Quiz about An Important Animal in Christianity
Quiz about An Important Animal in Christianity

An Important Animal in Christianity Quiz


Animals can be quite important in Christianity. This quiz focuses on just one of them. Take the quiz and find out what animal it is.

A multiple-choice quiz by armageddon4291. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
220,517
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
12034
Last 3 plays: Guest 172 (0/10), Guest 197 (4/10), Guest 98 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many fish did Peter catch during the miracle performed after Jesus' resurrection as described in John 21? Hint

531
135
513
153

2. What is the reference for this verse: "Come, follow me," Jesus said, "and I will make you fishers of men."? Hint

Mark 4:19
Mark 9:14
Matthew 9:14
Matthew 4:19

3. Why did Jesus ask Peter to 'go to the lake and throw out his line' in Matthew 17? Hint

To pay the temple tax
Jesus' sandal had fallen into the lake
He was hungry and needed to eat
Jesus needed a fish for an object lesson

4. How many fishes were used to feed the 5,000 along with the loaves? Hint

5
3
2
4

5. What symbol did the earliest Christians use to identify themselves? Hint

Cross
Chalice
Lamb
Fish

6. What was the first meal which Jesus was recorded as eating after His resurrection? Hint

Bread
Fish
Wine
Figs

7. In the creation story, on which day were fishes created? Hint

6th
5th
4th
3rd

8. According to the NIV Bible, what was Jonah swallowed by? Hint

Blue Whale
Orca
None of these
Sperm Whale

9. According to Matthew, what are Jonah's days inside the animal that swallowed him thought to represent? Hint

It doesn't represent anything
Darkness covering Egypt for three days
Jesus' three days in the tomb
Prophecy of the three years of WWII

10. What were the Men of Tyre selling in Judah on the Sabbath as described in Nehemiah? Hint

Pottery
Wine, grapes and figs
Fish and all kinds of merchandise
Bread loaves


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many fish did Peter catch during the miracle performed after Jesus' resurrection as described in John 21?

Answer: 153

John 21:11 "Simon Peter climbed aboard and dragged the net ashore. It was full of large fish, 153, but even with so many the net was not torn."
2. What is the reference for this verse: "Come, follow me," Jesus said, "and I will make you fishers of men."?

Answer: Matthew 4:19

This was said to the two brothers, Simon Peter and Andrew as they were casting a net into the lake, for they were fishermen. Jesus said this to call them to be his disciples.
3. Why did Jesus ask Peter to 'go to the lake and throw out his line' in Matthew 17?

Answer: To pay the temple tax

Matthew 17:27 "But so that we may not offend them, go to the lake and throw out your line. Take the first fish you catch; open its mouth and you will find a four-drachma coin. Take it and give it to them for my tax and yours." At that time, the temple tax was two drachmas worth.
4. How many fishes were used to feed the 5,000 along with the loaves?

Answer: 2

This was not the only miraculous feeding Jesus performed. After this feeding, there were twelve basketfuls of leftovers. On another occasion, Jesus fed the 4,000 with seven loaves and a few small fish, and there were seven basketfuls of leftovers. In both cases, the number does not include women and children.
5. What symbol did the earliest Christians use to identify themselves?

Answer: Fish

The fish was chosen due to the many associations of fish with Jesus, including those you see in the other questions, and also because Greek for fish is 'Ixthis' (pronounced as Ichthis), and each of the Greek letters stood for something related to Christ, thus becoming an acronym for "Jesus Christ, Son of God, Saviour"

EDITOR: since the first century the spelling of the word 'ixthis' has been changed in regular useage in churches to 'ichthus'.
6. What was the first meal which Jesus was recorded as eating after His resurrection?

Answer: Fish

Luke 24:42-43 "They gave Him a piece of broiled fish, and He took it and ate it in their presence."
7. In the creation story, on which day were fishes created?

Answer: 5th

Birds were created that day as well.
8. According to the NIV Bible, what was Jonah swallowed by?

Answer: None of these

This question has some scientific basis. Jonah 1:17 "But the Lord provided a GREAT FISH to swallow Jonah, and Jonah was inside the fish three days and three nights." The three animals mentioned here are all mammals, not fish. Tricky, eh?
9. According to Matthew, what are Jonah's days inside the animal that swallowed him thought to represent?

Answer: Jesus' three days in the tomb

Matthew 12:40 "For as Jonah was three days and three nights in the belly of a huge fish, so the Son of Man will be three days and three nights in the heart of the earth."
10. What were the Men of Tyre selling in Judah on the Sabbath as described in Nehemiah?

Answer: Fish and all kinds of merchandise

Nehemiah 13:16 "Men from Tyre who lived in Jerusalem were bringing in fish and all kinds of merchandise and selling them in Jerusalem on the Sabbath to the people of Judah."

By now, you should have figured out that the significant animal is the fish. As Jesus said, Christians are to be fishers of men to bring them into the kingdom of God. So, the next time you eat a fish sandwich or Fish and Chips, remember that fishes are so much more significant than just a meal. Humans in God's eyes are fish as well, to be caught into his net of love.
Source: Author armageddon4291

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 172: 0/10
Jan 16 2023 : Guest 197: 4/10
Jan 10 2023 : Guest 98: 6/10
Jan 04 2023 : Guest 73: 6/10
Jan 03 2023 : Guest 74: 5/10
Dec 31 2022 : Guest 24: 5/10
Dec 28 2022 : Guest 92: 1/10
Dec 28 2022 : Guest 83: 2/10
Dec 26 2022 : Guest 73: 3/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us