150 florins a year... Although people with common sense nowadays would see the hazard warning when a single tulip costs more than 30 years' wages, prices continued to rise - until February 3rd, 1637. Two months later the average price was less than 1% of that of February 3rd. I have found no examples of a similar inflation or depreciation in the case of light bulbs. Paintings of irises by Van Gogh have been sold at astronomical prices, though. And in the 1950s, rumour had it that some people tried to inflate the price of onion futures.

10. When a market is going down in value it is known as a _____ market?

From Quiz Investing in Stocks and Options

Answer: Bear

Symbolizing a growling and grumbling attitude. However, there are still ways for investors to make money even when markets or certain stocks are going down.

11. What two statistics are used for a P/E ratio?

From Quiz Stocks and bonds 101

Answer: Stock Price and Earnings

Stock price divided by earnings provides a snapshot of how "expensive" the current price is relative to the profitability of the company. This ratio is used for comparison purposes and is often relative to competitors and the general stock market. Property and equipment are on the balance sheet. Stock price and equity price are the same thing! Sales and earnings provide margin analysis.

12. Why might an investor "short" a particular stock or share?

From Quiz Stock Market Basics Part 2

Answer: In the belief that the price will fall

Short selling a stock is a tactical market ploy used by traders when they think the price will fall for any reason. It involves borrowing stock from someone (with the promise to give it back on a specific date), selling the stock immediately and then hoping to buy back on the market at a price less than the current market price. The "borrowed stock" is then given back to the owner with the difference being the profit generated. It can go spectacularly wrong if the price of the stock actually rises. The three wrong answers would generally be bad news for a short seller.

13. Although it first named its web site "Jerry and David's Guide to the World Wide Web", this Internet powerhouse now has a shorter name. In early 2008, Microsoft offered to pay over $40 billion dollars for it. What is its stock symbol?

From Quiz American Companies and their Stock Symbols

Answer: YHOO

Yahoo, incorporated in 1995, has "the world's most visited web site", according to- you guessed it- its web site. The company offers email services, entertainment, news, maps and other services on its site. The stock is listed on the NASDAQ stock exchange.

14. What is it called when a person trades a security while in possession of non-public information?

From Quiz The Stock Market Revealed (U.S.)

Answer: Insider trading

People working in many industries including law offices, banks, brokerages and financial printers often have access to information before it's shared with the general public. But as tempting as it may seem, most insider trading schemes result in large fines and jail sentences.

15. A popular belief about the aftermath of the 1929 crash holds that scores of distraught Wall Streeters leaped from open windows to their deaths. Is this true?

From Quiz The Wall Street Crash of 1929

Answer: No. It's a popular myth with little evidence to support it.

John Kenneth Galbraith actually researched suicide rates from that era. He found no spike after the crash. Although some suicides were surely spawned by the collapse in stock prices, don't bother searching the web for lurid pictures.

16. One strategy to make money when a stock is declining in value is to borrow shares and sell them at the current market price - hopefully these shares can then be rebought at a lower price and returned. This strategy is known by what two-word phrase?

From Quiz Investing in Stocks and Options

Answer: Short Selling

If the price goes up the position/shares must be covered/bought back at a higher price.

17. Who was president of the United States on October 29, 1929?

From Quiz The Wall Street Crash of 1929

Answer: Herbert Hoover

Talk about bad timing! Poor Hoover had just taken the oath of office in March.

18. Since 1929, what has been the average percentage return of the stock market?

From Quiz Kiss Your Broker Good-Bye

Answer: About 10%

The market averages about 10% a year which means one year it's up 20%, the next year it could be down 5%, up 15%, etc. The key to successful investing is to buy good and hold on for the long term and that 10% figure (a good return) will work in your favor.

19. The most important benefit to society of the futures market

From Quiz Derivatives

Answer: Hedging

20. Stock options can provide a way to make huge profits when large price moves occur. In order to benefit from a FALLING stock price, an investor would want to own what kind of stock option?

From Quiz Investing in Stocks and Options

Answer: Put options

A put option is a contractual agreement whereby the writer/originator of the "put" guarantees to buy the underlying stock issue at a certain strike price before the expiration date. The buyer of the put can either be seeking to protect his/her stock investment - or make a potentially large profit from a falling stock price.

21. Microsoft has which nickname on Wall Street?

From Quiz Stocks and bonds 101

Answer: Mister Softee

Mister Softee is represented by its ticker symbol MSFT.

22. What is the system of electronic filing with the SEC called?

From Quiz The Stock Market Revealed (U.S.)

Answer: EDGAR

All public documents must be filed with the SEC using the Electronic Data Gathering Analysis and Retrieval system (EDGAR). Anyone can now access the SEC website at www.SEC.gov and retrieve all filings submitted by any public company.

23. Type of option that is easier to analyze or trade

From Quiz Derivatives

Answer: European

24. Stock options provide a way to make huge profits when large price moves occur. In order to benefit from a RISING stock price an investor would want to own what kind of stock option?

From Quiz Investing in Stocks and Options

Answer: Call option

A call option is a contractual agreement whereby the writer/originator of the "call" guarantees to sell the underlying stock issue at a certain strike price before the expiration date. The buyer of the call can make a potentially large profit if the underlying stock price rises.

25. A legacy of inventor Alexander Graham Bell, this communications company was forced to divest itself of many of its local companies. In addition, it spun off Lucent in 1996 and NCR in 1997. What is this company's stock symbol?

From Quiz American Companies and their Stock Symbols

Answer: T

AT&T Corporation, whose New York Stock Symbol is just T, was acquired by SBC in 2005, but later that year changed its name back to AT&T Corp. In 1927, AT&T charged $75 for the first three minutes of a trans-Atlantic call, which was a lot of money back then (source: AT&T's web site). Another milestone occurred in 1968, when AT&T began the 911 emergency phone service.

26. What is a professionally managed collection of stocks, bonds and other financial instruments that pools money from many investors?

From Quiz The Stock Market Revealed (U.S.)

Answer: A mutual fund

Mutual funds are the safest way for the average investor to invest in the stock market. Because professional portfolio managers are hired to manage and re-balance the fund's investments, it limits the investor's exposure to a market meltdown.

27. In July 2007 the Dow Jones Industrial Average (DOW) closed above 14,000 for the first time. On September 3, 1929, the DOW reached its pre-crash peak. What was it?

From Quiz The Wall Street Crash of 1929

Answer: 381

Here are some of the companies that made up the Dow Jones Industrial Average in 1929: Chrysler, Sears, RCA, Woolworth, Bethlehem Steel, General Motors, International Harvester, Postum, Nash Motors, National Cash Register, Union Carbide, Westinghouse and Standard Oil (N.J.).

28. What is the advantage of a load mutual fund versus a no-load mutual fund?

From Quiz Kiss Your Broker Good-Bye

Answer: There is no advantage

A load is an up-front fee you pay to the mutual fund. Invest $1000 in a fund with a 4.5% front-end load and you're out $45 before you even start. Numerous studies have shown that funds that DON'T charge a load (no-load funds) perform just as well as load funds so always go with a no-load fund. Also, read the fine print. Many funds impose back-end loads - fees you pay when you remove money.

29. Treasury options are traded on which exchange

From Quiz Derivatives

Answer: Chicago

This is category 10191
Last Updated Jun 15 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.