FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Urdu Quizzes, Trivia and Puzzles
Urdu Quizzes, Trivia

Urdu Language Trivia

Urdu Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
6 Urdu Language quizzes and 60 Urdu Language trivia questions.
1.
  Urdu: The Language of the Exalted Camp   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The national language of Pakistan, Urdu is one of the world's most widely spoken languages. No prior knowledge of Urdu grammar or vocabulary is necessary to play this quiz.
Average, 10 Qns, LadyNym, Sep 30 23
Average
LadyNym gold member
Sep 30 23
62 plays
2.
  Fruits in Urdu    
Multiple Choice
 10 Qns
Learn your fruits in Urdu and have fun!
Average, 10 Qns, durri, Jan 29 09
Average
durri
831 plays
3.
  Simple Urdu Vocabulary    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my language which is Urdu. It's simple if you are from Pakistan or India. Good Luck!
Easier, 10 Qns, shazy95, Sep 10 08
Easier
shazy95
934 plays
4.
  Pakistani, Urdu    
Multiple Choice
 10 Qns
Urdu is a national language of Pakistan, Beside this, there are several languages spoken in different regions of Pakistan
Average, 10 Qns, Last_Argument, Jan 06 17
Average
Last_Argument
1078 plays
5.
  Vegetables in Urdu    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, you will get a brief introduction to the names of vegetables in the Urdu language.
Average, 10 Qns, Last_Argument, Sep 27 18
Average
Last_Argument
Sep 27 18
412 plays
6.
  Do You Know Urdu?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz to test you language skills in Urdu. Have fun and good luck.
Average, 10 Qns, tahathegreat, Mar 29 17
Average
tahathegreat
730 plays
trivia question Quick Question
In Urdu, corn is called by what name?

From Quiz "Vegetables in Urdu"





Urdu Language Trivia Questions

1. Spoken throughout South Asia, Urdu belongs to the southernmost branch of which large language family?

From Quiz
Urdu: The Language of the Exalted Camp

Answer: Indo-European

Like many of the languages spoken in South Asia, Urdu is a Indo-European language of the Indo-Iranian branch, the largest of the branches that comprise that vast family. The Indo-Iranian branch in turn is divided into three smaller branches, one of which - the Indo-Aryan languages - includes over 200 languages spoken by over a billion people. Most of these languages are spoken in the Indian subcontinent; one of them, Romani, is also spoken in Europe by the peoples formerly referred to as Gypsies. The other two branches of the modern Indo-Iranian languages are Iranian (which includes Farsi, Pashto and Kurdish) and Nuristani (which includes a number of languages spoken in eastern Afghanistan by about 130,000 people). It is estimated that the Indo-Iranian branch of the Indo-European family numbers about 320 distinct languages. The Hamito-Semitic family, also known as Afroasiatic, includes Arabic, Hebrew and Amharic (the language spoken in Ethiopia). The Niger-Congo family comprises hundred of languages spoken throughout sub-Saharan Africa. The Sino-Tibetan family, the world's second-largest after the Indo-European, includes most languages spoken in China, as well as Tibetan and Burmese.

2. What is the English name for the orange-coloured vegetable called "gajar" in Urdu?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Carrot

In winter, a sweet dish called "Gajar Halwa" is one of the most favorite dishes in Pakistan. Carrot juice is also a favorite drink in Pakistan.

3. What is the word for "fruit" in Urdu?

From Quiz Fruits in Urdu

Answer: Phal

Note: Don't read it as fal! It's with the p sound. "Phal" is the Hindi word for fruit and usually the plural is "Phal",too. "Samar" is an Arabic word and the plural is "Asmaar". Urdu is a mixture of various languages and you may find a verity of words in it. Vegetable is called "Sabzi" in Urdu. "Mundi" is the word for market. A market is a place where you sell and buy things. You can buy fruits and vegetables from " Sabzi Mundi".

4. "Urdu" is what type of word?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: Turkic word

The word 'Urdu' is derived from Turkic word that means 'camp' or 'army'. This language developed under the influence of the Muslim Empires that ruled South Asia from the early thirteenth century. Their rule finished when British government gained control of this region.

5. In which country is Urdu mostly spoken?

From Quiz Do You Know Urdu?

Answer: Pakistan

Urdu is rated the 20th in the most spoken languages of the world. It is similar to Hindi, but they are written differently.

6. How will you say "radish" in Urdu?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Mooli

Radish Paratha, a type of bread, is also cooked in Pakistan. For this, radish is chopped, some spices and salts added to it, before it is added to bread and cooked.

7. Which fruit is called "Kaila" in Urdu?

From Quiz Fruits in Urdu

Answer: Banana

Apple is called "Sayb". Guava is called "Amrood" and pomegranate is "Anaar" in Urdu. By the way do you know that banana is actually not a fruit? Well! It's a herb and world's largest herb indeed.

8. In the morning when you put on your "kameez", what do you put on?

From Quiz Simple Urdu Vocabulary

Answer: Shirt

Pants are called "shalwar or patloon" in Urdu. A hat is called "topi" in Urdu. Underwear is called "chadi" in Urdu.

9. What is the meaning of word "Urdu"?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: Army or Camp

Soldiers from different regions lived together. As they spoke their own native languages, they developed a new language called 'Urdu' hence Urdu means several abridged languages.

10. Translate 'kitab' into English.

From Quiz Do You Know Urdu?

Answer: Book

'Note' is 'kaefiyat naamah', 'door' is 'darwaaza' and 'map' is 'naqsha' in Urdu. There are many different words for 'note' such as 'khat' and 'sur'.

11. Derived from a Turkic word meaning "army" or "camp", the name Urdu is related to what English word - frequently used to denote a large group of people in a slightly pejorative sense?

From Quiz Urdu: The Language of the Exalted Camp

Answer: Horde

Unlike the language itself, Urdu's name is of relatively recent origin, dating from the Mughal era. In the early 18th century, the language spoken around Delhi began to be referred to as "Zaban-e-Ordu", meaning "language of the exalted (royal) camp". Because of that, some sources report that Urdu was originally used as a lingua franca by the soldiers in the Mughal's army, who came from different parts of Asia. However, the implication that Urdu may be a sort of pidgin rather than a natural language has been rejected by many language experts, especially in Pakistan. Like most other languages (English being a textbook example of this), Urdu has borrowed its share of words of foreign origin, but its basic structure is purely Indo-Aryan. The first appearance of the shortened name Urdu dates from 1780, when the word was used by poet Ghulam Hamdani Mash'hafi. The word "ordu" in "Zaban-e-Ordu" is of Turkic origin, and originally meant "royal residence or camp" - later coming to denote any military encampment. The English "horde" for a large and possibly threatening group of people has the same origin, though it was borrowed from Russian in reference to the 13th-century Mongol khanate known as "Golden Horde". The three words listed as wrong answers have completely different origins.

12. What is the word for a tomato in Urdu?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Tamatar

Tomato is an important ingredient of Pakistani dishes.

13. What is "pineapple" called in Urdu?

From Quiz Fruits in Urdu

Answer: Ananaas

I really like this word "Ananaas", it sounds so funny. "Khajur" is the word for date and "Chakotra" is grapefruit. Have you ever thought that why grapefruits are called grapefruits? Neither they look like grapes nor they taste like grapes. Actually they grow in clusters like grapes. And as many as 25 grapefruits can grow in a cluster.

14. What time is it when it's "char bajay"?

From Quiz Simple Urdu Vocabulary

Answer: 4 o'clock

5 o'clock is "panch bajay". 8 o'clock is "ath bajay". 12 o'clock is called "barah bajay".

15. How many letters are there in Urdu Language?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: 37

There are 37 letters in the Urdu language.

16. What language of a large Western Asian country, a former empire, was a major influence on the development of modern-day Urdu?

From Quiz Urdu: The Language of the Exalted Camp

Answer: Persian

Persian was the official language of the Muslim dynasties that ruled India from 1210 to 1857 - first the Delhi Sultanate, then the Mughal Empire. It was also the language of poetry, literature and art, while Arabic was the language of religion. These two languages influenced the development of present-day Urdu, particularly in terms of vocabulary: while the vocabulary of Hindi comes for the most part from Sanskrit, the vocabulary of Urdu features a remarkable number of Persian (and, to a lesser extent, Arabic) loanwords, which often tend to pertain to more formal or technical contexts. It has been estimated that about 25%-30% of Urdu's vocabulary comes either directly from Persian, or from Arabic through Persian. The influence of Persian became stronger in Pakistan after the country's independence from India in 1947, as a way to affirm its identity as a Muslim country in contrast with India, and as a symbol of unity. In present-day Pakistan, Urdu shares official language status with English, from which it has borrowed many words. While "Pinglish" or "Paklish" are the nicknames given to the variety of English spoken in Pakistan, there is also "Urdish" - a hybrid word that refers to the code-switching between Urdu and English that frequently occurs in certain situations or social groups. However, given the identification of Urdu with Islam and its values, Urdu words are nearly always used when expressing Muslim religious concepts.

17. The Urdu for this vegetable is "aalo". A favorite vegetable around the world, what is its English name?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Potato

Aalo Paratha is also a Pakistani bread. It is cooked in the same way as Mooli Paratha, the only difference being that the potatoes are boiled first to make them soft.

18. What is "mango" called in Urdu?

From Quiz Fruits in Urdu

Answer: Aam

Mango is the most popular fruit in sub-continent. It is called the king of the fruits. "Sangtra" is the Urdu word for tangerine and tamarind is called "Imli".

19. How is Urdu written?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: right to left

Urdu is written from right to left like Arabic and Persian.

20. How many dialects does Urdu have?

From Quiz Do You Know Urdu?

Answer: 4

The dialects of Urdu are Dakhini, Pinjari, Rekhta, and Modern Vernacular Urdu. Different dialects are spoken in different countries.

21. In Urdu, what name is given to a cucumber?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Kheera

Cucumber is eaten as a part of salad, especially in summer.

22. Standard Urdu is written in what type of calligraphy?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: Nastaliq

Standard Urdu is written in Nastaliq Calligraphy while other calligraphic styles are also sometimes used.

23. Many Urdu speakers reside outside the Indian subcontinent. In which Southern Hemisphere country, noted for having 11 official languages, does it have protected status?

From Quiz Urdu: The Language of the Exalted Camp

Answer: South Africa

In Chapter 1 (Founding Provisions) of the current Constitution of South Africa, ratified in 1996, the section about languages (Section 6) states that the Pan South African Language Board must "promote and ensure respect for all languages commonly used by communities in South Africa." Being spoken in older immigrant communities throughout the country, Urdu is one of the 11 languages expressly mentioned in the fifth paragraph of Section 6, as are Hindi, Sanskrit, Gujarati, Tamil, and Telugu - all languages originating in the Indian subcontinent. Under the Indian indenture service that replaced slavery in the British Empire and other European colonial powers, many Indians were transported to South Africa to work as labourers. Most of them were concentrated in the former colony of Natal: the port city of Durban, the capital of present-day KwaZulu Natal, has the country's highest concentration of people of South Asian descent. Many Urdu speakers arrived in South Africa as traders: because of their adherence to Islam and their dress, they were known as "Arab traders". In more recent times, a number of Pakistani Urdu speakers have migrated to urban areas of South Africa. Other sizable communities of Urdu speakers can be found in many Asian and African countries, as well as in the US, the UK, Canada, and Australia. In the UK, Urdu is one of the five most commonly spoken languages, used as a lingua franca by about 2 million British Asians.

24. What will you call the vegetable "cauliflower" in Urdu?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Phool Gobhi

There are two types of Gobhis in Urdu. 'Phool Gobhi' is cauliflower, while cabbage is called 'Band Gobhi'.

25. Which fruit is called "Angoor" in Urdu?

From Quiz Fruits in Urdu

Answer: Grapes

Strawberry is called strawberry in Urdu, too. "Tamaater" is the word for tomatoes. Surprised to see tomatoes in fruits! Well! They are fruits not vegetables. In countries like France and Italy, they were once considered apples and used to be yellow not red or orange.

26. Masters of Urdu calligraphy are known as what?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: Katib/Khush Navees

'Katib' are the masters of Urdu calligraphy. They can write in different calligraphic styles.

27. In Urdu, corn is called by what name?

From Quiz Vegetables in Urdu

Answer: Makkai

Corn is boiled or roasted on coal before being eaten.

28. How do you say "English literature" in Urdu?

From Quiz Pakistani, Urdu

Answer: Angraizi Adab

'Angraizi' means "English" and 'Adab' means "Literature" while 'Hisaab' means "Mathematics".

29. What is 'woman' in Urdu?

From Quiz Do You Know Urdu?

Answer: aurat

'Aurat' is 'women', while 'ladki' is 'a girl' and 'admi' is 'a man'. There are many stages of a female and it must not be mistaken.

30. Urdu shares a feature with languages such as French, Spanish, Italian and German (though not with English) that plays a major role in everyday communication. What is it?

From Quiz Urdu: The Language of the Exalted Camp

Answer: Formal/informal address pronouns

The emphasis on formality and politeness is one of Urdu's most significant features. Using words or grammar structures of Persian or Arabic rather than Hindustani origin indicates formal, higher-register speech - a bit like the use of words of Latin origin rather than their Germanic counterparts does in English. The observance of the rules of etiquette in Urdu (and Hindi) is called by the Arabic loanword "takalluf" (taking pains to be respectful). As happens in other languages, politeness is reflected in the vocabulary, which is selected with the utmost care as a mark of respect. In this context, the correct use of address pronouns is of paramount importance. While English only has "you", Urdu has three different second-person pronouns. The most informal is "tu", which is always singular, and can be either very intimate or somewhat derogatory. "Tum" can be described as familiar, while "āp" indicates formality and respect: both of these pronouns can be either singular or plural. Romance languages such as French, Italian, Spanish and Portuguese also use "tu" when addressing a single person informally; the German word is "du". All of these European languages also have formal address pronouns, which are often hard for English speakers to master correctly. Urdu has two genders, masculine and feminine, and two numbers, singular and plural. Compared to English, verb conjugations are definitely not simple. As for grammatical cases, Urdu has three for nouns, and five for pronouns.

This is category 18169
Last Updated Mar 03 2024 1:12 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.