FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
US Army Quizzes, Trivia and Puzzles
US Army Quizzes, Trivia

U.S. Army Trivia

U.S. Army Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Military

Fun Trivia
22 U.S. Army quizzes and 271 U.S. Army trivia questions.
1.
  American Generals: Which War?   top quiz  
Classification Quiz
 16 Qns
Since the American Revolutionary War, some very able (as well as some not so able) men have served as generals in one of the various incarnations of American armies. Sort out these men into the correct conflicts in which they served.
Easier, 16 Qns, Reamar42, Jan 14 24
Easier
Reamar42 gold member
Jan 14 24
406 plays
2.
  General MacArthur's Farewell to West Point    
Fun Fill-It
 15 Qns
Here is the final part of General Doulas MacArthur's very moving farewell speech to the cadets of West Point in 1962. Can you fill in the missing words?
Easier, 15 Qns, Creedy, Sep 27 23
Easier
Creedy gold member
Sep 27 23
101 plays
3.
  The Joke's on You, U.S. Military-Style   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
From private to colonel, these practical jokes never get old. See if you know some of the best played on soldiers on a daily basis. If you're in the Army, you might have gotten one of these pranks pulled on you.
Average, 10 Qns, Panzera74, Jul 04 07
Average
Panzera74
2812 plays
4.
  U.S. Army - Ranger History   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The United States Army Rangers have a long and distinguished history. I am proud to have served among their ranks.
Average, 10 Qns, javiervachon, Aug 22 20
Average
javiervachon
Aug 22 20
670 plays
5.
  Basic Army Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions that test your basic knowledge of the United States Army.
Average, 10 Qns, H.M.S.III, Jul 16 18
Average
H.M.S.III
Jul 16 18
3856 plays
6.
  Basic US Army Acronyms    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you an arconym commonly used in the US Army, you tell me what it stands for. NOTE: Some acronyms have other meanings beyond those listed, but please only consider the listed choices.
Average, 10 Qns, umpolo, Jun 10 11
Average
umpolo
4430 plays
7.
  U. S. Army Generals    
Multiple Choice
 20 Qns
Have fun learning general facts not generally known to the general public.
Difficult, 20 Qns, KIRKEPOO, Aug 03 10
Difficult
KIRKEPOO
2845 plays
8.
  Why is the Sky Blue?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All questions are about the U.S. Army Infantry.
Average, 10 Qns, AlexT781, Oct 07 14
Average
AlexT781
468 plays
9.
  You're In The Army Now    
Multiple Choice
 10 Qns
Recently, on vacation, I took a bus tour of the United States Military Academy at West Point. I learned some of its history and some of the life of a Cadet. I hope you enjoy some of what I learned as I did.
Average, 10 Qns, Irishrosy, Aug 18 15
Average
Irishrosy
315 plays
10.
  U.S. Army Slogans    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know the mottos of US Army Divisions?
Average, 10 Qns, LtGreene, May 17 20
Average
LtGreene
May 17 20
1591 plays
trivia question Quick Question
The rank of General of the Army in the United States (World War II version) has how many stars?

From Quiz "U.S. General of the Army"




11.
  Army Basic Training in the 1960s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hundreds of thousands of American men and women served in the US Army in the Vietnam War Era. This is a quiz about the first thing they experienced: Basic Training. Attenhut!
Tough, 10 Qns, scalar, Dec 11 07
Tough
scalar
1194 plays
12.
  U.S. Army Divisions   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This is a test about various U.S. Army Divisions, mostly from WWII, but also WWI and other wars that the U.S. has fought in.
Tough, 20 Qns, malomente, Nov 20 08
Tough
malomente
1607 plays
13.
  General Trivia    
Multiple Choice
 20 Qns
I will give his first name and cute, clever clues to a word for something often found in or near the average home that is contained within the surname of that American army general. Choose the correct last name of the general.
Tough, 20 Qns, KIRKEPOO, Mar 16 20
Tough
KIRKEPOO
Mar 16 20
2117 plays
14.
  U.S. Army Infantry Divisions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
U.S. Army Infantry Divisions have proud heritages. I will give you a clue about a division and you tell me which I am describing.
Tough, 10 Qns, top754, Apr 20 16
Tough
top754
1776 plays
15.
  US Army Basic Training Cadence    
Multiple Choice
 10 Qns
Give the next line to these US Army basic training cadences (the politically correct ones!). Even though there are slight variations to these cadences, the choices are different enough to choose the correct answer.
Tough, 10 Qns, m1a2lt, Mar 27 07
Tough
m1a2lt
2142 plays
16.
  U.S Army Rangers - 2nd Battalion    
Multiple Choice
 10 Qns
More Ranger history, this time about the men and missions of the 2nd Ranger Battalion.
Difficult, 10 Qns, javiervachon, Dec 02 08
Difficult
javiervachon
286 plays
17.
  U.S. General of the Army    
Multiple Choice
 10 Qns
General of the Army in the United States is a special rank. Take this quiz to see what it takes to be the General of the Army.
Tough, 10 Qns, THartmann9374, Jan 24 14
Tough
THartmann9374 gold member
413 plays
18.
  Army JROTC Knowledege    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Army JROTC. Me being a cadet in the program, i know about it, and i never seen any quizzes on this topic on FunTrivia, so here it goes. Its also my first quiz, so be gentle and please rate!
Tough, 10 Qns, albyc324, Mar 08 09
Tough
albyc324
545 plays
19.
  U. S. Army Generals, 1794-1860    
Multiple Choice
 20 Qns
This period includes the War with France, the War of 1812, the Seminole War, and the War with Mexico. Get acquainted with the military leaders of those times.
Difficult, 20 Qns, KIRKEPOO, Mar 27 07
Difficult
KIRKEPOO
806 plays
20.
  Stryker Combat Vehicles    
Multiple Choice
 10 Qns
My husband recently returned from Iraq with his Stryker unit. I thought a quiz in honor of him and the wonderful Strykers was in order!
Tough, 10 Qns, lucymarie14, Sep 02 19
Tough
lucymarie14
Sep 02 19
274 plays
21.
  Sergeants Major of the U.S. Army    
Multiple Choice
 10 Qns
There have been several Sergeants Major of the Army. How well do you know them?
Difficult, 10 Qns, bnakai, Mar 27 07
Difficult
bnakai
449 plays
22.
  U.S. Army JROTC Trivia/Inspection questions    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about Army JROTC. I am a cadet myself, so I decided to make a quiz about it.
Average, 10 Qns, sk8rkoby, Jan 10 19
Average
sk8rkoby
Jan 10 19
344 plays

U.S. Army Trivia Questions

1. The United States Military Academy at West Point was established in 1802 through an act of legislature. Which American President was responsible for signing the act that formally created it?

From Quiz
You're In The Army Now

Answer: Thomas Jefferson

Thomas Jefferson, during his term as President of the United States, on March 16, 1802 signed the Military Peace Establishment Act, and is responsible for the final establishment of the United States Military Academy at West Point. George Washington had previously surveyed the grounds and the location was a strategic point during the Revolutionary War. Major Jonathan Williams, a grandnephew of Benjamin Franklin, was appointed by Jefferson to supervise its building and develop its curriculum which was to focus on engineering. The formal opening of the United States Military Academy occurred on July 4, 1802. In the Academy's library there are three portraits which honor those who were a part of West Point's beginning and those portraits are of George Washington, Jonathan Williams, and Thomas Jefferson.

2. According to traditional US Infantry lore, just why IS the sky blue?

From Quiz Why is the Sky Blue?

Answer: Because God loves the Infantry

In the U.S. military, sky blue is the color of the Infantry branch, and during basic training all recruits learn the sky is blue "because God loves the Infantry".

3. What is the definition of First Aid?

From Quiz U.S. Army JROTC Trivia/Inspection questions

Answer: The immediate care given to an injured/ill victim before professional medical help can be administered.

Inspectors look for the official definition for the answer, even though the other answers are part of First Aid.

4. What year was JROTC founded in?

From Quiz Army JROTC Knowledege

Answer: 1916

It was founded by the National Defense Act of 1916. In 1916, in the midst of WWI, the government needed more troops to fight the war over in Europe. To do this, they enacted the program to train cadets into soldiers.

5. The modern 2nd Ranger Battalion was activated in what year?

From Quiz U.S Army Rangers - 2nd Battalion

Answer: 1974

After examining the military's experiences in Vietnam, Army Chief of Staff General Creighton Abrams recognized the need for a highly trained, mobile, assault force capable of executing missions in any environment. As a result, he ordered the formation of two Ranger Battalions.

6. One of the units from which the modern 75th Ranger Regiment derives its lineage is Merrill's Marauders. What was the Marauder's official unit designation?

From Quiz U.S. Army - Ranger History

Answer: 5307th Composite Unit (Provisional)

Merrill's Marauders had the distinction of having every soldier in the unit awarded the Bronze Star medal for valor, and earning the Distinguished Unit Citation for their gallantry and determination.

7. Who or what was the Stryker named for?

From Quiz Stryker Combat Vehicles

Answer: Enlisted Soldiers

The Stryker was named for two Medal of Honor recipents; Robert Stryker (Vietnam) and Stuart Stryker (WWII).

8. It's a beautiful day at Fort Somewhere and it's time for another day in the United States Army. Sergeant Bly tells Private Snuffy to go to the communications center and grab a box of chemlight batteries. What's the joke here?

From Quiz The Joke's on You, U.S. Military-Style

Answer: Chemlights do not require batteries

Chemlights are activated by breaking and shaking them until they illuminate. They come in many different colors and even come in an infrared brand that can only be seen through the use of night vision devices.

9. "The Big Red One".

From Quiz U.S. Army Slogans

Answer: 1st Infantry Division

The 1st Infantry division patch is a green pentagon with a big red one in the middle.

10. Which famous U.S. Army Division was nicknamed "Hell on Wheels" ?

From Quiz U.S. Army Divisions

Answer: 2nd Armored Division

Under the command of General Patton, 2nd Armored was involved in the capture of Palermo, Sicily and went on to the battlefields of France following D-Day. It landed in France on June 9, 1944 and fought on to the end of the war.

11. Who was the first Sergeant Major of the Army?

From Quiz Sergeants Major of the U.S. Army

Answer: William Wooldridge

William Woolridge was appointed as the SMA on July 11, 1966 and served in that position until August 1968. He was assigned to 1st Infantry Division and participated in the D-Day landings and the Battle of the Bulge campaigns. He was also appointed as the 1st Infantry Division sergeant major and was then deployed to Vietnam.

12. "Down by the River, I took a little walk, There I saw an infantryman, Who wanted to talk. I kicked him (hu-ah), I pushed him (hu-ah), I shoved him in the river, ___________________________".

From Quiz US Army Basic Training Cadence

Answer: "And laughed as he drown."

"'cause we don't need no infantry, Hangin' around!"

13. James took no shortcuts as Confederate commander of the First Corps of the Army of Northern Virginia during the Civil War. He chose the high way to do things most of the time. Who was he?

From Quiz General Trivia

Answer: Longstreet

Lieutenant General James Longstreet(STREET) was a master of defensive tactics. His counterpart, Lieutenant General Stonewall Jackson of the Second Corps, was a master of tactical offense. Along with Lieutenant General Jeb Stuart of the Cavalry Corps, they were the best corps commanders of the Confederacy. Only Longstreet survived the war.

14. When would you most likely use the acronym S.P.O.R.T.S.?

From Quiz Basic Army Knowledge

Answer: When firing a weapon

S.P.O.R.T.S., is the corrective action you take in the event of a misfire when firing your weapon: S-Slap the cartridge magazine P-Pull on the charging handle O-Observe the chamber for misfed rounds R-Release the charging handle T-Tap the foward assist S-Shoot, or squeeze the trigger

15. Who was appointed Commander-In-Chief for the (quasi) War with France (1798-1800)?

From Quiz U. S. Army Generals, 1794-1860

Answer: George Washington

President Adams appointed him Lieutenant General but Washington died in 1799. Lee and Hamilton were appointed as major generals. W.A. Washington from Virginia, was made a brigadier general.

16. George Washington held what military rank, not title or grade, during his lifetime?

From Quiz U. S. Army Generals

Answer: Lieutenant General

Study the portraits of Washington in uniform painted prior to 1798. Some show him wearing the three stars of the Lieutenant General rank. Military historians tend to confuse his titles and honorary grade with actual rank. The rank of General of the Armies was created in 1919, General of the Army in 1944, and General in 1866.

17. In which Eastern seaboard state is the West Point United States Military Academy located?

From Quiz You're In The Army Now

Answer: In the Hudson River Valley of New York State

The United States Military Academy, generally referred to as "West Point", is located in the beautiful and historic Hudson River Valley of New York State. This area is appoximately fifty miles north of New York City. General Washington considered this area with its plateau overlooking the Hudson River as an advantageous site to build a fortification. Colonel Thaddeus Kosciuszko, was placed in charge of the design and the fortifications of the new fort. Kosciuszko, who later was named a Brigadier General by the Continental Congress, created a one hundred fifty foot iron chain which was placed strategically across the Hudson to bar navigation to the Fort by the British. West Point Military Academy which was once known as Fortress Point in 1778, became the United States Military Academy in 1802.

18. "The Regulations for the Order and Discipline of the Troops of the United States" was the official title of the first US military drill manual. By what name is it commonly referred to today?

From Quiz Why is the Sky Blue?

Answer: The Blue Book

The Blue Book was used by Baron von Steuben to train the Continental Army at Valley Forge. William J Hardee's "Tactics" became the official drill manual in 1855, and the current manual is FM 3-21.5.

19. The rank of General of the Army in the United States (World War II version) has how many stars?

From Quiz U.S. General of the Army

Answer: 5

General of the Armies has six stars. General has four stars, Lieutenant General has three stars, Major General has two stars and Brigadier General has one star.

20. How do you read a U.S. military map?

From Quiz U.S. Army JROTC Trivia/Inspection questions

Answer: Right and up

Right and up is the only one that makes sense if you were having trouble with this.

21. In Army JROTC, what does the term "SAI" stand for?

From Quiz Army JROTC Knowledege

Answer: Senior Army Instructor

SAI stands for Senior Army Instructor, and the SAI is usually, most of the times an officer. The term changes within each separate branch (Marines, Navy, Air Force), but are generally the same.

22. What military installation serves as the home to the 2nd Ranger Battalion?

From Quiz U.S Army Rangers - 2nd Battalion

Answer: Fort Lewis, Washington

Fort Lewis is located just south of Tacoma, Washington and is adjacent to McChord Air Force Base. This location provides the Rangers of 2nd Battalion the opportunity to train in several terrain settings without leaving their local area.

23. One detachment of 2nd Battalion Rangers scaled which steep French cliffs on D-Day in 1944?

From Quiz U.S. Army - Ranger History

Answer: Pointe Du Hoc

President Reagan gave a moving speech from the top of these cliffs in 1984, on the 40th anniversary of D-Day. His speech and the assault on these cliffs is retold in the book "The Boys of Pointe Du Hoc."

24. How many variants of the Stryker are there?

From Quiz Stryker Combat Vehicles

Answer: 10

The ten variants are: Infantry Carrier Vehicle; Mobile Gun System Vehicle; Mortar Carrying Vehicle; Fire Support Vehicle; Reconnaissance Vehicle; Medical Evacuation Vehicle; Command Vehicle; Engineer Support Vehicle; Anti-Tank Vehicle; and Nuclear, Biological and Chemical Vehicle.

25. How long were the Vietnam Era Basic Training programs (also known as boot camp)?

From Quiz Army Basic Training in the 1960s

Answer: Eight Weeks

Today's Army Basic Training runs nine weeks, but even eight weeks felt like forever. Of course, if you didn't make it through the first time, you could be "recycled" and spend another several weeks.

26. The Japanese-American soldiers of the 442nd Regimental Combat Team were assigned to which Division when it arrived for combat in Italy in June, 1944 ?

From Quiz U.S. Army Divisions

Answer: 34th "Red Bull" Division

The 442nd Regimental Combat Team is the most decorated unit in U.S. military history

27. Who assumed the position of Sergeant Major of the Army on January 15, 2004?

From Quiz Sergeants Major of the U.S. Army

Answer: Kenneth Preston

SMA Preston assumed duties on Jan 15, 04. SMA Preston served as the CSM for Combined Joint Task Force 7 that served in Baghdad.

28. "Hello, hello Infantry. Queen of Battle, follow me. Sitting at home, talkin' to Joe, ___________________________."

From Quiz US Army Basic Training Cadence

Answer: "Nothing to do, nowhere to go."

"My recruiter said to me, 'Young man, what do you want to be?' I told him 'Mean, lean and green. I want to be that Infantry'"

29. Darius sat in comfort with General George McClellan and commanded the Union Army 2nd Corps at Fredericksburg and Chancellorville. What was his surname?

From Quiz General Trivia

Answer: Couch

Major General Darius Nash Couch (COUCH) graduated from West Point in 1846 with his friend and classmate McClellan. Their stars rose and fell together. McClellan, as Commander of the Army of the Potomac, saw to it that Couch was promoted to brigadier and major general. After the war, they supported each other politically through the Democratic Party.

This is category 16436
Last Updated Mar 03 2024 1:12 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.