FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Learning Afrikaans Together
Quiz about Learning Afrikaans Together

Learning Afrikaans Together Trivia Quiz


One of the 11 official languages, in South Africa, is Afrikaans. I will give you a phrase or word in Afrikaans and you can guess the English meaning. Have fun.

A multiple-choice quiz by lynn-ann. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Afrikaans

Author
lynn-ann
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,554
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
799
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (8/10), Guest 196 (8/10), Guest 80 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. It's early in the morning and I wake up with a fright because I can hear "die honde blaf". What is it that I heard? Hint


Question 2 of 10
2. I go downstairs because I realise that "Ek is dors". What is it that I realise? Hint


Question 3 of 10
3. I guess now that I am awake, I may as well make breakfast but I realise that I am out of "eiers en brood". What have I run out of? Hint


Question 4 of 10
4. I suppose "Ek moet winkel toe gaan". What have I decided to do? Hint


Question 5 of 10
5. Before I can go to the shop, I must "gaan stort". What must I do? Hint


Question 6 of 10
6. Just as I am ready to leave, I trip over a "skaatsplank" that my son left lying around. What did I just trip over? Hint


Question 7 of 10
7. I get up from the floor and realise that "my kop is seer". What is wrong now? Hint


Question 8 of 10
8. The commotion causes my husband and children to wake up and they say, "Ons is honger". What do they say? Hint


Question 9 of 10
9. I tell them all what happened and everyone thinks that my story is "baie snaaks". What do they think of my story? Hint


Question 10 of 10
10. We decide to go out for breakfast, but as we leave the house we realise that is only "Half drie" in the morning. What time is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : Guest 24: 8/10
Jan 22 2024 : Guest 196: 8/10
Jan 18 2024 : Guest 80: 9/10
Jan 11 2024 : Guest 27: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It's early in the morning and I wake up with a fright because I can hear "die honde blaf". What is it that I heard?

Answer: The dogs barking

"Die" means the, "Honde" means dogs and "Blaf" means bark or barking. So the whole phrase is "the dogs bark".
2. I go downstairs because I realise that "Ek is dors". What is it that I realise?

Answer: I am thirsty

"Ek" means I, "is" means is and "dors" means thirsty.
3. I guess now that I am awake, I may as well make breakfast but I realise that I am out of "eiers en brood". What have I run out of?

Answer: Eggs and bread

"Eiers" means eggs and "brood" means bread.
4. I suppose "Ek moet winkel toe gaan". What have I decided to do?

Answer: I must go to the shop

A direct translation of that sentence would be "I must shop to go". The verb is at the end of the sentence. As a result we cannot translate directly from Afrikaans to English. So the sentence "Ek moet winkel toe gaan" is translated to "I must go to the shop"
5. Before I can go to the shop, I must "gaan stort". What must I do?

Answer: take a shower

"Gaan stort" means to take a shower. "Gaan" also means go.
6. Just as I am ready to leave, I trip over a "skaatsplank" that my son left lying around. What did I just trip over?

Answer: Skateboard

"Skaats" means skates and "plank" could mean either plank or board but in this case it means board. Many Afrikaans words have more than one meaning. Sometimes you have to listen to the whole sentence to figure out the meaning of certain words.
7. I get up from the floor and realise that "my kop is seer". What is wrong now?

Answer: My head is sore

"My" means my and is pronounced 'may',"kop" means head and "seer" means sore. So the sentence means "My head is sore".
8. The commotion causes my husband and children to wake up and they say, "Ons is honger". What do they say?

Answer: We are hungry!

"Ons is Honger" means we are hungry. "Ons" means we or us, "is" means is or are and "honger" means hungry.
9. I tell them all what happened and everyone thinks that my story is "baie snaaks". What do they think of my story?

Answer: Very funny

"Baie" means very and "snaaks" means funny, humorous or amusing.
10. We decide to go out for breakfast, but as we leave the house we realise that is only "Half drie" in the morning. What time is it?

Answer: Half past two

"Half" means half and "Drie" mean three. This means it is a half an hour before three o'clock which would make it half past two.
Source: Author lynn-ann

This quiz was reviewed by FunTrivia editor TabbyTom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us