Quiz about British Army Cadets
Quiz about British Army Cadets

British Army Cadets Trivia Quiz


Here's my quiz on the British Army Cadet Force (A.C.F). Enjoy!

A multiple-choice quiz by kat1703. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. U.K. Military

Author
kat1703
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,764
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
533
Last 3 plays: Guest 176 (10/10), Guest 82 (5/10), Guest 62 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who founded the British Army Cadet Force? Hint

The commandant of the British Army
The Duke Of Edinburgh
Miss Octavia Hill
Some public school masters

2. What is the age range for members of the Army Cadet Force? Hint

18 - 24 years
13 - 18 years
12 - 18 years
13 - 20 years

3. Do ex-army cadets have to join the British Army?

Yes
No

4. Subject to your instructors and commanders discretion, what rank may you hold once your 2-star level is completed?

Answer: (One Word)
5. What is the teaching course that a cadet should (but doesn't have to) complete before he or she completes their three star award? Hint

S.C.I.C
J.C.I.C
D of E
C.L.A

6. In the Army Cadets, cadets are given the chance to shoot and learn weapons skills. What is the model of the general cadet rifle? Hint

L007
L98 A2
L100 A
L99 B1

7. Which of the following is NOT a subject cadets within the Army Cadet Force learn? Hint

Sky-Diving
Map and Compass
Shooting
Drill

8. How many Army Proficiency Certificate (A.P.C) star levels are there? NB - don't count the "Basic" and "Master Cadet" levels. Hint

5
3
6
4

9. What is the highest rank a cadet can achieve? Hint

Cadet Under Officer
Cadet Sergeant
Cadet Regimental Sergeant Major
Cadet Corporal

10. Finally, how old must someone be if they wish to become an adult instructor? Hint

18
21
19
25


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who founded the British Army Cadet Force?

Answer: Miss Octavia Hill

Miss Octavia Hill was a scout leader before she decided to form the 'current' Army Cadet Force.
2. What is the age range for members of the Army Cadet Force?

Answer: 12 - 18 years

Up until 2002, the range was 13 - 18.75 years. However this was changed and the new rules state that someone can join from the age of 12, provided that they are in the school year in which they become 13 (i.e. Year 8 at secondary school).
3. Do ex-army cadets have to join the British Army?

Answer: No

Although some cadets do join the forces when they leave as a cadet, it is a military youth organisation and there is no commitment to join up.
4. Subject to your instructors and commanders discretion, what rank may you hold once your 2-star level is completed?

Answer: Corporal

In the the Army cadets, young adults complete different levels of training called star levels. To qualify for each promotion a cadet must have completed up to a certain star level to prove they have the knowledge and experience.
5. What is the teaching course that a cadet should (but doesn't have to) complete before he or she completes their three star award?

Answer: J.C.I.C

J.C.I.C stands for the Junior Cadet Instructors Cadre, and qualifies senior cadets to be able to teach recruits as the join. In order to complete four star a cadet must have passed J.C.I.C and also S.C.I.C (Senior Cadet Instructors Cadre, allowing them to teach more advanced cadets), or the C.L.A (Cadet Leadership Award).
6. In the Army Cadets, cadets are given the chance to shoot and learn weapons skills. What is the model of the general cadet rifle?

Answer: L98 A2

This weapon is a 'spin off' of the SA80 used by regular soldiers in the British Army, though altered for cadets.
7. Which of the following is NOT a subject cadets within the Army Cadet Force learn?

Answer: Sky-Diving

Although some cadets (over the age of 17) can sky-dive, if their battalion has the facilities and the authorisation to do it, it is not a specific subject. Along with shooting, map and compass and drill, cadets also learn military knowledge, first aid, expedition training, adventurous training, turnout, citizenship, skill at arms, fieldcraft and physical activity.
8. How many Army Proficiency Certificate (A.P.C) star levels are there? NB - don't count the "Basic" and "Master Cadet" levels.

Answer: 4

When an A.P.C star level is completed the cadet is awarded a badge shaped like a star to be worn on the armlet (or brassard) on the uniform. One and Two star are blue badges, Three and Four star passes are red and the Master Cadet (which is the final level) is a four star badge with a yellow trim.
9. What is the highest rank a cadet can achieve?

Answer: Cadet Under Officer

Cadet Under Officer is officially the highest rank a cadet can obtain, however they are extremely rare and as such are usually forgotten about. The next highest rank is cadet regimental sergeant major.
10. Finally, how old must someone be if they wish to become an adult instructor?

Answer: 18

Many cadet instructors are ex-cadets and can join as an instructor at 18. However this age may soon be going up to 19, as there may be instructors aged 18 and senior cadets aged 18 and a half!
Source: Author kat1703

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Stillman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 176: 10/10
Nov 30 2022 : Guest 82: 5/10
Nov 30 2022 : Guest 62: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 92: 5/10
Nov 28 2022 : Guest 86: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 94: 7/10
Nov 28 2022 : Guest 92: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 92: 7/10
Nov 24 2022 : Guest 216: 3/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us