Quiz about Cropped Docked or Natural in the USA
Quiz about Cropped Docked or Natural in the USA

Cropped, Docked or Natural in the USA Quiz


This quiz will test your knowledge on which dogs have cropped ears, docked tails or ears and tails that are left naturally for the American Kennel Club conformation ring. We'll also give some questions on the practice of docking and cropping.

A multiple-choice quiz by morrigan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dogs

Author
morrigan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
253,244
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
5254
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 173 (2/10), Guest 98 (7/10), Guest 72 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Does the Rottweiler have cropped ears?

Yes
No

2. The Cardigan Welsh Corgi sometimes has a docked tail.

True
False

3. Can you show a Doberman Pinscher without a docked tail? Hint

Yes-there is nothing that dictates what a Dobie's tail should be
Yes-but you will be highly penalized for doing so.
Yes-the breed standard allows natural tails
No-your dog has to look like every other dog

4. The Smooth Collie is shown with cropped ears.

True
False

5. There has been a successful experiment to breed a naturally bob-tailed Boxer.

True
False

6. Some Old English Sheepdogs are naturally bob-tailed.

True
False

7. Does the Yorkshire Terrier have a docked tail?

Yes
No

8. The Briard is always shown in its natural state.

True
False

9. To register your dog with the American Kennel Club, you have the option of not docking or cropping your dog's ears and/or tail even if the breed standard calls for such a procedure.

True
False

10. Most dogs with docked tails have the procedure done as puppies to avoid tail injuries in the adult dogs.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Does the Rottweiler have cropped ears?

Answer: No

The Rottweiler does not have cropped ears. It does, however, have a docked tail. The tail is traditionally docked to stop the damage of the tail that sometimes occurs in working and hunting breeds. The American Kennel Club (AKC) only says "--Tail docked short, close to body, leaving one or two tail vertebrae.

The set of the tail is more important than length. Properly set, it gives an impression of elongation of topline; carried slightly above horizontal when the dog is excited or moving." It does not say that it's a disqualification if the dog doesn't have a docked tail.
2. The Cardigan Welsh Corgi sometimes has a docked tail.

Answer: False

It's the Pembroke Welsh Corgi that sometimes has a docked tail. The Cardigan always has a full tail. The Pembroke sometimes has a docked tail because in a litter, roughly half the puppies have no tail occurring naturally.
3. Can you show a Doberman Pinscher without a docked tail?

Answer: Yes-but you will be highly penalized for doing so.

While it's not widely seen in the US shows, the Doberman can be shown naturally. Unfortunately, from the AKC breed standard: "Tail docked at approximately second joint, appears to be a continuation of the spine, and is carried only slightly above the horizontal when the dog is alert," and later it reads "The foregoing description is that of the ideal Doberman Pinscher. Any deviation from the above described dog must be penalized to the extent of the deviation." So, while you can show a natural Dobie, you would be highly penalized for doing so.

In Australia and UK, it's illegal to crop and dock a dog's ears and tail for cosmetic reasons. When it needs to be done, it's restricted to certain veterinarians, as it is in the UK.
4. The Smooth Collie is shown with cropped ears.

Answer: False

Like the Rough Collie, and the Shetland Sheepdog, the Smooth Collie is shown naturally. No breed of Collie has docked tails or cropped ears.
5. There has been a successful experiment to breed a naturally bob-tailed Boxer.

Answer: True

Dr Bruce Cattanach set out to develop a Boxer that was naturally bob-tailed. He did it by breeding a Boxer to a Pembroke Welsh Corgi. His first attempt failed, as the puppies looked like crosses. But there was some success, as five of the puppies has bob-tails of varying lengths. He then tried to breed two of the "Borgies." He ended up with one litter of second generation "Borgies." In this litter, seven (out of sixteen) of the puppies were bob-tails, of which four were females. Out of this litter, they kept a bob-tailed female which looked like a Boxer-just with a natural bob-tail. For their third generation litter, five (out of eight) puppies were bob-tailed. And more importantly, they all looked like Boxers.

He has shown his Boxers at Boxer Club shows, as he was able to register them (with much proof of what he was doing) as Boxers, but only with his Kennel Club.

To learn more about this experiment, go to http://www.steynmere.com/index.html
6. Some Old English Sheepdogs are naturally bob-tailed.

Answer: True

While some have their tails docked, like the Pembroke Welsh Corgi, some are born bob-tailed. The ears of an OES are uncropped.
7. Does the Yorkshire Terrier have a docked tail?

Answer: Yes

The tail of the Yorkshire Terrier (also called a "Yorkie") is docked to a medium length. The ears are naturally upright ears, requiring no cropping.
8. The Briard is always shown in its natural state.

Answer: False

The Briard is shown with cropped ears, and a natural tail. In the AKC breed standard, the Briard is disqualified if the tail is non-existent. Buck, the dog from the TV show "Married with Children" was a Briard with natural (uncropped) ears.
9. To register your dog with the American Kennel Club, you have the option of not docking or cropping your dog's ears and/or tail even if the breed standard calls for such a procedure.

Answer: True

According to the AKC, you do not have to crop or dock your dog's ears or tail. Even if the breed standard calls for such procedures, you don't have to follow such practices. Unfortunately, in the US, it's still legal to follow such barbaric traditions, which are usually done for tradition's sake.
10. Most dogs with docked tails have the procedure done as puppies to avoid tail injuries in the adult dogs.

Answer: False

It's never good to dock a dog's tail simply because "something" could happen when it was full grown. Most dogs that have docked tails are either house pets or show dogs, and have no need to have their tails docked (or ears cropped.)

Traditionally, tails were docked to stop mats from forming, and burrs from causing infections in working (herding, hunting and working) dogs. Today, however, most dogs are pets. Even most long-haired hunting dogs have natural tails (such as all Setters and Retrievers.)

This additional info is from slayer9879: "Docking a dog at an older age, you put them at risk for infections, bleeding, most vets won't even dick the tails after 14 days because of these potential risks. Sometimes when dogs are docked at an older age, there is death because they chew at it or there is hemmoraging."
Source: Author morrigan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 173: 2/10
Jan 30 2023 : Guest 98: 7/10
Jan 18 2023 : Guest 72: 5/10
Jan 11 2023 : Guest 71: 5/10
Dec 23 2022 : Guest 86: 6/10
Dec 08 2022 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us