FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Interesting Planetary Data
Quiz about Interesting Planetary Data

Interesting Planetary Data Trivia Quiz


Here is a rather tough quiz on planetary phenomena.

A multiple-choice quiz by almach. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
almach
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,146
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3683
Last 3 plays: bakeryfarm (6/10), comark2000 (10/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mercury is...(from the Earth)? Hint


Question 2 of 10
2. Mars is...(from the Earth)? Hint


Question 3 of 10
3. When a superior planet is on the far side of the Sun it is said to be at? Hint


Question 4 of 10
4. What is opposition? Hint


Question 5 of 10
5. All planets move at the same speed as they orbit the Sun.


Question 6 of 10
6. A planetary orbit is an ellipse.


Question 7 of 10
7. Earth moves at the same speed along its orbit as it orbits the Sun.


Question 8 of 10
8. Looking upon the North Pole of Earth, the planets move in a clockwise direction around the Sun.


Question 9 of 10
9. What does the word planet mean? Hint


Question 10 of 10
10. When a superior planet's elongation angle is 90 degrees in relation to the Sun as viewed from the Earth, it is said to be at? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : bakeryfarm: 6/10
Jan 30 2024 : comark2000: 10/10
Jan 12 2024 : Guest 174: 5/10
Jan 09 2024 : Guest 76: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mercury is...(from the Earth)?

Answer: an inferior planet

Only Mercury and Venus are inferior planets, in other words, they are closer to the Sun than the Earth.
2. Mars is...(from the Earth)?

Answer: a superior planet

Mars and all the outer planets are superior planets because they are farther from the Sun than the Earth.
3. When a superior planet is on the far side of the Sun it is said to be at?

Answer: Conjunction

A superior planet cannot be viewed from the Earth when it is at conjunction.
4. What is opposition?

Answer: The planet is on the same side of the Sun and closest to the Earth.

Opposition is usually the best time to observe the superior planets.
5. All planets move at the same speed as they orbit the Sun.

Answer: False

The closer the planet is to the Sun, the faster it moves.
6. A planetary orbit is an ellipse.

Answer: True

Kepler's first law of motion.
7. Earth moves at the same speed along its orbit as it orbits the Sun.

Answer: False

All planets move faster in their orbits when they are closer to the Sun and more slowly when farther away. Kepler's second law of motion.
8. Looking upon the North Pole of Earth, the planets move in a clockwise direction around the Sun.

Answer: False

All the planets move counterclockwise around the Sun.
9. What does the word planet mean?

Answer: wanderer

Since the planets wandered across the sky, and the stars remained 'fixed', the word wanderer was applied to the planets.
10. When a superior planet's elongation angle is 90 degrees in relation to the Sun as viewed from the Earth, it is said to be at?

Answer: Quadrature

Source: Author almach

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us