FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
The Euro Quizzes, Trivia and Puzzles
The Euro Quizzes, Trivia

The Euro Trivia

The Euro Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Currencies

Fun Trivia
7 The Euro quizzes and 82 The Euro trivia questions.
1.
  The Original Twelve   top quiz  
Collection Quiz
 12 Qns
Who Got the Euro in 2002?
Of the 27 member states of the European Union, not all use the euro as their currency. Only 12 of them converted their coins and banknotes on the earliest possible date: New Year 2002. Can you pick them out?
Easier, 12 Qns, WesleyCrusher, Sep 21 23
Easier
WesleyCrusher editor
Sep 21 23
189 plays
2.
  Uncommon Euro Coins   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Even if you do not live in the Eurozone, you have probably seen some euro coins in the past. However, you're less likely to have seen any of the ones in this quiz. Can you identify these coins, most of which don't belong to the original twelve countries?
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Apr 28 23
Average
WesleyCrusher editor
Apr 28 23
341 plays
3.
  Europe's Currency -The Euro    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about the changeover to the euro which took place on January 1, 2002. See also the quiz 'The Euro' by Lady Macbeth in the Currencies category of World.
Average, 10 Qns, minch, Feb 04 23
Average
minch gold member
Feb 04 23
2506 plays
4.
  Do You Know The Euro?    
Multiple Choice
 20 Qns
How Well Do You Know the Euro? The Euro first appeared in the pockets of 300 million Europeans in January 2002. How well do you know this currency? The questions are very diverse and should challenge your knowledge about it. Enjoy !
Tough, 20 Qns, Marla_Singer, Jul 03 24
Tough
Marla_Singer
Jul 03 24
1278 plays
5.
  From 0.01 to 500 Euro    
Multiple Choice
 15 Qns
There are 8 euro coins and 7 euro banknotes. Let's see how much you know about the Euro, from the smallest coin to the largest banknote.
Tough, 15 Qns, hotdogPi, Nov 12 20
Tough
hotdogPi
Nov 12 20
229 plays
6.
  The Euro    
Multiple Choice
 5 Qns
This quiz was created from some research I did for my term-paper on the European Union and the European Monetary Union. The Euro was first circulated on January 1, 2002.
Average, 5 Qns, ladymacb29, Jan 12 16
Average
ladymacb29 editor
3763 plays
7.
  Euro - European Currency    
Multiple Choice
 10 Qns
You can use Euros in every Eurozone country but each country in 'Euroland' has its own design of coins (though not notes). Can you link the coin and the country?
Tough, 10 Qns, maurike, Jan 28 16
Tough
maurike
1347 plays
trivia question Quick Question
Each euro banknote is a different colour. The 5 euro banknote is grey. What colour is the 10 euro banknote?

From Quiz "From 0.01 to 500 Euro"





The Euro Trivia Questions

1. Where is the European Central Bank located?

From Quiz
Do You Know The Euro?

Answer: Frankfurt, Germany

The European Central Bank building is actually located in "Mainhattan", the German bank district where we can find many of the tallest skyscrapers in Europe such as the Commerzbank or the Messe-Turm.

2. Which country has an eagle on its 2-Euro coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Germany

Traditionally, many German coins have had an eagle. This coin was designed by Heinz and Sneschana Russewa-Hoyer. Source: www.euroswapper.com

3. For many European countries January 1, 2002 marked the cash currency changeover to the euro. How many countries moved to using the euro officially at that date?

From Quiz Europe's Currency -The Euro

Answer: 12

Belgium, Germany, Spain, Portugal, Ireland, Italy, France, Austria, The Netherlands, Greece, Luxembourg and Finland are the twelve countries that started using the euro officially on January 1, 2002.

4. The 2 euro cent coin is easily distinguishable from the 1 and 5 euro cent coins from looking at the edge. This is to help blind people. How is the edge of 2 euro cent coin different from the 1 and 5 euro cent coins, other than in size?

From Quiz From 0.01 to 500 Euro

Answer: There is a horizontal groove in the center

The groove was put on the 2 euro cent coin because it is the middle value of the non-reeded coins (1, 2, and 5 euro cents), and without it, it would be easy to confuse with the 1 or 5 euro cent coin just by feeling it (reaching from a pocket would be one example) or if someone is blind. The groove is also to distinguish from the United States penny, which has exactly the same diameter but has a smooth edge. The 1 and 5 euro cent coins, even though they both have a smooth edge, are much different in size, so they are not as easily confused.

5. Which country has an owl on its 1-euro coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Greece

Owls have long been associated with Athens. This picture was copied from ancient Athenian 4 drachma coin (5th century BC) Source: www.euroswapper.com

6. What is the symbol for the euro?

From Quiz The Euro

Answer: capital 'E' (rounded) with 2 strokes through the middle

I'm guessing the 'e' is for 'Europe'.

7. Which country's 1, 2 and 5 euro cent coins display an image of the Mnajdra Temple on its obverse side?

From Quiz Uncommon Euro Coins

Answer: Malta

Believed to have been built sometime during the 4000s BC, Mnajdra is a megalithic structure that is believed to have been built in different stages. Although there is no historic documentation regarding the use of the structure, historians believe that it was used for animal sacrifice, as well as as an astronomical observatory. The people of Malta were asked to choose the design of their euro coins by voting in 2006, with the idea that the top-three voted designs would be used for the coins. Mnajdra came in third in the voting. None of the other mentioned countries were members of the Eurozone by 2018. (Question contributed by ponycargirl)

8. Until 2018, what was the highest denomination of a euro banknote?

From Quiz Do You Know The Euro?

Answer: 500 euros

The highest denomination of a euro banknotes was fixed at the rather high level of 500 euros because it had been customary in many European countries to use a lot of cash. Germany had had DM 1,000 banknotes, which is about the same value of 500 euros. That banknote is purple and pictures the modern European architecture era. However, the European Central Bank announced on 4 May 2016 that it would phase out the 500 euro note by the end of 2018.

9. Which country has a lion on its 50-cent coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Finland

This picture was designed by Heikki Häiväoja and it has been used several "markka" (mark) coins in Finland since 1964. Source: www.euroswapper.com

10. When was the euro first introduced, in its non cash form?

From Quiz Europe's Currency -The Euro

Answer: January 1, 1999

11. What country was the first to produce euro coins?

From Quiz The Euro

Answer: France

The French are among Europe's biggest users of notes and coins - four of every five transactions at the dawn of the 21st century were settled in cash.

12. According to a report on 7 January 2004, Tony Blair declared his goal was to see Britain joining the euro zone. By which year?

From Quiz Do You Know The Euro?

Answer: 2007

According to a report on January 7th, 2004 in the "Independent", Tony Blair set a target of 2007 to take Britain into the euro, and wants the government to agree to a public pledge to secure membership by that date.

13. Which country has a picture of Cervantes on its 20-cent coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Spain

Miguel de Cervantes is the 'father' of Spanish literature. Source: www.euroswapper.com

14. In what form was the euro introduced on January 1, 2002?

From Quiz Europe's Currency -The Euro

Answer: banknotes and coins

Over fifteen billion notes and 50 billion coins were produced. One side of the coins is common to all countries, the other side is specific to one of the member countries. Banknotes are all the same.

15. In the final 'locking in' of monetary rates, how many Deutschmarks equals one euro?

From Quiz The Euro

Answer: 1.95583

This means that the exchange rate between DM and Euros will not change. And for those wondering about what a Euro is worth, in the summer of 2002 one Euro was worth about 99.97 cents of US currency.

16. Like San Marino, Monaco is not actually a member of the Eurozone. Its coins show the coat of arms (1 to 5 cent), seal (10 to 50 cent) and current ruler of Monaco (1 and 2 Euro). Which best describes Monaco's authority to issue these coins?

From Quiz Uncommon Euro Coins

Answer: Monaco has an official agreement with the European Union.

Monaco, San Marino and Vatican City all originally had agreements with the states they were previously in a currency union with (France and Italy) allowing them to use and mint euro currency. Those were replaced by agreements with the entire European Union in the years 2010 to 2012. Monaco's first 1 euro coin (issued between 2002 and 2005) was unique in that it not only showed Prince Rainier III, the reigning monarch but also the heir apparent, Prince Albert II. The new issues since 2006 only show Albert II.

17. The 20 euro cent coin is similar to the 2 euro cent coin in that it has a different edge design from the 10 and 50 euro cent coins. The 20 euro cent coin has 7 grooves on its edge, evenly spaced around the coin. Which coin used this design first?

From Quiz From 0.01 to 500 Euro

Answer: Spanish 50 pesetas

The Spanish 50 peseta coin was made in the 1990s with the same 7-groove design. The design is called the Spanish flower. The 20 euro cent coin now has the same design. The reason for this shape is the same as the reason for changing the 2 euro cent coin's edge.

18. How many countries shared the euro currency once rates between former national currencies had been fixed in 1999?

From Quiz Do You Know The Euro?

Answer: 11

Three of the 15 countries said "no" to the euro currency (the United Kingdom, Denmark, Sweden) and one didn't succeed in meeting the Maastricht stability criteria: Greece. In 2000, Greece finally joined the single currency, two years before new banknotes and coins were issued all over the continent. Between 1999 and the introduction of the euro coins and banknotes in 2002, the "national currencies" of the eleven (later twelve) countries in the eurozone were locked in absolutely fixed exchange rates. In effect, the "national currencies" were the euro denominated in different terms.

19. Which country has a harp on its 10-cent coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Ireland

The harp has long been associated with Ireland. The Celtic harp shown on the old 10-pence coin of Ireland was designed by Jarlath Hayes. Source: www.euroswapper.com

20. How many countries were part of the original group of countries using the euro in non-cash form?

From Quiz Europe's Currency -The Euro

Answer: 11

Austria, Belgium, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Portugal and Spain. This was for commercial and financial transactions only; cash came in 2002.

21. Which two countries were not part of the ERM system which links EU currencies when the currency was first circulated?

From Quiz The Euro

Answer: UK and Sweden

Sweden didn't want to have to hold their money constant to the Euro's value.

22. The one euro coin from Andorra shows an image of the Casa de la Vall on its obverse side. Why is this building significant in Andorra?

From Quiz Uncommon Euro Coins

Answer: It is where the General Council of Andorra meets.

The Casa de la Vall was originally constructed in 1580 as a manor for the Busquets family, however, the building is used today as a meeting place for the General Council of Andorra, which is their parliament. It consists of twenty-eight General Councillors that are elected to four year terms. The Constitution of Andorra was written there in 1993. (Question contributed by ponycargirl)

23. What precise words are displayed on the euro coin that comes between the 20 euro cent coin and the 1 euro coin? Be careful!

From Quiz From 0.01 to 500 Euro

Answer: 50 euro cent

While some currencies have their half unit shown as a half, like "half dollar" from the United States and "1/2 Fr." from Switzerland, most currencies, including the euro, have a coin showing 50 of their smaller unit. Other examples include "50 pence" from the United Kingdom, "50 cents" from Australia and Hong Kong, and "50 øre/öre" from Norway, Sweden and Denmark. All euro coins show "euro cent", not "euro cents". This is because not all countries that use the euro pluralize by adding the letter "s" to the end in their own language.

24. Which member of the euro zone used the "Schilling" before the appearance of the single currency?

From Quiz Do You Know The Euro?

Answer: Austria

The UK used shillings before the pound became decimal in 1971, however, it's currently not part of the EMU (2004). The Netherlands' currency was the guilder and the Irish currency were the Irish punt.

25. Which country has a ship on its 5-cent coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Greece

26. Which country in 2001 joined the original group of those using the euro?

From Quiz Europe's Currency -The Euro

Answer: Greece

Greece qualified in 2000, and formally joined the Eurozone on 1st January 2001.

27. The 1, 2, and 5 cent euros of Cyprus show the image of a mouflon on their obverse side. What is a mouflon?

From Quiz Uncommon Euro Coins

Answer: Wild Sheep

The Cyprus mouflon is a species of wild sheep that can only be found in the island of Cyprus in the Paphos Forest. Historically an important source of food for people on the island, today the mouflon is a protected species. In the 1930s it was determined that its population feel to 15 in number. It is considered to be the national animal of Cyprus. Incidentally, other Cypriot euro coins are decorated with the Kyrenia ship, and ancient Greek ship that was wrecked and eventually found near the town of Kyrenia in Cyprus, and the Idol of Pomos, which is a prehistoric sculpture dating back to the 3000s BC. (Question contributed by ponycargirl)

28. Which country doesn't use 1-cent and 2-cent coins?

From Quiz Do You Know The Euro?

Answer: Finland

Finland decided to not use 1 and 2-cent coins because such low coins weren't used any more with the former currency, the Finnish Mark. However, they've issued such coins in a very small series and their value could reach euro 10 on the numismatic market.

29. Which country has a man with glasses on its 2-cent coin?

From Quiz Euro - European Currency

Answer: Belgium

This coin depicts King Albert II. Source: www.euroswapper.com

30. Some of the currencies used by the participating countries had been in use for many years. How long had the Greek drachma been in use?

From Quiz Europe's Currency -The Euro

Answer: 2,600 years

The silver drachma was used by the ancient Greeks.

This is category 5887
Last Updated Jul 20 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.