Quiz about Its All Latin to Me
Quiz about Its All Latin to Me

It's All 'Latin' to Me Trivia Quiz


How familiar are you with some of the Latin phrases that are used in English? Test your Latin expertise with this quiz. Choices in quotes are actual Latin translations (or my own fractured inventions designed to fool you).

A multiple-choice quiz by jellow_10. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
jellow_10
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
4,306
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
4350
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 93 (13/20), FlicksBuff (17/20), Arkoptic (18/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Alma mater Hint

'home away from home'
'nothing matters'
'nurturing mother'
'always maternal'

2. Mea culpa Hint

making excuses
taking the blame
offering an explanation
choosing sides

3. In vitro Hint

'in life'
'in the imagination'
'in science'
'in glass'

4. E pluribus unum Hint

'by the people'
'in God we trust'
'out of many, one'
'united we stand'

5. Ibid(em) Hint

'in the same place'
'idiotic'
'egotistical'
'at the bottom'

6. Pro forma Hint

lacking originality
satisfying only the minimum requirements
in favor of form over content
supporting group consensus

7. Ante-bellum Hint

'before the war'
'against excessive ornamentation
'against war'
'in favor of beauty'

8. In loco parentis Hint

the act of committing one's parents to an institution
legal term for an insanity plea
to assume power of attorney for someone
to assume the duties and responsibilities of a parent

9. Nolo contendere Hint

don't be disagreeable or argumentative
neither admitting guilt or claiming innocence
legal term to describe an ugly divorce
dissatisfied with services rendered

10. Sine qua non Hint

the essential ingredient
lack of understanding
clearheadedness
a code word

11. Sic Hint

attack command for dogs
an apparent error is quoted and is not an editorial mistake
such as
something is confusing

12. Ex post facto Hint

an explanation concocted after an event, sometimes misleading
facts admitted into evidence after a verdict has been rendered
an explanation printed in public
a journalistic expose'

13. Ad hoc Hint

permanent
created for a particular occasion
in the private sector
having a military function

14. Non sequitur Hint

showing lack of equality between the sexes
for public knowledge
a thought that does not logically follow
separation of church and state

15. Non compos mentis Hint

someone who is skeptical of parapsychology
suffering from writer's block
out of one's mind so not legally responsible
revealing one's innermost thoughts

16. Quid pro quo Hint

a fair exchange
taxation is the backbone of government
in support of capitalism
in favor of the usual order of things

17. Per capita Hint

'by capitals'
'by leaders'
'by heads'
'by states'

18. Caveat emptor Hint

show respect to leaders
be alert to the possibility of being cheated
lacking intelligence
giving in to greed

19. Carpe diem Hint

a person who hates Mondays
any religious holiday
denying the existence of gods
take advantage of opportunities

20. Habeas corpus Hint

a suspect must be read his Miranda rights before being arrested
a person cannot be held without bail
an accused person must be presented physically in court and given sufficient cause for arrest
a friend or relative can insist on seeing a person who has been arrested


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Alma mater

Answer: 'nurturing mother'

Of course, your alma mater is the school or university from which you've graduated.
2. Mea culpa

Answer: taking the blame

In Latin, mea culpa means 'my fault' or 'my blame.'
3. In vitro

Answer: 'in glass'

The term is used to refer to laboratory experiments because they are often carried out in glass containers.
4. E pluribus unum

Answer: 'out of many, one'

It is the motto of the United States and is found on the Great Seal and on U.S. currency. It refers to the Union formed by the separate states.
5. Ibid(em)

Answer: 'in the same place'

It is used in footnotes and bibliographies to refer to the source cited in the previous entry.
6. Pro forma

Answer: satisfying only the minimum requirements

Children might make their beds pro forma by just throwing the spread or comforter over the sheets.
7. Ante-bellum

Answer: 'before the war'

Often used to describe houses built 30-40 years before the American Civil War.
8. In loco parentis

Answer: to assume the duties and responsibilities of a parent

Literally means 'in the place of a parent.' At one time colleges and universities acted in loco parentis for their students.
9. Nolo contendere

Answer: neither admitting guilt or claiming innocence

Commonly known as a no-contest plea.
10. Sine qua non

Answer: the essential ingredient

The Latin translation is 'without which nothing.'
11. Sic

Answer: an apparent error is quoted and is not an editorial mistake

If a newspaper were quoting someone who spoke in error, it might look like this. John Smith said, 'I will be backing John(sic) W. Bush all the way.'
12. Ex post facto

Answer: an explanation concocted after an event, sometimes misleading

Latin translation is 'after the deed.'
13. Ad hoc

Answer: created for a particular occasion

Latin translation is 'toward this (matter).' The term is often used to refer to committees formed to address a specific or short-term issue.
14. Non sequitur

Answer: a thought that does not logically follow

Latin translation is: 'It does not follow.'
15. Non compos mentis

Answer: out of one's mind so not legally responsible

From Latin meaning 'not having control of the mind.'
16. Quid pro quo

Answer: a fair exchange

This phrase is often used in {diplomacy;} from Latin meaning 'something for something.'
17. Per capita

Answer: 'by heads'

We use this phrase any time we measure something for each person.
18. Caveat emptor

Answer: be alert to the possibility of being cheated

Latin for 'Let the buyer beware.'
19. Carpe diem

Answer: take advantage of opportunities

Carpe diem literally means 'seize the day.'
20. Habeas corpus

Answer: an accused person must be presented physically in court and given sufficient cause for arrest

Latin translation is 'You may have the body.' It means that no one can be imprisoned indefinitely without appearing in court and having charges formally made against him or her.
Source: Author jellow_10

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 93: 13/20
Jan 28 2023 : FlicksBuff: 17/20
Dec 23 2022 : Arkoptic: 18/20
Dec 17 2022 : Andyboy2021: 20/20

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us