FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Arabic Quizzes, Trivia and Puzzles
Arabic Quizzes, Trivia

Arabic Language Trivia

Arabic Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
6 Arabic Language quizzes and 60 Arabic Language trivia questions.
1.
  Arabic Spoken Here   great trivia quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
One of the world's top languages for number of speakers (native or otherwise), Arabic has official language status in many of the world's sovereign countries. Can you pick them out from this list?
Average, 10 Qns, LadyNym, Dec 03 23
Average
LadyNym gold member
Dec 03 23
225 plays
2.
  Beginning Arabic    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on some basic words, phrases, and grammar in Arabic. Enjoy! (Note that [sh] and [kh] represent one sound each, unless the letters are separated by a hyphen.)
Average, 10 Qns, fab4lover, Jan 22 06
Average
fab4lover
1699 plays
3.
  Around the World in Arabic!    
Multiple Choice
 10 Qns
Arabic is a great language, where things have genders and all words follow the same rules. So different from the English language... good luck! Note: All of the answers are written in the way they are pronounced.
Average, 10 Qns, giantcomet4, Jun 14 19
Average
giantcomet4
Jun 14 19
2410 plays
4.
  Some Arabic Words    
Multiple Choice
 10 Qns
A lot of these Arabic words are quite well known, but do you know what they mean?
Average, 10 Qns, mari67, Feb 26 19
Average
mari67
Feb 26 19
1724 plays
5.
  The Solar System in Arabic!    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on eight of the nine planets and the Sun because I didn't do a question about Pluto. Good Luck!
Average, 10 Qns, giantcomet4, Mar 13 11
Average
giantcomet4
893 plays
6.
  Arabic Alphabet and Grammar    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the Arabic alphabet and its grammar!
Tough, 10 Qns, srgtpepper, Jun 20 19
Tough
srgtpepper
Jun 20 19
717 plays
trivia question Quick Question
In 1993, the United Kingdom had 70,000,000 radio receivers! What do you think this country is called by the Arabians?

From Quiz "Around the World in Arabic!"





Arabic Language Trivia Questions

1. What is the 13th letter of the alphabet?

From Quiz
Arabic Alphabet and Grammar

Answer: shiin

Shiin makes the 'sh/ch' noise. It looks the same as siin, but with three dots (or 'nuktahs') above it.

2. There is a city in Saudi Arabia called Al-Madina Al-Monawra. What does the word "Madina" mean?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: City

Al-Madina Al-Monawra is a city in the Hejaz region of western Saudi Arabia. It serves as the capital of the Al Madinah Province. It is also the burial place of Muhammad.

3. The Sun contains about 98 percent of the solar system's mass. What is the Sun called in Arabic?

From Quiz The Solar System in Arabic!

Answer: Shams

'Haya' means life, 'kitab' is a book and 'kalb' means a dog. To fit Earths across the Sun's disk, you would need 109 Earths. To fill up the whole of the sun, you would need over 1.3 million Earths! Please note that some of the words are Egyptian slang.

4. Russia is the biggest country in the world with half of it in Europe and half of it in Asia. But what is Russia called in Arabic?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Rusya

Beljika is the Arabic word for Belgium, Almanya is Germany in Arabic and Ayslanda is Iceland in Arabic.

5. Allah has ninety-nine names, what is the Arabic word for "ninety-nine"?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: Tesa wa tes'een

The 99 Names of God are also known as The 99 Attributes of God. (Asma' Allah al-Ḥusná).

6. Mercury is the second smallest planet in our solar system. What is the word for Mercury in Arabic?

From Quiz The Solar System in Arabic!

Answer: Otared

'Tabia' means a rook, 'kobaya' means a cup or glass and a 'kanaba' is a sofa. Temperatures on Mercury range from over 400 degress Celsius at noon to -150 degrees Celsius at night.

7. 1,298,847,624 is the Chinese population as of 2004, which is the highest in the world. What do you think Arabic-speakers call China?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: El-seen

El-bakestan is Pakistan, Ostralya is Australia in Arabic and the Arabic word for Egypt is Misr.

8. What is the Arabic name for Jerusalem?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: Al-Quds

Jerusalem is the capital city of Israel. It is also the largest, in both population and area.

9. In 1993, the United Kingdom had 70,000,000 radio receivers! What do you think this country is called by the Arabians?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Al-mamlaka Al-mutaheda

El-hind is the Arabic word for India, El-imarat El-mutaheda is the United Arab Emirates and Okranya is the Ukraine.

10. If an Arab says "InshAllah", what is he saying?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: "If it`s Allahs will", or "as Allah wants"

This is something that is said to signify that everything happens according to the will of Allah.

11. The official currency of Greece is the Euro divided into one hundred cents. What is Greece called in Arabic?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: El-yonan

El-yaman is Yemen, Taylanda is Thailand and the Arabic word for Turkey is Torkeya.

12. When you put a fatah under a letter, it is now called a _________, which adds an 'eee' sound after the letter that it is under.

From Quiz Arabic Alphabet and Grammar

Answer: cusera

In the Arabic alphabet, there aren't many vowels. Instead, they create the same sounds using grammar.

13. What does "As-salaamu Alaikum" mean?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: Peace be upon you

This is an Arabic greeting that is used in both Muslim and Christian cultures. It means "Peace be upon you." The traditional response is "Wa `Alaykum As-Salām", meaning "and on you be peace."

14. The Red Planet, Mars is the favourite for alien life on it. Mars is called what in Arabic?

From Quiz The Solar System in Arabic!

Answer: Al-Mareek

'Salalem' means stairs, 'shebsheb' means slippers and spider is 'ankaboot'. Volcanic craters on Mars are huge. The largest is 25 kilometres tall, three times the height of Mount Everest and has a radius of 700 kilometres.

15. Hungary had 6,250,000 radio receivers, a very small amount compared to UK's. What is Hungary called in Arabic?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: El-magr

El-yaban is Japan in Arabic, El-brazeel is Brazil and Cheek is the Czech Republic.

16. What is the 28th letter of the alphabet?

From Quiz Arabic Alphabet and Grammar

Answer: yeh

Yeh is the last letter of the Arabic alphabet. Arba'a is not a letter, it is a number. Jiim is in the first half of the alphabet, and hampsa is both a piece of grammar and a number.

17. What does the Arabic word "Rasoul" mean ?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: Messenger of God

Islam, unlike Christianity or Judaism, makes a distinction between a prophet (nabi) and a direct messenger of God (rasoul).

18. Jordan's population is made up of 93% Muslims. What do Arabs call Jordan?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Al-ordon

Jamayka is obviously Jamaica, Lebnan is Lebanon and El-maghreb is Morocco.

19. A city in Jordan is called Al-Zarqa, what does "Al-Zarqa" mean?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: The Blue

Al-Zarqa is Jordan's major industrial centre. It is the second largest city and has a desert - like climate. Approximately half of the population is made up from people who moved there after the 6 Day War.

20. Mexico's currency is the New Peso which is divided into 100 Centavos. What is the country called in Arabic?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Al-mekseek

Sorya is Syria, Esraeel is Israel and Ethyopia is clearly Ethiopia.

21. Where would you be if you could see "Al-bahr Al-mayyit"?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: The Dead Sea

The Dead Sea is situated in the Jordan Rift valley. The area has less than 100mm average rainfall per year and its shores are the lowest dry place on earth.

22. Petroleum products are one of Algeria's main exports. But what is the country called?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Al-jazaer

El-kwait is the arabic word for Kuwait, Faransa is France and Ganoub Afriqya is South Africa in Arabic.

23. The capital of United Arab Emirates is Abu-Dhabi, what does the word "Dhabi" mean?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: Gazelle

Abu - Dhabi is the second most populous city in the UAE with a population of around 930,000.

24. One of Austria's main exports is meat and dairy products. What do Arabs call Austria?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Al-nemsa

Oozbakistan is Uzbekistan, Aspanya is Spain and I don't need to tell you what Polanda is!

25. What does "As-sahra Al-koubra" mean?

From Quiz Some Arabic Words

Answer: The Great Desert

The Great Desert is the Sahara in Africa, which is the world's second largest desert.

26. There are nine planets in the Solar System - or possibly eight, if you accept that Pluto is classified as a dwarf planet. In any case, leaving astronomic classification to one side for the moment, what is the Arabic word for nine?

From Quiz The Solar System in Arabic!

Answer: Tesa

'Tamania' is eight, 'wahid' is one and 'etneen' is two. Thank you for playing my quiz and I hope you have enjoyed it.

27. Switzerland's currency is the Franc divided into 100 Centimes. What is Switzerland called in Arabic?

From Quiz Around the World in Arabic!

Answer: Swisra

El-sweed is Sweden, El-norweej is Norway and El-sodan is Sudan. Thank you for playing this quiz. I hope you have learned more about Arabic and PLEASE rate this!

This is category 10727
Last Updated Feb 25 2024 9:09 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.