FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Volkswagen Quizzes, Trivia and Puzzles
Volkswagen Quizzes, Trivia

Volkswagen Trivia

Volkswagen Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars

Fun Trivia
4 Volkswagen quizzes and 35 Volkswagen trivia questions.
1.
Volkswagen Models
  Volkswagen Models    
Photo Quiz
 10 Qns
In this quiz, you will need to identify the names of vehicles (current and historic) manufactured by Volkswagen.
Average, 10 Qns, RedHook13, Feb 27 19
Average
RedHook13 gold member
Feb 27 19
283 plays
2.
  Air Cooled Volkswagens    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first quiz about my favorite automobile manufacturer. I hope you enjoy it!
Difficult, 10 Qns, epizoan, Jan 01 12
Difficult
epizoan
738 plays
3.
  The Original VW Beetle    
Multiple Choice
 5 Qns
A quick quiz about my favorite car!
Average, 5 Qns, melissa14, Jun 06 17
Average
melissa14
2797 plays
4.
  Volkswagen MKII GTi / Golf    
Multiple Choice
 10 Qns
I loves my VeeDubs, all VeeDubs, but in my opinion, the US Mark II/A2 is not only the best VW Golf/GTi variant, but it's the sexiest looking one too!
Tough, 10 Qns, dubidoobs, Jan 29 24
Tough
dubidoobs
Jan 29 24
471 plays

Volkswagen Trivia Questions

1. Who created the Volkswagen?

From Quiz
Air Cooled Volkswagens

Answer: Dr. Ferdinand Porsche

In the early 1930s Ferdinand Porsche had a vision of a car that could be affordable to the masses. He founded a design company, the Porsche Büro, which designed a lightweight (for the time) independent front suspension. The motorcycle company Zündapp commissioned Porsche to design a car for them, but it never made it out of prototype. Porsche's vision appealed to a young Hitler, who was impressed with Porsche's design capability. Hitler presented a design to Porsche that bore little resemblance to the vehicle that was to come later. The car was to cruise at 60mph, carry 2 adults and 3 children, get 33mpg and cost less than 1000 Reichsmarks. Porsche finally getting the opportunity to pursue his vision, accepted the challenge. Although he was unable to make deadlines for the first prototypes, he pushed forward and by 1938 production of the VW was underway. Hitler at the last moment changed the name of the VW38 to KdF Wagen ("Kraft durch Freude" or "strength through joy") which upset Porsche, who was not a member of the NAZI party and did not approve of the propaganda used in advertisement.

2. What years were the MKII/A2 Golf/GTi variant produced in?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: 1985-1992

A quick way you can identify an MKII that was produced in 1985-1987 from the ones produced in 1988-1992 is the way the doors look. The 85-87's have "smaller doors",meaning the front windows are smaller, and have a small non-working window on the front corner of the door, making the doors look smaller.

3. In what year was the first prototype Beetle made?

From Quiz The Original VW Beetle

Answer: 1934

4. Over the years Volkswagen made many small changes to the Beetle but it remained essentially the same. One of the more noticeable changes was the rear window. Which type of window did a 1951 beetle have?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: A split rear window

The original 1930s prototypes, the V1, V2 and V3, had louvers but no window in the rear. The first production models had a split ovular window. In 1953 VW switched to a singal oval shaped window. And finally in 1958 the Beetle got its larger, rectangular rear window.

5. What MKII/A2 Golf model is the rarest model made by VW?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: G60 Limited

The total number of the G60 Limiteds produced was 71. They were so limited, that VW never gave them VIN numbers,but "serial numbers" instead. The G60 Limited came with a 1.8L 16-valve with a G60 Supercharger that pushed 210 HP and came as a 4-door variant and looked more like your grandma's Golf than a supercharged monster!

6. Who designed the Beetle?

From Quiz The Original VW Beetle

Answer: Ferdinand Porsche

7. In the early sixties, Engineered Motor Products Inc. (EMPI) raced a modified '56 in drag races where it consistently won races against V8s. What was this car's name?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: The Inch Pincher

In 1964 the car could run a quarter mile in 14.9 seconds at 91.5 mph. The next year at the NHRA Winternationals, the Inch Pincher was given its name because it could win with fewer cubic inches.

8. In what engine variants did the MKII/A2 Golf/GTis come?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: 1.6L 8-valve; 1.8L 8-Valve & 16-Valve; 2.0L 16-Valve; 1.8L G60

Most stock MKII Golf/GTi's on the road are 1.8L 8-Valves.

9. Which engine component don't original Beetles have?

From Quiz The Original VW Beetle

Answer: Radiator

10. Early models of the VW Transporter (a.k.a. the Microbus) are known as "Barndoors". What feature gave them this name?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: an overly large engine lid

The Barndoor's engine lid extends from the bottom of the rear window down to the bumper and nearly from tail light to tail light.

11. This one's a bit more technical. What is the manual transmission code on most MKII's?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: 02O

8-Valve or 16-Valve, the trannies are interchangeable with the 2 engines, but not interchangeable with a VR6 or a G60.

12. Which two countries were the last to cease production of the original VW Beetle?

From Quiz The Original VW Beetle

Answer: Brazil and Mexico

Mexico stopped manufacturing Beetles in 2003, and Brazil stopped in 2006.

13. Volkswagen introduced the Karmann Ghia to spice up its product line, at that time having only the Beetle and the Bus. What year was the first Karmann Ghia produced?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: 1956

In the early 1950s, Volkswagen was facing the prospect of selling a small line of "ugly" cars (the Beetle and the Bus) to a more demanding car buying public. VW executives felt it was necessary to introduce an "image" car to reach this new market. Several other car companies were in the same situation, most notably Chrysler. Chrysler contracted the Italian styling and coach-building firm Ghia to build a series of "dream cars". While Chrysler produced some of these dream cars, one car they did not produce would eventually become the Volkswagen Karmann Ghia. While Chrysler worked with Ghia, Volkswagen contracted the German coach builder Karmann to build their "image" car. Karmann, in need of a design, approached Ghia and somehow the old Chrysler design surfaced and was modified to fit the Beetle floorpan. The VW executives liked what they saw and by August of 1955, the first Volkswagen Karmann Ghias rolled off assembly line in Osnabrück, Germany, as 1956 models.

14. In the USA/Canada, how many generations were produced for the Golf/GTI, prior to 2000?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: 4

The Mk1 lasted until 1983, followed by the Mk2 until 1992. The Mk3 was available from 1991 to 1999, with some overlap with the Mk4 (introduced in 1997). That was it for the 20th century, until the Mk5 premiered in 2003.

15. Where in the world did the VW Beetle originate?

From Quiz The Original VW Beetle

Answer: Germany

16. VW later produced the Type 3 series of cars, still based on the rear-mount aircooled engines. There were three Type 3 models produced, not including the Type 34 Ghia. What were they?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: Squareback, Notchback, Fastback

Volkswagen also later produced the Type 4, which had a unibody design. It never became popular.

17. Which Italian manufacturer provides stock seating for most MKII/A2s?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: Recaro

Recaro provided either full leather, leather with cloth inserts, "pleather" or full cloth seats and door cards.

18. Volkswagen had one of the best advertising campaigns ever seen in the automotive market. They combined witty humor with simple facts. Which basketball player once appeared in an ad captioned "They said it couldn't be done...it couldn't."?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: Wilt Chamberlain

One of my favorites was an ad that had a small photo of the Beetle alone and was captioned "Think Small".

19. Which other VW Golf/GTi model generation shares similar components (suspension,transmission, etc.) with the MKII/A2?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: MKIII/A3

Some of the MKIII's suspension that were produced from 1992-1993 can fit on MKII's. The chassis are similar, the MKIII's are just heavier and are shaped differently.

20. Volkswagen, like most automakers, expanded its production into other countries. Beside Germany, where has Volkswagen produced Volkswagens?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: Mexico, Brazil, USA

I admit, this is a bit of a trick question. VW built a plant in Westmoreland, Pennsylvania in the 1970s to manufacture the new Rabbit. They closed the plant in 1988.

21. Which headlight type came stock on most US MKII's?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: Aero/Square H3's

Most MKII's produced from 1985-1989 came with the square or Aero H3 Headlights (ugly as hell!). 1989 on, especially the GTi's came with the 4 Round H4's, 2 outer H4's, and 2 inner fog lamps integrated in the same grill.

22. In 2003, VW stopped production of the air-cooled Beetle. A car that had remained essentialy unchanged since the seventies. Approximately how many air-cooled Beetles were produced in total?

From Quiz Air Cooled Volkswagens

Answer: Approx. 22 million

The Beetle enjoyed a longer run of production than any vehicle before it. Here is another interesting tidbit. On May 24, 2005 Volkswagen presented its 100,000,000th vehichle, a VW Touran, to Eva Louise Köhler, the wife of the German president.

23. Which other large European automobile manufacturer shares the same parts bin as Volkswagen?

From Quiz Volkswagen MKII GTi / Golf

Answer: Audi

You can take parts from an 1989 Audi 1000 and swap them on a MKII/A2 Golf. The etchings on the windows of my MKII GTi have both the VW logo and the 4 rings of Audi right next to it.

This is category 14042
Last Updated Apr 20 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.