Quiz about Double Stars
Quiz about Double Stars

Double Stars Trivia Quiz


Here is a neat little quiz on double stars. I will name the star and you determine the Constellation. Should be easy for Astronomy buffs.

A multiple-choice quiz by almach. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Stars

Author
almach
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,111
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
751
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The double double is in what Constellation? Hint

Ursa Minor
Cygnus
Lyra
Leo

2. Almach is in what Constellation? Hint

Triangulum
Andromeda
Aries
Pegasus

3. Mintaka is in what Constellation? Hint

Pegasus
Orion
Monoceros
Ophiuchus

4. Polaris is in what constellation? Hint

Ursa Major
Draco
Gemini
Ursa Minor

5. Castor is in what Constellation? Hint

Gemini
Cancer
Taurus
Bootes

6. Cor Caroli is in what Constellation? Hint

Corona Borealis
Coma Berenices
Canes Venatici
Canis Major

7. Albireo is in what Constellation? Hint

Vulpecula
Equuleus
Delphinus
Cygnus

8. Zuben Elgenubi is in what Constellation? Hint

Scorpius
Coma Berenices
Cepheus
Libra

9. Rigel is in what Constellation? Hint

Monoceros
Lepus
Eridanus
Orion

10. Algedi is in what Constellation? Hint

Aquarius
Scorpius
Libra
Capricornus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The double double is in what Constellation?

Answer: Lyra

The double double is also known as Epsilon Lyrae.
2. Almach is in what Constellation?

Answer: Andromeda

Almach consists of a gold primary and a blue secondary pair of stars.
3. Mintaka is in what Constellation?

Answer: Orion

Mintaka is a star in the belt of Orion.
4. Polaris is in what constellation?

Answer: Ursa Minor

Polaris, the North star, actually consists of at least three stars, but only two can be seen in a telescope, the third companion is a spectrascopic binary.
5. Castor is in what Constellation?

Answer: Gemini

Castor is at least a six star system!
6. Cor Caroli is in what Constellation?

Answer: Canes Venatici

Cor Caroli is a very easy split double star, both components are very bright.
7. Albireo is in what Constellation?

Answer: Cygnus

Albireo is a wider pair than Almach. The stars are a gold primary and a blue secondary (just like Almach).
8. Zuben Elgenubi is in what Constellation?

Answer: Libra

Pronounce that again please! This is a very wide double star in Libra.
9. Rigel is in what Constellation?

Answer: Orion

Rigel is a very bright supergiant with a luminosity of 57,000 suns. And you can still see its companion in a medium sized scope!
10. Algedi is in what Constellation?

Answer: Capricornus

The Goat Star. This is a wide double optical star. Another words, they are not physically connected.
Source: Author almach

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us