Quiz about Personality Disorder Quotes
Quiz about Personality Disorder Quotes

Personality Disorder Quotes Trivia Quiz


The current psychiatric diagnostic manual lists ten personality disorders. In this quiz, pretend you're the psychologist. What might a patient say to alert you to the presence of a particular disorder?

A multiple-choice quiz by SterlingT. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. Psychological Disorders

Author
SterlingT
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
356,503
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
528
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 38 (10/10), Guest 73 (9/10), Guest 130 (8/10).
1. You diagnose your first patient with Histrionic Personality Disorder. What did she say to cause you to seek further confirmation of this diagnosis? Hint

"I don't see why people make fun of me. I just like to keep everything neat and orderly."
"I don't know. I'd just as soon be by myself. I never have had many friends. Except my mother, of course."
"I love working with only men. It's fun to drive them crazy with my clothes and make-up. Do you like these heels?"
"You can't trust anyone. Everyone will stab you in the back if they get half a chance."

2. Antisocial Personality Disorder tends to be diagnosed in men. What might a forensic patient say that would cause the psychologist to suspect APD, rather than ordinary criminal behavior? Hint

"I knew I had to do it. He could have been an alien."
"I don't know if I can live with it. I never hurt anyone before."
"It was his own fault. I wouldn't have shot him if he hadn't come at me with that bat. Besides, he should have had an alarm system."
"I sure do miss the wife and kids. What are all the people back at the office going to think?"

3. This patient has Schizoid Personality Disorder. What started you on the path of this diagnosis? Hint

"At first I thought he was great, but then I just hated him. Why did he have to leave me? Maybe I'll just kill myself."
"I love working with only men. It's fun to drive them crazy with my clothes and make-up."
"I'd just as soon be by myself. I don't have any friends. Never wanted them. Except my mother, of course."
"I sure do miss the wife and kids. What are all the people at the office going to think?"

4. Your next patient has Borderline Personality Disorder. What did she say that was a "red flag?" Hint

"I like being alone. It keeps everything calm and tranquil."
"I like to keep everything on schedule. I always try to follow the rules."
"My husband and I have been married for thirty years. We may have our ups and downs, but we always get along pretty well."
"At first I thought he was great, but then I just hated him! Why does everyone always leave me? Maybe I'll just start cutting myself."

5. This next gentleman seems to have Paranoid Personality Disorder. What did he say to make you think of investigating this diagnosis? Hint

"I love working with only men. It's fun to drive them crazy with my clothes and make-up. Do you like these heels?"
"I can't do it by myself. I need someone to take care of me. You're so smart. Tell me what to do."
"You can't trust anybody. Sooner or later, everyone will stab you in the back. Unless you get them first."
"Of course, I should get all the recognition. I'm special!"

6. You quickly diagnose the next patient with Narcissistic Personality Disorder. What did she say that led you to this conclusion? Hint

"I hate leaving the house. I just know I'm going to make a fool of myself and everyone will laugh at me."
"I like to keep everything on schedule. I always try to follow the rules."
"Of course I should be the one who gets the recognition. After all, I'm special!"
"I can't do it by myself. I need someone to take care of me. You're so smart. Tell me what to do."

7. Your next patient is a woman who seems rather timid. You diagnose Avoidant Personality Disorder. What did she say? Hint

"It was his own fault. I wouldn't have shot him if he hadn't come at me with that bat. Besides, he should have had an alarm system."
"I like to keep everything on schedule. I always try to follow the rules."
"I hate leaving the house. I just know that I'm going to make a fool of myself and everyone will laugh at me."
"I love working with only men. It's fun driving them crazy with my clothes and make-up."

8. Your next patient is also a rather retiring woman. However, you diagnose her with Dependent Personality Disorder. Why? What did she say? Hint

"I can't do it by myself. I need someone to take care of me. You're really smart! Tell me what to do."
"I love working with only men. It's fun driving them crazy with my clothes and make-up."
"I'd just as soon be by myself. I don't have any friends. Never wanted them. Except my mother, of course."
"At first I thought he was great, but then I just hated him! Why does everyone always leave me? Maybe I'll just start cutting myself."

9. You diagnose your next patient with Obsessive-Compulsive Personality Disorder. What did he say that caused you to suspect this diagnosis? Hint

"I hate leaving the house. I just know I'm going to make a fool of myself and everyone will laugh at me."
"Of course I should get all the recognition. I'm special!"
"I insist that everything stay on schedule. I'm only comfortable with decisions if there is an established set of rules to follow."
"You can't trust anyone. Everyone will stab you in the back if they get half a chance."

10. The last patient who walks into your office has said something that suggests Schizotypal Personality Disorder. What was it? Hint

"I had to get away from those men! How can I tell for certain that they're not aliens?"
"I love working with only men. It's fun driving them crazy with my clothes and make-up."
"I can't do it by myself. I need someone to take care of me. You're really smart! Tell me what to do."
"I like to keep everything on schedule. I always try to follow the rules."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You diagnose your first patient with Histrionic Personality Disorder. What did she say to cause you to seek further confirmation of this diagnosis?

Answer: "I love working with only men. It's fun to drive them crazy with my clothes and make-up. Do you like these heels?"

Histrionic Personality Disorder is usually diagnosed in women. Among the more obvious symptoms are inappropriate sexuality, a need to be the center of attention, and extreme theatricality.
2. Antisocial Personality Disorder tends to be diagnosed in men. What might a forensic patient say that would cause the psychologist to suspect APD, rather than ordinary criminal behavior?

Answer: "It was his own fault. I wouldn't have shot him if he hadn't come at me with that bat. Besides, he should have had an alarm system."

APD is the current formal diagnosis for individuals who are commonly called "psychopaths" or "sociopaths." Among the most prominent symptoms are reckless disregard for the safety of others, criminal behavior, and especially, a lack of remorse. The patient with APD seems to have no conscience.
3. This patient has Schizoid Personality Disorder. What started you on the path of this diagnosis?

Answer: "I'd just as soon be by myself. I don't have any friends. Never wanted them. Except my mother, of course."

Schizoid Personality Disorder is one of the most misunderstood. Preferring isolation and exhibiting emotional coldness are the most obvious symptoms. They are not associated with bizarre psychotic-like behavior.
4. Your next patient has Borderline Personality Disorder. What did she say that was a "red flag?"

Answer: "At first I thought he was great, but then I just hated him! Why does everyone always leave me? Maybe I'll just start cutting myself."

Borderline Personality Disorder is a somewhat controversial diagnosis. In its classic form it involves abandonment fears, idealization/devaluation of others, unstable relationships, recurrent suicidality, and self-harm.
5. This next gentleman seems to have Paranoid Personality Disorder. What did he say to make you think of investigating this diagnosis?

Answer: "You can't trust anybody. Sooner or later, everyone will stab you in the back. Unless you get them first."

It can be tricky separating the Paranoid Personality Disorder patient from those with an acute paranoid condition such as Delusional Disorder, Persecutory Type or even Schizophrenia, Paranoid Type. Essentially, the paranoid personality does not exhibit actual delusions, whether bizarre (Schizophrenia) or potentially possible (Delusional Disorder).
6. You quickly diagnose the next patient with Narcissistic Personality Disorder. What did she say that led you to this conclusion?

Answer: "Of course I should be the one who gets the recognition. After all, I'm special!"

Generally, narcissistic behavior will alienate others. Fortunately for them, the person with Narcissistic Personality Disorder may enjoy living in "splendid isolation."
7. Your next patient is a woman who seems rather timid. You diagnose Avoidant Personality Disorder. What did she say?

Answer: "I hate leaving the house. I just know that I'm going to make a fool of myself and everyone will laugh at me."

There is considerable overlap between the acute Social Phobia and the chronic Avoidant Personality Disorder.
8. Your next patient is also a rather retiring woman. However, you diagnose her with Dependent Personality Disorder. Why? What did she say?

Answer: "I can't do it by myself. I need someone to take care of me. You're really smart! Tell me what to do."

Both patients with Dependent Personality Disorder and Borderline Personality Disorder fear being abandoned. However, the Dependent individual reacts to abandonment with submissiveness. If this fails, the patient will urgently try to find a replacement to lean on.

The patient with Borderline Personality Disorder is more apt to react with rage, followed by an overwhelming sense of emptiness.
9. You diagnose your next patient with Obsessive-Compulsive Personality Disorder. What did he say that caused you to suspect this diagnosis?

Answer: "I insist that everything stay on schedule. I'm only comfortable with decisions if there is an established set of rules to follow."

When people describe others as OCD, they often mean that they are extremely rigid and orderly. This attitude is usually more characteristic of the chronic OCPD then it is of the acute OCD.
10. The last patient who walks into your office has said something that suggests Schizotypal Personality Disorder. What was it?

Answer: "I had to get away from those men! How can I tell for certain that they're not aliens?"

Schizotypal Personality Disorder is a tricky diagnosis. It is made when the patient has beliefs as bizarre as a schizophrenic without any actual hallucinations or delusions.
Source: Author SterlingT

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 38: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 73: 9/10
Nov 22 2022 : Guest 130: 8/10
Nov 19 2022 : Guest 69: 10/10
Nov 19 2022 : Guest 98: 10/10
Nov 19 2022 : Guest 174: 7/10
Nov 19 2022 : Guest 69: 10/10
Nov 14 2022 : lwiner: 6/10
Nov 04 2022 : Guest 174: 7/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us