Quiz about Van Gogh
Quiz about Van Gogh

Van Gogh Trivia Quiz


Here are a few questions about van Gogh. He is my favorite artist. He lived a tortured life, but was extremely talented despite the madness he lived with.

A multiple-choice quiz by willywonka. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G
  8. »
  9. Vincent van Gogh

Author
willywonka
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,173
Updated
Mar 01 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2127
Last 3 plays: Guest 88 (4/10), Guest 31 (7/10), Guest 45 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which year was van Gogh born? Hint

1853
1826
1890
1803

2. What was his full name? Hint

Vincent van Gogh
Vincent Cornelius van Gogh
Vincent Theodore van Gogh
Vincent Willem van Gogh

3. Which of these is not one of van Gogh's paintings? Hint

The Red Vineyard
The Potato Eaters
The Artist's Garden at Vetheuil
Irises

4. Vincent van Gogh moved to Paris in 1886 to study at the studio of which French painter? Hint

Fernand Corman
Henri de Toulouse-Lautrec
Alexandre Cabanel
Louis Anquetin

5. With which famous artist did van Gogh reside for a time? Hint

Seurat
Manet
Gauguin
Pissaro

6. Vincent van Gogh received no attention or praise at all in his own lifetime.

True
False

7. What was the name of the asylum van Gogh resided at? Hint

The Yellow House
Arles
St.-Paul-de-Mausole
Saint-Pierre-de-Vassols

8. Who did van Gogh fall in love with when he moved to England? Hint

Marie
Anna
Eugenie
Sien

9. Which of these diseases did he NOT suffer from? Hint

consumption
schizophrenia
alcoholism
syphilis

10. What means did van Gogh use to commit suicide? Hint

a noose
a knife
a revolver
an overdose


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year was van Gogh born?

Answer: 1853

Van Gogh was the eldest of six. He had an older brother who was stillborn.
2. What was his full name?

Answer: Vincent Willem van Gogh

Interestingly Vincent Willam was to be the name of his elder stillborn brother.
3. Which of these is not one of van Gogh's paintings?

Answer: The Artist's Garden at Vetheuil

'The Artist's Garden at Vetheuil' was done by Claude Monet.
4. Vincent van Gogh moved to Paris in 1886 to study at the studio of which French painter?

Answer: Fernand Corman

Toulouse-Lautrec and Anquetin also studied at Atelier Cormon. Cormon himself was tutored by Cabanel before gaining significant attention (and indeed, notoriety) for his gruesome paintings, including "Murder in the Seraglio" (1868).
5. With which famous artist did van Gogh reside for a time?

Answer: Gauguin

Van Gogh and Gauguin had a tumultuous relationship. Van Gogh felt inadequate compared to his exuberent, self confident friend. This relationship is believed to have led to his first breakdown.
6. Vincent van Gogh received no attention or praise at all in his own lifetime.

Answer: False

Although he did not achieve fame and great wealth while alive, toward the end of his life his work began to receive praise and was written about, albeit only in avant-garde circles.
7. What was the name of the asylum van Gogh resided at?

Answer: St.-Paul-de-Mausole

8. Who did van Gogh fall in love with when he moved to England?

Answer: Eugenie

Eugenie however had no interest in the young artist, and was engaged a few months later to another man. Van Gogh was unwilling to give up and declared his love. This was utterly rejected. He remained melancholy for quite some time.
9. Which of these diseases did he NOT suffer from?

Answer: consumption

It has not been proven absolutely that van Gogh was an alcoholic or schizophrenic, but the evidence leads experts to believe so. He did in fact suffer from syphilis.
10. What means did van Gogh use to commit suicide?

Answer: a revolver

Source: Author willywonka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 88: 4/10
Jan 31 2023 : Guest 31: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 45: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 51: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 72: 3/10
Jan 10 2023 : Guest 185: 3/10
Jan 05 2023 : Guest 82: 9/10
Jan 03 2023 : Verona53: 6/10
Jan 02 2023 : colbymanram: 3/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us